درج ستاره روی پیراهن و لوگوی تیم های فوتبال / قسمت اول
آیا درج ستاره بر روی پیراهن و یا لوگوی تیم های باشگاهی و ملی، اقدامی قانونی است؟ در این...
برخی از تیم های ملی و باشگاهی یک یا چند ستاره بر روی پیراهن، لوگو یا هر دو مورد درج کرده اند که نشان دهنده تعداد قهرمانی های آن ها در جام های مختلف داخلی یا بین المللی است. در اغلب اوقات در مسابقات باشگاهی، نه تنها این موضوع قانونی نیست، بلکه تصمیمی خودسرانه توسط باشگاه مذکور است و همین مسئله تنش هایی را نیز به همراه داشته است. در بخش ابتدایی به سراغ باشگاه های اروپایی رفته ایم، تا ببینیم در کشورهای اروپایی چه روالی برای استفاده از ستاره طی شده است.
درج اولین ستاره در تاریخ فوتبال
اولین تیمی که در تاریخ فوتبال اقدام به درج ستاره بر روی پیراهن خود نمود، یوونتوس بود که بر اساس ایده اومبرتو آنیلی پس از کسب دهمین عنوان قهرمانی خود در مسابقات سری آ در سال 1958، یک ستاره که نشانگر 10 عنوان اسکودتو بود و در آن زمان رکورد محسوب می شد، بر روی پیراهن خود قرار داد. بعدها برخی سازمان ها و لیگ ها از این اقدام باشگاه یوونتوس تقلید کردند و هر ستاره بر روی پیراهن را سمبل کسب 10 قهرمانی دانسته که این موضوع به رایج ترین طریقه درج ستاره در فوتبال تبدیل شد.
یوونتوس در فصل 2011/12 به طور غیر رسمی موفق به کسب سی امین عنوان اسکودتوی خود شد، اما با توجه به اینکه دو عنوان قهرمانی این تیم در فصول 2004/05 و 2005/06 به دلیل رسوایی کالچوپولی بازپس گرفته شده بود و به دلیل اختلافات حاصل از این موضوع با فدراسیون فوتبال ایتالیا، تصمیم بر این شد، که هیچ ستاره ای در فصل بعد بر روی پیراهن این تیم درج نشود. به جای آن یوونتوس جمله "30 قهرمانی در زمین" زیر لوگویش درج کرد.
یوونتوس در فصل 2013/14 سرانجام موفق به کسب سی امین عنوان اسکودتوی رسمی خود شود و بدین ترتیب حق درج ستاره سوم بر روی پیراهن خود را پیدا کرد، با این حال آندره آ آنیلی در آن زمان طی اظهارنظری اعلام کرد که یوونتوس تا زمانی که باشگاه دیگری موفق به کسب ستاره دوم خود نشود، ستاره سوم را بر روی پیراهن خود درج نخواهد کرد. با این حال در فصل 2015/16، کمپانی آدیداس به عنوان اسپانسر جدید پیراهن های یوونتوس، موفق به جلب رضایت باشگاه برای درج ستاره سوم بر روی پیراهن این تیم شد.
درج ستاره در فوتبال ایتالیا
در مسابقات سری آ ایتالیا به هر تیمی که موفق به کسب 10 عنوان قهرمانی شود یک ستاره طلایی اهدا می شود. تاکنون فقط یوونتوس (3 ستاره)، میلان (1 ستاره) و اینتر (1 ستاره) موفق به کسب آن شده اند. اینتر در سال 1966 و میلان در سال 1979 موفق به کسب دهمین اسکودتوی خود شدند.
کشورهایی با درج یک ستاره به ازای هر 10 قهرمانی در مسابقات لیگ
در کشورهای نروژ، فنلاند، سوئد، هلند، بلژیک، اتریش، سوئیس، قبرس، مجارستان، آلبانی، یونان و مالت، همانند سری آ، به ازای هر 10 قهرمانی در مسابقات لیگ، یک ستاره بر روی پیراهن باشگاه ها درج می شود.
روزنبورگ تنها تیمی است که بیش از 10 بار فاتح لیگ نروژ شده و برای 26 عنوان قهرمانی خود، دو ستاره بر روی پیراهنش و همچنین لوگویش دارد و هلسینکی نیز همین وضعیت را در کشور فنلاند دارد و دو ستاره دارد.
