بازخوانی سندی از اعتراضات کارگری سال 1306 در قزوین


بازخوانی سندی از اعتراضات کارگری سال 1306 در قزوین

سند اعتراض کارگری در قزوین نشان می‌دهد که کارگران قزوین با اطلاع از حقوق مدنی خود همگام با کارگران سایر شهرها به مطالبات خود پرداخته‌اند. این سند از شیوه برخورد حکومت با کارگران معترض به‌خوبی پرده برمی‌دارد و شرایط اجتماعی این قشر از جامعه را بی‌آنکه بخواهد برای ما بازگو می‌کند.

در طول تاریخ اتفاقات و حوادث مختلفی رخ می‌دهد که برخی از آن‌ها تأثیر بسزایی در سرنوشت هر کشور می‌گذارد، حوادثی که توسط اسناد مختلف ثبت و تاریخ‌ساز شده است، اسناد ملی هر کشور به‌منزله گنجینه‌ای گران‌بها و پل ارتباطی بین گذشته و آینده آن سرزمین است و باید از آن محافظت کرد.

رسم نگهداری و حفاظت از اسناد و مدارک دولتی در ایران از دیرباز رایج بوده است، در دوره قاجاریه از زمان فتحعلی شاه، اسناد و مکاتبات و سواد فرمان‌ها در دربار نگهداری می‌شد و آرشیو جزو اداره بیوتات به شمار می‌رفت.

از زمان ناصرالدین‌شاه، علاوه بر بخش نگهداری اسناد دربار، اسناد سیاسی در وزارت امور خارجه و اسناد مالی در دستگاه میرزا یوسف خان مستوفی‌الممالک گردآوری می‌شد اما روش صحیحی برای نگهداری اسناد و نوشته‌ها وجود نداشت.

به گزارش ایسنا، یکی از اسناد مهم نگهداری شده در سازمان ثبت‌اسناد ملی استان قزوین مربوط به اعتراضات کارگری دوره قاجار است، پس از امضای فرمان مشروطیت در ۱۴ مرداد ۱۲۸۵ شمسی توسط مظفرالدین شاه قاجار به‌تدریج زمینه‌های شکل‌گیری اتحادیه‌های کارگری در ایران فراهم شد؛ نخستین اتحادیه کارگری در همان سال توسط شخصی به نام محمد پروانه در تهران تأسیس شد.

پس از طی فراز و نشیب‌هایی که در طول سالیان بر این اتحادیه‌ها گذشت به‌مرور بر تعداد آن‌ها افزوده شد و کارگران نسبت به حقوق خود آگاهی بیشتری پیدا کردند و توانستند خواسته‌های خود را به گوش مسئولین وقت برسانند.

بهبود وضعیت زندگی و ایجاد شرایط مطلوب کار با عباراتی مانند افزایش دستمزد، تعطیلی یک روز در هفته، کاهش ساعات کار اهم خواسته‌های آن‌ها بود؛ سندی که در اینجا ارائه و بازخوانی شده است گزارشی از اعتراضات کارگران راه‌سازی قزوین در سال ۱۳۰۶ است.

این سند حاکی از این است که کارگران قزوین نیز بااطلاع از حقوق مدنی خود همگام با کارگران سایر شهرها به مطالبات خود پرداخته‌اند. این سند از شیوه برخورد حکومت با کارگران معترض به‌خوبی پرده برمی‌دارد و شرایط اجتماعی این قشر از جامعه را بی‌آنکه بخواهد برای ما بازگو می‌کند.

یکی از مهم‌ترین ویژگی اسناد این است که ما را به قلب حوادث و اتفاقات تاریخی راه می‌دهد و به بازسازی وقایع تاریخی بدون هیچ‌گونه دخل‌وخرجی و حب و غرضی می‌پردازد، امید است که اهمیت جایگاه آرشیو ملی به‌عنوان حافظه تاریخی ایرانیان در تصمیم‌گیری‌های کلان محسوس‌تر شود.

در ادامه بازخوانی این سند را مشاهده می‌کنید:

وزارت داخله

اداره کل تشکیلات نظمیه به تاریخ: ۱۳۰۶/۰۲/۱۳

اداره پلیس نمره: ۱۶۲۵/۵۱۰

شعبه...

مقام منیع ریاست محترم وزراء عظام دامت شوکته

مطابق راپورت اداره پلیس امروز قبل از ظهر عملجات راه سازی خط قزوین بین امام زاده (ابراهیم) و امام زاده حسن به‌عنوان اینکه اوقات کار باید از روزی هشت ساعت تجاوز ننماید و اجرت ما هم علاوه شود و مجازات موقوف گردد دست از کار کشیده درنتیجه اقدامات مسیو ایشانسکی رئیس ناحیه و اصرار در شروع به کار بمشارالیه و سایر متصدیان راه حمله نموده قصد هجوم به شهر را داشته‌اند به‌محض اطلاع مأمورین مخصوص اعزام و قریب هشتاد نفر از عملجات را به کمیساری ناحیه ۱۰ جلب و پس از تحقیقات مقدماتی ده نفر از آن‌ها را که بیشتر باعث عصیان و مضنون به تحریک سایرین بودند به اداره تأمینات اعزام داشته به‌حسب که محرک اصلی و کسانی که این کلمات به مشارالیهم تلقین کرده‌اند بدست بیاورند. مراتب برای استحضار آن مقام منیع معروض داشت.

رئیس‌کل تشکیلات نظمیه- درگاهی

بازخوانی سندی از اعتراضات کارگری سال 1306 در قزوین

انتهای پیام


روی کلید واژه مرتبط کلیک کنید

بهترین فیلم‌ها و سریال‌های سال 2024 به انتخاب مجله تایم