رییس ایرانیالاصل زرتشتی شرکت هندی فروشنده واکسن کرونا کیست؟
خرداد: یک شرکت هندی فروشنده واکسن کرونا متعلق به یک زرتشتی ایرانیالاصل، قرار است واکسن کرونا...
خرداد: یک شرکت هندی فروشنده واکسن کرونا متعلق به یک زرتشتی ایرانیالاصل، قرار است واکسن کرونا را با قیمت کم به ایران بفروشد.
به گزارش خرداد به نقل از رویداد 24 ،سعید نمکی در آخرین جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا از تلاش ایران برای پیش خرید واکسن کرونا از یک شرکت هندی خبر داد و گفت: «مدیر عامل این شرکت فردی ایرانیالاصل زرتشتی است که به ما قول داده است ۲۰ میلیون دوز واکسن را با قیمت پایینتر به ما بفروشد.» نمکی نام شرکت هندی را افشا نکرده است. در این گزارش رویداد۲۴ جزییات فعالیتهای شرکت هندی متعلق به یک فرد ایرانی الاصل زرتشتی را تشریح میکند.
هندوستان همواره یکی از کشورهای مبدا خرید مواد اولیه داروی ایران بوده است. شرکت مورد اشاره نمکی در واقع «انستیتو هندی سروم» است. این موسسه یکی از هفت کمپانی داروسازی است که در حال حاضر در هند مشغول تحقیق و توسعه واکسن کروناست.
این شرکت هندی در که در شهر پونا واقع شده یکی از امیدهای واکسن کرونا در جهان است. رویترز در ماه می در گزارشی نوشته بود: «اگر جهان بخواهد در واکسن کرونا به موفقیتی دست پیدا کند قطعا یکی از دروازههای آن انستیتو سروم هند است.»
این انستیتو یکی از بزرگترین تولیدکنندگان واکسن جهان است و با تعداد زیادی کاندیدا در حال تحقیق و توسعه درباره واکسن کروناست. از طرف دیگر تولید انبوه واکسنهای آکسفورد و آسترازنکا نیز احتمالا بر عهده این کمپانی بزرگ هندی خواهد بود.
این کمپانی یک کمپانی خصوصی در هند است، اما به گزارش رویترز مدیر بخش تحقیق و توسعه این کمپانی هر شب پیامی در واتس اپ از دولت دریافت میکند و موظف است آخرین مراحل پیشرفت کار را برای مقامات دولتی توضیح دهد.
در یادداشت رویترز گفته شده «ویجای راقوان» مشاور علمی ارشد «نارندرا مودی» نخست وزیر هند هر شب به «اومش شالیگرام» مدیر بخش تحقیق و توسعه انستیتو سروم در واتس اپ پیام میزند و درباره کم و کیف تحقیفات این کمپانی سوال میپرسد. ارتباط نزدیک این کمپانی با این سطح از دولت هند نشانگر اهمیت این شرکت در تولید واکسن کرونا است؛ واکسنی که همه جهان انتظار آن را میکشند.
«سیروس پوناوالا» موسس و رییس هیات مدیره ایرانی-زرتشتی تبار انستیتو سروم است که سعید نمکی به آن اشاره کرده. پسر او، «آدار پوناوالا» در حال حاضر مدیرعامل انستیتو سروم هند است.
آدار پوناوالا مدیرعامل انستیتو سروم هند فروشنده واکس کرونا
آدار پوناوالا یک تاجر پارسی هندی است. پارسیان هند گروهی از زرتشتیان ایرانیتبار هستند که اغلب آنان در شبهقاره هند زندگی میکنند. نیاکان آنها در سده دوم هجری پس از سلطه اعراب مسلمان بر ایران از ایران به هند کوچ کردهاند و از این رو میتوان آنان را نخستین جامعه مهاجر ایرانی بهشمار آورد.
بر اساس گزارش نشریه آمریکایی فوربس، مجموع داراییهای خالص پوناوالا در سال ۲۰۲۰ میلادی چیزی حدود ۱۱.۴ میلیارد دلار برآورد شده است او هفتمین فرد ثروتمند هندوستان و ۱۶۵ مین فرد ثروتمند در جهان است.
موسسه سروم در سال ۱۹۶۶ توسط سیروس پوتاوالا تاسیس شد و با شرکت آمریکایی «کودا ژنیکس» و رقیب این شرکت در آمریکا یعنی «نواوکس» و همچنین شرکت اتریشی «تمیس» در تولید واکسن کرونا و تحقیقات روی داوطلبان وارد همکاری شد.
از سوی دیگر بر اساس توافقی که انجام گرفته، انستیتوی سروم قرار است در صورت تولید واکسن کرونا توسط شرکت دارو سازی استرازنکا و دانشگاه آکسفورد، تولید انبوه واکسن کشف شده توسط آنها را برعهده بگیرد. ایالات متحده آمریکا یک سوم یک میلیون دوز اولیه واکسن احتمالی این شرکت را پیش خرید کرده است.
پوناوالا اعلام کرده بر اساس برنامه اولیه آنها ۴-۵ میلیون دوز اولیه ظرف یک ماه در از ماه ژوئن تولید خواهد شد و سپس تولید آنها به ۳۵۰ تا ۴۰۰ میلیون دوز در سال خواهد رسید.
آدار پوناوالا به رویترز گفته امیدوار است چند میلیون دوز برای استفاده در کشور هند و دیگر کشورهای با ریسک بالا در جهان طی ماههای نوامبر و اکتبر که مرحله آزمایشی به نتیجه میرسد، انبار کنند. او همچنین به رویترز گفته تیم تحقیقاتی بر این باورند که واکسن احتمالی تا ۸۰ درصد شانس موفقیت دارد.
به گفته آدار پوناوالا بر اساس اطلاعات موجود، واکسن آسترازنکا یک دوزی خواهد بود و نیازی به تمدید واکسن نیست. او گفته احتمالا واکسن آسترازنکا که به AZD۱۲۲۲ معروف است قیمتی بالغ بر ۱۰۰۰ روپیه معادل ۱۳ دلار خواهد داشت، اما این بستگی به نحوه توزیع دولتی واکسن دارد.
پوناوالا گفته حتی اگر این واکسن موفقیت آمیز هم باشد همچنان برای مبارزه با کرونا باید تلاش کرد چرا که برخی افراد بعد از دریافت واکسن هم ایمنی لازم را پیدا نمیکنند. او گفته: شاید شما با علائم شدید یا خفیف دچار بیماری شوید و این بستگی به سیستم ایمنی بدن شما دارد، اما هنوز بعد از واکسینه شدن هم احتمال ابتلا وجود دارد و هیچ واکسنی به طور کامل موثر نیست.
انستیتو سروم سالانه ۱.۵ میلیارد دوز واکسن از سرخک تا فلج اطفال تولید میکند. پوناوالا گفته این رویه کمپانی پتانسیل تولید انبوه واکسن کرونا را به این شرکت داده است.
او معتقد است هر واکسنی که تولید شود در ابتدا با مشکل توزیع مواجه است. شرکت سروم با چندین توزیع کننده و انبار شیشه و لوله توافق همکاری دارد و از این رو با مشکل توزیع مواجه نخواهد شد.
سروم یکی از معدود کمپانیهایی بوده که در طول بحران کرونا بر تعداد استخدامهایش افزوده است. این انستیتو یک تشکیلات مجزا برای تولید واکسن در سطح بیماریهای پندمیک ایجاد کرده است. این تشکیلات تا دو تا سه سال آینده به بهره برداری میرسد و میتواند ۷۰۰ تا ۸۰۰ میلیون دوز واکسن را سالانه تولید کند.