گزارشی از آخرین وضعیت ویروس کرونا در ایران از انکار تا اخطار
وزیر بهداشت ترکیه: اگر ایران قم را قرنطینه می کرد، ما مرزهایمان را نمی بستیم
همهگیری ویروس کرونا در ایران سیر تصاعدی به خود گرفته و این کشور با ثبت 12 فوتی شاهد بیشترین شمار تلفات انسانی به دلیل این بیماری پس از چین می باشد.
اسدالله عباسی، سخنگوی هیات رئیسه مجلس ایران گفت: تقریبا 61 مورد در سراسر کشور مبتلا به ویروس کرونا تشخیص داده شدهاند که متاسفانه منجر به فوت 12 نفر شده است.
این در حالی است که احمد امیرآبادی فراهانی نماینده مردم قم روز دوشنبه 4 اسفند در مجلس شورای اسلامی گفت: قم از نظر شیوع ویروس کرونا وضعیت خوبی ندارد و عملکرد دولت برای مواجهه با این ویروس صفر است. نماینده مردم قم در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه روزانه 10 نفر در قم از بین میروند، گفت: تا دیشب حدود 50 نفر به دلیل ابتلا به ویروس کرونا فوت کرده اند. وی با تاکید بر اینکه باید هرچه سریعتر حرم حضرت معصومه در قم تعطیل شود، افزود: در اینباره مراجع مخالف نیستند، اوضاع قم نگرانکننده است.
اگر چه طی هفته های گذشته اخبار ضد و نقیضی از ورود ویروس کرونا به ایران و مشاهده آن میان ایرانیها منتشر شده بود، اما این اخبار همواره از سوی مقامات این کشور تکذیب شد تا بالاخره کیانوش جهانپور، مدیر روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت روز چهارشنبه هفته گذشته (30 بهمن) به طور رسمی از مشاهده این بیماری در شهر قم خبر داد.
حمیدرضا قدیر، رئیس دانشگاه علوم پزشکی قم نیز عصر همان روز خطاب به خبرنگاران گفت: طی 4 روز گذشته 2 نفر در یکی از بیمارستانهای قم بر اثر بیماری تنفسی فوت کردند که امروز تست اولیه این افراد در مورد بیماری کرونا مثبت اعلام شد.
دلیل مرگ 2 قربانی کرونا ویروس در شهر قم از سوی مقامات وزارت بهداشت ایران "کهولت سن و نقص سیستم ایمنی" عنوان شد.
از سوی دیگر با اظهار نظر مسعود مردانی، عضو کمیته کشوری بیماری های عفونی وزارت بهداشت ایران مبنی بر اینکه احتمالا افراد دیگری از نزدیکان قربانیان نیز به این ویروس مبتلا شده اند و احتمال افزایش شمار مبتلایان به این بیماری وجود دارد، روند سیر بیماری کرونا در ایران وارد فاز جدی تری شد.
با گسترش این بیماری در ایران، قرارگاه کرونا ویروس با حضور وزیر، معاونان و مدیران ارشد وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی این کشور صبح پنجشنبه 1 اسفند تشکیل جسله داد.
وزارت حمل و نقل عراق همان روز با انتشار بیانیه ای اعلام کرد که در پی مرگ 2 نفر بر اثر کرونا در ایران و شیوع این ویروس٬ تمامی پروازهای رفت و برگشت به ایران را از اول اسفند به حالت تعلیق درآورده است. چند ساعت بعد، کویت و چند کشور دیگر منطقه نیز مقررات محدود کنندهای برای تردد اتباع ایرانی و مسافران از مبداء این کشور تعیین کردند.
در روزهای بعد تمامی کشورهای همسایه ایرانترکیه، عراق، ترکمنستان، افغانستان، پاکستان، جمهوری آذربایجان و ارمنستان و نیز برخی از کشورهای منطقه منجمله گرجستان، کویت، عربستان سعودی و اردن مرزهای خود را به روی این کشور بستند. این کشورها که ابتدا در مرزهای خود با ایران تدابیر بهداشتی و کنترلی اتخاذ کرده بودند، در مرحله بعدی کلیه مرزهای هوایی، زمینی و ریلی خود با ایران را بستند. سفارت افغانستان در ایران نیز تا اطلاع ثانوی ارائه خدمات کنسولی را موقتا متوقف کرد.
مدیر روابط عمومی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ایران ظهر جمعه 2 اسفند 1398 در شبکه اجتماعی توییتر خود از مرگ 2 نفر دیگر از مبتلایان به ویروس کرونا خبر داد.
