همدلی از راه دور با پویش ارسال عکس از سفره های زیبای یلدا بهترین راه کاراست!
همچنان بینندگان دهه شصت تلویزیون اقبال واحدی را با سفرنامه «صبا» می شناسند. برنامه ای که بخشی از «صبح بخیر ایران» بود و هر روز صبح ما را به یکی از شهرهای ایران می برد و با شور و نشاط و بدون کلیشه های رایج ایرانیان را با نشاط صبحگاهی روستا و آبادی ها همراه می کرد. سید محمدعلی واحدی معروف به اقبال را می تواند از ماندگارترین مجریان صداوسیما دانست،...
اقبال واحدی بعد از مدت ها با برنامه «مستقیم آبادی» به تلویزیون برگشته است. خبرگزاری برنا، به بهانه بازگشت او به تلویزیون با اقبال واحدی به گفت و گو نشست و همزمان در آستانه یلدای پرماجرای امسال و شیوع بیماری کرونا علاوه بر کار از او در مورد تفریح و دیدو بازدیدهای بلندترین شب سال نیز پرسیدیم که در ادامه می خوانید.
فرمت برنامه جدید شما چیست و چه تفاوتی با برنامه های قبلی دارد؟
«مستقیم آبادی» برنامه ای است که سالیان طولانی از شبکه یک پخش می شود و در تلویزیون جایگاه خوبی در این سال ها داشته و جوایزی را نصیب خودش کرده است. اما به دلیل ادغام شدن گروه جهاد با دیگر گروه های شبکه یک تولید این برنامه که پیشتر زیر نظر گروه جهاد بود، متوقف شد.خوشبختانه گروه دانش و اقتصاد شبکه یک تولید این برنامه را قبول کرده است و ما هم در حال کار هستیم.
هدف اصلی این برنامه چیست؟ اصولا بسیاری از مستندسازان ما در نمایش جای جای کشور نگاه گردشگری و نمایش جذابیت های بصری و طبیعی دارند ولی به نظر می رسد هدف شما چیز دیگری است. در مورد کار در روستاها و شهرهای کوچکی بگویید که از شرق تا غرب و از شمال تا جنوب رفته اید؟
امروز «مستقیم آبادی» با این رویکرد به روستاها و شهرهای کوچک سفر می کند، که به بیننده ها بگوید می توان در روستاها، آبادی های و شهر های کشور کار کرد و ثروتمند شد. می خواهیم به جوان ها و افرادی که تازه تشکیل خانواده داده اند راهی جدی برای زندگی نشان دهیم و به آنها بگوییم؛ درگیر شهرهای بزرگ نشوند و به جاهای کوچک مهاجرت کنند و از نو هم زندگیشان را آباد کنند و هم برای کشور ثروت به ارمغان بیاورند.
به عبارت بهتر در برنامه به خصوص روی حرفمان با جوانانی است که در روستاها و شهر های کوچک زمین های خانوادگی دارند. به آنها توصیه می کنیم با مهاجرت معکوس علاوه بر آباد کردن زمین های اجدادی به آبادانی کشور کمک می کنند.خانه هایی را هم در برنامه به مردم معرفی می کنیم و با افرادی گفت و گو می کنیم که با مهاجرت معکوس توانسته اند؛ کارهای بزرگی بکنند.
حتی در این برنامه سراغ کارمندانی می رویم که در این مهاجرت های معکوس توانسته اند موفق تر از شهرهای بزرگ ظاهر شوند. معلمان، کارمندان سازمان ها و نهادهایی که در شهرهای کوچک تر و آبادی ها توانسته اند منشاء اثرات زیادی باشند. مضافا بر اینکه این افراد با کاهش هزینه هایشان در شهرهای کوچک، ترددهای سریع تر بیشتر برای خانواده هاشان وقت می گذارند و زندگی خانوادگی شادتری دارند.
به طور کلی نگاه ما در این برنامه ترویج سبک زندگی درست و صحیح است، کم کردن وابستگی کشور به نفت، با افزایش تولید در زمینه کشاورزی و دامداری. با نمایش زندگی در روستاها و شهرهای مختلف می توانیم این ادعا را بکنیم که زندگی در جای جای ایران مزایایی دارد که باید آنها را شناخت.
با توجه به شرایط موجود مردم باید این شب بلند را چگونه سر کنند؟ ضمنا به عقیده شما رسانه در شرایط فعلی چکار بایدبکند؟
به نظرم اگر بشود همایش اینترنتی به راه بیندازیم و از مردم بخواهیم باارسال عکس به خانه های همدیگر این شب را در کنار یکدیگر جشن بگیرند، می توانیم کار بزرگی در زمینه کنترل بیماری کرونا انجام دهیم. به عنوان مثال عکس کاسه انار، آجیل شب یلدا، گرفتن فال و... را از خانه ای به خانه دیگر بفرستیم. به این ترتیب با وجود اینکه از هم دور هستیم اما دل هایمان به هم نزدیک است. پس پویش ارسال عکس از سفره های زیبای یلدا بهترین راهکار برای حفظ سنت های ایرانی از یکسو و مقابله با شیوع بیماری از سوی دیگر است.
شما شب یلدا را چگونه می گذرانید؟
برای شب یلدا عازم مراغه هستیم، شنیدیم در مراغه محصولات مرغوب خشکبار برای صادرات به اسپانیا آماده می شود. می خواهیم در این مورد اطلاع رسانی کنیم. می دانید که صادرات محصولات غذایی به اروپا کاری سخت و نیازمند رعایت نکات زیادی است. افرادی که چنین کاری انجام می دهند و چنین موفقیت هایی را کسب می کنند باید معرفی و تشویق شوند.
به مناسبت شب یلدا ما را یک بیت شعر میهمان می کنید؟
اگر از حافظ شعر بخوانم شاید خواجه از من به خاطر زبان الکنم ناراحت شود. پس شعری از خودم می خوانم شعری که در برنامه «مستقیم آبادی» می خوانم این است:
مستقیم آبادی است، حرف درست
چشم ها را جور دیگر باید بشست
مستقیم و با تفکر، تند و تیز
غوره و انگور بعد از آن مویز
این به آن معناست که کسانی وقتی می خواهند یک شبه ره صدساله بروند و پولدار شوند هم خودشان و هم دیگران را دچار مشکل می کنند. پس برای رسیدن به ثروت و دولت و مکنت باید سال ها زحمت کشید.
گفتنی است؛ تاکنون 26 برنامه 13 دقیقه ای از برنامه «مستقیم آبادی» در گروه دانش و اقتصاد شبکه یک سیما تولید شده است.