افلاتوکسین(Aflatoxin) چیست؟آیا «شیرهای پاستورلیزه» آلوده هستند؟
درادامه تکذیب وزارت بهداشت+ مشکلات این کارشناس ماجراجو(حاجی محمدی)اززبان یکی ازهمکارانش (دکتردباغ)راخواهیدخواند+اظهارات وزارت بهداشت +رییس اتحادیه دامداران + ورئیس دامپزشکی کشور.
آفلاتوکسینها نوعی سموم قارچی هستند که از گونههای قارچ آسپرژیلوس منشأ میگیرند. این قارچ ها معمولاً ذرت، بادام زمینی و پسته را به راحتی آلوده میکنند. علاوه بر این، آفلاتوکسینها میتوانند باعث بروز بیماریهای کبدی در حیوانات شوند.
۲نفری که یک مملکت رابهم ریختند!
توضیح مدیریت سایت-پیراسته فر:یک کارشناس یک مملکت را بهم ریخت،مسئولین بهداشت رابه دردسرانداخت،سنگی انداخت درچاه که باید۱۰۰ نفرجان بکنندتادرش بیاورند،مثل آن خانمی(زیبااسماعیلی) که مملکت را بهم ریخت با لودادن(۳روزقبل ازاجرایی شدن)سهمیه بندی بنزین (۱۱ اردیبهشت ۱۳۹۸)هجوم به پمپ بنزینها-صفوف طویل خودروها.. وبخاطر این لودادن سهمیه بندی۶ماه به تعویق افتاد ودر۲۴آبان۱۳۹۸اجرایی شد واماباآنهمه حوادث ناگوار…«زیبا اسماعیلی» سخنگوی شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران -درزمان افشاگری بود.
اگراین کارشناس جنجالی یک کمی درک وشعور داشت اینو می فهمید که هنوز۱۰روز ازالتهاب جامعه نگذشته که نباید«شلیک دوم»رابه اعتمادمردم نشانه گرفت.
ادعای عرضه شیرهای پاستوریزه آلوده به سم « افلاتوکسین» در کشور و نام بردن از استان مازندران با آمار نسبتا بالا آن هم در یک برنامه تلویزیونی صبحگاهی، نه تنها موجی از نگرانی را در خانوادهها ایجاد کرد، بکله اعتراض بسیاری از فعالان صنایع غذایی و بویژه صنعت لبنیات و مراجع بهداشتی را به همراه داشته است.
«بهادر حاجی محمدی» که بازرس انجمن بهداشت و ایمنی مواد غذایی ایران معرفی شد، در برنامه ” سلام صبح بخیر ” شبکه ۳ سیما (شنبه ۲۸ دی ۱۳۹۸)مطرح کرد و مدعی شد؛ شیرهای پاستوریزهای که از سوپرمارکتها تهیه میشود مقدار زیادی آلودگی به سم افلاتوکسین دارند. سمی که به منجر به سرطان کبد میشود.
موضوع آلودگی مواد غذایی صنعتی و وجود سموم مختلف در غذاهایی که از تولیدات کارخانههای مختلف محسوب میشوند همواره از مسائل مهم مورد توجه جامعه محسوب میشود. به ویژه در حوزه لبنیات که به خاطر فسادپذیری و استعداد بالا در میکروبی شدن و همچنین گستردگی جامعه مصرفکننده، نظارت و حساسیت بر آن بسیار بالاست. طی سالهای اخیر نیز مسائلی مانند وارد کردن وایتکس در شیر یا استفاده از روغن پالم در محصولات لبنی جنجالهای رسانهای و اجتماعی زیادی ایجاد کرده بود.
بازرس انجمن بهداشت و ایمنی مواد غذایی ایران در این برنامه زنده تلویزیونی پس از اظهارنظر درباره برخی صنوف مرتبط با عرضه غذاهای آماده، به پیشینه بعضی چالشهای بهداشتی در صنعت لبنیات اشاره کرد و گفت: بجای آن که نگران استفاده از روغن پالم و وایتکس در لبنیات باشیم، افکار عمومی و مسئولان باید به مسائل مهمتری مانند «وجود سموم دیگر(افلاتوکسین) در لبنیات» توجه داشته باشند.
«دکترحاجی محمدی »به عنوان مثال به ورود ذرتهای آلوده استناد کرد و گفت که مصرف این ذرتهای آلوده به افلاتوکسین، سبب تولید شیرهای آلوده به این سم شده است.
حاجی محمدی در این گفتوگوی تلویزیونی آماری را که به گفته خودش از پژوهشهای تعدادی از اساتید دانشگاه استخراج شده درباره میزان آلودگی شیرهای پاستوریزه در شهرهای مختلف کشور اعلام کرد و گفت: طبق این آمارها ۳۳ درصد نمونههای شیر پاستوریزه آلوده به این سم بودند. شیرهای پاستوریزه آزمایش شده در تبریز ۶۲ درصد، ساری ۶۰، مشهد ۵ درصد، شیراز ۱۷ درصد و اردبیل ۳۳ درصد به سم آفلاتوکسین آلوده هستند.
این کارشناس ماجراجو(بظاهرآرام) گفت: سم موجود در خوراک دام وارد شیر میشود و با توجه به این که این سم بر اثر حرارت جوشاندن از بین نمیرود، در شیر باقی میماند. جای تاسف است بین ۱۰ کشور منطقه خاورمیانه رتبه آخر را از نظر وضعیت آلودگی سم سرطانزای آفلاتوکسین در شیر داریم.
او کوکان و خردسالان را به واسطه وزن پایینی که دارند نسبت به میزان سمی که از شیر دریافت میکنند اقشار در معرض خطر جامعه معرفی کرد و گفت: متاسفانه یا خوشبختانه سرانه مصرف شیر در کشور ما پایین است و اگر در مصرف شیر مثل کشورهایی همچون انگلستان بودیم مشخص نبود که چه اتفاقی در حوزه سلامت رخ میداد.
حاجیمحمدی ضعف در مدیریت را عامل بروز این وضعیت که برای نخستین بار به این صورت اعلام شده عنوان کرد و با بیان این که سالهاست شاهد چنین روندی هستیم، افزد: متولی بهداشت شیر وزارت بهداشت است، اما آلودگی شیر در دامداری و به دلیل غذای آلوده دام رخ میدهد که متولیاش سازمان دامپزشکی به عنوان یکی از زیرمجموعههای وزارت جهاد کشاورزی است.
توضیح مدیریت سایت-پیراسته فر:
سه نوع قارچ با نامهای علمی lepiota brunneoincarnata ، hypholoma fascicualre و coprinopsis atramentaria ممکن است منشاآلودگی باشند.
آفلاتوکسینها (Aflatoxin) سموم قارچی طبیعی هستند که از گونههای قارچ« آسپرژیلوس» منشأ میگیرند.
آفلاتوکسین یکی از سموم قارچی خطرناک است که توسط قارچ های آسپرژیلوس تولید می شود. مهمترین گونه های قارچ آسپرژیلوس که تولید آفلاتوکسین می کنند، Aspergillus flavus و Aspergillus parasiticus هستند که گونه های مختلفی از آفلاتوکسین ها را تولید می کنند.
