جوسپ بورل با صدور بیانیهای تاکید کرد که مکانیسم حل اختلاف نیازمند تلاشهای فشرده و با حسن نیت از سوی تمام طرفهاست. وی به عنوان مسئول هماهنگ کننده عنوان کرد که از تمام اعضای برجام انتظار دارد با این رویکرد موضوع را دنبال کنند.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت که هدف از مکانیسم حل اختلاف، بر طرف کردن مسائل مربوط به اجرای برجام در چارچوب کمیسیون مشترک است. وی افزود که به عنوان مسئول هماهنگ کننده بر روند مکانیسم حل اختلاف نظارت خواهد کرد.
بورل با بیان اینکه برجام دستاورد مهمی در عرصه دیپلماسی چندجانبه پس از سالها مذاکره است تصریح کرد« با توجه به ادامه تنشها در خاورمیانه، حفظ برجام بیش از هر زمان دیگری حائز اهمیت است.
وزیران سه کشور اروپایی انگلیس ، آلمان و فرانسه عضو برجام امروز (سهشنبه ۲۴ دی) با صدور بیانیهای از آنچه فعال کردن مکانیسم حل اختلاف در این توافق بینالمللی خوانده اند، خبر دادند.
جمهوری ا سلامی ایران ایران به دنبال خروج یکجانبه و برخلاف مقررات بین المللی آمریکا از برجام، تلاش کرد توافق هستهای را به شرط عمل دیگر طرفهای این توافق به تعهداتشان حفظ کند اما با گذشت نزدیک به دو سال و ناتوانی طرفهای اروپایی به تعهدات برجامی، با هدف حفظ بهرهمندی اقتصادی ایران، گامهای کاهش تعهدات خود را در بازه زمانی شصت روزه آغاز کرد.
بر این اساس، ایران ۱۵ دیماه جاری با صدور بیانیهای، گام پنجم و نهایی کاهش تعهدات برجامی خود را اعلام کرد که طبق آن، تهران دیگر هیچ محدودیتی در حوزه عملیاتی (شامل ظرفیت غنیسازی، درصد غنیسازی، میزان مواد غنیشده، و تحقیق و توسعه) نخواهد داشت و از این پس، برنامه هستهای ایران فقط بر اساس نیازهای فنی خود پیش خواهد رفت و همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز طبق روال ادامه مییابد.
بر اساس این بیانیه، در صورت رفع تحریمها و منتفع شدن ایران از منافع برجام، جمهوری اسلامی ایران آماده بازگشت به تعهدات برجامی خود است.