قاره آفریقا که هر از چند گاهی با بیماری مشکوک مشابه همچون "ایبولا"، "تب زد" و "مرس" و "تب ریفت" و یا "آنفولانزای خوکی" مواجه است و با این بیماری ها قربانیان زیادی داده است، این بار با یک ویروس وارداتی از چین رو به رو است که به تدریج می رود در خارج از خواستگاه خود در چین نیز قربانی بگیرد.
یک مرد ۴۴ ساله روز یکشنبه در فیلیپین بر اثر این بیماری جان باخت و امروز نیز یک شهروند تایوانی قربانی آن شد.
گفته میشود منشأ این ویروس در فروشگاه غذای دریایی شهر ووهان چین در اواخر سال گذشته میلادی شناسایی شد و به شهرهای بزرگ چین مانند پکن و شانگهای گسترش یافته است.
چین، دومین قدرت اقتصادی جهان که از اول دسامبر سال ۲۰۱۹ تا کنون با این ویروس مبارزه میکند با پیامدهای جدی این ویروس روبرو است و البته دولت این کشور گفتهاست که به عملکرد ناکافی خود در مقابله با شیوع ویروس کرونا معترف است؛ اما امریکا را متهم کرده که با اقدامات خود در مقابله با این ویروس عملا هراسافکنی کرده است.
پکن روز یکشنبه اعلام کرد که بانک مرکزی این کشور، ۱۵۶ میلیارد یورو را با هدف غلبه بر تبعات اقتصادی شیوع ویروس کرونا به بازارهای مالی چین تزریق میکند.
بر اساس آخرین آمار سازمان جهانی بهداشت، تاکنون بیش از ۲۱ هزار نفر فقط در چین به این ویروس آلوده شدهاند و به جز قاره آفریقا و آمریکای جنوبی، موارد ابتلا به این ویروس در ۳۴ کشور در گوشه و کنار جهان به ثبت رسیده است.
این بیماری همچنان در حال گسترش است و قربانیان خود را نقاط مختلف جهان انتخاب می کند، به ویژه از میان اتباع کشورهایی که به چین سفر می کنند.
به گزارش روز سه شنبه شبکه "اس ای بی سی" آفریقای جنوبی، با افزایش شیوع این بیماری در سراسر جهان، اغلب دولتها از جمله اغلب کشورهای آفریقایی مرزهای خود را به روی مسافران چینی بسته و اتباع خود را به کشور بازگردانده و خطوط هوایی همه این کشورها به جز اتیوپی و الجزایر پروازهای خود به مقصد چین را به حالت تعلیق در آورده اند.
البته چند شرکت هوایی خصوصی اتیوپی و نیز شرکت های مصری، کنیا، ایر مراکش (مغرب)، روآندا، آفریقای جنوبی و دیگر کشورهای آفریقایی نیز در این فهرست قرار دارند.
اتحادیه آفریقا
در همین حال اخبار بین المللی از تشدید تدابیر بهداشتی در ده ها کشور آفریقایی برای مقابله با ویروس کرونا و مهار آن خبر می دهند.
روز دوشنبه ۱۴ بهمن بود که وزیر امور خارجه نامیبیا و معاون نخست وزیر این کشور که کشورش ریاست دوره ای اتحادیه آفریقا را به عهده دارد، اعلام کرد که قرار است شیوع ویروس کرونا در چین در سی و سومین جلسه عادی مجمع روسای وزیران امور خارجه دولت های اتحادیه آفریقا (AU) که از ۲۱ ژانویه (۱ بهمن) آغاز شده است و تا ۱۰ فوریه (۲۱ بهمن) ادامه دارد، در دستور کار قرار گیرد.
پیش بینی می شود سران دولت ها آفریقایی نیز با شرکت در نهمین جلسه سران در آدیس آبابای اتیوپی در این باره گفت وگوی جدی را پی بگیرند.
با این وجود خبرگزاری "پن افریکن" آمریکا امروز گزارش داد که دکتر "جان اِنکِنگآسونگ" (کامرونی) مدیر مرکز کنترل بیماری ها در آفریقا در یک کنفرانس خبری در آدیس آبابا از آمادگی این اتحادیه و نهادهای وابسته به آن برای کنترل و مبارزه با این بیماری خبر داد.