مهمترین آفلاتوکسین ها B1، B2، G1 و G2 هستند. وجود آفلاتوکسین ها در محصولات کشاورزی، خوراک دام و طیور و آجیل ها اهمیت دارد. البته تمام گونه های قارچ ها قادر به تولید سم آفلاتوکسین نیستندوافلاتوکسین خوراک دام (علوفه)می توانند بیماری افلاتوکسیکوزیس را درحیوانات اهلی وانسان ایجاد کنند.
در مورد این سموم وبیماری های حاصله در سراسر جهان تحقیقات زیادی صورت گرفته است .عوامل محیطی مختلفی برروی تولید افلاتوکسین دخالت دارند از این رو شدت آلودگی بستگی به موقعیت جغرافیائی ، شیوه کشاورزی ،حساسیت محصولات کشاورزی قبل از درو،پروسه تهیه مواد غذائی ووضعیت انبار محصولات دارد.افلاتوکسین ها نسبت به سایر سموم قارچی به علت اثرات سرطان زائی وایجاد مسمومیت حاد از اهمیت بیشتری برخوردارهستند.بسیاری از کشورهابا توجه به داشتن آلودگیهای قارچی در مواد غذائی ومحصولات کشاورزی با تصویب قوانین ومقررات ویژه ای توانسته اند بهداشت وسلامتی مواد غذائی تولیدی خود را تامین نمایند.
در سال ۱۹۶۰میلادی( ۱۳۳۸شمسی) بیش از صد هزار بوقلمون جوان در کشور انگلیس در اثر یک بیماری جدید تحت عنوان بیماری TURKEY X در عرض چند ماه ازبین رفتند.محققین پس ار مطالعات وبررسیهای دقیق دریافتند که بیماری تنها محدود به بوقلمون نشده
ودر جوجه اردکها وبلدرچین های جوان منجر به تلفات سنگینی شده است ،
همچنین به این نتیجه رسیدندکه عامل بیماری از طریق تغذیه با بادام زمینی برزیلی
به طیور مزبور منتقل وباعث مرگ ومیر آنها شده است .
سرانجام بعد از آزمایشات متعددمشخص گردید که خوراک مورد نظر بر اثر آلودگی با نوعی سم که منشا قارچی دارد باعث تلفات طیور گردیده لذا در سال ۱۹۶۱میلادی( ۱۳۴۰شمسی) قارچ تولیدکننده بیماری را ASPERGILUS .FLAYUS وسم حاصله را AFLATOXIN نامگذاری کردند.کشف این سموم موجب شد که مسئولین امر به زیانهای حاصله از سموم قارچی به عنوان عامل آلوده کننده مواد غذائی وایجاد بیماری وحتی مرگ در انسان وحیوانات توجه بیشتری بکنند.
در پائیز ۱۹۷۴میلادی(۱۳۵۳شمسی) بیماری افلاتوکسیکوزیس در دو ایالت شمالی و۱۵۰ روستای کشور هند اتفاق افتاد که در این همه گیری ۴۰۰ نفر بیمار شدند که از این تعداد ۱۰۰ نفر جان باختند . در سال ۱۹۸۲میلادی(۱۳۶۱شمسی) بیماری مزبور در کشور کنیا مشاهده گردید.
افلاتوکسین ها ، مایکوتوکسین هائی هستند که توسط دونوع کپک به نامهایASPERGILUS.FLAVOUS و ASPERGILUS.PARASITICUS ایجاد می شوند .
مهمترین قارچی که آفلاتوکسین را تولید میکند آﺳﭙﺮژﻳﻠﻮس ﻓﻼووس نام دارد. با این حال، قارچ آسپرژیلوس پارازیتیکوس و چند گونه دیگر از آﺳﭙﺮژﻳﻠﻮس نیز میتوانند این سموم را تولید کنند. قارچ آسپرژیلوس پارازیتیکوس به ویژه در بادام زمینی ایجاد میشود. تمام گونههای آﺳﭙﺮژﻳﻠﻮس قادر به تولید آفلاتوکسین نیستند.
گروهی از سموم که عمدتا از آفلاتوکسین B۱، آفلاتوکسین B۲، آفلاتوکسین G۱، آفلاتوکسین G۲ و آفلاتوکسین M۱ تشکیل شده اند، به خاطر خواص فلورسنت طبیعی خود مشهور هستند.
زمانی که غلاتی مانند ذرت در حال رشد هستند و محیط پیرامون آنها گرم باشد (روز> ۳۲ درجه سانتیگراد؛ شب> ۲۴ درجه سانتیگراد)، به ویژه در شرایط خشکسالی، این غلات بیشتر در معرض تشکیل آفلاتوکسین قرار میگیرند. ارگانیسمهایی که در هاگها باقی میمانند، از طریق باد یا حشرات به محصولات در حال رشد منتقل میشوند. هر گونه شرایطی که باعث ایجاد اختلال در قشر و پوست بذر شود، این امکان را به ارگانیسمها میدهد که وارد هسته محصول شوند. حشراتی مانند سوسک شیره خوار، ارگانیسمها را به خوشههای در حال رشد انتقال میدهند، به ویژه خوشههایی که توسط کرم ذرت و آفت ذرت خوره آسیب دیده اند.
ذرت، پنبه دانه، بادام زمینی وپسته ودیگر آجیل درختی
از محصولاتی هستند که تحت تاثیر این شرایط قرار میگیرند.
اگر هستههای آسیب دیده تحت لامپ سیاه یا بلک لایت (موج بلند، ۳۶۵ نانومتر) قرار بگیرند، ممکن است به «رنگ سبز مایل به زرد روشن فلورسان» شوند.
این «فلورسنس» به علت مشتق اسید کوجیک است که توسط ارگانیسمی ایجاد میشود که آفلاتوکسین را تولید میکند و از این رو این حالت تنها یک نشانه فرضی برای وجود آفلاتوکسین است و از آن نمیتوان به عنوان یک آزمایش مثبت برای حضور آفلاتوکسین استفاده کرد. هستههای ذرت ممکن است حاوی ۴۰۰۰۰۰ واحد در میلیون (μg / kg) آفلاتوکسین باشند، بنابراین، نوع نمونه برداری برای تجزیه و تحلیل میزان آلودگی بسیار مهم است.
غلاتی که تحت رطوبت بالا (> ۱۴ ٪) و در دمای گرم (> ۲۰ درجه سانتیگراد) ذخیره شده یا به طور نامناسب خشک شوند، به طور بالقوه میتوانند آلوده شوند. رشد اولیه قارچها در غلات میتواند باعث ایجاد رطوبت کافی برای تشکیل مایکوتوکسین شود.
