مراقب گوشیهای مرجوعی باشید +روش تشخیص
طی ماههای اخیر گزارشها نشان میدهد که برخی از فروشگاهها اقدام به فروش دوباره گوشیهای مرجوعی میکنند.
به گزارش شریان نیوز،زمانی که گوشی جدیدتان به دستتان میرسد و با اشتیاق زیادی میروید که جعبه آن را باز کنید. اما در کمال ناباوری با یک گوشی روشن، پُر از بازی و حتی عکس روبرو میشوید که ممکن است روی آن یک گلس هم چسبانده باشند! این یک سناریو خیالی نیست و این روزها خریداران زیادی از دریافت گوشی مرجوعی گلایه دارند.
ماجرای فروش کالاهای مرجوعی به عنوان آکبند یا نو
به خاطر داریم چند سال قبل یک کالای سخت افزاری پلمب را باز کردیم که نه تنها معیوب بود، بلکه خریدار قبلی هنگام مراجعه به گارانتی عیب آن را به طور دقیق بر روی یک تکه کاغذ با خودکار نوشته بود تا توسط بخش خدمات پس از فروش به آن رسیدگی شود. اینکه چطور یک کالای معیوب سر از جعبه پلمب؛ آن هم با گارانتی کامل و سلفون کشیده شده دور کارتن در آورده بود هرگز برایمان روشن نشد.
حالا که خرید اینترنتی به شدت در ایران رواج پیدا کرده و فروشگاههای آنلاین گوشی موبایل با استقبال روبرو شدهاند، شاهد پدیده نسبتاً شایعی به نام فروش دوباره گوشیهای مرجوعی (غیر نو) هستیم.
ماجرا بسیار ساده است، خریدار یک گوشی موبایل را به هر دلیلی نمیپسندد و آن را مرجوع میکند، کسانی اقدام به پلمب دوباره جعبه گوشی میکنند و دوباره وارد چرخه عرضه میشود. البته این فرضیه هم وجود دارد که برخی از خریداران از اعتماد و قوانین فروشگاهها سوء استفاده میکنند و آنها خود متوجه باز شدن جعبه گوشی از سوی خریدار نمیشوند.
در این بین گاهی از دست یکی از طرفین ماجرا در میرود و گوشی مرجوعی ریست فکتوری نمیشود و در نتیجه آن حاوی بازیها، برنامهها و حتی عکسهای گرفته شده توسط خریدار قبلی است. در مواردی هم خریدار قبلی اقدام به چسباندن گلس کرده است که به هر دلیلی یادشان رفته آن را بردارند!
طی ماههای اخیر گزارشهای دریافتی و مشاهدات شخصی ما نشان داده برخی از فروشگاهها اقدام به فروش دوباره گوشیهای مرجوعی خود میکنند. البته به طور دقیق نمیتوان گفت این کار توسط خود فروشگاه انجام میشود یا شرکتهای گارانتی کننده و عرضه کننده دست به چنین کاری میزنند. حتی شاید هم پای خریداران در میان باشد.
علت آن هرچه که باشد گاهی گوشی نو موجود در جعبه روشن است، گاهی روی آن برنامه و بازی نصب شده است و در مواردی هم متعلقات اضافی، چون گلس دارد یا متعلقات اصلی آن با نمونه دیگری تعویض شده است.
خریدار دیگری از نبود کاور در جعبه گوشی، نصب بودن تعداد زیادی بازی روی آن و وجود خط و خش روی دوربین گلایه دارد. اما خریدار دیگر از شنیده شدن صداهای عجیب از داخل جعبه باز نشده میگوید که حاکی از روشن بودن آن است.
بدیهی است یک گوشی نو نباید داخل جعبه روشن باشد یا روی آن اپ و بازی ایرانی پیدا شود. همچنین نصب بودن گلس بر روی برخی گوشیها نشانه آشکاری از نو نبودن آنها است.
بررسیهای ما نشان میدهد کسانی که اقدام به بسته بندی مجدد و پلمب کردن کارتن گوشیهای مرجوعی میکنند، به برچسبها و هولوگرامهای آماده دسترسی دارند و به آسانی برچسب پاره شده را تعویض میکنند.
کافی است سری به فروشگاههایی، چون AliExpress بزنید تا با انبوهی از چنین برچسبهایی روبرو شوید که فروخته میشوند.
جالب اینکه در مواردی این برچسبها دارای اشتباه نوشتاری بودند. در یک نمونه شاهد درج ناشیانه Recelpt به جای کلمه Receipt در برچسب پلمب جعبه گوشی بودیم که به خوبی نشان میداد هیچ ارتباطی با سازنده اصلی ندارد و یک برچسب جعلی است.
نحوه تشخیص گوشی مرجوعی
نمیخواهیم بگویم قید خرید اینترنتی گوشی موبایل را بزنید؛ چراکه مزایای انکار ناپذیر خود را دارد و از طرف دیگر قطعاً همه گوشیها مرجوعی نیستند. کافی است هنگام تحویل یک گوشی جدید ابتدا آن را از نظر مرجوعی نبودن بررسی کنید.
برای شروع به جعبه گوشی دقت کنید، بر روی جعبه گوشیهای نو نباید رد برچسبهای کنده شده وجود داشته باشد. همچنین دقت کنید برچسب پلمب کارتن گوشی نباید کیفیت چاپ پایین یا مشکلاتی، چون غلط املایی داشته باشد.
در گام بعد حتماً قبل از باز کردن جعبه به سامانه همتا مراجعه کنید و با وارد کردن شناسه IMEI گوشی، مطمئن شوید قبلاً روشن نشده باشد. گوشیهای نو نباید قبلاً روی آنها سیم کارت قرار گرفته باشد و نمایش عبارت «این دستگاه قبلا با یک سیمکارت روشن شده است» به معنای نو نبودن گوشی است. همچنین گارانتی گوشیهای نو نباید شروع شده باشد.
حالا که خیالتان بابت دست نخورده بودن جعبه گوشی راحت شد، سریعاً آن را روشن نکنید و به برچسبها و کاور صفحه نمایش هم دست نزنید. بهتر است آیتمهای موجود در جعبه را از نظر نو بودن بررسی کنید؛ برای نمونه نباید روی کاور داخل جعبه خط و خش وجود داشته باشد. همچنین اطمینان حاصل کنید بر روی خود گوشی لک، اثر انگشت گسترده یا خط و خش وجود ندارد.
دقت داشته باشید وجود هرگونه آیتم اضافی در جعبه گوشی یا نبود آیتمهای اصلی، چون کاور اورجینال میتواند شبهه برانگیز باشد.
در نهایت هنگامی که گوشی جدید خود را روشن میکنید، باید بر روی صفحه آغاز به کار یا همان انتخاب زبان قرار داشته باشد. با کمی دقت و پرهیز از هیجان زدگی میتوانید خودتان را از دردسرهای بعدی دور نگه دارید.