وی از راه اندازی یک نظام مدیریت حوادث برای مدیریت بر نحوه گسترش این بیماری در قاره آفریقا خبر داد و گفت که با همه مقامات بهداشت و درمانی کشورهای آفریقایی در ارتباط نزدیک قرار دارد تا از تازه ترین تحولات پیشگیرانه و درمانی در آن کشورها با خبر شده تا بتواند مشاوره های لازم را در اختیار آنها قرار دهد.
آفریقای جنوبی
کشور آفریقای جنوبی به سبب برخورداری از توسعه یافته ترین نظام بهداشت و درمانی در قاره آفریقا بیشترین فعالیت را برای رصد و پیشگیری از این ویروس نه تنها در سطح ملی بلکه در سطح قاره انجام داده است.
به گزارش شبکه "خبر ۲۴" این کشور، جز یک مورد مشکوک ابتلا به این بیماری، تاکنون هیچ مورد حادی در این کشور گزارش نشده است چرا که همه تدابیر امنیت بهداشتی در این کشور از مدت ها قبل از علنی شدن و تشدید این بیماری در چین اندیشیده شده و اقدامات پیشگیرانه در این کشور و همه کشورهای جامعه توسعه اقتصادی جنوب آفریقا (سادک) متشکل از ۱۴ کشور جنوب این قاره) ادامه دارد.
"نیل شیکوامانا" سخنگوی وزارت بهداشت این کشور تنها مورد مشکوک این بیماری فردی معرفی کرد که از پل مرزی بوتسوانا وارد این کشور شده بود و بعد از اقدامات لازم برای درمان و رفع خطر، پیش بینی کرد که وی امروز (چهارشنبه) و یا فردا (پنجشنبه) از بیمارستان "لفهالهله" در استان لیمپوپو مرخص شود.
روزنامه "سیتیزن" این کشور هم در گزارشی از برگزاری یک کنفرانس خبری مشترک میان "زیولی امخیزه" وزیر بهداشت این کشور و مقامات سازمان بهداشت جهانی و نیز از موسسه ملی بیماری های واگیر در ژوهانسبورگ خبر داد و افزود: بنا به اطلاعات دریافت شده از این کنفرانس، مقامات این کشور از هوشیاری کامل برای کنترل این بیماری مهلک برخوردار بوده و در عین حال از شهروندان این کشور خواسته شده است تا هر مورد مشکوک در این خصوص را گزارش کنند.
زامبیا
اولین مورد ابتلا به ویروس کرونا در قاره آفریقا در لوزاکا، پایتخت زامبیا در جنوب این قاره مشاهده شد.
به گزارش دیروز خبرگزاری آل افریکا، خانم "زیولی امخیزه" وزیر بهداشت آفریقای جنوبی چهارشنبه گذشته (۹ بهمن) در یک کنفرانس خبری در پرتوریا، پایتخت آفریقای جنوبی با اعلام این خبر، از آمادگی وزارتخانه خود برای مبارزه با این ویروس در زامبیا و در واقع اغلب کشورهای آفریقایی خبر داد.
وی از ارتباط نزدیک وزارتخانه اش با موسسه ملی بیماری های واگیر در لوزاکا پایتخت زامبیا خبر داد و گفت: اگر چه جز یک مورد ابتلا به کرونا در این کشور هنوز اطلاعات بیشتری از شیوع این بیماری در زامبیا وجود ندارد اما دولت آفریقای جنوبی از نزدیک مراقب است و همه همت خود را به کار بسته تا به کمک تیم امنیت پزشکی و درمانی قوی خود در سطح قاره از ورود این ویروس به این کشور و در دیگر کشورهای آفریقایی جلوگیری کند.
بوتسوانا
جمعه گذشته بود که دولت بوتسوانا نیز با انتشار یک بیانیه از وجود یک مورد ابتلا به ویروس کرونا در این کشور در جنوب آفریقا خبر داد و این فرد را مسافری از چین معرفی کرد که با هواپیمایی اتیوپی به فرودگاه "سر ستسه خاما" این کشور وارد شده بود.
