ناهید خداکرمی رئیس کمیته سلامت شورای شهر تهران درباره افزایش آمار مسافران حمل و نقل عمومی همزمان با اجرای طرح ترافیک در پایتخت و افزایش احتمال ابتلا به کرونا در میان مسافران، اظهار داشت: تصمیمگیری و سیاستگذاری در مورد اجرای فاصله گذاری اجتماعی و مبارزه با کرونا بر عهده شهرداری تهران نیست و این موضوع از عهده شهرداری خارج و مسوولیت آن با ستاد ملی مقابله با کرونا است.
وی با تاکید بر اینکه تصمیم در مورد برداشتن فاصله گذاری اجتماعی خارج از حیطه شهرداری است، گفت: البته شهرداری باید امکانات استفاده شهروندان از مترو و اتوبوس را فراهم کند ولی همه اطلاع داریم که تعداد واگنهای مترو و اتوبوسهای شهری کمتر از ظرفیت است.
این عضو شورای شهر تهران ادامه داد: ۳ سال است که در شورای پنجم با دولت در حال رایزنی هستیم تا اتوبوس و قطار مترو برای پایتخت تهیه کنیم. ولی از یک طرف واردات اتوبوس ممنوع است و از طرفی در مورد تامین سفارشات قبلی اتوبوس نیز از خارج از کشور با مشکل مواجه شدهایم.
خداکرمی گفت: این مشکلات در حالی بوده که کارخانههای واگن سازی و شرکتهای اتوبوسسازی تعطیل و نیمه تعطیل شدهاند و از رئیسجمهور و رئیسستاد ملی مقابله با کرونا درخواست داریم نیاز شهروندان را در این زمینه تامین کنند.
وی تصریح کرد: چگونه میشود در شرایط کنونی که با کمبود اتوبوس و واگن مترو مواجهیم، فاصله گذاری اجتماعی را اجرا کنیم البته این مساله از طریق صفهای طولانی شاید قابلیت اجرا داشته باشد ولی سبب اتلاف وقت شهروندان به میزان زیاد خواهد شد و قابلیت انجام ندارد.
رئیس کمیته سلامت شورای شهر تهران اظهار داشت: موضوع طرح ترافیک، حمل و نقل عمومی و فاصله گذاری اجتماعی زنجیرهای به هم پیوسته است و نمیتوان فقط یک طرف را در نظر گرفت و موضوعات دیگر را توجه نداشت.
خدابنده گفت: امیدوارم شرکتهای خودروسازی حرکتی به سمت تولید اتوبوسهای شهری داشته باشند و ما هم در مدیریت شهری آمادگی داریم تا اتوبوسهای آنها را بخریم.
وی اعلام کرد: شهرداری تهران آماده است که ۳ هزار اتوبوس را از منابع موجود خود خریداری کند ولی حتی علیرغم این آمادگی یک اتوبوس برای خرید در دسترس نیست.
رئیس کمیته سلامت شورای شهر تهران تاکید کرد: همچنین دولت باید مجوز خرید تاکسی و اتوبوس خارجی را نیز برای شهرداری فراهم کند و عوارض گمرکی واردات ناوگان حمل و نقل عمومی را نیز کاهش دهد تا در کوتاه مدت بتوانیم ناوگان را تقویت کنیم.
خداکرمی به موضوع ضرورت سرمایهگذاری خارجی جهت توسعه حمل و نقل عمومی اشاره کرد وگفت: از همه تجار و سرمایهگذاران مقیم خارج از کشور درخواست دارم که به روی سرمایهگذاری جهت تامین ناوگان حمل و نقل عمومی کشور فکر کنند. دولت میتواند با تسهیلاتی شرایط را برای سرمایهگذاری این افراد از جمله روش کاهش عوارض گمرکی فراهم کند.
وی گفت:اگر فاصلههای اجتماعی در حمل و نقل عمومی رعایت نشود و مسافران از ماسک استفاده نکنند، احتمال انتقال کرونا در مترو و اتوبوس زیاد است. بنابراین از شهروندان درخواست داریم که حتما از ماسک هنگام تردد با مترو و اتوبوس استفاده کنند، روزانه چندین بار دستهای خود را با آب و صابون بشویند و از دست زدن به صورت به ویژه در هنگام استفاده از حمل و نقل عمومی بپرهیزند.