بعد از اعلام این خبر تدروس ادهانون، دبیرکل سازمان جهانی بهداشت هشدار داد که مرگ 4 نفر ظرف 48 ساعت در ایران بسیار نگرانکننده است.
کیانوش جهانپور، مدیر روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت، روز شنبه 3 اسفند نیز در گفتوگو با تلویزیون ایران اظهار داشت: روز گذشته 785 نفر از هزاران نفری که به مراکز پزشکی مراجعه کرده بودند به مرکز درمانی جهت کنترل بیشتر ارجاع داده شدهاند. 8 نفر از شهر قم و 2 نفر از بیماران بستری در شهر تهران هستند.
عصر شنبه سید علی آقازاده، استاندار مرکزی اعلام کرد که 1 نفر بر اثر ابتلا به ویروس کرونا در این استان جان خود را از دست داده است.
روز یکشنبه 4 اسفند دانشگاه علوم پزشکی مازندران نیز مرگ 1 نفر را بر اثر ابتلا به ویروس کرونا که از تهران به تنکابن سفر کرده بود، تایید کرد.
همین روز کیانوش جهانپور، سخنگوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ایران در ارتباط زنده تلویزیونی گفت: تعداد مبتلایان به ویروس کرونا در کشور به 43 نفر رسیده است. از این تعداد 8 نفر فوت کرده اند. وی اعلام کرد: استان های گیلان، مازندران، قم، تهران و مرکزی درگیر شیوع این بیماری هستند.
همچنین سعید نمکی، وزیر بهداشت ایران نیز از مردم ایران خواست تا از سفر غیر ضروری خودداری کنند.
علیرضا وهابزاده، مشاور مطبوعاتی وزیر بهداشت ایران اعلام کرده که در ادامه اقدامات دولت در راستای مبارزه با شیوع کرونا، شبکه توزیع ماسک در سراسر ایران تغییر میکند و 4 میلیون ماسک توزیع خواهد شد.
روز شنبه 3 اسفند، اداره آموزش و پرورش تهران طی اطلاعیهای اعلام کرد: تمامی مدارس تهران روزهای یکشنبه و دوشنبه (4 و 5 اسفندماه) به دلیل ضدعفونی کردن فضای آموزشی برای مقابله و پیشگیری بیماری کرونا تعطیل است. تعطیلی مدارس در روزهای بعد نیز ادامه یافت.
ستاد پیشگیری و هماهنگی فرماندهی عملیات پاسخ به بحران گیلان نیز طی اطلاعیهای تمامی مدارس، دانشگاهها و آموزشگاههای غیردولتی، پیش دبستانی و مهدهای کودک این استان را به دلیل شیوع کرونا ویروس تا روز چهارشنبه 7 اسفند تعطیل اعلام کرد. این ستاد هدف از تعطیلی چند روزه مدارس و دانشگاهها را "افزایش آمادگی و جلوگیری موثر از شیوع ویروس کرونا" اعلام کرده است.
مدارس استانهای قم، مرکزی، البرز، کردستان، اردبیل، کرمانشاه و برخی دیگر از استانهای ایران نیز به دلیل شیوع کرونا ویروس تعطیل شد.
بر اساس گزارش های رسیده، در شهرهایی که فعالیتهای آموزشی ادامه دارد، خیلی از خانواده ها از ترسکروناویروس از فرستادن کودکان خود به مدارس امتناع می کنند.
وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ایران نیز با صدور اطلاعیهای اعلام کرد که کلیه برنامههای هنری و سینمایی سراسر کشور به دلیل شیوع بیماری کرونا تا پایان هفته تعطیل است. در این اطلاعیه که در پایگاه اینترنتی این وزارت خانه منتشر شد، آمده است: نظر به توصیههای اکید بهداشتی در شرایط کنونی و ضرورت پیشگیری مناسب از خطر ابتلا به بیماری و به منظور صیانت از سلامت آحاد جامعه، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ضمن تشکر از همکاری صنوف مرتبط به اطلاع عموم میرساند: تمامی برنامههای هنری و سینمایی در سالنهای سراسر کشور تا پایان هفته جاری (9/12/98) تعطیل میشود.
مدیر دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد ایران نیز از لغو کنسرتهای موسیقی خبر داد. وی در این باره گفت: تمامی کنسرتهای موسیقی سراسر کشور به منظور اقدامات پیشگیرانه از 4 تا 9 اسفند لغو شد.
لیگهای دسته اول و دوم همه رشتههای ورزشی به مدت 10 روز تعطیل اعلام شه و بازی های لیگ برتر فوتبال نیز بدون تماشاچی برگزار خواهند شد.
