زلزله هیچ گونه خسارتی نداشت


زلزله هیچ گونه خسارتی نداشت

استاندار تهران: زلزله بامداد امروز هیچ گونه خسارتی نظیر تخریب واحد‌های مسکونی و دیگر سازه‌ها را در پی نداشته است.

آقای انوشیروان محسنی بندپی در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، با تبیین جزئیات وقوع زلزله اخیر در استان تهران، گفت: در دقایق پایانی شامگاه دیشب، زلزله‌ای به شدت ۲/۹ ریشتر در دماوند روی داد که شعاع تاثیر اولیه اش اطراف رودهن و بومهن بود و بلافاصله پس از آن در ساعت ۴۸ دقیقه بامداد امروز، زلزله دیگری به قدرت ۵/۱ ریشتر در همان کانون، اما با شعاع بیشتر رخ داد.
وی افزود: این زلزله به حدی شدید بود که علاوه بر پایتخت در جنوب مازندران، استان البرز و برخی استان‌های دیگر احساس شد و شرق شهر تهران را نیز به شدت تحت تاثیر قرار داد.
آقای محسنی بندپی گفت:​ کانون وقوع این زلزله را ابتدا روستای زیارت اعلام کردند، در حالی که مرکز وقوع این زلزله در روستایی به نام زیار در اطراف گسل مُشا است، گسلی که در شهر دماوند و در مرز میان استان‌های تهران و مازندران در نزدیکی امامزاده هاشم قرار دارد.
استاندار تهران افزود: خوشبختانه طبق گزارش‌های دریافت شده، این زلزله هیچ گونه خسارتی اعم از تخریب ساختمان‌ها و آوار در پی نداشته است.
وی گفت: بنابر اعلام مرکز زلزله نگاری بیش از ۲۰ پس لرزه دیگر رخ داد که بزرگترین آن ۳/۹ ریشتر قدرت داشت، البته در پی وقوع زلزله ۲/۹ ریشتری زلزله ۵/۱ ریشتری رخ داد و این نگرانی وجود داشت که زلزله بعدی با شدت بیشتری روی دهد، اما این پس لرزه‌ها نشان داد که به سمت خفیف‌تر شدن زلزله‌ها و غیر فعال شدن آن پیش برویم.
آقای محسنی بندپی افزود: بلافاصله پس از این حادثه، تمام گروه‌هایی که در ستاد مدیریت بحران باید به حالت آماده باش در می‌آمدند در شرایط آماده باش کامل در آمدند؛ هلال احمر گروه‌های ویژه‌ای را به روستا‌های منطقه زلزله زده اعزام کرد و شهرداری‌های ۴۴ گانه استان و نیز شهرداری تهران نیز نیرو‌های شان در حالت آماده باش قرار دادند.
استاندار تهران اضافه کرد: اورژانس تهران نیز از همان ابتدا به کل بیمارستان‌های استان آماده باش کامل داد.
وی گفت: خوشبختانه زلزله بامداد خسارت جانی نداشت و فقط یکی از عزیزان سالمند و آن هم در حین فرار از منزل به زمین افتاد که متاسفانه بر اثر اصابت سرش به پله‌ها ضربه مغزی شد و جانش را از دست داد.
آقای محسنی بندپی همچنین از مصدومیت حدود ۱۲ نفر از اهالی منطقه زلزله زده خبر داد و افزود: همه این افراد سرپایی مداوا شدند و فقط یک نفر از آنان که در حین فرار از محل وقوع زلزله دچار در رفتگی کتف شده همچنان تحت درمان است.
استاندار تهران، تاکید کرد: تمهیدات لازم از نظر امدادی، خدماتی و درمانی فراهم شده است و هنوز هم آماده باش کامل وجود دارد.
وی گفت: گروه‌هایی از بنیاد مسکن، بهیاری و بخشداری محل وقوع زلزله به تمام روستا‌های منطقه سرکشی می‌کنند تا برای رفع خسارت‌های احتمالی و اعزام تیم‌های امداد و نجات اقدام شود.
آقای محسنی بندپی، افزود: در شهر تهران نیز برای حفظ آرامش مردم در همه مراکز ورزشی روباز را گشوده ایم تا مردم در خیابان‌ها و کنار ساختمان‌های بلندمرتبه قرار نگیرند و در این اماکن مستقر شوند.