پایکوبی کرونا در مجالس عروسی/ گرد غفلت بر رفتارهای بهداشتی نشست
کرمان - سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی کرمان ریشه افزایش آمار کرونا در جنوب کرمان را در رفتارهای نادرست برخی مردم دانست و گفت: علیرغم آگاهی بالا رفتارهای بهداشتی در این مناطق شکل نگرفته است.
چندین روز است که آمار مبتلایان در استان کرمان افزایش یافته است و حتی در روزهایی تعداد مبتلایان جدید طی یک روز عددی سه رقمی شد. این در حالیست که اکثر این آمار مربوط به شهرستانهای تحت پوشش حوزه دانشگاه علوم پزشکی جیرفت است.
حالا بعد از جیرفت صحبت از شدت گرفتن بیماری در قلعه گنج یکی از محرومترین شهرستانهای جنوب استان کرمان است. مسئولان بهداشتی این شهرستان در خصوص احتمال همه گیری بیماری و افزایش آمار فوتیها در صورت رعایت نکردن پروتکلهای بهداشتی هشدار دادهاند.
مسئولان میگویند اطلاع رسانی در خصوص بیماری کووید ۱۹ در جنوب کرمان انجام شده است اما متأسفانه با شکل نگرفتن رفتارهای بهداشتی و پایین بودن سطح حساسیت مردم نسبت به کرونا، شیوع این ویروس در این مناطق که تا چندی پیش از وضعیت خوبی برخوردار بودند، شدت گرفته است.
ریشه طغیان کرونا در رفتارهای نادرست مردم
مهدی شفیعی سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی کرمان در گفتگو با خبرنگار مهر در خصوص علت افزایش شیوع کرونا در جنوب استان کرمان اظهار کرد: رفتارهای مردم در این زمینه اثرگذار بوده است.
وی با اشاره به بازدید از مناطق درگیر کرونا در جنوب استان کرمان طی هفته گذشته گفت: در این بازدید با حضور در یکی دو روستا با درصد درگیری بالاتر، با خانوادههای بیماران ملاقات کردیم.
شفیعی با ذکر عوامل افزایش درگیری جنوب استان کرمان با بیماری کووید ۱۹ اظهار کرد: مردم در اثر افزایش دما در منازل ماندهاند و کمتر در فضای بیرون از منزل حضور پیدا میکنند.
مدیر گروه بیماریهای دانشگاه با اشاره به اینکه اتمام فصل کشت و کارهای جالیزی علوم پزشکی کرمان بیان کرد: مردم این مناطق که اغلب کشاورز هستند به دلیل بیکاری و گرمای هوا اکثر اوقات شبانه روز را در منزل سپری میکنند.
شفیعی بیان کرد: در چنین شرایطی مردم به منظور استفاده از سیستمهای سرمایشی نظیر کولر گازی، در و پنجرهها را میبندند ضمن اینکه ازدحام افراد در خانهها هم بالا رفته است.
برپایی عروسیها با حضور ۱۰۰۰ مهمان
وی ادامه داد: از طرف دیگر با عادی شدن روابط، مراسمهای عروسی شکل گرفته است. با توجه به تعطیلی تالارها مراسمهای عروسی با تعداد بالای مدعوین حتی تا ۱۰۰۰ نفر در روستاها در فضای باز برگزار شده است.
سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی کرمان گفت: این افراد در فضای فشرده و نزدیک به یکدیگر قرار دارند و نکات بهداشتی نظیر ضدعفونی دستها، فاصله گذاری فیزیکی، گندزدایی سطوح و… رعایت نمیشود.
وی یکی دیگر از مسائل تأثیرگذار در وضعیت جنوب استان کرمان رفت و آمد افراد از استانهای همجوار به ویژه هرمزگان و سیستان و بلوچستان به این مناطق دانست و افزود: شیوع بیماری در این دو استان بالاست و احتمال حضور افراد ناقل بدون علامت در جمعهای خانوادگی وجود دارد که به دنبال آن معمولاً خانوادهها درگیر میشوند.
