امیدواری به گرهگشایی دیپلماتیک در دیدار «روحانی» و «آبه»
این دهمین دیدار حسن روحانی با شینزو آبه و بیستمین دیدار یک رئیس جمهوری اسلامی ایران با یک مقام ارشد ژاپنی خواهد بود. رئیس دولت دوازدهم جمعه در توکیو با نخستوزیر ژاپن دیدار خواهد کرد.
پس از ۲۰ سال رئیس جمهوری اسلامی ایران عازم توکیو خواهد شد تا با نخست وزیر ژاپن دیدار کند. اولین بار در آبان ۱۳۷۹ بود که سیدمحمد خاتمی در سفری به توکیو با یوشیرو موری نخست وزیر وقت ژاپن دیدار کرد. علاوه بر دیدار با نخستوزیر، سخنرانی در پارلمان ژاپن و دیدار با امپراطور این کشور از دیگر برنامههای سفر چهار روزه خاتمی به ژاپن بود. پس از آن بود که روابط ایران و ژاپن گسترش بیشتری پیدا کرد و تا اردیبهشت ۱۳۸۳ چهار فرستاده ویژه نخست وزیر ژاپن (۱۱ مهر ۱۳۸۰، ۲۴ دی ۱۳۸۰، ۵ آذر ۱۳۸۱ و ۲۲ اردیبهشت ۱۳۸۳) در تهران با رئیسجمهور وقت ایران دیدار کردند. در ۲۹ مرداد ۱۳۸۳، ریوتارو هاشیموتو نخست وزیر پیشین ژاپن که در مرداد ۱۳۷۷ کنار رفته بود با سمت رئیس نشست مجمع آسیا - اقیانوسیه برای محیط زیست و توسعه در تهران به دیدار سیدمحمد خاتمی آمد و در این دیدار خواستار توسعه و تعمیق روابط تهران - توکیو در تمامی زمینهها شد.
با روی کار آمدن محمود احمدینژاد و نوع خاص سیاست خارجی دولتهای نهم و دهم، روابط ایران و ژاپن به سمت سرد شدن حرکت کرد و بین سالهای ۱۳۸۴ تا ۱۳۹۲ تنها یک بار و در همان ماههای اول ریاست جمهوری احمدینژاد، ملاقاتی بین روسای دولتهای ایران و ژاپن در ایالات متحده آمریکا صورت گرفت. در شهریور ۱۳۸۴ و در نیویورک، احمدینژاد و جونیچیرو کویزومی نخست وزیر وقت ژاپن با هم دیدار کردند. در فروردین ۱۳۹۱ هم یوکیوها تویاما نخست وزیر پیشین ژاپن که در خرداد ۱۳۸۹ کنار رفته بود به تهران سفر و با رئیسجمهور وقت ایران دیدار کرد و خواستار ارتقا و گسترش همکاریهای همهجانبه سیاسی، اقتصادی و فرهنگی میان تهران و توکیو شد.
با روی کار آمدن دولت حسن روحانی روابط سرد هشت سال میان ایران و ژاپن به سمت گرم شدن حرکت کرد و در همان ماههای ابتدایی ریاست جمهوری روحانی در شهریور ۱۳۹۲ ماسا هیکوکومورا فرستاده ویژه شینزو آبه نخستوزیر ژاپن راهی تهران شد و با رئیسجمهور دیدار و ابراز امیدواری کرد که روابط دیرینه ایران و ژاپن بیش از پیش توسعه یابد.
اتفاقی که در سالهای پس از آن رخ داد و از آن سال تاکنون حسن روحانی و شینزو آبه ۹ بار (مهر ۱۳۹۲، ۱۳۹۳، ۱۳۹۴، ۱۳۹۷ و ۱۳۹۸ و شهریور ۱۳۹۵ و ۱۳۹۶ در نیویورک، اردیبهشت ۱۳۹۴ در اندونزی و خرداد ۱۳۹۸ در تهران) با یکدیگر دیدار و گفتوگو کردند. نقطه اوج این دیدارها سفر شینزو آبه به تهران در خرداد ۱۳۹۸ بود که اولین سفر یک نخستوزیر ژاپن به تهران بعد از انقلاب اسلامی به حساب میآمد. در این سفر نخستوزیر ژاپن تلاش کرد به عنوان میانجی میان آمریکا و ایران عمل کند و در مذاکرات هیئتهای عالی رتبه ایران و ژاپن، «تلاش برای کاهش تنش را مهمترین هدف سفر خود به تهران دانست» و گفت: «قویاً امیدوارم که سفر من به ایران منجر به کاهش تنشها و برقراری صلح و ثبات در منطقه شود.»
آبه ابتدا در سعدآباد با روحانی دیدار و گفتوگو کرد و پس از مذاکرات هیئتهای عالیرتبه ایران و ژاپن، هر دو رئیس دولت در یک کنفرانس مطبوعاتی مشترک ابراز امیدواری کردند که روابط دو کشور گسترش بیشتری پیدا کند.
نخستوزیر ژاپن در سفر به تهران حامل پیام دونالد ترامپ رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا برای مقامات ایران بود. پیامی که با پاسخ قاطع تهران مواجه شد. صبح پنجشنبه ۲۳ خرداد ۹۸ شینزو آبه نخستوزیر ژاپن و هیئت همراهش به دیدار حضرت آیتالله خامنهای رهبر انقلاب اسلامی رفتند که در ابتدای این دیدار، آبه خطاب به رهبر انقلاب اسلامی گفت: «من قصد دارم پیام رئیسجمهور آمریکا را به جنابعالی برسانم.»
حضرت آیتالله خامنهای در پاسخ به نخستوزیر ژاپن تاکید کردند: «ما در حسننیت و جدی بودن شما تردیدی نداریم، اما در خصوص آنچه از رئیسجمهور آمریکا نقل کردید، من شخص ترامپ را شایسته مبادله هیچ پیامی نمیدانم و هیچ پاسخی هم به او ندارم و نخواهم داد. جمهوری اسلامی ایران هیچ اعتمادی به آمریکا ندارد و تجربه تلخ مذاکرات قبلی با آمریکا در چارچوب برجام را به هیچ وجه تکرار نخواهد کرد؛ زیرا هیچ ملت آزاده و عاقلی، مذاکره تحت فشار را نمیپذیرد.»
رهبر انقلاب اسلامی همچنین افزودند: «مطالبی را که بیان خواهم کرد، در چارچوب گفتوگو با نخستوزیر ژاپن است؛ زیرا ما ژاپن را کشوری دوست میدانیم، اگرچه گلایههایی نیز وجود دارد.»