رعایت حجاب ضامن امنیت جامعه


رعایت حجاب ضامن امنیت جامعه

خبرگزاری مهر – گروه استان‌ها، علی آزادی*: انسان فطرتاً موجودی اجتماعی است و به عنوان عضوی از جامعه، باید تابع ضوابط اجتماعی باشد تا وظیفه فردی خود را در برپا کردن آرامش و امنیت در جامعه انجام دهد برای این ضوابط اجتماعی، هنجارها که یک قاعده رفتاری هستند مشخص می‌کند مردم در شرایط عادی چگونه رفتاری داشته باشند. فایده این استاندارد رفتاری آن است...

خبرگزاری مهر – گروه استان‌ها، علی آزادی*: انسان فطرتاً موجودی اجتماعی است و به عنوان عضوی از جامعه، باید تابع ضوابط اجتماعی باشد تا وظیفه فردی خود را در برپا کردن آرامش و امنیت در جامعه انجام دهد برای این ضوابط اجتماعی، هنجارها که یک قاعده رفتاری هستند مشخص می‌کند مردم در شرایط عادی چگونه رفتاری داشته باشند. فایده این استاندارد رفتاری آن است که به بقای الگوهای روابط متقابل اجتماعی و شیوه‌های انجام امور کمک می‌کند.

هنجارها از این بابت بر ارزش‌ها و گرایش‌های اجتماعی اثر می‌گذارند و تجویزکننده در عین حال نهی کننده رفتارها هستند. قوانین، طرز لباس پوشیدن، مقررات اداری همه گونه‌هایی از هنجارها و رفتارهای اجتماعی است که مورد قبول جامعه بوده و یکی از این هنجارهای مورد قبول جامعه، “حجاب” است.

اهمیت و ضرورت حجاب و پوشش اسلامی تا جایی است که خداوند متعال در برخی از سوره‌های قرآن از آن به عنوان یک ضرورت یاد می‌کند آن را حافظ انسان در برابر بسیاری از بیماری‌های جسمی و روانی می‌داند. حجاب فقط اختصاص به زن ندارد، بلکه نوعی پرده است که در روابط میان زن و مرد وجود دارد. حجاب مانع گمراهی، خودنمایی و حافظ حرمت و آداب عفت حیا است.

هدف از حجاب آن است که زنان با فراغت کامل بتوانند وظایف و رسالت اساسی خویش را انجام دهند که حفظ نسل، پرداختن به شئون خانه و خانه داری، تربیت کودک و اهمیت دادن به آن است. دین مبین اسلام حجاب را به عنوان عامل مهم حفظ و اعتلای شخصیت فردی و تحکیم بنیان خانوادگی، عفت اخلاق اجتماعی بر زن واجب فرموده است.

رعایت حجاب نه تنها برای خود زن ارزش می‌آفریند، بلکه می‌تواند خانواده و اجتماع را نیز تحت تأثیر قرار دهد. امنیت جنسی، جانی و آبرویی زنان در جامعه از مهمترین نیازهای اجتماعی آنان است. این امنیت با توجه به ویژگی‌های خاص آنان چه از بعد جاذبه‌های جنسی، جسمی و رفتاری که خداوند برای تحقق و تداوم مقام معشوقه بودن در خانواده به آنان ارزانی داشته و چه از جهت ضعف جسمانی در مقایسه با مردان که آن هم ناشی از لطافت، ظرافت و جمال آنها است از اهمیت بسیاری برخوردار است.

“حجاب” زن را به عنوان انسان متفکر مطرح می‌سازد تا قدرت تفکر و اراده‌ی او، اجتماع را تحت پوشش بگیرد. حجاب می‌تواند به زن این امکان را بدهد که به عنوان یک انسان فعال با سایر نظام‌های اجتماعی همچون فرهنگ، سیاست و اقتصاد و … رابطه حسنه بر قرار کند، زیرا حجاب همه خصوصیات یک نظام فرهنگی را دارا بوده و فرد را برای ارتباط این نظام با نظام‌های دیگر آماده می‌سازد.

حجاب بر بعد معنوی انسان تکیه دارد و سعی می‌کند او را به عنوان موجودی فرهنگی که از مهمترین خصوصیاتش برقراری ارتباط منطقی با دیگران است مطرح سازد. در سایه حجاب، جامعه‌ای سالم، دارای امنیت، پویا و به دور از آسیب‌های اجتماعی خواهیم داشت. امری بدیهی است که برای ریشه کن کردن بدحجابی، همکاری همه دستگاه‌ها، ادارات و نهادها مورد نیاز است، برای خشکاندن ریشه درخت بدحجابی، فرهنگ‌سازی مناسب لازم و ضروری است؛ چرا که امنیت و آرامش در سایه رعایت عفاف و حجاب به وجود می‌آید.