شفیعی با بیان اینکه تمامی موارد ذکر شده نکاتی است که به رفتار مردم بر میگردد، در خصوص سطح آگاهی مردم مناطق جنوبی استان کرمان در خصوص کرونا گفت: اکثر افراد اطلاعات خوبی از بیماری دارند و آگاهی رسانی توسط دستگاههای متولی تا دورترین نقاط روستایی هم انجام شده است.
وی با اشاره به اینکه متأسفانه اطلاع رسانیها و آگاهی مردم در رفتارشان بروز نکرده است، بیان کرد: به نظر میرسد با وجود دانش بالا سطح حساسیت مردم این مناطق پایین است و رفتارهای بهداشتی شکل نگرفته است.
بررسی چندین فرضیه در خصوص زمان اتمام کرونا
سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی کرمان گفت: در پاسخ به اینکه چه زمانی روال زندگی مانند دوران پیش از کرونا میشود؟ اظهار کرد: پاسخ به این سوال دشوار است و سازمانهای بهداشتی بین المللی پاسخهای ضد و نقیضی به این پرسش میدهند.
وی با اشاره به اینکه در این زمینه چندین فرضیه مطرح است، افزود: یک فرضیه این است که کرونا احتمالاً به یک ویروس فصلی (مانند آنفلوآنزاهای فصلی) تبدیل میشود و معمولاً در جامعه وجود دارد و تعداد اندکی هم درگیر میشوند. در این نوع از ویروسهای فصلی در فصول خاصی از سال یک همه گیری و پیک ایجاد میشود که باید با پیش بینی آن مدیریتهای لازم را انجام دهیم.
شفیعی بیان کرد: این قویترین فرضیه موجود است و به همین دلیل اکثر کشورها به دنبال تولید واکسن کرونا هستند تا گروههای حساس ایمن شوند.
وی گفت: فرضیه دوم اینگونه است که کرونا باید یک درصدی از جامعه را درگیر کرده و ایمنی ایجاد کند و سپس زنجیره انتقال آن کم کم در جامعه قطع شود و به سمت محدود شدن پیش رود. زمان پیش بینی شده برای این فرضیه حدود دو تا سه سال است تا درگیری در تمام دنیا به اندازهای شود که با ایجاد ایمنی گردش ویروس مهار شود.
مدیر گروه بیماریهای دانشگاه علوم پزشکی کرمان با اشاره به اینکه پیش بینی میشد با گرم شدن هوا موارد مبتلا کمتر شوند، بیان کرد: شدت شیوع بیماری در برخی مناطق کمتر شده اما در برخی مناطق به دلیل رفتارهای نادرست همچنان وجود دارد.
پیش بینی طغیان هم زمان کرونا و آنفلوآنزا
شفیعی گفت: در حال حاضر از رفتار ویروس اینگونه به نظر میآید که کرونا همچنان به شکل جسته و گریخته همچنان همراه ماست و احتمالاً در مهر و آبان همزمان با اپیدمی آنفلوانزا این ایپدمی هم موجهایی را ایجاد میکند.
وی با اشاره به اینکه شدت موجهای بعدی کرونا غیرقابل پیش بینی است، گفت: این مساله بستگی به تغییر ژنهای ویروس دارد و اینکه آیا ایمنی ماندگار در افرادی که مبتلا شدهاند ایجاد میکند یا خیر.
سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی کرمان گفت: هنوز زمان زیادی از بروز کووید ۱۹ نگذشته تا بتوان در خصوص ایجاد ایمنی ماندگار در افراد مبتلا اظهارنظر کرد اما گفته میشود آنتی بادی ساخته شده در بدن افراد مبتلا حداقل سه تا چهار ماه ماندگاری ایجاد میکند که ممکن است مدت زمان این ایمنی بیشتر هم باشد چرا که تجربیات حیوانی نشان داده است که ایمنی ممکن است دائمی باشد.
مدیر گروه بیماریهای دانشگاه علوم پزشکی کرمان تاکید کرد: همه این موارد حدس و گمان است و هیچکدام از لحاظ علمی اثبات نشده است.