در سال 2006، کشور سوئد نیز تصمیم گرفت که از این قانون تبعیت کند. مالمو در سال 2017، دومین ستاره اش را نیز بر روی پیراهنش نصب کرد. این ستاره ها در لوگوی باشگاه درج نشده اند، در حالیکه در لوگوی باشگاه یک ستاره آبی رنگ وجود دارد، که هیچ ارتباطی به قهرمانی های تیم ندارد. باشگاه های گوتبورگ، نورکوپینگ، آاک، جورگاردن و اورگرایت نیز هر کدام یک ستاره بر روی پیراهن هایشان درج کرده اند.
کشور هلند نیز از فصل 2007/08 از این سیستم تبعیت کرد. به دنبال قهرمانی پی اس وی آیندهوون در فصل 2006/07 و کسب بیستمین عنوان قهرمانی، این تیم این پیشنهاد را داد و مورد موافقت قرار گرفت. باشگاه های کشور هلند در تمامی مسابقات داخلی، بین المللی و دوستانه می توانند از ستاره های خود استفاده کنند. آژاکس (3 ستاره)، آیندهوون (2 ستاره)، فاینورد (1 ستاره) و دن هاگ (1 ستاره) بر روی پیراهن هایشان درج شده است. البته آژاکس از ستاره بر روی لوگوی خود نیز استفاده می کند.
در کشور بلژیک، چهار تیم اندرلخت (3 ستاره)، کلوب بروخه (1 ستاره)، یونیون سنت ژیلواز (1 ستاره) و استاندارد لیژ (1 ستاره) و در کشور اتریش چهار تیم راپید وین (3 ستاره)، آستریا وین (2 ستاره)، واکر اینسبروک (1 ستاره) و ردبول سالزبورگ (1 ستاره) از این سیستم تبعیت می کنند.
در کشور سوئیس، باشگاه های گراس هاپرز (2 ستاره)، بازل (2 ستاره)، سروت (1 ستاره)، یانگ بویز (1 ستاره) و اف سی زوریخ (1 ستاره) و در کشور قبرس، باشگاه های آپوئل نیکوزیا (2 ستاره)، اومونویا نیکوزیا (1 ستاره) و آنورتوسیس فاماگوستا (1 ستاره) به ازای هر 10 قهرمانی استفاده می کنند.
در کشور مجارستان، باشگاه های فرانس واروش (3 ستاره)، ام تی کی بوداپست (2 ستاره)، اویپشت (2 ستاره) و بوداپست هانود (1 ستاره) به ازای هر 10 قهرمانی بر روی پیراهن و لوگوی خود قرار داده اند. در آلبانی نیز باشگاه های کی اف تیرانا (2 ستاره)، دینامو تیرانا (1 ستاره) و پارتیزانی تیرانا (1 ستاره) به ازای هر 10 قهرمانی روی پیراهنشان استفاده کرده اند، با این تفاوت که کی اف تیرانا در لوگویش نیز ستاره قرار داده است.
در کشور یونان دو باشگاه المپیاکوس و پاناتینایکوس از ستاره در لوگوی خود استفاده کرده اند. المپیاکوس (4 ستاره) و پاناتینایکوس (2 ستاره) به ازای هر 10 قهرمانی خود در لیگ یونان دارند، اما آاک آتن از ستاره استفاده نکرده است
کشور کوچک مالت نیز که در دریای مدیترانه واقع است از این سیستم استفاده می کند. سه باشگاه فلوریانا، والتا و اسلیما واندررز دو ستاره طلایی بر روی پیراهن و لوگوی خود درج کرده اند و هیبرنیانز نیز یک ستاره طلایی بر روی پیراهن و لوگوی خود قرار داده است.
درج ستاره در فوتبال لهستان
در فوتبال لهستان نیز به ازای هر 10 قهرمانی در مسابقات لیگ، یک ستاره طلایی بر روی پیراهن باشگاه ها درج می شود، با این تفاوت که به ازای 5 تا 9 قهرمانی یک ستاره نقرهای و به ازای یک تا چهار قهرمانی یک ستاره سفید بر روی پیراهن حک میکنند.