مرکز روابط عمومی سازمان محیط زیست ایران اعلام کرد: نمایشگاه بین المللی محیط زیست با عنوان «محیط زیست، مسئولیت اجتماعی، 80 میلیون محیط بان» که قرار بود در تاریخ 4 تا 7 مارچ ( 14 تا 17 اسفند) برگزار شود بنا به دستور وزارت علوم و فناوری و توصیه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به تعویق افتاد.
اما آرامگاه فاطمه معصومه در قم ابتدا از تعطیل کردن فعالیت ههای خود خودداری کرد. علیاکبر حسینینژاد، مشاور تولیت آرامگاه فاطمه معصومه در قم با رد تعطیلی این مکان مذهبی گفت: تعطیل کردن حرم چه ضرورتی دارد؟ مردم خودشان باید مراقب باشند. در نهایت روز دوشنبه 5 اسفند 1398 با تصمیم شورای شهر قم، مراسم مذهبی در حرم حضرت معصومه موقتا به حالت تعلیق درآمد. مطابق تصمیم مذکور، انجام مراسم عبادی و مذهبی در حرم ممنوع شد و اطراف آن نیز با نرده بسته شد.
فخرالدین کوجا، وزیر بهداشت ترکیه اعلام کرد: دروازه های مرزی با ایران به دلیل گسترش ویروس کرونا در این کشور موقتا بسته شد. کلیه سفرهای هوایی، ریلی و زمینی از مبدا ایران به مقصد ترکیه لغو گردید. عبور کیله مسافران ایرانی و غیرایرانی از این کشور به ترکیه ممنوع شد. تمام پروازهای بین المللی از مبدا ایران از ساعت 20.00 روز یکشنبه 23 فوریه 2020 مصادف با 4 اسفند 1398 موقتا و به صورت یکطرفه متوقف گردید. اما مسافرانی که قصد سفر از ترکیه به ایران را دارند، می توانند به این کشور سفر نمایند.
وزیر بهداشت ترکیه در خصوص علت اتخاذ تدابیر پیشگیرانه در قبال ایران و بستن گذرگاههای مرزی این کشور گفت: مشاهده موارد ابتلا به ویروس کرونا در ایران از شهر قم شروع شد. در گفتگو با سعید نمکی، وزیر بهداشت ایران درخواست کردم که شهر قم نیز مانند شهر ووهان چین قرنطینه شود. اگر این شهر قرنطینه میشد، دیگر نیازی به اتخاذ تدابیر دیگر و بستن مرزها نبود.
کوجا با تاکید بر اینکه ایتالیا منطقهای که در آن ویروس مشاهده شده را قرنطینه کرد و کار صحیحی بود، چین نیز ووهان را قرنطینه کرد. اگر ایران نیز شهر قم را قرنطینه میکرد، این پیشگیریها و تدابیر ضروری نبود، گفت: ایران اعلام کرد که قرنطینه قم ممکن نیست و در پی این پاسخ، ما مجبور به بستن مرزهایمان با این کشور شدیم.
با ادامه شیوع ویروس کرونا (کووید-19) در ایران و همه گیر شدن آن٬ روز دوشنبه 5 اسفند 1398 نیز هیأت رئیسه دانشگاه تبریز طی مصوبهای اعلام کرد: کلیه فعالیتهای آموزشی و کلاسهای درسی این دانشگاه به منظور پیشگیری و رفع نگرانیهای دانشجویان و خانوادههای آنها، تا پایان سال تعطیل اعلام می شود.
دانشگاه شیهد مدنی آذربایجان ایران نیز اعلام کرد: با عنایت به تصمیمات اتخاذ شده در جلسه رؤسای دانشگاههای استان با هدف انجام اقدامات پیشگیرانه و رفع نگرانیهای دانشجویان و خانوادههای آنان، در خصوص شیوع بیماری تنفسی اخیر، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان تا پایان سال تعطیل اعلام شد.
بر اساس آمار اعلامی رسمی از سوی وزارت بهداشت ایران، تا روز سه شنبه 6 اسفند در مجموع 61 نفر در ایران به ویروس کرونا مبتلا شده اند که اغلب افراد مبتلا به کرونا در ایران یا ساکن قم هستند یا طی روزهای گذشته به این شهر سفر کرده اند.
در نتیجه شیوع این بیماری که تاکنون 12 قربانی گرفته است، در ایران ماسک و مایع ضدعفونی در داروخانهها کمیاب شده است.