خاویر سولانا:«فشار حداکثری» نه ایران را به پرتگاه نزدیک کرده نه به مذاکره مجدد/ شیعیان سلاح هستهای ندارند
شفقنا- روزنامه «لایو مینت» طی یادداشتی با اشاره به روابط ایران و آمریکا، رویکرد واشنگتن و متحدان منطقه ای آن به ویژه سعودی ها در قبال جمهوری اسلامی را اشتباه دانست. به گزارش سرویس ترجمه شفقنا به نقل از لایو مینت، در این مطلب که به قلم «خاویر سولانا» مسئول پیشین سیاست خارجی اتحادیه اروپا نگاشته شده، آمده است: دونالد […]
شفقنا- روزنامه «لایو مینت» طی یادداشتی با اشاره به روابط ایران و آمریکا، رویکرد واشنگتن و متحدان منطقه ای آن به ویژه سعودی ها در قبال جمهوری اسلامی را اشتباه دانست.
به گزارش سرویس ترجمه شفقنا به نقل از لایو مینت، در این مطلب که به قلم «خاویر سولانا» مسئول پیشین سیاست خارجی اتحادیه اروپا نگاشته شده، آمده است: دونالد ترامپ دولتها و تجارتهای سراسر دنیا را با معضلی غیرقابل تحمل روبرو کرده است: اینکه آنها یا دسترسی به سیستم مالی ایالات متحده را از دست بدهند و یا بار دیگر ایران را به انزوایی بیحاصل محکوم کنند.
سولانا ادامه داد پیشرفت های بیشماری که متفکران ایرانی به جهان ارائه کردهاند بشریت را مدیون آنها کرده است؛ اهالی پارس قرن هاست خود را با ظرافت علمی فوق العادهای که دارند، از دیگر نقاط جهان متمایز می کردند. امروز، ایران از نظر تعداد فارغ التحصیلان در رشته های پایه(علم، فناوری، مهندسی و ریاضیات) در رده پنجم جهان قرار دارد و تنها چهار کشور چین ، هند ، ایالات متحده و روسیه بالاتر از آن قرار دارند. ایران از نظر نیروگاههای فناورانه همانند کشورهایی مانند ژاپن است حال آنکه جمعیتی حدود ۵۰ درصد بیشتر از ژاپن دارد.
با این حال، پیشرفت های علمی میتواند یک شمشیر دو لبه باشد. به عنوان مثال، این امر در خصوص برنامه هستهای پنهانی ایران مصداق دارد؛ برنامهای که در سال ۲۰۰۲ به معرض نمایش درآمد. اگرچه مقامات ایران اصرار داشتند که اهداف این برنامه صلح آمیز و کاملاً مطابق با پیمان منع گسترش سلاحهای هسته ای است، جامعه جهانی با احتیاط به آن واکنش نشان داد. بنابراین، من به عنوان نماینده عالی اتحادیه اروپا وظیفه داشتم با ایران به توافق دیپلماتیک برسم که اولین مذاکره کننده این کشور حسن روحانی، مشاور امنیت ملی در آن زمان بود.
دبیرکل پیشین ناتو در سالهای ۱۹۹۵ تا ۱۹۹۹ و مسئول سیاست خارجی اروپا از سال ۱۹۹۹ تا ۲۰۰۹ ، با اشاره به انعقاد برجام در سال ۲۰۱۵ میان ایران و قدرت های جهانی افزود: متاسفانه دونالد ترامپ رییس جمهور آمریکا در ماه مه ۲۰۱۸ ایالات متحده را به صورت یک جانبه از برجام خارج کرد و تصمیم گرفت ثمرات مهم حاصله، از آن تلاش های آهسته و پردردسر دیپلماتیک را از بین ببرد. با وجود تناقضات مکرر ترامپ، می توان هدف فعلی وی در قبال ایران را دریابیم چرا که وی در چندین موقعیت دیگر از یک روش یکسان استفاده کرده است.
رویکرد وی «فشار حداکثری» است تا با اعمال فشار اقتصادی مقامات ایرانی را متقاعد کند که آنها جز حضور در میز مذاکره آنهم با موضعی ضعیفتر از قبل، گزینه دیگری ندارند. با این حال، گرچه تحریم ها آمریکا اقتصاد ایران را به طور جدی نشانه رفته است اما نظام ایران نه به پرتگاه نزدیک شده و نه به میز مذاکره مجدد.
خبر اصلی را در لایو مینت ببینید