استاندار تهران گفت: البته بنا بر اعلام کارشناسان بهترین مکان استقرار افراد، قرار گرفتن در مکان مطمئن درخانه هاست، چون مصدومان این حادثه در حین فرار از خانه دچار مصدومیت شده اند.
وی افزود: در عین حال کسانی که به هر علت از منزل بیرون رفته اند یا از احتمال زلزله بعدی نگران بودند می‌توانستند در مراکز امن ورزشی استفاده کنند.
آقای محسنی بندپی همچنین با قدردانی از اطلاع رسانی و آموزش‌های خوب رسانه ملی به مردم، گفت: همانطور که بار‌ها از صدا و سیما اعلام شد و ما هم تاکید کردیم موازین بهداشتی از جانب مردم رعایت شد که شایسته است از این مراقبت‌ها و دقت نظر قدردانی کنیم.
اصفهان استان جانشین و قم، مرکزی، سمنان، مازندران و قزوین استان‌های معین تهران هستند
رئیس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهرداری تهران گفت: پس از زلزله بامداد امروز (۱۹ اردیبهشت) استان‌های معین تهران آمادگی این را دارند که اگر اتفاقی رخ دهد؛ به کمک تهران بیایند.
رضا کرمی محمدی، رییس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهرداری تهران درباره زلزله بامداد جمعه ۱۹ اردیبهشت ماه گفت: استان اصفهان استان جانشین و استان‌های مرکزی؛ قم؛ سمنان؛ مازندران و قزوین استان‌های معین تهران هستند که از آن‌ها خواسته شده است تا در حالت آماده باش باشند، همچنین از سوی شهرداری تهران برای نمایندگان این استان‌ها قرارگاهی تعیین شده است که هماهنگی‌های لازم را انجام دهند.
وی گفت:خوشبختانه این زلزله خسارتی نداشت، اما با توجه به شرایط لرزه خیزی که تهران دارد و گسل‌های بسیار قوی مثل گسل «مشا» که در اطراف تهران است باید پیش بینی‌های شرایط بدتر را داشت.
رییس سازمان مدیریت بحران شهر تهران درباره این که آیا می‌توان این زلزله را مقدمه زلزله‌ای بزرگتر دانست، گفت: قطعی نمی‌توان در این زمینه حرف زد، اما باید بدترین سناریو را در نظر گرفت و برای آن برنامه ریزی کرد، حرکت‌های زمین توسط کارشناسان در حال رصد و بررسی است و قطعی نمی‌توان در این باره نظری داد.
کرمی درباره پس لرزه‌های این زلزله هم گفت: عمده این پس لرزه‌ها خیلی کم بود و فقط یکی حس شده است، اما می‌توان گفت این زلزله حرکت جدیدی در آن ناحیه بود و پیش از این زلزله‌هایی به این صورت پشت سر هم نداشتیم.
در جلسه سحرگاه امروز ستاد مدیریت بحران شهرداری تهران نمایندگانی از سازمان‌های ذیربط مثل هلال احمر و آتش نشانی حضور داشتند و هماهنگی‌های لازم برای فعالیت در شرایط بحرانی انجام شد از جمله اینکه سازمان آب و فاضلاب موظف شد ذخایر آب کافی برای تهران تدارک ببیند و همین طور نامه‌هایی به نهاد‌های ذیربط فرستاده شد تا در صورت نیاز استان‌های معین استان تهران معرفی شوند.

سوله‌های بحران شهرداری آماده هستند
رییس سازمان مدیریت بحران شهر تهران درباره وضعیت سوله‌های بحران شهرداری نیز گفت: سوله‌های بحران برای امدادرسانی است نه اسکان و شهرداری با همه سازمان‌های امدادرسان درباره آن هماهنگ است که در شرایط بحران از آن‌ها استفاده شود؛ در حال حاضر مردم باید به مراکز امن اضطراری مراجعه کنند که در همه محلات و مناطق تهران وجود دارد و اطلاع رسانی درباره آن‌ها در سایت شهرداری و همین طور اپلیکیشن شهر که به تازگی آماده شده، موجود است.
