سالمترین کشورها برای زندگی در دوران کرونایی کدامند؟
کره جنوبی به دلیل استفاده از سیستم بیمه درمانی دولتی و همگانی، ژاپن به دلیل چک آپ سالانه سلامت و آلمان به دلیل توزیع امکانات و همکاری احزاب سیاسی قادر مدیریت کرونا شدند.
جنگ با ویروس کووید-19 در کلینیکها و بیمارستانهای سراسر جهان ادامه دارد و اینک مشخص شده موفقیت مهار این ویروس به شکل قابل توجهی به سیستم بهداشت و درمان هر کشور بستگی دارد. از طرفی در این میان میتوان ارتباط بین رنکینگهای جهانی سیستم بهداشت درمان و نتایج مبارزه با کرونا در کشورهای مختلف را مشاهده کرد.
بیبیسی در گزارشی ویژه به "شاخص رفاه لگاتوم 2019 " نگاهی انداخته تا روند مبارزه با کرونا در کشورهایی که در ردههای بالای سیستم بهداشت و درمان جهان قرار دارند را در امتحانی عملی بسنجد. شعبه اصلی این موسسه تحقیقاتی در لندن قرار دارد و شاخصهای کامیابی اجتماعی و رونق اقتصادی را براساس 12 مشخصه اصلی در 167 کشور جهان بررسی میکند.
شاخص رفاه موسسه لگاتوم در سال 2019 و 10 کشور برترجهان در بخش سلامت و بهداشت
سنگاپور، ژاپن، سویس، کره جنوبی، نروژ، هنگکنگ، ایسلند، دانمارک، هلند و اتریش ذر رههای اول تا دهم شاخص رفاه لگاتوم قرار گرفتهاند
این شاخص به طور خاص میزان سلامت افراد، دسترسی مردم به خدمات بهداشت و درمان، حفظ سلامت، شیوههای درمانی، عوامل پرریسک و میزان مرگ و میر را میسنجد تا بهترین جایگاهها در سیستم بهداشت و درمان جهان را بیابد.
در این میان با پزشکان، کادر بیمارستان و شهروندان برخی از کشورها با گفتوگو شده که در ردههای بالای "شاخص رفاه لگاتوم 2019" قرار داشتند. در این گزارش قصد داریم به بررسی جنبههایی از سیستم بهداشت و درمان در کشورهایی بپردازیم که در این روزها ویروس کرونا و پیامدهای ناشی از آن را به خوبی مدیریت کردند. از طرفی واکنش و میزان اعتماد مردم این کشورها به بدنه بخش درمان و احساس آنها از زندگی در کشورشان نیز مورد بررسی قرار گرفته است.
ژاپن
ژاپن در رده دوم این شاخص جهانی لگاتوتم سال 2019 قرار دارد و به دلیل مدیریت زودهنگام و موفق کووید -19 در سطح جهانی مورد تائید قرار گرفت. با این وجود ژاپن بابت شروع موج دوم عفونتها هشدار داده و نخستوزیر این کشور در برخی مناطق وضعیت اضطراری اعلام کرده است.
این کشور به دلیل توانایی بالا در سیستم پزشکی قرنطینه را اجباری نکرد.
در ژاپن افرادی که موفق به انجام تست کرونا نشوند به کلینیک مراجعه کرده و بیماری خود را با سیتیاسکن تشخیص میدهند. در حال حاضر ژاپن تست کرونا را به افرادی با نشانههای اکتیو بیماری اختصاص داده است.
_____________________________________________________________
بسیاری از ژاپنیها از زمستان و بهار از ماسک استفاده کردهاند و به همین دلیل شیوع کرونا در این کشور به خوبی کنترل شده است.
_________________________________________________
"میکا واشیو" پزشک متخصص ژاپنی در این باره میگوید: سیتیاسکن بیماری را در مراحل اولیه تشخیص میدهد و میتوان قبل از وخامت حال بیمار به درمان آن پرداخت. از طرفی ژاپن همچنان در حال مدیریت و تشخیص مکانهای پر خطر برای کاهش شیوع بیماری است.
فرهنگ آگاه و سلامت ژاپن نیز اثرات بحران کووید -19 را به حداقل رسانده است.
