چطور در طبیعت آتش روشن کنیم
روشن کردن آتش در طبعت بسیاری از خواسته های ما را برآورده می کند. آتش نه تنها برای پختن و آماده کردن غذا به کار می رود، بلکه باعث گرم شدن و در بعضی مواقع، دلیل زنده ماندن ما در طبیعت است. اما در کنار مزایایی که دارد باید حواس مان به خطرات آن نیز باشد و جز در موارد ضروری، آن را روشن نکنیم و به طبیعت آسیب نرسانیم. برای روشن کردن آتش تکنیک هایی...
روشن کردن آتش در طبعت بسیاری از خواستههای ما را برآورده میکند. آتش نهتنها برای پختن و آماده کردن غذا به کار میرود، بلکه باعث گرم شدن و در بعضی مواقع، دلیل زنده ماندن ما در طبیعت است. اما در کنار مزایایی که دارد باید حواسمان به خطرات آن نیز باشد و جز در موارد ضروری، آن را روشن نکنیم و به طبیعت آسیب نرسانیم. برای روشن کردن آتش تکنیکهایی وجود دارد که اگر آنها را رعایت نکنید یا اصلا روشن نمیشود و یا در مدت زمان کوتاهی خاموش میشود. در ادامه مطلب این تکنیکها را یاد خواهید گرفت.
مزایای روشن کردن آتش:
شما از آتش میتواند برای خالص کردن آب، استریل کردن بانداژ، پیغامهای معنیدار جهت نشان دادن جا و وضعیت حال حاضر و حفاظت خود در برابر حیوانات سود ببرید. وجود آتش در روحیه افراد تأثیر مثبتی داشته، کما اینکه در مواقع خطر میتوان از آن بهعنوان یک ابزار دفاعی هم سود برد.
نکات ایمنی روشن کردن آتش:
باید در نظر داشته باشید که روشن کردن آتش میتواند منجر به آتش کردن گرفتن جنگل و یا منابع طبیعی شود؛ به همین دلیل همواره باید به نکات ایمنی در این زمینه دقت نمایید.
جز در موارد ضروری صرفا برای تفریح آتش روشن نکنید؛ زیرا آثار سوختگی زمین، ماهها در آن منطقه باقی میماند و زیبایی طبیعت را از بین میبرد.
اگر مجبور به روشن کردن آتش شدید در جایی آن را انجام دهید که پوشش گیاهی وجود نداشته باشد. یا جایی که قبلا در آنجا آتش روشن کرده باشند.
محل انتخابی را از زوائد پاککرده و تا شعاع 1 متری، موادی که احتمال گسترش دادن آتش را دارند، بردارید.
از سنگهای خیس و سنگهای متخلخل که احتمال ترکیدگی دارند استفاده نکنید.
یک دیواره چوبی یا سنگی ایجاد کنید تا حفاظی در برابر باد، جرقه و گسترش آتش باشد.
قبل از درست کردن آتش ببینیم و فکر کنیم درباره:
الف-عوارض زمان و آبوهوای منطقه درست کردن آتش
ب-مواد و وسایل در دسترس
ج-زمان در دسترس برای آمادهسازی و روشن کردن آتش
د-دلیل روشن کردن آتش
اصول اولیه روشن کردن آتش
1. مثلث آتش
یکی از اصول مهم در تئوری آتش؛ آشنایی با عنوان «مثلث آتش» است. مثلث آتش عنوانی فرضی است که به جهت فراموش نکردن چند عامل مهم ابداع شده است. اضلاع این مثلث شامل ماده سوختنی، حرارت و اکسیژن است. چنانچه یکی از این موارد را حذف کنیم، آتش وجود خارجی نخواهد داشت. بسته به نسبت مناسب ترکیب این موارد است که آتش بهتری خواهیم داشت.
2. انتخاب محل و آمادهسازی
دنبال مکان خشکی بگردید که این شرایط را داشته باشد:
الف-حفاظی در برابر باد باشد
ب-مکان مناسبی برای زدن سرپناه باشد
ج-حرارت را در جای موردنظرتان به شما بدهد
یکی از مکانهای ایمن و مؤثر برای ایجاد آتش؛ چاله آتش است. چاله آتش فضایی مناسب است که هم هوا بهاندازه کافی به آتش میرسد و هم میتوان آتش را در آن متمرکز نمود. اگر یک چاله آتش پیدا کردید؛ آدم خوششانسی هستید چون فضای مناسبی برای آتش و غذا درست کردن پیداکردهاید.