او افزود: حین زلزله مردم باید به نزدیک‌ترین نقطه امن بروند و حرکت‌ها را محدود کنند، با خودرو به خیابان آمدن و خروج از شهر کار درستی نیست، چون در شرایط بحرانی راه‌ها بسته می‌شود.
کرمی درباره آموزش به مردم برای تصمیم درست در شرایط بحرانی مثل زلزله گفت: درباره آموزش‌ها موشن گرافی‌هایی تهیه شده و در اختیار صداوسیما قرار گرفته تا از آن‌ها استفاده کنند؛ آموزش‌هایی هم برای مقابله با انواع بحران‌ها در اپلیکیشن شهر موجود است که مردم می‌توانند از آن‌ها استفاده کنند. واقعیت این است که در ۷۲ ساعت اول زلزله این مردم هستند که امنیت خود را حفظ کنند و تا رسیدن گروه‌های امدادی که ۷۲ ساعت ممکن است طول بکشد باید در وهله اول خونسردی خود را حفظ کنند و بعد خود را به نقطه امن برسانند. سوار بر خودرو شدن و دنبال بنزین گشتن و ازدحام در مسیر‌ها که ممکن است محل عبور نیرو‌های امدادی باشند کار درستی نیست.
۱۸ مصدوم و یک مورد فوتی زلزله در شهر تهران
معاون فنی و عملیاتی اورژانس تهران از مصدومیت ۱۸ نفر و فوت یک خانم جوان پس از وقوع زلزله در شهر تهران خبر داد.
دکتر سید رضا معتمدی در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار ما درباره آخرین اخبار و اطلاعات زلزله بامداد امروز تهران گفت: بلافاصله بعد از زلزله‌ای که در شهر تهران رخ داد، برخی افراد موقع فرار از آپارتمان دچار آسیب دیدگی شدند که با تماس‌های انجام شده، ۱۸ مورد تروما گزارش شد که مربوط به آسیب دیدگی مچ پا و دست بود.
وی افزود: پنج نفر از آن‌ها به مراکز درمانی منتقل و بقیه در محل درمان شدند.
وی افزود: در شهر تهران یک مورد فوتی گزارش شد که خانمی ۲۱ ساله در منطقه مالک اشتر خیابان جیحون بود و از شدت ترس دچار ایست قلبی-تنفسی شد و عملیات احیا متاسفانه پاسخگو نبود.
معاون فنی و عملیاتی اورژانس تهران گفت: بعد از وقوع زلزله، به همه پایگاه‌های خود آماده باش دادیم، با استقرار نیرو‌های خارج از پایگاه و فراخوان نیرو‌های خارج از نوبت کاری، آمبولانس‌های ذخیره را فعال کردیم.
اتوبوس آمبولانس‌ها هم در مبادی ورودی و خروجی شهر تهران مستقر شدند و نماینده ما هم در سازمان بحران حاضر استان شد.
وی افزود: بعد از وقوع زلزله، فردی ۷۱ ساله در دماوند با فرار و ترس دچار ضربه سر شده بود که متاسفانه فوت کرده است.
معتمدی توصیه کرد: مردم در هنگام وقوع زلزله آرامش خود را حفظ کنند و در منزل پناه بگیرند. در این مواقع افراد از آسانسور استفاده می‌کنند و در حالی که زلزله خطری نداشته است، به علت سقوط از سطح غیر هم تراز دچار آسیب جدی می‌شوند.
آسیبی به آثار تاریخی استان تهران وارد نشد
معاون میراث‌فرهنگی استان تهران گفت: «با بررسی‌های به‌عمل‌آمده خوشبختانه خسارتی به آثار تاریخی استان تهران وارد نشده است.»
آقای مرتضی ادیب‌زاده امروز (جمعه) در مورد آسیب‌های وارده به آثار تاریخی استان تهران، براثر وقوع زلزله شب گذشته، گفت: «مجموعه‌ای از آثار تاریخی نظیر برج و بقاع متبرکه و حمام قدیمی در شهرستان دماوند وجود دارد که ساخت آنان به دوره ایلخانان و سلجوقیان بازمی‌گردد.»