باشگاه های گورنیک زابژه، ویسوا کراکوف، روخ خوژوف، لژیا ورشو از یک ستاره طلایی بر روی پیراهنشان استفاده می کنند. لخ پوزنان از ستاره نقره ای استفاده می کند و باشگاه های وودژکی کلوب، پیاست گلیویس، پولونیا بیتوم، شلاسک وروتسواف، وارتا پوزنان، ویدزف ووچ و زاگوبیه لوبین نیز ستاره سفید بر روی پیراهنشان قرار داده اند.
استفاده از ستاره های طلایی (لژیا ورشو)، نقره ای (لخ پوزنان) و سفید (ویدزف ووچ) در فوتبال لهستان |
کشورهایی با درج یک ستاره به ازای هر 5 قهرمانی در مسابقات لیگ
در کشورهای دانمارک، بلاروس و ترکیه به ازای هر 5 قهرمانی در مسابقات لیگ، یک ستاره بر روی پیراهن باشگاه ها درج می شود.
در کشور دانمارک، باشگاه های KB (3 ستاره)، کپنهاگن (2 ستاره)، بروندبی (2 ستاره)، AB (1 ستاره)، B93 (1 ستاره)، B1903 (1 ستاره)، BK Frem (1 ستاره)، AGF (1 ستاره)، اسبیرگ (1 ستاره) و وایله (1 ستاره) به ازای هر 5 قهرمانی در مسابقات لیگ دارند.
در کشور بلاروس نیز باته بوریسوف (3 ستاره) و دینامو مینسک (1 ستاره) به ازای هر 5 قهرمانی بر روی پیراهن و لوگویشان قرار داده اند.
در کشور ترکیه نیز از سیستم یک ستاره طلایی به ازای هر پنج قهرمانی در مسابقات لیگ استفاده می شود. گالاتاسارای (4 ستاره)، فنرباحچه (3 ستاره)، بشیکتاش (3 ستاره) و ترابزون سپور (یک ستاره) تیم هایی هستند که ستاره بر روی لوگو و پیراهنشان دارند.
درج ستاره در فوتبال اسکاتلند
در فوتبال اسکاتلند قانون خاصی برای درج ستاره وجود ندارد. باشگاه رنجرز در سال 2003 اقدام به درج 5 ستاره بر روی پیراهن باشگاه خود کرد تا نمادی از 50 قهرمانی آن ها در لیگ باشد. سلتیک فقط یک ستاره بر روی پیراهن خود درج کرده که حاکی از قهرمانی آن ها در جام باشگاه های اروپا در سال 1967 است. دو ستاره آبردین داستان متفاوتی دارد و حاکی از قهرمانی های این تیم در جام در جام اروپا و سوپرجام اروپا در سال 1983 است.
سلتیک با وجود 50 قهرمانی در لیگ اسکاتلند و رنجرز با وجود قهرمانی در جام در جام اروپا نسبت به درج ستاره به این دلایل اقدامی نکرده اند.
درج ستاره در فوتبال آلمان
در فوتبال آلمان دو سیستم درج ستاره وجود دارد که به موازات یکدیگر کار می کنند. در سال 2004، DFL نسبت به معرفی باشگاه های برتر بوندسلیگا اقدام کرد. به ترتیب برای درج ستاره اول (سه قهرمانی)، ستاره دوم (پنج قهرمانی)، ستاره سوم (ده قهرمانی) و ستاره چهارم (بیست قهرمانی) نیاز بود. تیم ها در صورتی مجاز به درج ستاره های مذکور بودند که عناوین خود را در مسابقات بوندسلیگا (سال 1963 به بعد) کسب کرده باشند. از فصل 2004/05 باشگاه ها با شرایط فوق می توانستند نسبت به درج ستاره طلایی بالاتر از لوگوی خود بر روی پیراهنشان اقدام کنند. بایرن مونیخ (4 ستاره)، مونشن گلادباخ (2 ستاره)، دورتموند (2 ستاره)، وردربرمن (1 ستاره)، هامبورگ (1 ستاره) و اشتوتگارت (1 ستاره) باشگاه هایی هستند که ستاره طلایی بر روی پیراهن هایشان دارند.