آفلاتوکسینها میتوانند باعث بروز بیماریهای کبدی در حیوانات شوند. آفلاتوکسینها همچنین سرطان زا هستند که آفلاتوکسین B۱ قویترین نوع آنها است. بروز این شرایط به نژاد، گونه، سن، مقدار و وضعیت تغذیه بستگی دارد. آفلاتوکسینهایی که باعث کاهش تولید (شیر، تخم مرغ و غیره) میشوند، ممکن است سرکوب کننده ایمنی، سرطان زا و موتاژنیک (جهش زا) باشند. آفلاتوکسین B۱ نوعی سرطان زای انسانی است و ممکن است نقشی در سبب شناسی سرطان کبد انسان داشته باشد. ترکیبات آمونیاکی و برخی جاذب های سطحی میتوانند اثرات آفلاتوکسین را کاهش داده و یا از بین ببرند، اما این مواد تنها برای خوراک دام و در برخی از کشورها استفاده میشود.
کارشناس نظارت بر مواد آرایشی و بهداشتی گفت: سم آفلاتوکسین باعث سرطان کبد میشود.کارشناس نظارت بر مواد آرایشی و بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج با بیان اینکه کبد مهمترین عضو بدن است که مورد حمله این سم قرار گرفته و صدمات بافتی و سرطانی در آن ایجاد میشود، گفت: آفلاتوکسینها در بسیاری از حیوانات عامل فعال سرطانزایی در کبد بوده و حتی با مقدار کمی از آنها امکان بروز سرطان وجود دارد زیرا مشاهدات اپیدمیولوژیکی نشان میدهد که بین ورود آفلاتوکسین B1 به بدن و سرطان کبد در انسان رابطه معنیداری وجود دارد و حیواناتی که با غذاهای آلوده تغذیه شدهاند نیز دچار آسیبهای کبدی میشوند.
دکتر مهرداد نجفی افزود: آفلاتوکسین نوع B1 سرطانزا و مسمومیتزایی بسیار بالقوهای برای کبد دارد و حتی مقدار PPB (قسمت در بیلیون) آن در رژیم غذایی جهت ایجاد تومورهای کبدی کافی است.
وی خوابآلودگی، بیاشتهایی، ضعف و درد عضلانی و در صورت صدمات کبدی، کبد چرب و سیروز کبدی را از نشانههای مسمومیت با آفلاتوکسین دانست که موجب تضعیف سیستم ایمنی بدن میشود.
وی با بیان اینکه علاوه بر غلات و خشکبار، دانههای سویا، ادویهجات، میوههای خشک، برنج، ذرت و ماکارونی از غذاهایی هستند که توانستند آفلاتوکسین را از آن جدا کنند، اظهار کرد: در سالهای اخیر وجود نوعی از آفلاتوکسین در شیر و فرآوردههای لبنی مورد توجه قرار گرفته که این سم ممکن است از راه حیوان شیرده که قبلاً غذای آلوده به آفلاتوکسین را مصرف کرده تولید شود.
منبع: روزنامه ایران.
ppbچیست؟
ppm وppb اصطلاحات رایج در بیان خلوص -گرید-گازهاهستند.
ppm: نسبت فراوانی در یک میلیون(برابر با یک، ده هزارم درصد)
ppb مخفف Part Per Billion به معنی واحد در میلیارد می باشد. همانطور که درصد جهت تعریف واحد در صد می باشد.
بطورمثال:
۱ppb = 1/1000000000 = 0.000000001 = 1×۱۰-۹
۲۵ppb = 25/1000000000 = 0.000000025 = 25×۱۰-۹
ppb: نسبت فراوانی در یک میلیارد (برابر با یک، ده هزارم ppm)
ppm مخفف Part Per Million به معنی واحد در میلیون می باشد. همانطور که درصد جهت تعریف واحد در صد می باشد.
بطورمثال:
۱ppm = 1/1000000 = 0.000001 = 1 × ۱۰-۶
۲۵ppm = 25/1000000 = 0.000025 = 25×۱۰-۶
***
سازمان دامپزشکی کشور وجود سم آفلاتوکسین در شیر تولیدی کشور راتکذیب کرد.
سازمان دامپزشکی کشور: اظهارات شخصی بعنوان کارشناس در برنامه شبکه سه سیما کذب محض، غیر علمی، غیر مستند و مصداق واقعی تشویش اذهان عمومی است.
بر اساس برنامه های توسعه ای انجام گرفته در کشور، در حال حاضر ۴۰۰ کارخانه شیر پاستوریزه در کشور فعال هستند و در حوزه تولید شیر خام رتبه ۱۱ دنیا هستیم
در حوزه تأمین ماده اولیه کارخانجات لبنی تعداد ۱۶۰۰ مرکز جمعآوری شیر خام و صنایع وابسته در حال فعالیت هستند. در این مراکز در چهارچوب ضوابط بهداشتی دامپزشکی کنترل های تخصصی بهداشتی اعم از نمونه برداری و آزمایشات لازم صورت می پذیرد و حمل و نقل شیر و فراوردهای آن با مدرنترین روش های بهداشتی صورت می پذیرد و حتی تردد وسائط نقلیه شیر و فرآورده های لبنی رصد و پایش می شود که مواد اولیه ۴۰۰ کارخانه تولید لبنیات کشور را فراهم می کنند.
برنامه های بهداشتی سلامت شیر و فرآورده لبنی در تمامی سطوح از جمله مدیریت بهداشت گاورداری ها، مدیریت بهداشت در مراکز جمع آوری شیر و مدیریت بهداشت در کارخانجات شیر و لبنیات مطابق با استانداردهای ملی و کدکس آلیمانتاریوس (استاندارد بین المللی) صورت می پذیرد. تمامی این مراحل تحت نظارت سازمان دامپزشکی کشور و وزارت بهداشت بصورت دائم و مستمر صورت می پذیرد.
مزید استحضار در سطح گاوداری سه نوع مدیریت وجود دارد یکی از مدیریت های بسیار مهم در هر گاوداری مدیریت بهداشت و تغذیه می باشد که در اینجا سختگیرانه ترین استانداردها برای کنترل میران «آفلاتوکسین» صورت می پذیرد. استاندرد میزان افلاتوکسین در ذرت دامی در کشور ما برابر با ۵ در میلیارد می باشد و این در حالی است که استاندارد اتحادیه اروپا برای آفلاتوکسین چهار برابر(۲۰ ppb ) استاندارد ملی ایران است./۲۹ دی ۱۳۹۸
این کارشناس ماجراجو(بهادرحاجی محمدی )کیست؟ به روایت همکارش.
حاجی محمدی فرق بین «مجاز وخطر»رانفهمیده
«دکتر آراسب دباغمقدم»متخصص بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی از دانشکدهی دامپزشکی دانشگاه تهران می گوید:
۱- جناب دکتر حاجیمحمدی از همکاران ارزشمند دامپزشک و عضو هیات علمی دانشکدهی بهداشت دانشگاه علوم پزشکی یزد هستند.
۲- ایشان در انجمن علمی «بهداشت مواد غذایی» که تقریباً انجمن غیرفعالی است، سمت «بازرس» انجمن را دارند. «بازرسها» در انجمن فقط نظارت دارند که انجمن از اهداف و مسیر اساسنامه خارج نشود. بازرس حق رأی هم ندارد. در ضمن ایشان «بازرس مواد غذایی» به آن معنی خاصی که در برخی نوشتهها به آن اشاره شده و مجری هم ظاهراً چنین برداشت کرده، نیستند.