او افزود: «خوشبختانه در شهرستان دماوند که به مرکز زمین لرزه دیشب نزدیک بوده است، بررسی‌های ما در چندین بنای تاریخی شاخص، تا این لحظه نشانه‌ای از آسیب در اثر زلزله را نشان نداده است.»
معاون میراث فرهنگی تهران توضیح داد: «برای اطمینان بیشتر از رئیس اداره شهرستان دماوند خواسته شده تا به صورت دقیق و میدانی تمام آثار را مورد بررسی قرار دهند. چنانچه آسیبی وارد شده باشد، با ارزیابی دقیق و تعیین میزان خسارات احتمالی، نسبت به تأمین اعتبارات لازم برای ترمیم و بازسازی آن‌ها اقدام خواهد شد.»
کوهستانی بودن منطقه‏، علت صدای مهیب زلزله
کوهستانی بودن منطقه گسل مشا موجب صدای مهیب در منطقه شده است.
علی مرادی رئیس مرکز لرزه نگاری کشور در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار ما با اعلام این مطلب، گفت: زلزله مترادف با شکستن سنگهاست و گسل مشا کاملا سنگ برون زد دارد و کاملا طبیعی است که این زمین لرزه در نزدیکی محل صدای زیادی ایجاد کرده است.
وی درباره احتمال فعالیت آتشفشان دماوند با این زمین لرزه، گفت: منطقه را مرتب پایش می‌کنیم، تمام این رویداد کاملا روی گسل مشا است که شیب به سمت شمال دارد و ویژگی گسل مشا که حرکت چپ گرد دارد کاملا قابل مشاهده است.
رئیس مرکز لرزه نگاری کشور افزود: این فعالیت ربطی به فعالیت آتشفشان دماوند ندارد.
مرادی گفت: با توجه به پیش لرزه و پس لرزه‌ای که داشتیم می‌توانیم بگوییم که زمین لرزه ۴۸ دقیقه بامداد ‏زمین لرزه اصلی بوده است در عین حال گسل مشا گسل بزرگی است که تهران را تهدید می‌کند.
تا ساعت مصاحبه و مخابره خبر یعنی ۱۲:۴۵ حدود ۳۸ زمین لرزه قابل ثبت در شبکه لرزه نگاری کشور ثبت شده که بزرگترین آن ۳ و ۹ دهم ریشتر بزرگی داشته است.
رئیس مرکز لرزه نگار کشوری درباره فعال شدن گسل مشا، گفت: گسل مشا یک گسل فعال و بزرگ است که ما روزانه آن را پایش و رصد می‌کنیم و با توجه به ابعاد بزرگ؛ این گسل توان زمین لرزه‌های متوسط و بزرگ را دارد.
مرادی درباره تعداد ایستگاه‌های موجود در منطقه هم گفت: موسسه ژئوفیزیک و پژوهشگاه سه ایستگاه در منطقه دارند، اما با توجه به اهمیت منطقه و وجود کوه دماوند و طرحی که در وزارت علوم به تصویب رسیده بود، باید با ۱۲۰ ایستگاه ما استان تهران را رصد کنیم که در حال حاضر با ده ایستگاه انجام می‌شود.
۱۳ مصدوم و ۲ فوتی بر اثر زلزله تهران
سخنگوی اورژانس کشور: بر اثر زلزله ۵.۱ ریشتری دیشب تهران، دو نفر فوت و ۱۳ نفر دیگر مصدوم شدند.
آقای مجتبی خالدی سخنگوی اورژانس کشور، آمار مصدومان و فوتی‌های زلزله شب گذشته را به این شرح اعلام کرد:
کل مصدومین و فوتی: ۱۵ نفر (استان تهران: ۱۳ – استان البرز: ۲ نفر)
شهرستان دماوند – گیلاوند: ۷ نفر (اعزامی: ۲ – درمان درمحل: ۴ – فوتی: ۱ (مرد ۶۰ ساله)
شهرستان تهران: ۶ نفر (اعزامی: ۲ – درمان درمحل: ۴)
شهرستان کرج: ۲ نفر (اعزامی: ۱ – درمان درمحل: ۱)
تمامی مصدومین و فوتی ناشی از ترس و فرار می‌باشند.
