روایتی از تجربه نخستوزیری متفاوت دختر 16 ساله فنلاندی
«آوا مورتور» با اینکه 16 سال بیشتر ندارد، در همین سنوسال اندک توانست برای یکروز در سمت یکی از اعضای برجسته دولت کشورش ظاهر شود و جدا از ماجراجوییهایی که بهاحتمال به آنها تن داده است، موفق شد با تمام وجودش حالوهوای حضور در چنین منصبی را درک کند
محبوبه عظیم زاده | شهرآرانیوز؛ با اینکه ۱۶ سال بیشتر ندارد، در همین سنوسال اندک توانست برای یکروز در سمت یکی از اعضای برجسته دولت کشورش ظاهر شود و جدا از ماجراجوییهایی که بهاحتمال به آنها تن داده است، موفق شد با تمام وجودش حالوهوای حضور در چنین منصبی را درک کند و البته استرسها، اضطرابها و تمام منافع و معایب آن را. اینکه با بزرگان بنشیند، پشت میکروفون بایستد و برایشان سخنرانی کند، پشت تریبون سران مملکتی قرار بگیرد و از پلههای اتاق رؤسا بالا برود و حتی درودیوار آن را لمس کند. آوا مورتو، نوجوان شانزدهساله فنلاندی، که اهل یکی از روستاهای جنوب فنلاند است و علایق محیطزیستی و حقوق بشری خود را دنبال میکند، کسی است که بهصورت نمادین در روز چهارشنبه، هفتم اکتبر، یعنی فقط ۴ روز پیش از فرارسیدن یازدهم اکتبر و روز جهانی دختر، حضور در قامت نخستوزیری کشورش را تجربه کرد تا بهقول خودش یک روز پر از هیجان را تجربه کند.
برگزاری جلسهای با وزیر دادگستری کشور و سخنرانی برای وزیر توسعه و تجارت خارجی فنلاند و تعدادی از اعضای پارلمان این کشور از جمله فعالیتهایی بود که آوا در روز متفاوت خود در آنها شریک بوده است. اتفاقی که حالا دیگر حتما به یکی از تجربههای منحصربهفرد او تبدیل شده و بهیقین جلوه دیگری از اعتمادبهنفس و حضور در اجتماع را برای او بهعنوان یک دختر به ارمغان آورده است.
همان چیزی که باعث شد وقتی از او میپرسند: «بهنظرت یک روز واقعا نخستوزیر میشی؟» بگوید: «تصمیمگیری دراینباره با من نیست، شاید بله!» احساس عزتنفس و متکیبهفرد بودنی که حتما تمام دختران مثل آوا مورتو در سراسر جهان به آن احتیاج دارند. آوا بعد از این تجربه گفت: «ما دخترها بیشتر از این ارزش داریم که فقط یک قربانی باشیم. ما تواناییهای فوقالعادهای داریم. با کمک یکدیگر مسائل زیادی میتواند حل شود و من بهواسطه این اتفاق، اطلاعات جدیدی درباره نحوه قانونگذاری در کشورم کسب کردم.» او پیامی هم برای تمام دنیا و تمام همسنوسالانش داشت و گفت: «دختران باید بهتر درک کنند که چقدر مهم هستند.»
این اتفاق برای آوا چند روز پیش رخ داد، اما حالا ویدیوهای آن در فضای مجازی دست به دست میشود.
این اتفاق برای آوا چند روز پیش رخ داد، اما حالا ویدیوهای آن در فضای مجازی دست به دست میشود.
آیندهنگری به سبک فنلاندیها
آمارها میگوید در سال گذشته دختران موفق شدهاند ۱۸۰۰ شغل را در بیشتر از ۶۰ کشور در سراسر جهان از آن خود کنند. سانا مارین، نخست وزیر فنلاند هم میگوید کشورش با ۵/۵ میلیون نیروی آماده به خدمتی که دارد، میتواند از حضور دختران بهعنوان یک شانس خوب برای توسعه کشورش استفاده کند. اینکه چرا آوا مورتو چنین تجربهای را از سر گذراند، برمیگردد به همین افق دور، به کارزاری که هدف آن ارتقای حقوق دختران است. کارزاری که زیر نظر یک سازمان غیردولتی قرار دارد و طرح قدرتگیری دختران یا GirlsTakeover بهعنوان یکی از زیرمجموعههای آن، برابری حقوق دختران با پسران و ارتقای حقوق کودکان را دنبال میکند و بهطور ویژه در پی این است که با افزایش آگاهی دختران در زمینه فناوریهای نوین، آنها را برای حضور در سطوح فناوریمحور تشویق کند.
دولت فنلاند معتقد است این آیندهنگری و این اتفاق میتواند در آینده، سهم زنان در هیئتمدیره شرکتها و مشاغل مرتبط با فناوریهای نوین را افزایش دهد. نکتهای که آوا هم به آن اشاره کرد و گفت: «دختران در زمینه فناوری به اندازه پسران توانایی دارند و بهنظرم جوانان میتوانند به بزرگسالان یاد بدهند که نوآوری بیشتری داشته باشند.» جالب است بدانید که خود سانا مارین وقتی در سال گذشته در سن سیوچهارسالگی نخستوزیر فنلاند شد، عنوان جوانترین رئیس دولت در جهان و سومین نخستوزیر زن فنلاند را از آن خود کرد.