۳- در فرمایشات ایشان به لحاظ علمی، اشکالاتی مطرح است که به شرح ذیل میباشد:
الف- مقالات مورد استناد ایشان هیچکدام طرح جامع کشوری نیستند، بلکه مواردی از پایاننامهها یا تحقیقات دانشگاهی (اغلب دانشجویان عمومی یا تخصصی) غیر ملی هستند که فقط تعداد محدودی نمونه را بررسی کردهاند. این نوع مقالات اگر چه به لحاظ علمی ارزشمند هستند، اما نمیتوانند نشاندهندهی وضعیت کلی آلودگی به آفلاتوکسین در کشور باشند.
ب- ایشان در گفتارشان تفاوت «آلودگی»، «حداکثر مجاز باقیمانده MRL » و «ارزیابی خطر» را تفکیک نکردهاند.
قریب به اتفاق مقالات مورد نظر ایشان به «آلودگی» اشاره دارند، نه به «حداکثر مجاز آلودگی»؛ به این معنی که اصولاً هیچیک از غذاهایی که ما در طول عمرمان مصرف میکنیم، به طور مطلق عاری از آلودگی نیستند، بلکه یک حداکثر مجازی از نظر آلایندههای شیمیایی، میکروبی و فیزیکی دارند. این حد مجاز، در اغلب موارد بر اساس سبد مصرفی آن کشور تعیین میشود،
به طور مثال حد مجاز یک شبه فلز مثل آرسنیک در کشوری مثل ایران که مصرف برنجش بالا است، باید کمتر از کشوری باشد که مصرف برنج کمتری دارد. این موضوع در مورد شیر و فرآوردههای شیری که سرانهی مصرف ایران تقریباً نصف جهان است نیز صدق میکند.
پ- موضوع آلودگی شیرها به آفلاتوکسین که یکی از سموم متابولیتی برخی از قارچها مثل آسپرژیلوس فلاووس است در کشور ایران، به عنوان موضوعی جدید تلقی نمیشود.
اوج این مشکل در دورانی بود که برخی دامداران سنتی و نیمه صنعتی به دامهایشان نانهای کپکزده میدادند.
اماامروزه، با توجه به این که شیر بسیاری از کارخانجات صاحب نام «دارای برند» صنعت لبنیات از دامداریهای صنعتی تامین میشود،
این مشکل بسیار کمتر از زمانی شده است که مقالات آن مورد استناد جناب دکتر(حاجی محمدی) قرار گرفته است. در دامداریهای صنعتی به دلیل داشتن دکترهای دامپزشک،
اصولاً خوراندن خوراک کپکزده به دام – که خود سبب افت تولید و مشکلات در دام هم میشود- محلی از اعراب ندارد.
۴- آنچه که ایشان به عنوان «رسوایی روغن پالم» از آن یاد میکنند، هرگز در شیر اتفاق نیفتاده است و اصولاً شیری که حداکثر ۳.۵ درصد چربی دارد، موضوع جالبی برای تقلب جایگزینی «پالم» با چربی دامی (خامه) نیست.
این تقلب مربوط به برخی از فراوردههای چرب شیر نظیر ماستهای پرچرب بود که آن هم تعداد کارخانههای متخلف، کمتر از انگشتان دو دست بود.
۵- موضوع ذرتهای آلوده و ترخیص یا عدم ترخیص آن که هنوز هم نگرانیهایی را به دنبال دارد، لازم است توسط مسئولان برای مردم شفاف توضیح داده شود. مردم نگران این موضوع هستند که مبادا این ذرتها به عنوان غذای انسان یا خوراک دام (در دامداریهای غیرصنعتی)، به مصرف رسیده باشد. عدم شفافسازی کامل موضوع توسط مسئولان نظارتی، بازار شایعات را دامن زده است.
دکترحاجی محمدی(کارشناس جنجالی) فرق بین گرمایش وپاستورلیزه رانفهیده!
۶- ایشان(حاجی محمدی) چندین نوبت از عنوان «حرارت جوش» به جای کلمه «پاستوریزاسیون» استفاده میکنند، که اهل فن میدانند که اصولاً «پاستوریزاسیون یک روش گرمایشی غیرمستقیم و اساساً با حرارت جوش متفاوت است». هر چند که پاستوریزاسیون شیر هم روی آفلاتوکسین اثری ندارد.
مشکل دیگراین کارشناس،درمورد«تشخیص نظارت» است.
۷- نکتهی آخر، بحث ایشان در مورد نظارت بر شیر است که در بخش شیر خام، توسط سازمان دامپزشکی کشور انجام میشود و بعد از پاستوریزاسیون با وزارت بهداشت است. در کشورهای متمدن، شیر پاستوریزه و استریل، به عنوان فرآوردهای با «حداقل فراوری» (Minimally Processed ) تلقی میشوند و نظارت آنها با سازمان دامپزشکی است، کما اینکه کارخانجاتی که فراوردههای لبنی خود را به کشورهای اروپایی صادر میکنند باید مجوز سازمان دامپزشکی کشور را داشته باشند و اصولاً اغلب کشورهای متمدن جهان، وزارت بهداشت را در امر نظارت بر شیر که سلامت آن تقریبا صد در صد وابسته به سلامت دام است، صاحب صلاحیت نمیدانند.
مشکل دیگرکارشاس جنجالی«دخالت درامورتخصصی»است که فاقدآن است
۸- ضمن احترامی که برای همکار ارجمند جناب دکتر حاجیمحمدی قایل هستم و دغدغهی ایشان در مورد سلامت مواد غذایی را درک میکنم،،، مطرح کردن مسایل تخصصی را که توضیح آنها از دانش جمعیت عمومی بالاتر است (مثلا توضیح روشهای نمونهبرداری و آنالیز آماری) به صلاح امنیت روانی و غذایی جامعه نمیدانم. فرمایشات ایشان جز ایجاد بدبینی مطلق به برندهای خوب مواد غذایی کشور (که در شرایط تحریم از معدود صنایع پر رونق هستند) و احتمالاً تعطیلی کارخانجات و بیکاری عدهی بیشتری از کارگران، سودی به حال مصرفکنندگان ندارد. جای مباحث این چنین تخصصی نه در «صدا و سیمای ملی»، که در «کنگرههای تخصصی» است.
***
علوفه آلوده به سم آفلاتوکسین نداریم
رییس سازمان دامپزشکی وجود هرگونه علوفه و خوراک دام آلوده به سم آفلاتوکسین را رد کرد.
چندی پیش در یک برنامه تلویزیونی مطرح شد که لبنیات توزیعی در استانهای مختلف کشور آلوده به سم آفلاتوکسین است و میزان این آلودگی در استانهای مختلف نیز با یکدیگر تفاوت دارد. این خبر واکنشهای بسیاری را از سوی سازمان غذا دارو، وزارت بهداشت، سازمان دامپزشکی، وزارت جهادکشاورزی و حوزههای مرتبط با این صنعت در پی داشت. در این میان حتی این موضوع نیز مطرح شد که ممکن است خوراک دام آلوده به سم آفلاتوکسین بوده باشد و شیر دام نیز پس از مصرف دام از علوفه، آلوده شده باشد.