اما از سویی باشگاه های آلمان شرقی نمی توانستند تحت مقررات DFL که فقط مسابقات آلمان غربی و آلمان متحد را مدنظر قرار داشتند، به ستاره ای دست یابند. این موضوع صدای مسئولین و هواداران دینامو برلین را بلند کرد، تیمی که اکنون در سطح چهار فوتبال آلمان مشغول بازی است. دینامو برلین طی حرکتی خودسرانه اقدام به پوشیدن پیراهن هایی با سه ستاره (نشان دهنده 10 قهرمانی در لیگ آلمان شرقی) نمود. در سال 2005، DFB که بر فوتبال آلمان غیر از بوندسلیگا حاکم است، اجازه داد تیم هایی که خارج از بوندسلیگا موفق به کسب عنوان قهرمانی شده اند، یک ستاره بر روی پیراهن هایشان درج کنند. در سال 2007، به دینامو برلین به دلیل 10 قهرمانی خود اجازه داده شد که یک ستاره بر روی پیراهنش قرار دهد. گرتر فورث که سه قهرمانی در مسابقات آلمان قبل از بوندسلیگا در کارنامه دارد، سه ستاره نقره ای بر روی لوگویش درج کرده، اما هیچ ستاره ای بر روی پیراهنش ندارد.
درج ستاره در فوتبال انگلیس
در فوتبال انگلیس، هیچ قانونی برای درج ستاره بر روی پیراهن باشگاه ها وجود ندارد و بعضی از باشگاه ها از ستاره به دلایل مختلف و بعضاً عجیب و به صورت موقت استفاده کرده اند.
در سال 1926، هادرزفیلد تاون موفق شد به اولین باشگاه انگلیسی بدل شود که سه بار متوالی فاتح لیگ می شود. موفقیت بزرگی کسب شده بود، اما آیا واقعاً لازم بود در هشتادمین سالروز کسب چنین موفقیتی، سه ستاره بر روی پیراهن این تیم درج شود؟ موضوعی که موجب تعجب شد و البته دیگر مورد استفاده قرار نگرفت. این تیم همچنان از سه ستاره در لوگویش استفاده می کند.
بری که موفق به کسب دو عنوان قهرمانی جام حذفی انگلیس در سال های 1900 و 1903 شده بود، در فصل 2009/10 به مناسبت 125مین سالگرد تاسیس باشگاه با پیراهن هایی مندرج به دو ستاره در مسابقات حاضر شد. پس از یک فصل غیبت، بری بار دیگر از فصل 2011/12 با لوگو و پیراهنی منقش به دو ستاره در میادین حاضر شد و همچنان این رسم ادامه دارد.
برنلی که دو بار در سال های 1921 و 1960 موفق به کسب عنوان قهرمانی مسابقات لیگ انگلیس شده بود، در فصل 2006/07 و به مناسبت 125مین سالگرد تاسیس باشگاه با پیراهن های مندرج به دو ستاره وارد زمین شد. اگر این رویه را باشگاه های دیگر نیز دنبال می کردند، شاهد ستاره های بی شمار روی پیراهن اکثر باشگاه های انگلیسی بودیم.
ایپسویچ تاون دیگر باشگاهی بود که از ستاره بر روی پیراهنش استفاده می کرد. آیا این ستاره ها همچون برنلی و هادرزفیلد حاکی از قهرمانی های این تیم در لیگ بود؟ جواب منفی است. قهرمانی های اروپایی این تیم را نشان می داد؟ باز هم جواب منفی است. سه ستاره ایپسویچ به دلیل قهرمانی در سه جام مختلف توسط این تیم بود. قهرمانی در لیگ انگلیس در سال 1962، قهرمانی در جام حذفی در سال 1978 و قهرمانی در جام یوفا در سال 1981 دلیل درج سه ستاره این تیم بود.
استون ویلا در طراحی لوگوی جدیدش در سال 2007، یک ستاره سفید به لوگوی خود اضافه کرد که به دلیل تنها قهرمانی این تیم در جام باشگاه های اروپا در سال 1982 است.
ناتینگهام فارست نیز دو ستاره بر روی لوگو و پیراهنش درج کرده که نشان دهنده دو عنوان قهرمانی این تیم در جام باشگاه های اروپا در سال های 1979 و 1980 است. تنها باشگاهی که قهرمانی اش در جام باشگاه های اروپا بیشتر از لیگ است.
منچستر یونایتد و لیورپول نیز مدتی از پیراهن های ستاره دار در لیگ قهرمانان اروپا استفاده می کردند.
