کدام الگوی غذایی برای دوران بارداری بهتر است
گروه علمی: یافتههای یک مطالعه نشان میدهد که پیروی از الگوی غذایی شامل غلات، حبوبات، مغزها، چربیها و سبزیجات، خطر تولد نوزاد کموزن، نارس و... را کاهش میدهد و پیامد بارداری بهتری را به دنبال دارد.به گزارش ایسنا، تغذیه در دوران بارداری به علت نقشی که در رشد و نمو و توانمندیهای ذهنی و جسمی نوزاد دارد، از اهمیت ویژهای برخوردار است. سوءتغذیه...
گروه علمی: یافتههای یک مطالعه نشان میدهد که پیروی از الگوی غذایی شامل غلات، حبوبات، مغزها، چربیها و سبزیجات، خطر تولد نوزاد کموزن، نارس و ... را کاهش میدهد و پیامد بارداری بهتری را به دنبال دارد.به گزارش ایسنا، تغذیه در دوران بارداری به علت نقشی که در رشد و نمو و توانمندیهای ذهنی و جسمی نوزاد دارد، از اهمیت ویژهای برخوردار است. سوءتغذیه در دوران بارداری موجب عوارض متعدد در مادر و جنین مثل: تولد نوزاد کموزن، نارس، زایمان سزارین، دیابت بارداری، فشار خون و ... میشود. همچنین وزن نوزاد یکی از مهمترین شاخصها برای زندهماندن و سلامت کودک در سال اول زندگی است.با توجه به اهمیت تغذیه در دوران بارداری، تاثیر آن بر نتیجه بارداری و کاهش مرگومیر نوزادی و نقش الگوهای غذایی مادر در دوره بارداری، پژوهشگران دانشگاه علوم پزشکی ارومیه در مطالعهای پیامدهای الگوهای غذایی مادر در نوزادان را مورد بررسی قرار دادند. در این مطالعه زهرا کریمی و سکینه نوری سعیدلو و پروین آیرملوی مشارکت داشتند.برای انجام این مطالعه، ۴۱۰ زن باردار مراجعهکننده به مراکز بهداشت شهر ارومیه که پیش از بارداری سابقه بیماریهایی مثل دیابت، فشار خون، بیماری کلیه، سرطان و ...نداشتند و در هفته ۲۸ تا ۳۸ بارداری قرار داشتند، به طور تصادفی انتخاب شدند. پژوهشگران با افراد شرکتکننده در مطالعه به صورت چهره به چهره مصاحبه انجام دادند و اطلاعاتی مثل سن، تعداد بارداری، سابقه سقط و ... ثبت شد.با استفاده از پرسشنامه، در مورد میزان مصرف ۱۴۷ ماده غذایی در یک سال گذشته، از افراد سوال شد. همچنین اطلاعات قد، وزن و دور سر نوزادان تازه متولد شده نیز از طریق اطلاعات ثبتسده در سیستم اطلاعاتی پایگاههای بهداشت جمعآوری شد. بر اساس نوع مواد غذایی مصرف شده، سه الگوی غذایی تعیین شد. الگوی غذایی گروه اول در ارتباط با مصرف بالای گوشت قرمز، تن ماهی، گروه سبزیجات، میوه، آبمیوه، حبوبات، لبنیات کمچرب،گوشت ارگانها و مصرف کمتر شکر است. در الگوی غذایی گروه دوم بیشترین بار عاملی مربوط به شکر، عسل و مربا، چای، سایر سبزیجات، میوه و غلات تصفیه است. در الگوی غذایی گروه سوم مصرف سیبزمینی، تنقلات، غلات تصفیهشده، مغزها، روغن هیدروژنه، نوشیدنیها و نمک بیشترین مقدار را دارد و گروههای غذایی لبنیات کمچرب، زیتون و سبزیجات سبز رنگ کمتر استفاده میشود.نتایج این مطالعه نشان داد که شانس تولد نوزاد کم وزن و نوزاد نارس با افزایش پیروی از الگوی غذایی گروه اول افزایش و شانس تولد نوزاد کوچک برای سن بارداری و نوزاد بزرگ برای سن بارداری کاهش مییابد.الگوی غذایی گروه دوم با شانس تولد نوزاد کم وزن ارتباط معکوس داشت، در حالی که با تولد نوزاد نارس و کوچک برای سن بارداری، ارتباط مستقیم داشت.الگوی غذایی گروه سوم نیز با تمام شاخصها (نوزاد کموزن، نارس، کوچک برای سن بارداری و بزرگ برای سن بارداری) ارتباط معکوس داشت و با افزایش پیروی از این الگوی غذایی شانس تولد نوزاد بزرگ برای سن بارداری به طور معنیداری کاهش مییابد. این الگوی غذایی تمام پیامدهای نامطلوب بارداری را کاهش میدهد.در این مطالعه مشخص شد که استفاده از رژیم بر پایه گوشت قرمز و فرآوری شده و لبنیات پر چرب با افزایش خطر تولد نوزاد کوچک برای سن بارداری، همراه است. دریافت بالای میوه، سبزی، ماهی و مرغ، خطر تولد نوزاد کوچک برای سن بارداری را کاهش میدهد.پژوهشگران بر اساس نتایج این مطالعه میگویند: «به نظر میرسد برای داشتن پیامد بارداری مناسب پیروی از الگوی غذایی گروه سوم (غلات، حبوبات، مغزها، چربیها و سبزیجات) توصیه میشود. البته جهت تایید بیشتر این مطلب انجام بررسیهای کوهورت پیشنهاد میشود».یافتههای این مطالعه آذر ماه سال جاری با عنوان «بررسی ارتباط بین الگوهای غذایی مادر در طول بارداری و پیامدهای آن در نوزادان» در دوماهنامه دانشگاه علوم پزشکی کردستان منتشر شده است.