"واشیو" پزشک ژاپنی در این باره می گوید: بسیاری از مردم از زمستان تا کنون از ماسکهای محافظتی صورت استفاده میکنند و همین موضوع باعث کاهش شیوع ویروس در این کشور است. علاوه بر این بیش از 60 درصد از ژاپنیها سالانه چکآپ پزشکی انجام میدهند تا شرایط جسمانی خود را در وضعیت مناسب نگه دارند. همین موضوع یکی از دلایل کاهش مرگومیر ناشی از عفونت ویروس کرونا در ژاپن به شمار میآید.
شهر "هوکایدو" به عنوان اولین شهر ژاپن برای مقابله با ویروس کرونا وضعیت اضطراری اعلام کرد و اینک مجددا محدودیتهای دیگری را برای کاهش شیوع کرونا اجرایی کرده است. عکس: Getty images
با تمام این اوصاف، ژاپن در آینده در مبارزه با کرونا با چالش روبهرو خواهد شد و این موضوع را بخوبی میداند. در آینده تعداد بیشتری از بیماران و مبتلایان شناسایی شده و ژاپن تلاش دارد با تهیه منابع و امکانات و تختهای بیشتر در بیمارستانها افراد بیشتری را نجات دهد.
کره جنوبی
کره جنوبی در سال 2015 و پس از تجربه مقابله با بیماری سندرم تنفسی حاد خاورمیانه (مرس) در جایگاه چهارم ردهبندی لگاتوم قرار گرفت. این کشور پس از بحران کووید-19 در چین خود را به صورت ویژه برای مقابله با کرونای جدید آماده کرد. کره جنوبی اثبات کرد که می تواند در طول یک روز بیش 450 هزار تست کرونا بگیرد. این میزان حدود 1 درصد از جمعیت 51 میلیونی این کشور به شمار میآید. آنها همچنین با استفاده از روشهای مراقبتی میزان مبتلایان بیماری خود را به 47 تا 53 آلوده در روزهای اخیر رساندند.
ماهیت سیستم مراقبتهای بهداشتی کره جنوبی در تشخیص سریع و درمان کووید-19 نقش بسیار مهمی در این راستا داشته است. در این کشور همگان تحت پوشش بیمه خدمات بیمه درمانی هستند.
"برندون بی سو" مدیر عامل شرکت "لونیت" در "سئول" پایتخت کره جنوبی در این باره گفت: به دلیل ارزان بودن هزینههای پزشکی که مدیون پوشش بیمه سراسری با قیمتهای دولتی در کره جنوبی است همه مردم قدرت استفاده از خدمات مرسوم پزشکی در طول سال را دارند. از طرفی آزمایش، چکآپ و سیتیاسکن در این کشور به وفور، ارزان و آسان انجام میشود.
مدیر عامل شرکت لونیت که شرکتی فناورانه در ارائه محصولات پزشکی در کره جنوبی است، در این باره افزود: با آغاز شیوع کووید-19 بسیاری از مبتلایان در مراحل اولیه شناسایی و تحت درمان قرار گرفتند. کره توانست مدیریت صحیح را در زمان مناسب و به شکلی درست انجام دهد.
شهر "دائگو" اولین مرکز شیوع اپیدمی در کشور کره جنوبی / عکس: Getty Images
دولت و مشاغل نیز به سرعت به سمت اجرای اقدامات موثر در سلامتی پیش رفتند.
"یونگ بوک لی" کارمند یک دفتر اداری در سئول در این باره گفت: دولت در خرید، ذخیره و ارائه ماسک به شدت دقیق و فوقالعاده عمل کرد. مقامات و مشاغل بسیاری از کارخانههای تولید پوشاک را به کارگاههای تولید ماسک تبدیل کرده و انبارها را پر کردند. پس از آن نیز مردم در سیستمی هوشمندانه و با توجه اعداد آخرین رقم سال تولدشان در روزهای خاصی از هفته و ماه قادر به خرید تعداد محدودی ماسک شدند. بسیاری از مکانها قبل از ورود و خروج افراد درجه حرارت بدن و تب را میسنجد و برخی از ادارات و موسسات دوربین حرارتی ویژه را نصب کردهاند. مراکز کنترل و پیشگیری در کره نیز در خط مقدم به سختی برای مهار ویروس کرونا تلاش کردهاند و مردم نیز به شدت قدردان این تلاشها هستند.