بین سال های 1997 تا 1999، منچستریونایتد در بازی های خانگی اش در لیگ قهرمانان اروپا از پیراهنی استفاده می کرد که یک ستاره داخل لوگویش بود و مختص به آن رقابت ها بود. این ستاره حاکی از تنها قهرمانی منچستریونایتد در جام باشگاه های اروپا بود. وقتی آن ها در سال 1999 موفق به کسب قهرمانی لیگ قهرمانان اروپا شدند، ستاره دوم به نشان اضافه شد.
با توجه به اینکه لیورپول با قهرمانی سال 1984 موفق به کسب چهار قهرمانی در جام باشگاه های اروپا شده بودند، در بازگشت به اروپا در سال 2001 (اولین بار پس از فاجعه هیسل)، یک پیراهن مخصوص برای رقابت های خانگی پوشیدند که چهار ستاره روی آن درج شده بود و به نوعی قرمزها با این کار پاسخ منچستریونایتد را داده بودند. آن ها همچنین پس از کسب عنوان قهرمانی در فصل 2004/05، برای فصل بعدی پیراهنی پنج ستاره بر تن کردند.
درج ستاره در فوتبال فرانسه
در کشور فرانسه سه تیم از ستاره بر روی پیراهن و لوگوهایشان استفاده می کنند، هر چند نانت با تغییر لوگو در سال 2019، دیگر از ستاره استفاده نکرد.
مارسی از یک ستاره به دلیل تنها قهرمانی اش در لیگ قهرمانان اروپا در سال 1993 استفاده می کند.
سنت اتین به دلیل کسب 10 عنوان قهرمانی در لیگ 1 فرانسه از 1 ستاره استفاده می کند.
نانت تا سال 2019 به دلیل کسب 8 عنوان قهرمانی لوشامپیونه از 8 ستاره استفاده می کرد و با تغییر لوگو دیگر شاهد ستاره ها نیستیم.
درج نشان در لیگ قهرمانان اروپا
یوفا برای فصل 2000/01 تصمیم گرفت نشان مخصوصی برای قهرمانی در جام باشگاه های اروپا/لیگ قهرمانان اروپا معرفی کند تا نیازی به این ستاره های ساختگی نباشد. تیم هایی که سه بار متوالی یا در مجموع پنج قهرمان شده باشند می توانستند از این نشان استفاده کنند که تا آن زمان رئال مادرید، میلان، بایرن مونیخ و آژاکس را شامل می شد و بعدها لیورپول و بارسلونا نیز به این جمع اضافه شدند.
همچنین از فصل 2004/05 تصمیم بر این شد که مدافعین عنوان قهرمانی، لوگویی مخصوص بعنوان آرم عنوان قهرمانی بر روی پیراهن خود درج نمایند. این آرم عمدتاً به رنگ آبی تیره است. در طرح فعلی که از فصل 2012/13 مورد استفاده قرار گرفته، تصویری از جام به همراه سال قهرمانی به چشم می خورد.
درج ستاره در کشورهای تجزیه یافته
در تعدادی از کشورهای تجزیه یافته مانند یوگوسلاوی، شوروی و چکسلواکی، باشگاه ها تعداد قهرمانی هایشان در لیگ های پیشین را به قهرمانی هایشان در لیگ های فعلی می افزایند.
ستاره سرخ بلگراد بر روی پیراهن و لوگویش سه ستاره قرار داده که نماد سی قهرمانی این تیم در مسابقات قهرمانی داخلی است. یک قهرمانی در لیگ مردمی جمهوری صربستان، 19 قهرمانی در لیگ یوگوسلاوی، 5 قهرمانی در لیگ صربستان و مونته نگرو و 5 قهرمانی در لیگ صربستان، 30 قهرمانی این تیم را تشکیل می دهد. پارتیزان بلگراد نیز 27 قهرمانی در سه لیگ یوگوسلاوی، صربستان و مونته نگرو و صربستان کسب کرده و 2 ستاره بر روی پیراهن و لوگویش درج نموده است.
دینامو زاگرب کرواسی نیز بابت 30 عنوان قهرمانی خود در لیگ های یوگوسلاوی و کرواسی، 3 ستاره بر روی لوگو و پیراهنش قرار داده است.
ماریبور در کشور اسلوونی به دلیل کسب 10 قهرمانی در مسابقات لیگ، یک ستاره بر روی لوگو و پیراهنش درج کرده است.
