مرور چند برش بحثبرانگیز از کتاب جنجالی جان بولتون
خاطراتی از 17ماه همنشینی با ترامپ...
به گزارش سرویس بین الملل خرداد _رامتین لطیفی : "اتاقی که در آن اتفاق افتاد” کتابی به نوشته جان بولتون، سیاستمدار جمهوریخواه و جنگ طلب آمریکایی و مشاور امنیت ملی سابق دونالد است که در آن به شرح خاطراتش از ۱۷ماه همنشینی با ترامپ و مواجههاش با بحرانها و چالشهای مختلف سیاست خارجه پرداخته است.
به گزارش خرداد ،جان بولتون در مورد این کتاب که در حال حاضر مراحل پخش در کتابفروشیها را پشت سر گذاشته و قرار است هفته آینده به دست مخاطبان خود برسد گفته است که در این کتاب ناگفتههایی درباره ترامپ را روایت کرده است تا با خواندن آن همه بدانند ترامپ در رویارویی با چالشها و فرصتها، تنها به فکر ارتقا و ابقای خودش بوده است و چیزی به عنوان مصالح و منافع ملی برای او معنایی نداشته و ندارد. برای مثال قضیه اوکراین که به استیضاح ترامپ هم انجامید یکی از مباحث منعکس شده در این کتاب است و بولتون میگوید حقایقی را در این رابطه منعکس کرده است که تا به حال به گوش کسی نرسیده است.
البته جان بولتون حاضر نشد تا به عنوان شاهد در جلسه استیضاح ترامپ در مجلس سنا حاضر شود و علیه او در رابطه با این اتهام شهادت دهد. از این رو فعلا برای اذهان عمومی مشخص و مسجل نشده است که هدف بولتون از بازتاب تمامی این حقایق چیست و اگر هدفش ضربه زدن به ترامپ است چرا علیه او در جلسه استیضاحش شهادت نداد؟
بخشهایی مهمی از کتاب به عنوان خلاصه مطالب مهم، توسط ناشر به رسانهها داده شده است و در ادامه چند بخش مهم این کتاب را به طور اجمالی مرور خواهیم کرد.
مهمترین و جنجالیترین بخش این کتاب میتواند قضیه اوکراین باشد. جان بولتون مدارک دست اولی در این کتاب فراهم آورده است که بر اساس آن میتوان گفت دونالد ترامپ پرداخت کمکهای مالی ۳۹۱میلیون دلاری آمریکا به سیستم امنیتی اوکراین را به همکاری سرویس اطلاعاتی اوکراین علیه پرونده مالی پسر ارشد جو بایدن، رقیب انتخاباتی ترامپ مشروط کرده است. این مدارک دست اول جزییات سواستفاده ترامپ از منابع مالی ملی و کمک به یک کشور دیگر را برای بهرهبرداری در منافع شخصی و کمپین انتخاباتی او برملا میکند. در مدارک بولتون پای مایک پمپئو وزیر امور خارجه و مارک اسپر وزیر دفاع هم به عنوان شریک جرم ترامپ درمیان است.
موضوع جذاب دیگری که بولتون در کتاب خود منعکس کرده است مربوط به مداخله ترامپ در امور قضایی و منع تعقیب قضایی و صدور احکام علیه شرکتها و بانکهایی است که باید طبق قوانین آمریکا مورد تعقیب قضایی قرار میگرفتند اما ترامپ با زیر پا گذاشتن قانون و سواستفاده از قدرت خود از این کار جلوگیری کرده است. آقای بولتون میگوید بیشتر این شرکتها و بانکها مربوط به اشخاصی بود که ترامپ آنها را "دیکتاتورهای محبوب من” مینامید. برای مثال آقای بولتون میگوید یک بانک ترکیهای به نام "هالک بانک” که تخلفات محرز بسیاری نظیر شکستن محدودیتهای تحریمی علیه ایران را انجام داده بود با مداخله ترامپ و به دلیل روابط حسنه و شخصی ترامپ با رجب طیب اردوغان نادیده گرفته شد و ترامپ صرفا با بیان این جمله خطاب به اردوغان که "بیشتر حواست را جمع کن!” سر و ته قضیه را هم آورد.
همچنین مشابه همین اتفاق در مورد شرکت مخابراتی "زد تی ای” که یک شرکت چینی است دوباره رخ داد. پرونده این شرکت که هم تحریمهای علیه ایران و هم تحریمهای علیه کره شمالی را به طور محرز زیر پا گذاشته بود و مدارک و پروندهاش هم در دستان ویلیام بار، دادستان کل آمریکا موجود بود با دخالت ترامپ نیمه کاره باقی ماند. البته بولتون میگوید ترامپ در ابتدا قصد داشت این پرونده را پیگیری کند و تخلفات را به دادگاه ارجاع دهد و چین را به پرداخت جرایمی محکوم کند اما رییس جمهور چین، ژی جینپینگ به ترامپ پیغام داده است که اگر ترامپ این پرونده را ماستمالی کند او هم برای جبران این لطف یک خواسته ترامپ را در آینده براورده خواهد کرد. بولتون میگوید ترامپ این پرونده را که منجر به پرداخت جریمه یک میلیارد دلاری جین به آمریکا میشد را ماست مالی کرد تا برای انتخاب مجدد در انتخابات از چین کمک بگیرد.
بولتون در ادامه تصمیم و اصرار دونالد ترامپ به دیدار با رهبر کره شمالی، کیم جونگ اون را یک اشتباه احمقانه توصیف کرد. بولتون میگوید ترامپ آرزو داشت که بتواند روزی کیم جونگ اون را به کاخ سفید بکشاند تا قدرت خود را به رخ دیگران بکشد اما نه تنها در این مسیر تنها و ناکام ماند بلکه واکنشهای بعدی او به چین و کرهشمالی و رهبرانش بالاخص در حساب توییتری خود خندهدار و مضحک از آب درآمد و سبب شد تا همه ترامپ را مسخره کنند. بولتون دیدار ترامپ با ولادیمیر پوتین، رییس جمهور روسیه در هلسینکی را هم یک خودزنی سیاسی میداند و معتقد است پوتین در هلسینکی و در حضور خود ترامپ و دوربینها به ریش او خندید و او را تحقیر کرد.