به گزارش مجله بیمه تجارت آسیا، بیمه خصوصی نیز در کره محبوب است و حدود 77 درصد از شهروندان این کشور برای پوشش آن بخش از هزینههای بهداشت و درمان که بیمه دولتی تقبل نمیکند، از خدمات شرکتهای بیمه خصوصی استفاده میکنند.
"سو" در این باره گفت: در مجموع اقدامات اولیه در کره در مبارزه با ویروس کرونا امیدوارکننده هستند.
وی در ادامه گفت: روند بیماری در حال حاضر نزولی است و مردم فعالیتهای بیشتری را در فضای باز انجام میدهند. اگرچه همگان از ماسک استفاده میکنند.
در کره دستور تهیه قهوه دالگونا به عنوان یک نوشیدنی نوستالیژیک سرد در دوران قرنطینه در فضای مجازی دست به دست میشود/ عکس: Getty Images
"وونگ جئونگ وانگ" به عنوان یکی از ساکنان دائگو که تاکنون بیشتر از بقیه مناطق کره جنوبی در معرض حمله ویروس کرونا قرار گرفته، در این باره میگوید: وضعیت در حال پایدار شدن است. ما برای پیادهروی سریع و کوتاه بیرون میرویم اما هنوز هم از مناطق شلوغ و کوچک دوری میکنیم. من هنوز فکر میکنم برای حفظ امنیت بیشتر خانواده و جامعه باید بیشتر در خانه بمانم. وی افزود: منتظر روزی هستم که بتوانم فرزندم را به پارک برده و با دوستانم به کافه رفته و گپ بزنم.
آلمان
آلمان با کمترین مرگ و میر ناشی از ویروس کووید- 19 نسبت به همسایگان اروپای خود در جایگاه دوازدهم شاخص لگاتوم سال گذشته قرار دارد. موفقیت آلمان در مبارزه با کرونا به عنوان یک موفقیت بینالمللی مورد استقبال قرار گرفت و کارشناسان هنوز هم درباره خطرات بالقوه کرونا در این کشور هشدار میدهند.
_________________________________________________________________________
در آلمان تعداد تختهای بیمارستانی، بخش مراقبتهای ویژه و پزشکان به مراتب بیشتر از دیگر همسایگان اروپایی آن است.
______________________________________________________________
"فرانسیس د وری کورت" رئیس دانشگاه علوم و مدیریت اروپا، مدیر اداره فناوری برلین و سخنران اصلی کنگره بینالمللی بیماریهای عفونی در این باره میگوید: قابلیتهای گسترده آزمایش کرونا در این کشور و موفقیت آلمان در جداسازی بیماران بدون علامت از جمعیت سالم در مهار شیوع کرونا بسیار موثر بوده و به موفقیت سیستم بهداشت و درمان کمک کرده است.
وی افزود: اگر دقت لازم برای جداسازی ناقلین و بیماران از جمعیت سالم صورت نمیگرفت با یک بحران واقعی مواجه میشدیم.
وی در ادامه گفت: داشتن مبتلایان کمتر به معنای ایمنی بیشتر بر کووید- 19 نیست. به همین دلیل برای آرامش جامعه باید با احتیاط اقدامات فاصلهگذاری اجتماعی را ادامه دهیم تا این ویروس کاملا از بین برود. در غیر این صورت ما با موج بزرگ دیگری از خیزش ویروس مواجه خواهیم شد.
آلمانیهای عاشق طبیعت در هفتههای اخیر مجبور به ماندن در خانه برای مقابله با ویروس کرونا شدهاند/ عکس: Getty Images
شهروندان آلمان پذیرفتهاند که به این زودیها هیچ چیز به حالت عادی بازنخواهد گشت اما آنها امید خود را برای زندگی مورد علاقه و همیشگیشان از دست ندادهاند.
"اینگرید گروس" شهروند "اشتافسی" در منطقه کوههای آلپ در استان جنوبی باواریا در این باره میگوید: برای من سختترین بخش قرنطینه نگهداری از مادرم در خانه است. بنابراین برای او ماسک درست کرده و همراهش به خرید رفتم. او بلاخره پس از سه هفته از خانه خارج شد. روز خرید برای او روز مهم و بزرگی به شمار میآید.