«دکتر علیرضا رفیعیپور»رییس سازمان دامپزشکی ضمن رد این ادعا به ایسنا گفت: صحبت هایی که در خصوص انتقال آفلاتوکسین از خوراک دام به شیر دام با اعداد و ارقام عجیب و غریب مطرح شده است را قویا رد می کنم. سازمان دامپزشکی به عنوان مرجع ذیصلاح مسئولیت دارد هر نوع خوراک دامی را که وارد کشور میشود از جهات مختلف آزمایش کند.
دکتررفیعی گفت: در کنار آزمایشهای سازمان دامپزشکی، سازمان ملی استاندارد هم آزمایشهای خود را انجام میدهد. قوانین، مقررات و ضوابط سازمان دامپزشکی و سازمان ملی استاندارد
بسیار سختگیرانهتر از اتحادیه اروپا و آمریکا است؛ یعنی میزان مجاز آفلاتوکسین در خوراک دام و شیر در کشور بسیار سختگیرانه است.
رییس سازمان دامپزشکی اضافه کرد: میزان آفلاتوکسین استاندارد در خوراک دام در ایران ۵ppb است، در حالی که استاندارد اتحادیه اروپا ۲۰ppb است؛ یعنی این میزان از اروپا نیز کمتر است.
به گفته وی بیش از ۱۰ میلیون تن شیرخام در ایران تولید میشود که در مرحله اول توسط سازمان دامپزشکی و پس از آن توسط وزارت بهداشت مورد آزمایشهای لازم قرار میگیرند. حتی بسیاری از این محصولات به کشورهای دیگر نیز صادر و در آنجا نیز دوباره آزمایشاتی روی آنها انجام میشود.
رفیعیپور تصریح کرد: سالانه بیش از ۸ میلیون تن نهادههایی همچون ذرت، کنجاله و سویا وارد کشور میشود و حتی یک کیلوگرم از این محمولهها اگر میزان آفلاتوکسین آنها مطابق با استانداردهای داخلی نباشد، وارد نمیشوند(پذیرفته نمی شود). همه این نهادهها باید استانداردهای آزمایشگاه دامپزشکی، مراکز بهداشت و سازمان استاندارد را پاس کند(بگذراند).
ذرتهای آلوده وارد کشور نشدهاند
وی در پاسخ به اینکه گفته میشود ذرتهای آلوده به سم آفلاتوکسین وارد و سپس وارد غذای دامها شده است، گفت: ۱۴۰هزارتن ذرت آلوده به آفلاتوکسین از سال ۱۳۹۵ در بنادر وجود دارد و حتی یک کیلوگرم از آن وارد کشور نشده است. ادعای مطرح شده نیز اشتباه است و این محمولههای آلوده نیز مرجوعی است. به عبارت دیگر هیچ محموله خوراک دامی که استانداردهای سازمان دامپزشکی، سازمان استاندارد و غذا و دارو را پاس نکنند، امکان ورود به کشور را ندارند.
نظارت سازمان دامپزشکی بر شیر خام و نهاده های کشاورزی
«سعید سلطانی» رییس اتحادیه دامداران نیز در واکنش به این موضوع گفت:سازمان دامپزشکی روی شیرخامی که جمعآوری میشود آزمایشهای لازم را انجام میدهد و اگر سلامت آنها تایید نشود به مراکز دیگر ارسال نمیشوند. همچنین نهادههایی مانند جو ، ذرت و امثال آن توسط سازمان دامپزشکی مورد آزمایش قرار میگیرند. به عبارت دیگر این نهادهها کشت میکروبی شده و در صورت عدم آلودگی ترخیص میشوند.
شلطانی گفت: ممکن است خوراک دام در برخی مناطق به دلیل نگهداری نامناسب دارای این سم باشد اما نباید موارد اینچنینی را به کل موارد بسط داد. این اشتباهات در هر حرفهای وجود دارد ولی عمومیت ندارد.
رییس اتحادیه دامداران با بیان اینکه ممکن است آفلاتوکسین در مواد خوراکی که مدتی میمانند ایجاد شود، اظهار کرد: آفلاتوکسین غیرقابل اجتناب است اما استانداردی توسط سازمان بهداشت جهانی تعیین شده است و برآن اساس نهادههایی که کمتر از ۲۰ppb باشند توسط سازمان دامپزشکی پذیرفته میشوند.
سلطانی در پایان گفت: شیرخام توسط سازمان دامپزشکی آزمایش میشود و بعد ازاینکه این شیر به کارخانه میرود سازمان غذا و دارو و وزارت بهداشت نیز نظارت و آزمایشهای لازم را روی آن انجام میدهند./۳۰ دی ۱۳۹۸ ایسنا+فرارو
***
میزان سلامت لبنیات ایران بهترازامریکاست
دکتر ایرج حریرچی معاون وزیر بهداشت در واکنش به ادعای بازرس انجمن ایمنی غذا درباره وجود سم آفلاتوکسین در شیر تولیدی در کشور اظهار کرد: این امر مانند آن است چون امکان تصادف در خیابان وجود دارد بگوییم مردم به خیابان نروید، هرچند که آمار تصادف در کشور رو به افزایش است.
وی با بیان اینکه سرانه مصرف شیر در ایران پایین است افزود: مردم با خیال راحت شیر پاستوریزه مصرف کنند و بهترین نوع این محصول شیر کم چرب است؛ افراد از مصرف غذاهای شور و شیرین، پیتزا و پنیر پیتزا به سمت مصرف شیر بروند.
سلامت لبنیات ایران بهترازامریکاست
معاون وزیر بهداشت افزود میزان آفلاتوکسین در شیر تولید داخل کشور به مراتب از کشور امریکا پایینتر و نزدیک به استانداردهای اروپایی است.
سم آفلاتوکسین همواره در خوراک دامها موجود بوده و میزان آن در شیر ۱۰۰ نانوگرم در لیتر است.
میزان این سم در لبنیات کشورهای اروپایی ۵۰ نانوگرم در لیتر و در امریکا ۵۰۰ نانوگرم در لیتر است که مطالعات جهانی حاکی از نزدیک بودن لبنیات تولید داخل کشور به استانداردهای اروپایی و سلامت آن است.
حریرچی با بیان این که مردم درخصوص آفلاتوکسین نگران نباشند ادامه داد: بر اساس ۵۱ مطالعه اخیر در جهان، میزان آفلاتوکسین در لبنیات روزبه روز کاهش مییابد و تولیدکنندگان ما نیز استانداردهای بهتری را رعایت میکنند.
در شیر غیرپاستوریزه احتمال بالا بودن آفلاتوکسین بیشتر است، زیرا کنترل روی آن انجام نمیشود.
ایرج حریرچی گفت: برخلاف گفتههایی که مربوط به سرطان زایی آفلاتوکسین در لبنیات است، سرطان اولیه کبد در کشور کم است و آن چه مربوط به آفلاتوکسین است بسیار کم و نادر است که در سالهای اخیر هم رو به کاهش بوده است.