وزارت بهداشت این کشو ضمن هشدار به همه شهروندان از آنها خواست از حضور در محل های پرجمعیت و مکان هایی که ممکن است این ویروس انتشار یابد، خودداری ورزند و با مشاهده علائم این بیماری به سرعت به مراکز بهداشتی مراجعه کنند.
این وزارتخانه از بستری شدن تنها فرد مبتلا به این ویروس و تحت مراقب بودن او خبر داد و اعلام کرد که بوتسوانا در تماس نزدیک با سازمان بهداشت جهانی شرایط امنیت بهداشتی کشور را از نزدیک رصد می کند.
کامرون
"مالاشی ماناوودا" وزیر بهداشت کامرون نیز روز سه شنبه ۲۸ ژانویه (۸ بهمن) در تلویزیون دولتی این کشور حاضر شد و در خصوص تمهیدات اتخاذ شده جهت پیشیگیری از شیوع ویروس کرونا در کشورش سخن گفت.
وی از دستور اکید "پل بیا" رییس جمهوری کشورش بر شناسایی فوری مبتلایان به این ویروس خبر داد و گفت که براساس این دستور مراقبت ها در سراسر کشور خصوصا در مبادی ورودی دریایی و فرودگاهی کشور تقویت شده است.
وزیر بهداشت کامرون از استقرار دوربین های حرارتی برای مراقبت از حرارت بدن مسافران ورودی به کشور خبر داد و از همه افرادی که اخیرا به چین سفر کرده و دارای علائم سرفه یا مشکلات تنفسی هستند خواست که حتما به مراکز درمانی مراجعه کنند.
کنیا
در کنیا نیز تدابیر بهداشتی و امنیتی شدیدی برای کنترل این بیماری مشکوک اعمال شد تا جایی که همه مسافران پرواز چین در فرودگاه بین المللی شهر "نایروبی" کنیا در صف معاینه پزشکی قرار می گیرند تا از ورود این بیماری به کنیا جلوگیری شود.
به گزارش شبکه "کی دی آر" این کشور، وزارتخانه های بهداشت و امور خارجه کنیا تصمیم گرفتند همه ۸۵ تبعه دانشجوی این کشور در چین را هرچه زودتر به کشور بازگردانند و با مراقبت از آنها در قرنطینه، از شیوع احتمالی این بیماری در کشور جلوگیری کنند.
ساحل عاج
وزارت بهداشت ساحل عاج هم در ۷ بهمن ماه با صدور بیانیه ای از مشاهده اولین مبتلا به ویروس مرگبار کرونا در این کشور خبر داد و نوشت که اولین مبتلا به این ویروس دانشجویی است که از پکن وارد ساحل عاج شده است.
"اوژن آکا آوئله" وزیر بهداشت و سلامت عمومی ساحل عاج نیز با انتشار اطلاعیه ای تصریح کرد که اولین مورد ابتلاء احتمالی به ویروس کرونا در فرودگاه بین المللی "فلیکس هوفوئه بوانی" ابیجان مشاهده و تحت درمان قرار گرفته است.
این مسافر ساحل عاجی مقیم پکن که از ۲۲ ژانویه (دوم بهمن) بیمار شده و ۲۵ ژانویه ۲۰۲۰ (پنجم بهمن) به فرودگاه ابیجان رسیده بود پس از مشاهده علائم بالینی چون سرفه، عطسه، آبریزش بینی و مشکلات تنفسی شناسایی شد و با یک تیم حرفه ای پزشکی از انستیتوی بهداشت ملی، انستیتوی پاستور و بخش بیماری های عفونی بیمارستان ترشویل به فرودگاه اعزام شد.
این وزارتخانه در عین حال از مردم خواست از تماس مستقیم با افرادی که مبتلاء به عفونت های تنفسی حاد می باشند، اجتناب ورزند.
آمارها حاکی است که نسبت نرخ مرگ و میر ناشی از کرونا بسیار کمتر از موارد مشابه ابتلا به ویروس خانواده کرونا در بیماری هایی مانند "سارس" و "ایبولا" که آفریقا را آلوده است.
نرخ مرگ و میر در بیماری ایبولا که غرب قاره آفریقا را در برگرفت، چیزی برابر با ۱۰ درصد جمعیت بود. این درحالی است که ویروس کرونای جدید تا به حال نرخ مرگ و میری نزدیک به ۲ درصد داشته است.
