به گزارش ایمنا به نقل از روابط عمومی مجمع تشخیص مصلحت نظام، در آیین رونمایی از سامانه نجم که روز یکشنبه ۱۶ شهریور در ساختمان مجمع برگزار شد، میثم مظفر، رئیس مرکز مطالعات و بررسی های راهبردی مجمع تشخیص مصلحت نظام به اندیشکده ها و مراکز پژوهشی وابسته یا در رابطه با مجمع اشاره کرد و نظام جمع سپاری در دبیرخانه مجمع را تحولی در دریافت نظرات و پیشنهادات اندیشمندان، نخبگان و آحاد مردم ارزیابی کرد.
وی با اشاره به اهمیت مفهوم امت سازی در قرآن گفت: اگر جویای تحول در کشور هستیم، لازمه آن تشکیل امت واحده است. وجود امت بدون امام راه به منزل نخواهد برد و دچار انحراف خواهد شد. در قرآن امام نار و امام نور داریم. در امت واحده توحیدی، جماعت مومنین حول امام نور تشکیل می شود. در قانون اساسی ما یکی از وظایف رهبری، هدایت جامعه ذکر شده است و سیاست های کلی نظام، به مثابه اعمال ولایت ولی فقیه است.
رئیس مرکز مطالعات و بررسی های راهبردی مجمع گفت: ولی فقیه طبق فرمان خداوند به پیامبر اکرم (ص) با آحاد جامعه بویژه نخبگان مشورت می کنند. در حکمرانی سیاسی باید بسترهایی را تامین کنیم تا مردم نظرات خود را به حاکمان منعکس کنند و خدمات را ارزیابی کنند و ایده های خود را ارائه دهند. امروز به دنبال جمع سپاری در دبیرخانه مجمع هستیم و از ظرفیت های فکری نخبگان جامعه، در ماموریت های مجمع استفاده کنیم.
مظفر با برشمردن ماموریت های مجمع به افتتاح سامانه نجم (نظام جمع سپاری مجمع) اشاره کرد و گفت: ایده های ارائه شده در این سامانه، مکمل فرایند سنتی اندیشه ورزی در مجمع است.
وی ادامه داد: جمعسپاری در سه مرحله انجام می شود. ایده اولیه در سامانه نجم بارگذاری می شود. در مرحله دوم ارائه بندهای پیشنهادی در سیاست های کلی و … است. در فاز سوم مجمع به جمع بندی اولیه می رسد و نسخه نیمه نهایی در سامانه نجم بارگذاری می شود تا نکات نهایی صاحبنظران را بار دیگر دریافت کنیم. ایدهها در هیات های داوری به ریاست اعضای مجمع داوری می شود. اندیشکده معین در قلمرو موضوع هم در داوری ایده ها دخیل هستند.
رئیس مرکز مطالعات و بررسی های راهبردی مجمع افزود: مفهوم جمع سپاری، مفهوم جدیدی است که معنای آن از مشارکت عمومی گرفته شده است. در بسیاری از کشورهای جهان پا به عرصه سیاستگذاری گذاشته و توانسته زمینه ساز تحول در عرصه سیاستگذاری این کشورها باشد. برای نمونه می توان به سامانه قانون باز اتحادیه اروپا اشاره کرد که در فرآیند قانون نویسی از مشارکت عمومی بهره می گیرد.
به گفته مظفر، این فرایند که به نوعی مکمل فرایند سنتی گذشته است، پای طیف وسیعی از نخبگان را به عرصه سیاستگذاری کشور باز می کند و از مشارکت آنها استفاده می کند تا بتواند بهترین و مطلوبترین نتیجه را حاصل نماید و جمع سپاری در حکمرانی امروز با توجه به پیچیدگی مسائل و ابعاد مختلف موضوعات از جایگاه ویژه ای برخوردار است.
وی تصریح کرد: در واقع جمع سپاری، به همراه سایر روش های مشارکت جویانه، فرصت های تازه ای را برای فعالیت شهروندان ایجاد می کند تا هم شهروندان و ذینفعان در موضوعات مختلف سیاستگذاری بتوانند در تصمیمات کلان کشور دخیل باشند و همچنین سیاستگذاران را با ابعاد عینی و ملوس تر موضوعات جامعه و اقشار مختلف نزدیکتر می کند و سبب اتخاذ تصمیمات آگاهانه تر سیاسی برای حاکمیت می گردد. همچنین فرصتهای تازه ای را در راستای جاری شدن صدای مردم در فرایندهای سنتی سیاستگذاری ارائه می نماید. ما مشارکت در تدوین سیاست ها در مجمع را همراهی با رهبر معظم انقلاب می دانیم.
در ادامه یاسر جبرائیلی، رئیس مرکز ارزیابی تحقق سیاستهای کلی نظام در سخنرانی خود به موضوع استفاده از ظرفیت های جوانگرایی در کنار بهره گیری از تجارب مدیران باسابقه اشاره کرد و گفت: مشکل ما تولید فکر نیست، مصرف فکر است.
وی افزود: گاهی دو فکر متضاد از دو خاستگاه اندیشه در طول یک برنامه توسعه اجرا شده است. از جمله مثال های این موضوع، اجرای مسکن مهر و نفی تاثیر آن در بازار مسکن است و از آشفتگی در هدفگذاری و اجرای برنامه ها، این نتیجه می شود که دماسنج آمار کشور، دمای واقعی کشور را اعلام نمی کند.
رئیس مرکز ارزیابی تحقق سیاستهای کلی نظام پیشنهاد کرد: در برنامه هفتم، از مدل سابق برنامهنویسی فاصله بگیریم و بر اساس نیازهای واقعی کشور برنامه نویسی کنیم.