وی افزود: مردم به تولیدکنندگان و همچنین به دستگاههای نظارتی اعتماد داشته باشند و با توجه به اینکه سرانه شیر و لبنیات در کشور پایین است، با اطمینان مصرف شیر را جایگزین مواد غذایی شور، شیرین و غذاهای آماده کنند./۲۹ دی ۱۳۹۸تسنیم
***
نمکی وزیربهداشت:شیرهاهیچگونه آلودگی ندارند،آلودگی را صداوسیمادارد!وآن کارشناس
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در رابطه با شیرهای آلوده اظهار داشت: در راستای زمین زدن صنعت مواد غذایی کشور در این شرایط جنگ اقتصادی، فردی با تاسف حرف نادرستی را در صدا و سیما مطرح کرد که بلافاصله همکاران ما در وزارت بهداشت موضوع را پیگیری و اطلاعرسانی کردند.
خوشبختانه در نمونهبرداریهایی که از صنعت شیر و لبنیات داریم، آفلاتوکسین در همه موارد کمتر از حد زیانآور و به میزان مجاز بوده است و هیچ خطری شهروندان را تهدید نمیکند و میتوانند با خیال راحت انواع لبنیات را مصرف کنند.
نمکی یادآور شد: امروز در عرصه لبنیات یکی از پیشتازهای منطقه هستیم و صادرات به همه کشورهای همجوار داریم و حتی برخی کشورهای غربی از جمله در اروپا مشتری مواد لبنی برخی کارخانه های معتبر ما هستند./ وزیردرشامگاه چهارشنبه(۲ بهمن ۱۳۹۸) در بازدید از طرح «هر خانه، یک پایگاه سلامت» در کاشان درمصاحبه باخبرنگاران گفت.
هرکسی باید به اندازه دانسته خودحرف بزند(که بعضی پاراازگلیمشان درازترمی کنند)
۳۰ دی ۱۳۹۸گزارش صداوسیما: -در طول ۳ روز گذشته چرایی یا چگونگی عرضه شیرهای پاستوریزه آلوده به سم آفلاتوکسین بحثی داغ در فضای مجازی است که تبعات مختلف و صد البته مخربی دارد.
کارشناسان بهداشت می گویند : سرانه مصرف شیر به حد کافی در میان مردم پایین بود . حالا با انتشار مطالب بی پایه و اساس اگر شرایط مدیریت نشود ، خریدها کم می شود و سرانه به حداقل می رسد.
البته فعالان صنایع غذایی و صنعتگران لبنیات نگرانی دیگری هم دارند . از دست دادن بازارهای صادراتی.
ماجرایی تازه-بعدار وایتکس-درشیر
همین چند سال قبل بود که مسائلی مانند وجود «وایتکس » در شیر یا استفاده از روغن پالم در محصولات لبنی ، جنجال رسانه ای و دغدغه اجتماعی بزرگی ایجاد کرده بود.حالا ویدئوهایی در فضای مجازی دست به دست می شود که در آن بازرس انجمن بهداشت و ایمنی مواد غذایی ایران ادعا می کند : اخیرا مصرف ذرتهای آلوده به آفلاتوکسین، سبب تولید شیرهای آلوده به این سم شده است.
آفلاتوکسین (Aflatoxin) سم قارچی طبیعی است که از طریق مواد غذایی آلوده مانند تخممرغ، شیر و محصولات لبنی وارد بدن انسان می شود. مقدار زیاد این ماده از عوامل ابتلا به سرطان است.
مدعی(کارشناس برنامه) آمار آلودگی ، پایه صحبتهای خود را تحقیقات دانشگاهی می داند و مخاطب را به ذرتهای آلوده وارداتی که چند ماه قبل سوژه رسانه ها هم شده بود ارجاع می دهد.اما مسئولان می گویند : تحقیقات مورد اشاره وی به طور حتم محدود به چند مورد مطالعاتی خاص آن هم در سالهای گذشته است و در حال حاضرعمومیت و صحت ندارد.
جالب اینکه حتی خود انجمنی که این کارشناس ، بازرس آن است ، چنین اطلاعاتی را تایید نکرده است.
خیلی ها معتقدند این کارشناس دچار اشتباه محاسباتی بزرگی شده است.
کارشناسی که «آب به آسیاب دشمن» می ریزد
وقتی صنعت لبنیات به عنوان یک صنعت بسیار موفق ، نقش مهمی در صادرات غیرنفتی کشور دارد ، طبیعی است که در هدف حمله تبلیغاتی دشمن باشد. در چنین شرایطی اظهار نظرهای غیرکارشناسی آن هم برای لبنیات چندین شهر بزرگ و حتی پایتخت کشور ، چیزی جز آب در آسیاب دشمن ریختن نیست.
دبیریان ،عضو هیأت مدیره انجمن مدیریت کیفیت ایران می گوید : اگر قرار باشد آمارهایی داده شود ، باید از طرف سازمان های نظارتی مانند استاندارد، غذا و دارو و دامپزشکی باشد. نمیشود که به همین سادگی اعتبار یک صنعت مهم در کشور را با چند عدد نادرست خدشه دار کرد.
او تاکید می کند : وجود یک آلاینده در هر ماده غذایی یک بحث است و رعایت حد مجاز طبق استانداردها بحثی دیگر. حتی اگر افلاتوکسین در خوراک دام هم بالا باشد، وقتی وارد شیر میشود به یک پانزدهم کاهش می یابد. چطور ممکن است که مقدار این ماده در شیر پاستوریزه بالاتر از ۶۰ درصد باشد؟
رزاقی ، عضو انجمن مهندسی کیفیت صنعت می گوید: این اظهار نظر غیرکارشناسی و نادرست است. البته در این که مقداری ذرت تراریخته وارد ایران شده بحثی نیست. اما این که این کارشناس چطور شناسایی کرد این ذرتها در چه نقاطی از کشور توزیع شده و به مصرف دام رسیده برای ما هم سئوال است.!!
آذربایجان شرقی ، تکذیب آلودگی!
«استاندار آذربایجان شرقی» ۲۸ دی ماه در جلسه شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی با اشاره به خبر منتشر شده در فضای مجازی مبنی بر سرطان زا بودن ۶۲ درصد شیرهای پاستوریزه در تبریز، گفته: طبق بررسیهای اداره کل استاندارد و سایر مراجع صلاحیت دار این خبر کذب محض است.
پورمحمدی در ادامه خاطرنشان می کند : آذربایجان شرقی قطب تولید شیرینی شکلات و شیر پایه اصلی این محصولات است . حالا بعد از جنجال جاسازی ثانویه قرص در کیکها و کلوچه ها ، تحمیل این نظرات غیرکارشناسی ضربه سنگین تری به صنایع وارد می کند.
واکنش وزارت بهداشت
دکتر جهانپور سخنگوی سازمان غذا و دارو اعلام کرده : طی سالهای اخیر در کشور، میزان افلاتوکسین در مواد غذایی از جمله لبنیات و خشکبار روند کاهشی داشت.
به گفته او کشورهای مختلف حد مجاز متفاوتی برای مقدار افلاتوکسین در مواد غذایی دارند و استانداردهای ایران هم در این زمینه عموما در حد استانداردهای اروپا و ایالات متحده تعریف شده است.