روش درست کردن چاله آتش یا چالهی داکوتا:
سوراخ بزرگی در زمین بکنید و چاله دیگری جهت ورود هوا ایجاد نموده و طبق شکل، آتشی در چاله ایجاد نمایید.
آتش در مکان برفی:تهیه آتش در مکانهای برفی نیز یکی از مسائلی است که نیاز به بررسی و پیشبینی دارد. اگر در یک جای برفی بودید باید یک بستر چوبی مهیا کنید. مطابق شکل آنها را بچینید و آتش را روشن کنید.
3. روشهای افروختن آتش
طرق مختلفی برای افروختن آتش وجود دارند و این شما هستید که تشخیص می دهید که از کدام روش استفاده کنید.
خیمه سرخپوستیدستههای چوب را بهصورت خیمه و مخروطی شکل بچینید و مواد اولیه جهت روشن کردن را در وسط قرار دهید و آتش را روشن کنید. در این روش بهمرور آتش توسط لایههای بیرونی چوب تغذیه میشود و برای چوبهای تر هم شرایط را برای سوختن فراهم مینماید.
تکیهگاهی
برای شروع، تکه چوب سبزی را با زاویه 30 درجه در زمین ثابت کنید. این زاویه در نقطه اتصال به زمین در جهت باد باشد. مواد آتشزا را در زیر آن قرار داده با چوبهایی روی آن را بهصورت نشان دادهشده در شکل بپوشانید. آتش را روشن کنید و بهتناسب بر روی آن چوبها را قرار دهید. گودال تقاطعی
گودال متقاطعی بهاندازه 30 سانتیمتر و عمق 7.5 سانتیمتر مطابق شکل ایجاد کنید. مواد آتشگیر اولیه را در چاله بهصورت طولی انباره کنید. چوبها را بر روی آنها بگذارید. در این روش باد بهصورت هدایتشده به سمت مرکز آتش هدایت میشود.
هرم
دو چوب بهعنوان پایه بر روی زمین گذاشته و بهصورت متقاطع بر روی آن چوبها را بچینید، هر چه بالاتر؛ ردیف چوبها هم کوچکتر. آتش را بالای چوبها روشن کنید و دیگر فکر تغذیه آتش را هم نکنید. این روش برای روشن نگهداشتن آتش در شب مناسب است.
4. روشهای ایجاد آتش
کبریتکبریتهای ضدآب به همراه داشته و در کیسه ضد آب از آنها نگهداری کنید. از سالم بودن قاب و بسته کبریت اطمینان حاصل کنید.
عدسی محدبدر روزهای صاف و آفتابی از این روش میتوانید استفاده کنید. از عدسی دوربین دوچشمی، دوربین معمولی، قطبنما و بعضی از انواع ساعتها میتوان استفاده کرد.
باروتاگر گلوله به همراه داشتید با مراقبت مرمی آن را خارج و با دقت باروت آن را خارج کرده و بهعنوان یک ماده سوزنده خوب استفاده کنید. همراه داشتن فندک و کپسولهای گازی و بنزینی کوچک و یا همراه داشتن نفت جهت کمک به ایجاد آتش هم نیازی به توضیح ندارد.
روشهای قدیمیاستفاده از سنگ چخماق و تیغه فولادی، کمان و مته، تسمه آتش و اره آتش بسیار ابتدایی بوده و به تجربه بالا احتیاج دارد، بنابراین از توضیح آن صرفنظر میکنم.
نکات کاربردی:
1- سعی کنید قادر به روشن کبریت در تمام شرایط جوی باشید، این کار به تمرین و ممارست احتیاج دارد.
2- در هوای سرد دورتادور خودتان آتش روشن کنید نه یک آتش تنها.
3- در مناطق بدون درخت از علفها، پشکل خشک حیوانات، پیه حیوانی، زغالسنگ استفاده کنید.
4- صمغ درخت کاج در هوای مرطوب هم آتش میگیرد.
5- هیزم را کمکم به آتش اضافه کنید.
6- در منطقه کویری؛ پشکل حیوانات ممکن است سوخت منحصربهفرد شمارا تشکیل دهد.
اگر اهل طبیعتگردی و سفرهای کمپینگ هستید پیشنهاد میکنیم «مطلب کمپینگ در دل طبیعت چطور است؟» را نیز مطالعه کنید.
منبع: کوهنوردی
کارشناس ادبیات، کارشناس ارشد گردشگری، علاقمند به سفر و طبیعت
گردآوری و تنظیم: تحریریه دالاهو
لطفا در نشر دانستههای خود کوشا باشید.
برداشت و استفاده غیرتجاری از مطالب این وبسایت، حتی بدون ذکر منبع آزاد است.
به اشتراک بگذارید: