احتمال قدرت گرفتن طالبان در افغانستان با حمایت آمریکا
سیداحمد موسوی مبلغ، تحلیلگر مسائل سیاسی افغانستان، شرایط این کشور را پس از اعلام نتیجه انتخابات ریاستجمهوری به نفع اشرف غنی، بروز تنش سیاسی و نظامی ارزیابی کرد و گفت: آمریکا با حمایت نکردن از دولت افغانستان عملاً به طالبان در رسیدن به قدرت کمک میکند.
سیداحمد موسوی مبلغ، کارشناس مسائل سیاسی افغانستان و فعال رسانهای، در گفتوگو با خبرگزاری ایکنا، درباره وضعیت کنونی این کشور با توجه به اعلام نتیجه انتخابات ریاست جمهوری گفت: عبدالله عبدالله مدعی تقلب در این همهپرسی است و پیروزی خودش را اعلام کرده و گفته است که دولت تشکیل میدهد. از سویی کمیسیون انتخابات نیز پیروزی اشرف غنی را اعلام کرده و تصور میکنم این فضا به سمت تنش سیاسی پیش برود.
رئیس خبرگزاری اطلس افغانستان افزود: آمریکا تمایل دارد که پس از امضای قرارداد صلح با طالبان، فضای افغانستان متشنج شود. تا این لحظه آمریکا به هیچ یک از دو گروه مدعی حکومت (غنی و عبدالله) چراغ سبز نشان نداده است. آمریکا درصدد است به هر دو طرف القا کند که بر مواضع خود پافشاری کنند. تصور میکنم اوضاع کشور تنشزا و این موضوع باعث درگیری نظامی از سوی دو طرف شود.
وی با بیان اینکه آمریکا در حال حاضر سکوت میکند، گفت: این رفتار به این دلیل است که ایالات متحده بر اساس قرارداد با طالبان، باید مقدمات حضور این گروه در قدرت را فراهم کند. فرماندهی نیروهای نظامی در دست رئیسجمهور است، ولی مسئله اینجاست که نیروهای نظامی در افغانستان، همانطور که جریانهای سیاسی قومی عمل میکنند، بر اساس ترکیب قومی به فعالیت میپردازند.
این تحلیلگر افزود: بخش زیادی از نیروهای امنیتی در وزارت دفاع، وزارت کشور و امنیت ملی افغانستان را تاجیکها تشکیل میدهند که براساس مسائل قومی، طرفدار عبدالله هستند. اگر وی تصمیم به اعمال نفوذ بگیرد، میتواند نیروهای نظامی تاجیک را با خود همراه کند.
مبلغ یادآور شد: بخش زیادی از استانهای شمالی و مرکزی افغانستان از منظر قومی طرفدار عبدالله هستند. همچنین طرفهای سیاسی همراه با عبدالله شامل ژنرال دوستم، محمد محقق و محمدکریم خلیلی در استانها قدرت دارند. لذا ممکن است که بتوانند با قدرت خود بدنه نظامی را از دولت جدا و مرم مناطق تحت نفوذ را با خود همراه کنند.
این فعال رسانهای درباره طالبان و رویکردی که در این باره پیش میگیرند، بیان کرد: نپذیرفتن نتیجه انتخابات از سوی این گروه طبیعی است. آنها یک طرف ادعای مسائل سیاسی در افغانستان هستند و قدرت نظامی دارند. این گروه یک ارتش نامنظم و چند 10 هزار نفری مسلح در اختیار دارد.
مبلغ افزود: طالبان بخش زیادی از افغانستان را در اختیار دارد و در مذاکرات صلح نیز با وضعیت روحی و روانی بالایی با آمریکا به توافق رسید. این گروه حکومت را قبول ندارد. بنابراین طبیعی است که نتیجه انتخابات برای آن اهمیت نداشته باشد. طالبان براساس توافق با آمریکا خواهان قدرت کامل است. آنها معتقدند که باید قدرت در دست آنها باشد و دیگر جریانها و احزاب سیاسی باید با آنها وارد مذاکره شوند.
وی درباره تأثیر این موضوع بر مذاکرات صلح گفت: آمریکا خود را از درگیری در افغانستان دور میکند. ایالات متحده به فکر افغانستان و مردم این کشور نیست و مسیری را برای خود باز میکند که با طالبان به توافق برسد و افغانستان را درگیر جنگی کند که هزینه آن را مردم این کشور بپردازند.
مبلغ با بیان اینکه چنین تدبیری از سوی آمریکا برای افغانستان در نظر گرفته شده است، افزود: ایالات متحده منافع خود را محاسبه میکند و در همین راستا با طالبان به نتیجه رسیده و درصدد مهیا کردن خروج خود از این کشور است. در واقع آمریکا با حمایت از دولت افغانستان عملاً به طالبان در رسیدن به قدرت کمک میکند.
انتهای پیام