حریر چی معاون وزیر بهداشت هم خاطرنشان کرده : حتی در کشورهای اروپایی که سختگیرانه ترین کدکس ها را دارند هم آفلاتوکسین در لبنیات وجود دارد. حالا اگر مقیاس، کدکس اروپا باشد عدد ۵۰ نانوگرم در لیتر است. کدکس ایران حدود ۱۰۰ است و اگر کدکس آمریکا مد نظر باشد که میزان آن ۵۰۰ نانوگرم است، با این معیار، تقریبا تمام نمونه ها قابل قبول هستند.
رئیس سازمان غذا و دارو می گوید : از حدود هفت سال پیش محصولات لبنی به صورت مرتب پایش میشوند. آمار اداره کل غذا کمتر از ۳٫۵ درصد آلودگی را نشان میدهد ، در حالیکه برای بسیاری از کشورهای همسایه و کشورهای دیگر جهان ، میزان آلودگی بسیار بالاتر است.
با توجه به اینکه مدتی است مطالبی با عناوین بزرگی مانند سونامی سرطان در ایران منتشر می شود ، در چند روز اخیر سرطان زایی آفلاتوکسین هم به آن اضافه شده و دانسته یا ندانسته چنین به مردم القا می شود که با مصرف این مواد غذایی مسیر ابتلا به سرطان را طی می کنند.
دکتر شانه ساز به این موضوع هم اشاره می کند : ابتلا به سرطان در ایران بالاتر از نرم جهانی نیست و حتی این میزان نسبت به کشورهای اطراف بسیار پایینتر نیز هست. چون سلامت مواد غذایی به صورت مستمر کنترل می شود.
کنترل سلامت شیر از دامداری تا کارخانه
ماکنعلی، معاون بهداشتی و پیشگیری سازمان دامپزشکی کشور می گوید : میزان استاندارد آفلاتوکسین در ذرت دامی در کشور ما ۵ در میلیارد است و این در حالی است که استاندارد اتحادیه اروپا برای آفلاتوکسین ۴ برابر استاندارد ملی ایران است.
به گفته ۱۶۰۰ واحد شامل مراکز جمعآوری شیرخام، کارخانجات لبنی و سایر صنایع وابسته در حال فعالیت هستند که در این مراکز در چهارچوب ضوابط بهداشتی دامپزشکی و با حضور مسئولین فنی بهداشتی دامپزشکی، کنترلهای تخصصی بهداشتی اعم از نمونه برداری و آزمایشهای لازم صورت میپذیرد و حمل و نقل شیر و فراوردهاى آن با مدرنترین روشهای بهداشتی صورت میپذیرد و حتی تردد وسائط نقلیه شیر و فرآوردههای لبنی رصد و پایش میشود .
این مقام مسئول اضافه می کند : بر اساس برنامه های توسعه ای انجام گرفته در کشور، در حال حاضر ۴۰۰ کارخانه شیر پاستوریزه در کشور فعال هستند و در حوزه تولید شیر خام رتبه ۱۱ دنیا هستیم . حتی تعدادی از کارخانجات لبنی کشور با داشتن کد IR از سازمان دامپزشکی کشور که متضمن رعایت معیارهای بهداشتی در فرآیند تولید است، دارای صادرات محصولات لبنی به کشورهایی نظیر روسیه و مالزی هستند.چگونه ممکن است محصولات آلوده تولید شود و در آزمایشات کشورهای مقصد هم معلوم نشود؟
آذربایجان شرقی ، قطب تولید شیر و لبنیات
آذربایجان شرقی یکی از ۵ مرکز اصلی تولید شیر و لبنیات در کشور است. کیفیت خاص شیر و محصولات لبنی تبریز ، سراب ، بناب و شهرت پنیرروستای لیقوان نشان از دانش و تجربه تولیدکنندگان این استان دارد.
«فتحی »رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان می گوید : ۵۴۰ هزار راس دام سنگین و نزدیک به ۳ میلیون و ۲۰۰ هزار راس دام سبک در آذربایجان شرقی داریم.میزان تولید شیر در سال ۹۷ بیش از ۵۵۷ هزار تن بوده است و انتظار می رود این حجم در پایان سال ۹۸ به ۵۵۹ هزار تن برسد.
وی می افزاید : درراستای تکمیل زنجیره تولید و ایجاد صنایع فرآوری ۱۰۹ واحد لبنی و فرآوری شیر به ظرفیت ۹۸۶ هزار تن در استان فعال است .
واحدهایی که اغلب محصولاتشان زبانزد است.
مدیر عامل وقت صنایع شیر ایران در بازدیدی که شهریور سال ۹۷ از شرکت شیر پاستوریزه پگاه آذربایجان شرقی داشت ، اعلام کرد : با اجرای برنامه های توسعه ای ، این شرکت می تواند به عنوان بزرگترین کارخانه لبنی و قطب محصولات پودری در شمال و غرب کشور تبدیل شود.
هم اکنون ظرفیت تولید این کارخانه در سال ۵۵ هزار تن است.
از طرفی برندهای مطرح دیگری در صنعت لبنیات استان فعالیت می کنند که قادر به تولید بیش از ۴۰ نوع محصول هستند. واحدهایی که برخی از آنها با کسب استانداردهای لازم از جمله سیستم HACCP وبا رعایت تمامی اصول GHPوGmp موفق به اخذ آرم حلال ، کسب لوح تامین مواد غذایی سالم از سازمان خواربار و کشاورزی سازمان ملل FAO و تعامل سازنده با اقتصاد جهانی WTO شده اند.
فعالان حوزه لبنیات استان هر سال به عنوان نمونه استانی و کشوری معرفی می شوند و محصولات ما با نام های تجاری گوناگون به کشورهای همسایه و منطقه صادرات قابل توجهی دارد.
تضمین کیفیت شیر پاستوریزه
«بهداد» مدیر کل دامپزشکی استان می گوید : شیرهای موجود در بازار تا لحظه ای که فرآوری نشده و حرارتی داده نشده تحت کنترل و نظارت ما است ولی شیرهای تولید شده در کارخانجات و شیر های فرآوری شده تحت نظارت معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی تبریز است.
به گفته وی مسئولین فنی و بهداشتی دامپزشکی با نظارت بر شیر های خام دامی در تمام مراحل جمع آوری شیر، بار میکروبی آن ها را چک می کنند و اگر موردی باشد، اصلا آن را خریداری نمی کنند.
نعمتی معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی تبریز هم می گوید : آماری که اخیرا به صورت غیررسمی منتشر شده هیچ اساس علمی ندارد و تا کنون در بازرسی ها موردی از آلودگی غیرمجاز در تولیدات پاستوریزه لبنی استان مشاهده نشده است.
و اما مدیرکل استاندارد آذربایجان شرقی می گوید : بر اساس استاندارد ملی ۹۳ ، شیرهای پاستوریزه باید از نظر سم قارچی آفلاتوکسینm1 کنترل و آزمایش گردند . بر همین اساس کلیه واحدها تولیدی موظف به تست و کنترل این فاکتور در شیرهای خام دریافتی بوده و مستندات آن را به اداره استاندارد ارائه می نمایند .