البته همه گیری با سرعت این ویروس ها نشان داد که کرونا به ساده ترین شکل ممکن از انسانی به انسان دیگر منتقل می شود. شیوع بیماری سارس در سال ۲۰۰۲ بیش از ۸۰۰ نفر را به کام مرگ کشاند و بیماری ایبولا در کشورهای غرب آفریقا که کانون آن جمهوری دمکراتیک کنگو در جنوب آفریقا بود، باعث مرگ هزاران نفر از مبتلایان شد.
نیجریه و آنگولا
در هر حال نیجریه نیز به عنوان یک کشور آفریقایی که بیشتر مراودات تجاری را با چین دارد با استقرار دوربین های هوشمند حساس به تب ویروسی تدابیر امنیتی را در فرودگاهای لاگوس و ابوجا تشدید کرده است.
وزارتخانه های بهداشت و علوم این کشور همه دانشگاه های پزشکی را مامور کرده است تا در آزمایشگاه های خود راه حل های جلوگیری از گسترش این ویروس را مورد مطالعه دقیق قرار داده و از همه امکانات ملی مربوطه برای پیشگیری و مبارزه با این بیماری استفاده کنند.
با این وجود برخی منابع طی چند روز اخیر اعلام کردند که شرکت تجاری یونیپک (Unipec) چین، به دلیل آثار شیوع ویروس کرونا بر مقدار تقاضای محصولات از این کشور، خرید نفت خام خود را از غرب آفریقا که عمدتا از نیجریه و آنگولا است، متوقف کرده است.
به گزارش روز دوشنبه (۱۲ بهمن) خبرگزاری رویترز از لندن، دو منبع تجاری اعلام کردند که این شرکت به عنوان بازوی تجاری شرکت چینی "ساینوپک اینترنشنال پترولیوم" (SINOPEC)، خرید محمولههای نفت خام غرب آفریقا را پس از شیوع ویروس کرونا متوقف کرده است.
در واقع شیوع این ویروس در چین سبب کاهش عملکرد پالایشگاههای بزرگترین واردکننده نفت جهان شده است.
یکی از این منابع اعلام کرد که یونیپک در ماه مارس (اسفند- فرووردین) هم پیشنهاد فروش دوباره حداقل پنج محموله نفت خام آنگولا را داده بود.
نیجریه و آنگولا تولیدکنندگان عمده نفت خام در قاره آفریقا و عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) هستند و چین و هند از بزرگترین مصرفکنندگان نفت خام در آسیا بهشمار می روند.
مصر
با وجود اینکه کشور مصر اولین کشور آفریقایی بود که اتباع خود را از چین خارج کرد اما "اسامه ربیع" رییس هیأت "کانال سوئز" در مصر به اخبار منتشر شده در رسانه ها در خصوص شیوع ویروس کرونا در این منطقه واکنش نشان داد و ثبت موارد ابتلا به این ویروس را در این منطقه تکذیب کرد.
به گزارش امروز روزنامه "النشره" وی گفت: تاکنون هیچ موردی از ابتلا به ویروس کرونا در محور کانال سوئز ثبت نشده است.
ربیع در ادامه تصریح کرد: اکنون ۶ بیمار مظنون به ابتلا به کرونا در بیمارستان های محور کانال سوئز تحت مراقبت های شدید بستری هستند و انجام آزمایش های لازم برای اطمینان یافتن از سلامتی آنها در جریان است.
در هر حال همه کشورهای آفریقایی با رصد دقیق ویروس کرونا تلاش می کنند ضمن اینکه از آخرین تحولات مربوط به کنترل و مبارزه با این ویروس از طریق سازمان بهداشت جهانی با خبر شوند در همین حال تلاش می کنند تا در همکاری با هم در سطح قاره از انتشار این ویروس ویرانگر جلوگیری کنند.
غیر از موارد یاد شده در این گزارش، دیگر کشورهای آفریقایی نیز بیکار ننشسته و با بسیج همه نیروهای بهداشتی و درمان ملی و با کمک سازمان های منطقه و فرامنطقه ای و بین المللی سعی می کنند از آسیب های این بیماری در امان باشند.