گذار همدان از آبیاری سنتی به نوین؛ راهبرد حفظ منابع آبی

دسته‌بندی: گوناگون
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹ تیر ۲۲, یکشنبه ساعت ۹:۴۳۰ رأیبدون امتیاز
گذار همدان از آبیاری سنتی به نوین؛ راهبرد حفظ منابع آبی

کارشناسان و مسئولان همدان کمبود آب را چالش حال و آینده این استان می‌دانند و راهبرد برون‌رفت از این بحران را توسعه روش‌های آبیاری نوین و کشت‌های گلخانه‌ای معرفی می‌کنند؛ راهبردی که اجرای آن در سال‌های اخیر شتاب چشمگیر یافت.

به گزارش همشهری‌آنلاین به نقل از ایرنا، کارشناسان معتقدند صنعتی شدن بخش کشاورزی موجب افزایش مصرف آب‌شده است و به گفته مسئولان بیش از ۸۰ درصد آب قابل‌دسترس استان همدان در بخش کشاورزی مصرف می‌شود.

از آنجا که کشاورزی مهم‌ترین محور توسعه همدان به شمار می‌رود و از سوی دیگر برداشت آب بیش از ظرفیت دشت‌های این استان باعث شده هرساله به‌طور متوسط سطح آب‌های زیرزمینی همدان ۱. ۲ متر کاهش یابد، باید با راهکارهای مناسب برای استفاده بهینه از منابع آبی قابل‌دسترس باهدف جلوگیری از کاهش سطح منابع آب زیرزمینی اقدام کرد.

برای همین بعد از روی کار آمدن دولت‌های یازدهم و دوازدهم، مدیریت استان همدان تمرکز بر پیشرفت این بخش را از اولویت‌های کاری خود قرارداد و با نگاهی کارشناسی به این بخش نگریست.

دراین‌بین افزایش میزان تولید به لحاظ کمی و کیفی ازیک‌طرف و حفاظت از منابع خاک و استفاده بهینه از منابع محدود آب از طرف دیگر مورد تأکید و گسترش شبکه‌های آبیاری و توسعه روش‌های آبیاری نوین در راستای این اهداف موردتوجه دستگاه‌های مربوطه قرار گرفت.

محسن محیطی یکی از فعالان حوزه کشاورزی می‌گوید، استفاده از روش‌های آبیاری قطره‌ای و آبیاری بارانی با استقبال کشاورزان همدان مواجه شد و امروزه روش‌های دیگر آبیاری‌های نوین نیز جایگزین شده است.

وی بیان کرد: آبیاری سطحی به‌عنوان روش غالب در جهان همیشه مطرح بوده است، اما افزایش روزافزون هزینه تأمین آب و نیز محدودیت منابع آبی در دسترس، تمایل دولت‌ها به‌ویژه کشورهای توسعه‌یافته را برای کاربرد آبیاری تحت‌فشار افزایش داده است.

محیطی گفت: بحران آب یکی از مشکلات اصلی در استان همدان است که خشک‌سالی‌های اخیر آن را تشدید کرده است، بهره‌گیری از روش‌های نوین آبیاری تحت‌فشار از روش‌های مؤثر در افزایش بهره‌وری آب است.

وی ادامه داد: در بسیاری از مواقع با کاهش مصرف آب به روش بهره‌گیری از روش‌های مدرن، کشاورزان سطح زیر کشت را افزایش می‌دهند و این کار مانع از تحقق هدف اصلی که همان کاهش مصرف آب است، می‌شود.

منصور رضوانی جلال افزود: راهبرد افزایش بهره‌وری زمین باید به راهبرد افزایش بهره‌وری آب تبدیل شود.

وی ایجاد ساختار مناسب، آگاهی بخشی به مردم در خصوص مصرف بهینه، هماهنگی و تشکیل کارگروه انسجام‌بخشی و شورای هماهنگی بحران آب، اجرای طرح‌های ضربتی در تأمین آب و برآورد میزان خسارات واردشده به منابع آب‌های سطحی را از مهم‌ترین راهبردهای کنترل خشک‌سالی برشمرد.

رضوانی جلال تأکید کرد: با توجه به اقلیم خشک و نیمه‌خشک همدان و کمبود منابع آبی در استان، آب به‌عنوان یکی از عوامل محدودکننده تولید، نقش مهمی را در تعیین نوع فعالیت‌های زراعی ایفا می‌کند.

صرفه‌جویی سالانه ۵۰۰ میلیون مترمکعب آب

مدیر آب‌وخاک سازمان جهاد کشاورزی همدان نیز گفت: در حال حاضر ۷۷ درصد از اراضی آبی این استان به دستگاه‌های نوین آبیاری مجهز شده است که منجر به صرفه‌جویی سالانه ۵۰۰ میلیون مترمکعب آب می‌شود.

امیر لاهوتیان در گفت‌وگو با ایرنا افزود: از ابتدای روی کار آمدن دولت تدبیر و امید تاکنون ۴۶ هزار هکتار از اراضی آبی این استان به دستگاه‌های آبیاری نوین کشاورزی تجهیز شده که این رقم حدود ۲۳ درصد از ۱۵۵ هزار هکتار طرح آبیاری نوینی است که از سال ۶۹ تاکنون اجراشده بود.

وی افزود: در ۱۵۵ هزار هکتار از ۲۰۰ هزار هکتار اراضی آبی استان همدان سیستم آبیاری نوین اجراشده است که میانگین ۷۷ درصد را شامل می‌شود.

مدیر آب‌وخاک سازمان جهاد کشاورزی همدان عنوان کرد: آبیاری تحت‌فشار در ۷۷ درصد از اراضی مستعد کشاورزی استان همدان موجب صرفه‌جویی ۵۵۰ میلیون مترمکعبی آب شد.

لاهوتیان خاطرنشان کرد: در ۱۰ هزار و ۱۰۰ هکتار از اراضی کشاورزی استان همدان آبیاری قطره‌ای و تیپ، ۱۱ هزار و ۱۸۶ هکتار آبیاری کم‌فشار و بقیه روش‌های آبیاری بارانی اجراشده است.

مدیر آب‌وخاک سازمان جهاد کشاورزی همدان ادامه داد: ۵۰ هزار هکتار از دستگاه‌های آبیاری همدان مستهلک‌شده است که برای نوسازی آن ۲۵۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز است.

گفتنی است سطح اراضی کشاورزی همدان ۶۳۰ هزار هکتار است که ۴۳۰ هزار هکتار آن کشت دیم و ۲۰۰ هزار هکتار کشت آبی است.

کد خبر 530027
اشتراک‌گذاری

این مطلب برای شما مفید بود؟

بازخورد شما به بهبود کیفیت مطالب کمک می‌کند.

در حال بررسی رأی شما...