هر جامعه‌ای برای رعایت این هنجارها و اجرای این قوانین، سازمان یا نهادهایی را پیش بینی می‌کند که در ایران نهادی که بیشترین وظیفه و مسئولیت را در اجرای این هنجار دارد “نیروی انتظامی” است. پلیس و نیروی انتظامی مهمترین نهاد نظارت اجتماعی هستند.

نهادینه‌سازی عفاف و حجاب مهمترین مأموریت حوزه فرهنگی و اجتماعی نیروی انتظامی است که به دو صورت با ناهنجاری‌ها برخورد می‌کند یکی به صورت سلبی و دیگری ایجابی. که رویکردی بر مبنای پیشگیری و فرهنگ سازی که با برگزاری کارگاه‌ها و جلسات با خانواده‌ها، جوانان، اصناف و تعامل گسترده با دانشگاه‌ها، مدارس، نهادها و در شهرستان‌ها و مراکز استان انجام داده و برای افزایش احساس امنیت اقدام می‌کند.

از اقدامات مهم پلیس در راستای مبنای اجتماعی، نگرش جامعه محور و ایجابی تأسیس مراکز مشاوره و مددکاری اجتماعی در یگان‌های سراسر کشور است. این بدین معنا است که امروز وظیفه پلیس تنها دستگیری متخلفان نیست بلکه رسیدگی به وضعیت کسانی که دارای مشکلات و مسائل ناهنجار زندگی مانند بد حجاب، اختلافات زناشویی، خانوادگی، تعارض در روابط والدین و فرزندان و سایر مشکلات هستند که با ارائه خدمات مشاوره می‌توان به حل و فصل آن پرداخت و با این کار باعث ایجاد امنیت و آرامش در جامعه گردند و با دادن امر به معروف نهی از منکر در مورد حجاب وظیفه خود را ایفا می‌کنند.

باید بدانیم که پیشگیری بهتر از درمان است و پیشگیری از جرم از شاخص ترین و بارزترین وظایف پلیس است و همچنین فرمایش‌های امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری (مدظله العالی)، ضرورت و اهمیت حفظ حجاب در جامعه را روشن می‌سازد. سیاست آندلس سازی- فساد اداری – اخلاقی و اقتصادی که از اهداف دشمن است رو به تزاید و تبدیل به رفتار و عرفی می‌شود.

سیاسی کردن حجاب و استفاده ابزاری از آن، ضعف عفت مداری در جامعه از جمله چالش‌های موجود در حوزه حجاب و عفاف است. راهکارها چیست؟ یکی از راه‌های براندازی، رونق دادن به فساد اخلاقی در جامعه است که با اجرای سیاست‌های کلی خانواده و تقویت سبک زندگی اسلامی، اجرای امر عفاف و حجاب در جامعه تسهیل می‌شود.

توجه به نماز، تاکید بر اهمیت عفاف و حجاب، اهتمام به اجرای وظایف قانونی، تقویت ارکان خانواده، دغدغه بودن پدیده بدحجابی برای تمام مسئولان، تولید فیلم‌های کوتاه آموزشی و عبرت آموز، نقش دادن به سازمان‌ها و خانواده‌ها در تحقق فریضه امر به معروف و نهی از منکر را مورد تاکید قرار دارد.

با رعایت حجاب و عفاف از طرف مردان و زنان (به ویژه بانوان در زمینه حفظ حجاب) جامعه از بسیاری از خطرات حفظ خواهد شد و از همه مهمتر اینکه با حفظ حجاب کیان خانواده که اصلی ترین نهاد اجتماع است، در معرض خطر قرار نمی‌گیرد.

برای رسیدن به این منظور باید فرهنگ حجاب در جامعه گسترش پیدا کند و در این امر دولت، خود مردم، رسانه‌های گروهی می‌توانند نقش مؤثری بر ترویج حجاب داشته باشند، که در صورت تحقق این موضوع، جامعه از خطرات حفظ و آسیب‌های اجتماعی کاهش می‌یابد. از آنجایی که بی حجابی برخلاف ساختار فطرت آدمی است، ضربه بزرگی بر گوهر شریف روح و جسم و منشأ اختلال‌های روانی و عوارض نامطلوب جسمی خواهد بود.

اساس حجاب و پوشش اسلامی که یکی از اوامر انسان‌ساز الهی و یکی از احکام حیات‌بخش اسلام در زندگی طیبه است، منطبق بر فطرت بشر و مبتنی بر نیازها و شرایط روانی او و زمینه‌ساز پویایی و کمال انسانی فرد و جامعه است.

* سردار علی آزادی؛ فرمانده انتظامی استان کردستان



بیشترین بازدید یک ساعت گذشته

زیباترین سفره های شب یلدا را ببینید + عکس