دینامو کیف 13 قهرمانی در لیگ شوروی و 15 قهرمانی در لیگ برتر اوکراین کسب کرده و دو ستاره طلایی بر روی پیراهن و لوگویش درج کرده است، اما شاختار دونتسک با وجود 13 قهرمانی در لیگ اوکراین از ستاره استفاده نمی کند.
اسپارتاک مسکو نیز در سال 2003 یک ستاره به مناسبت پنج قهرمانی اش در لیگ روسیه بر روی پیراهن و لوگویش قرار داد و در سال 2013 مطابق قوانین تصمیم گرفت سه ستاره دیگر با توجه به قهرمانی هایش در لیگ شوروی سابق به پیراهن و لوگویش اضافه نموده و مجموعاً چهار ستاره داشته باشد. دینامو مسکو 2 ستاره و زنیت یک ستاره بر روی پیراهنشان درج کرده اند.
برخلاف سایر باشگاه های روسیه، زسکا مسکو که می توانست به ازای 13 قهرمانی اش در لیگ های شوروی و روسیه از 2 ستاره استفاده کند، ترجیح داده دو ستاره را که سابقاً از آن استفاده می کرد از روی پیراهنش حذف کند و فقط از همان تک ستاره قرمزی که نشانه ارتشی بودن آن ها است، در لوگویش استفاده کند.
اسپارتا پراگ (3 ستاره)، اسلاویا پراگ (1 ستاره) و دوکلا پراگ (1 ستاره) به ازای هر 10 قهرمانی در لیگ های چکسلواکی و جمهوری چک بر پیراهنشان قرار داده اند. داخل لوگوی اسلاویا پراگ یک ستاره قرمز قرار دارد که هیچ ربطی به ستاره های مربوط به تعداد قهرمانی ندارد. ستاره پنج پر لوگوی اسلاویا پراگ، نمادی از امیدواری، تقویت همیشگی ذهن و افزایش روحیه است. در مجموع اسلاویا پراگ از لوگویش بر روی لباسش استفاده نمی کند و فقط با همان ستاره قرمز در میادین حاضر می شود.
باشگاه های اسلوان براتیسلاوا (3 ستاره) و ژیلینا (1 ستاره) به ازای هر 5 قهرمانی در لیگ های چکسلواکی و اسلواکی بر پیراهنشان نصب کرده اند.
درج ستاره در سال های اخیر
در سال های اخیر، تیم های باشگاهی یا به دنبال کسب یک عنوان یا در واکنش به اضافه شدن یک رقیب و حتی به دلیل مراسمی، به پیراهن خود ستاره اضافه کرده اند.
در لیگ رومانی، استوا بخارست در سال 1998 به نشانه بیست قهرمانی خود در مسابقات لیگ، دو ستاره بر روی پیراهنش قرار داده است. ستاره زرد داخل لوگوی این تیم به هیچ عنوان به افتخارات این تیم ارتباطی ندارد و دلایل تاریخی دارد. استوا بخارست تیمی متعلق به ارتش رومانی بوده و در ابتدا ستاره قرمز داخل لوگویش داشت، به مرور این ستاره به رنگ زرد (که به همراه رنگ های قرمز و آبی داخل لوگو نماد پرچم رومانی است) تغییر رنگ داد. سپس دینامو بخارست که موفق به کسب 18 قهرمانی شده، یک ستاره بر روی پیراهنش درج کرد.
در کشور بلغارستان، زسکا صوفیه در سال 2005 و پس از کسب سی امین عنوان قهرمانی اش تصمیم به استفاده از سه ستاره در لوگو و پیراهنش گرفت. این تصمیم در حالیست که باشگاه لفسکی صوفیه با وجود کسب 26 عنوان قهرمانی از هیچ ستاره ای استفاده نکرده است.
در کشور پرتغال باشگاه بنفیکا در سال 2008 تصمیم گرفت، به دلیل 31 قهرمانی اش در لیگ پرتغال که بیشتر از هر تیم دیگری بود، یک ستاره به ازای هر 10 قهرمانی بر روی پیراهنش قرار دهد و سه ستاره بر روی پیراهن این تیم مشاهده می شود. این در حالیست که پورتو و اسپورتینگ لیسبون علی رغم اینکه به ترتیب 28 و 18 قهرمانی در کارنامه دارند، هیچ ستاره ای بر روی پیراهنشان دیده نمی شود.
در قسمت بعدی به ستاره های درج شده روی پیراهن های تیم های ملی خواهیم پرداخت.