ریزش کوه در محور تهران – لواسانات (محدوده کمرخانی)
شهرستان آمل استان مازندران بدون صدمات جانی وخسارات مالی
۳۴ پس لرزه بعد از زلزله دماوند
سخنگوی سازمان مدیریت بحران: بعد از وقوع زلزله در ساعت ۴۸ دقیقه بامداد جمعه در نواحی دماوند تا ساعت ۸:۳۰ امروز ۳۴ پس لرزه تا بزرگی ۳.۹ ریشتر رخ داده است.
علی بختیاری افزود: این زلزله کم عمق بود و در شهر‌های مختلف از جمله تهران احساس شد.
وی گفت: گروه‌های امدادی از همان لحظات اولیه به کانون زلزله یعنی دماوند اعزام شدند.
بختیاری افزود: شهرداری مناطق ۲۲ گانه تهران و همچنین استان اصفهان به عنوان استان معین همچنان آماده باش هستند، اما شرایط عادی است.
مدیرعامل هلال احمر استان تهران هم گفت: بلافاصله پس از وقوع زلزله ۶ تیم هلال احمر به همراه سگ‌های زنده‌یاب هلال احمر به روستای زیارت و سایر روستا‌های دماوند که مرکز زلزله بود، اعزام شدند. به تیم‌های تخصصی جست‌وجو و نجات در آوار آماده باش داده شده است.
شاهین فتحی افزود: نیرو‌های عملیاتی جمعیت هلال احمر استان تهران در حالت آماده باش هستند تا در صورت وقوع خسارت احتمالی اقدام کنند.
زمین لرزه‌ای در ساعت ۴۸ دقیقه بامداد روز جمعه ۱۹ اردیبهشت به بزرگی ۵.۱ در مقیاس امواج درونی زمین (ریشتر)، در عمق ۷ کیلومتری زمین در حوالی دماوند به وقوع پیوست که شدت آن در کلانشهر تهران کاملا احساس شد.
تا سه روز در آماده باش هستیم
رئیس ستاد بحران شهرداری تهران در پی وقوع زلزله بامداد جمعه پایتخت گفت: نیرو‌های ما تا ۳ روز آینده در آماده باش کامل قرار دارند.
رضا کرمی محمدی افزود: با توجه به لرزه خیزی گسل مشا توصیه می‌کنیم که شهروندان اپلیکیشن شهر آماده را نصب و نکات آموزشی در خصوص زلزله را مطالعه کنند.
وی به شهروندان توصیه کرد راه‌های اضطراری و خیابان‌های شهر را مسدود نکنند تا امدادرسانی احتمالی دچار مشکل نشود.
کرمی همچنین گفت: پایگاه‌های مدیریت بحران شهرداری فعال است و تا ۳ روز آینده در آماده باش هستیم.
این مقام مسئول به شهروندان توصیه کرد که در حین زلزله نقطه امنی پیدا کنند و از آسانسور استفاده نکنند.

حاشیه جلسه اضطراری ستاد بحران شهر تهران
شهرداری تهران حداقل تا ۴۸ ساعته آینده در آماده باش است
مصطفی کاظمی در حاشیه جلسه اضطراری ستاد بحران شهر تهران با بیان اینکه با توجه به وقوع زمین لرزه در ساعات اولیه امروز به دستور شهردار تهران در‌های سوله‌های مدیریت بحران بازگشایی شد، گفت: در‌های سوله‌های مناطق ۲۲ گانه باز است.
مدیرکل دفتر شهردار تهران با بیان اینکه به مردم توصیه می‌شود نرم افزار شهر آماده را برای دریافت اطلاعات نقاط ایمن نصب کنند، افزود: با توجه به ثبت پس لرزه‌ها مردم هوشیار باشند و شهرداری نیز حداقل تا ۴۸ ساعت آینده در آماده باش است.
کاظمی که ریاست این جلسه اضطراری را برعهده داشت، افزود: در‌های بوستان‌ها نیز باز است و مردم می‌توانند از امکانات این مجموعه‌های عمومی استفاده کنند.

روی کلید واژه مرتبط کلیک کنید

اینفوگرافیک/ راهکارهای کلیدی برای رابطه بهتر با خانواده همسر