فرشی حق رو اضافه کرده : واحدهای بزرگ تولیدی ، روزانه به طور متوسط ۲۵۰ تن شیر خام دریافت می کنند . این کارخانه ها از طریق کیتهای تست آفلاتوکسین همه محموله های شیر خام را مورد آزمون قرار می دهند . علاوه بر آن سازمان ملی استاندارد به طور منظم از واحدهای تولیدی و سطح بازار نمونه برداری و آزمون انجام می دهد که هیچ موردی از آفلاتوکسین m1 گزارش نشده است .
تهدید سلامت با کاهش مصرف شیر
امنیت غذایی پایه و اساس جامعه سالم است . بنابراین برای ایجاد مشکل در میان مردم ، چه ترفندی بهتر از زیرسوال بردن مواد غذایی ؟ آن هم شیر.
امروزه میزان مصرف شیر یکی از مواد غذایی اصلی و شاخصهای سنجش رشد فرهنگی و اقتصادی جوامع مختلف محسوب می شود.
رئیس سازمان غذا و دارو با بیان اینکه اکنون میزان مصرف شیر در کشور یک پنجم استاندارد (سرانه ۶۰ کیلوگرم) است ، می گوید : به مردم اطمینان کامل می دهیم که شیر و انواع لبنیات پاستوریزه که تحت کنترل وزارت بهداشت است را بدون نگرانی مصرف کنند و به هیچ عنوان مصرف شیر را متوقف نکنند . چرا که سالهاست کمبود شدید کلسیم موجب تهدید سلامت مردم شده است.
کاهش سهم لبنیات در سبد غذایی خانوارها خسارات جبران ناپذیری به بار می آورد و فاصله گرفتن خانوارها از محصولات لبنی ، آثار خود را با گسترش پوکی استخوان و تشدید بروز بیماری مرگ خاموش در سالهای آینده نشان خواهد داد.
موج سواری روی نگرانی ها در فضای مجازی
آمارهای نامعتبر و اظهارنظرهای غیرکارشناسی به سرعت در شبکههای اجتماعی هم رسانی می شود و مورد توجه اقشار مختلف و کاربران فضای مجازی در سراسر کشور قرار می گیرد.
تجربه نشان می دهد با احتساب افزایش قیمت و تورم موجود، در نهایت تمایل مردم به استفاده از لبنیات غیرصنعتی یا فله افزایش می یابد. در حالی که اغلب هموطنان خبر ندارند که بالا رفتن میزان مصرف لبنیات غیرصنعتی ، سبب رشد آمار ابتلا به تب مالت در کشور طی ۱۰ سال اخیر شده است.
سلامت مردم در گرو پیگیری و نظارت
«دکتر علی لاریجانی»رئیس مجلس شورای اسلامی ۲۹ دی ماه بعد از تذکر حاجی دلیگانی در جلسه علنی ، کمیسیون کشاورزی مجلس را مکلف کرده این موضوع را در اسرع وقت بررسی کرده و گزارش آن را ارائه کند.
استاندار آذربایجان شرقی با اشاره به اینکه دستگاه قضایی باید در این زمینه وارد عمل شود، از دستگاههای امنیتی و انتظامی خواست این مسائل را به جد پیگیری کنند و پدافند غیرعامل استانداری نیز اقدامات لازم را در این خصوص انجام دهد.
پور محمدی معتقد است : ایجاد احساس ناامنی، بدتر از خود ناامنی است و دشمنان بدنبال ایجاد این احساس در بین افراد جامعه هستند.
احساسی که سرانجام امنیت غذایی و روحی روانی مردم را به خطر می اندازد.
موجی که در شبکه های اجتماعی در مورد آلودگی و زیانآور بودن شیرهای پاستوریزه ایجاد شده احتمالا به همین سادگی متوقف نمیشود . چرا که اعتماد مردم در خصوص مصرف کیک و کلوچه تولید داخل نیز به دلیل انتشار تصاویری از محصولات دست کاری شده آن هم در خارج از کارخانه ها در طول ۳ ماه گذشته ، خدشه دار شده و صاحبان صنایع غذایی هنوز درگیر کاهش فروش و صادرات هستند.
«جعفری» رئیس انجمن صنایع غذایی استان می گوید : در ماجرای کیک و کلوچه همچنان تحقیقات به سرانجام مشخصی نرسیده است . اگر چه این اطمینان به مردم داده شده که خرابکاری ها خارج از خطوط تولید و بسته بندی صورت گرفته اما شناسایی و برخورد با عوامل این آسیبها است که می تواند جو روانی آرامی را در جامعه حاکم کند.
«ادعایی که پس گرفته شد» اما اثرش پاپس نمی کشد
کارشناسی که همه دودها از کنده صحبتهای او بلند شده شب گذشته در مصاحبه ای با دیدهبان علم ایران ، ادعای خود در خصوص آلودگی درصد بالایی از شیر و لبنیات به آفلاتوکسین را پس گرفته و معتقد است نظراتش به اشتباه تفسیر شده !!!
حالا وقتی آنچه که ۲۸ دی ماه گفته شده ، ۲۹ دی ماه پس گرفته شود، معلوم می شود که از ابتدا هم از سند و مدرک معتبری برای اثبات نداشته است. اما اینکه آثار مخرب ناشی از یک ادعا تا چه حد در تولید و مصرف و صادرات محصولات لبنی ظاهر شود ، به طور حتم در دو سه روز محدود نیست و البته جبران آن نیز شاید سالها زمان لازم داشته باشد . تجربه که چنین نشان داده است. این را حمیدی از فعالان تولید لبنیات می گوید. جنجال روغن پالم در سال ۹۴، کشور همسایه را جایگزین ما در تعدادی از بازارهای هدف کرد و حالا بسیاری از خطوط تولید با کمتر از ۵۰ درصد ظرفیت کار می کنند.
به هر روی ، تشویش اذهان عمومی نتیجه ای جز تضعیف صنایع تولیدی ان هم در سال رونق تولید نخواهد داشت . در حالی که حمایت از تولیدات داخلی در مقابل هجمه های پی در پی خارجی ، قدرتمندترین ابزار برای تقویت اقتصاد و توانمندی کشور است./گزارش صداوسیما.
توضیح مدیریت سایت-پیراسته فر:بنظرمی رسد درخودتلویزیون یک عده ای هستند که برآتش فتنه می دمند!
معاون وزارت بهداشت می آیدتلویزیون که توضیح بدهد،آن آقای کارشناس جاهل، حرف مُفت زده!
«دکترایرج حریرچی» معاون کل وزارت بهداشت با حضور در برنامه «سلام صبحبخیر» ماجرای جنجالی وجود سم آفلاتوکسین(غیرمجاز) در شیر را بادلائل علمی ردمی کند./۱ بهمن ۱۳۹۸
آنوقت این مجری تلویزیون باتمسخربه جنجال شیر سرطانزامی گوید:«باید ماستمالی کنیم…! ».
یعنی چه که اینها امنیت روانی جامعه رابه سخره گرفته اند.آن کارشناس می آیدیک شوک ایجادمی کند واین مجری اینطوری طعنه وکنایه می زند!