وی افزود: قرنطینه فرصت خوبی برای استراحت و کارهایی است که کمتر برای آن وقت گذاشتهایم.
او از اینکه در روزهای قرنطینه در آلمان زندگی میکند خوشحال است و تصمیم این کشور برای قرنطینه را منطقی میداند. او مطمئن است که دولت در صورت بهبود اوضاع سختگیریهای قرنطینه را به سرعت کم کرده یا حذف میکند.
سیستم مراقبتهای بهداشتی آلمان در مقیاس سراسری از وضعیت مناسبی برخوردار است. آلمان به عنوان یک مجموعه فدرال و با قدرت ایالتی، برخلاف کشورهایی مانند بریتانیا و فرانسه به توزیع امکانات پرداخت.
"د وری کورت" رئیس دانشگاه علوم و مدیریت اروپا در این باره گفت: قدرت ایالتی به توزیع بیشتر و عادلانه امکانات در آلمان کمک کرده است. در حال حاضر تعداد تختهای بیمارستانی، اتاقهای مراقبت ویژه و پزشکان بیشتری در آلمان نسبت به دیگر کشورهای اروپایی وجود دارد. مدیریت این منابع به صورت غیر متمرکز بوده و بر عهده مقامات و قدرتهای محلی است. از طرفی چنین سیاستی به معنای مسئولیتپذیری تمامی احزاب سیاسی در مواجهه با کرونا است. همکاری احزاب در چنین سطحی مهمترین عامل مهار این بیماری همهگیر به شمار میآید و مراقبت از بیماران در سیستم بهداشت و درمان را تسهیل کرده و کیفیت آن را افزایش داده است.
از طرفی در سیستم تعریف شده بهداشت و درمان آلمان دسترسی تیمهای پزشکی و بیماران به محصولات مراقبتی به خوبی تعریف و اجرایی شده است. برای مثال در آلمان ژل ضدعفونی کننده دست برخلاف بسیاری از کشورهای همسایه اروپاییاش در دسترس است. این موضوع اهمیت سیستم تامین و عرضه در زنجیره مراقبتهای بهداشتی یک کشور را برجسته میکند.
استرالیا
براساس گزارش نخستوزیر استرالیا، این کشور فراتر از انتظارها نرخ رشد بیماری کووید- 19 و مبتلایان آن را به کمتر از 5 درصد رساند. این آمار برای کشوری که در رده هجدهم شاخص رفاه لگاتوم سال گذشته قرار دارد بسیار مناسب به نظر میرسد.
سیستم بهداشت و درمان استرالیا ترکیبی از بخش خدمات پزشکی دولتی و سیستم خصوصی بسیار پرطرفدار است که به این کشور را برای رویارویی با بدترین شرایط آماده میکند.
"الکس پولیاکف" مدرس ارشد بالینی در دانشگاه ملبورن در این باره میگوید: این دو سیستم خدمات درمانی در استرالیا در مقابله با کرونا کارآمد و مناسب ظاهر شد.
یکی از معروف ترین سواحل تفریحی استرالیا به منظور رعایت فاصلهگذاری اجتماعی از 21 مارس تعطیل است/ عکس: Getty Images
در دوران شیوع کرونا دولت و مقامات نیز دستور دادند تا تمامی جراحیهای غیر ضروری به تعویق بیافتند. چنین دستوری بیمارستانهای خصوصی را برای پذیرش بهتر بیماران کرونایی آماده میسازد. دولت نیز حمایت خود از بیمارستانهای خصوصی را افزایش داده و در مجموع ظرفیت پذیرش بیماران در استرالیا را دو برابر کرده است.
دولت استرالیا در این دروان کرونایی شیوع گستردهای را تجربه نکرد. این کشور به دلیل ردیابی سریع و قرنطینه مبتلایان یا ناقلان، موفق به مهار شیوع کرونا شد. از طرفی پیش بینی میشود استرالیا با ادامه این روند نیاز خود به بخش مراقبتهای ویژه و دستگاههای اکسیژن را مدیریت کند.
_______________________________________________
بیشتر بخوانید: