حامد حسن زاده خانکهدانی در گفتگو با مهر در مورد خواص میوه چیکو بیان داشت: چیکو یک درخت گرمسیری از خانواده ساپوتاسه با نام علمی مانیلکارا زاپوتا است که به سرما حساس بوده و نوار ساحلی استانهای هرمزگان و سیستان و بلوچستان مکان مناسبی برای پرورش آن است.
دکتر حسنزاده اضافه کرد: میوه چیکو فرازگراست و بعد از بلوغ و برداشت از درخت، قابلیت رسیدن دارد.
وی خاطرنشان کرد: از مهمترین علائم بلوغ میوه، علاوه بر افزایش اندازه، میتوان به محوشدن پوستکها یا پرزهای روی میوه، جداشدن آسان بقایای کلاله روی میوه و نیز کاهش جریان شیره گیاهی در دم میوه اشاره کرد.
حسنزاده اظهار کرد که یکی از ویژگیهای مهم میوه چیکو، قابلیت فریزکردن میوه آن است که به دلیل بالابودن درصد قند در آن، میتوان میوه را بعد از رسیدن در دمای زیر صفر بهراحتی نگهداری کرد و سپس جهت تهیه بستنی میوهای و نیز در مخلوط با شیر مورد استفاده قرار داد.
وی اظهار داشت: میوه چیکو ارزش غذایی بسیار بالایی دارد. این میوه در مرحله رسیدگی دارای گوشت شیرین و نرم و رنگ قهوهای بوده و حدود ۲۱ درصد قند دارد، بنابراین، فرآوری آن به محصولات با ارزش دیگری مانند مربا و مارمالاد مفید بوده و سبب افزایش ارزش افزوده حاصل از فروش محصول فرآوریشده آن، خواهد شد. از اینرو، طی یک پژوهش تحقیقاتی، سه محصول مربا، مارمالاد و آب میوه از چیکو تهیه شده است.
باور مردم محلی بر اثر میوه چیکو در درمان ناباروری
به گفته حسن زاده، میوه چیکو حدود ۵ درصد فیبر و ۱ درصد چربی داشته و میزان پروتئین آن حدود ۴/۰ درصد است. این میوه منبعی از ویتامینث و نیز ویتامینهای گروه ب شامل ریبوفلاوین، نیاسین، پانتوتنیک اسید، فولات و ویتامین ب۶ است و مقادیر قابل توجهی عناصر معدنی نظیر آهن، کلسیم، منیزیم، فسفر، پتاسیم، سدیم و روی دارد.
وی ادامه داد: همچنین براساس یک باور محلی، میوه رسیده چیکو میتواند مشکل ناباروری در مردان را بهبود بخشد. طی یک پروژه تحقیقاتی، استفاده از عصاره آبی الکلی میوه چیکو، توانست اثرات منفی کلرید کادمیوم بر زادآوری موش را کاهش داده و منجر به افزایش تعداد زادههای موش صحرایی شود. همچنین عصاره متانولی برگهای درخت چیکو، توانسته است در بهبود افسردگی ناشی از دیابت در موش موثر باشد.
حامد حسن زاده خانکهدانی در گفتگو با مهر در مورد خواص میوه چیکو بیان داشت: چیکو یک درخت گرمسیری از خانواده ساپوتاسه با نام علمی مانیلکارا زاپوتا است که به سرما حساس بوده و نوار ساحلی استانهای هرمزگان و سیستان و بلوچستان مکان مناسبی برای پرورش آن است.
دکتر حسنزاده اضافه کرد: میوه چیکو فرازگراست و بعد از بلوغ و برداشت از درخت، قابلیت رسیدن دارد.
وی خاطرنشان کرد: از مهمترین علائم بلوغ میوه، علاوه بر افزایش اندازه، میتوان به محوشدن پوستکها یا پرزهای روی میوه، جداشدن آسان بقایای کلاله روی میوه و نیز کاهش جریان شیره گیاهی در دم میوه اشاره کرد.
حسنزاده اظهار کرد که یکی از ویژگیهای مهم میوه چیکو، قابلیت فریزکردن میوه آن است که به دلیل بالابودن درصد قند در آن، میتوان میوه را بعد از رسیدن در دمای زیر صفر بهراحتی نگهداری کرد و سپس جهت تهیه بستنی میوهای و نیز در مخلوط با شیر مورد استفاده قرار داد.
وی اظهار داشت: میوه چیکو ارزش غذایی بسیار بالایی دارد. این میوه در مرحله رسیدگی دارای گوشت شیرین و نرم و رنگ قهوهای بوده و حدود ۲۱ درصد قند دارد، بنابراین، فرآوری آن به محصولات با ارزش دیگری مانند مربا و مارمالاد مفید بوده و سبب افزایش ارزش افزوده حاصل از فروش محصول فرآوریشده آن، خواهد شد. از اینرو، طی یک پژوهش تحقیقاتی، سه محصول مربا، مارمالاد و آب میوه از چیکو تهیه شده است.
باور مردم محلی بر اثر میوه چیکو در درمان ناباروری
به گفته حسن زاده، میوه چیکو حدود ۵ درصد فیبر و ۱ درصد چربی داشته و میزان پروتئین آن حدود ۴/۰ درصد است. این میوه منبعی از ویتامینث و نیز ویتامینهای گروه ب شامل ریبوفلاوین، نیاسین، پانتوتنیک اسید، فولات و ویتامین ب۶ است و مقادیر قابل توجهی عناصر معدنی نظیر آهن، کلسیم، منیزیم، فسفر، پتاسیم، سدیم و روی دارد.
وی ادامه داد: همچنین براساس یک باور محلی، میوه رسیده چیکو میتواند مشکل ناباروری در مردان را بهبود بخشد. طی یک پروژه تحقیقاتی، استفاده از عصاره آبی الکلی میوه چیکو، توانست اثرات منفی کلرید کادمیوم بر زادآوری موش را کاهش داده و منجر به افزایش تعداد زادههای موش صحرایی شود. همچنین عصاره متانولی برگهای درخت چیکو، توانسته است در بهبود افسردگی ناشی از دیابت در موش موثر باشد.