مشخصات زندگی پرنده کرکس مصری(کوچک)/ مقاله وتحقیق
کرکس کوچک که به آن کرکس مصری میگوند A small vulture called the Egyptian vulture از گونه در خطر انقراض در سطح جهان و کشور ماست، برای اولین بار در قم مشاهده و ثبت رسمی شد. برای آشنایی بیشتر با این پرنده کمیاب با ما همراه باشید. مشخصات زندگی پرنده کرکس مصری(کوچک)/ مقاله وتحقیق مشخصات کرکس مصری: کرکس مصری(کرکس کوچک) ۵۳ تا ۶۵ سانتیمتر است....
کرکس کوچک که به آن کرکس مصری میگوند A small vulture called the Egyptian vulture از گونه در خطر انقراض در سطح جهان و کشور ماست، برای اولین بار در قم مشاهده و ثبت رسمی شد. برای آشنایی بیشتر با این پرنده کمیاب با ما همراه باشید.
مشخصات زندگی پرنده کرکس مصری(کوچک)/ مقاله وتحقیق
مشخصات کرکس مصری:
کرکس مصری(کرکس کوچک) ۵۳ تا ۶۵ سانتیمتر است. لاشخوری کوچک و سیاه و سفید Small black carnivore که از سایر لاشخورها کوچکتر است، طرح بدنش در حال پرواز با بالهای دراز، مستقیم و نوکتیز به رنگ سیاه و سفید و دم سهگوش سفید، مشخص است.
سر و گلوی پرنده بالغ پوستی زردرنگ و بدون پر دارد، پس سر و گردنش را انبوهی از پرهای کوتاه و فشرده میپوشاند، پرو بالش سفید چرک و شاهپرهای نخستین آن سیاهرنگ است.
منقارش از منقار لاشخورهای دیگر باریکتر است، رنگ پر و بال پرنده نابالغ بر حسب سن، از قهوهای پررنگ تا سفید چرک تغییر میکند و سر و پرهای انبوه گردنش تقریبا قهوهای رنگ است.
این پرنده چندان اجتماعی نیست، گاهی دو یا سه تای آنها همراه با چنددال بر سر یک لاشه میجنگند تا پس مانده پرندههای بزرگتر را بخورند.
کرکس مصری که نزدیک ترین گونه به هماست تنها شکاری است که از ابزار استفاده میکند. این گونه برای شکستن تخمهای سایر پرندگان بزرگ مانند هوبره یا شترمرغ از سنگ استفاده میکند.
تعداد ۲۰ بهله از کرکس مصری در سطح استان قم مشاهده شده است، گفت: کرکس مصری سومین گونه از خانواده کرکسها در ایران است.
رژیم غذایی:
علیرغم اینکه لاشهخوار است طعمههای زنده مثل پستانداران کوچک، پرندگان، خزندگان Small mammals, birds, reptiles بخصوص لاکپشت ها و حشرات هم جزء رژیم غذایی اش هستند گاهی از تخم پرندگان نیز تغذیه میکند و با سنگ بر آن میکوبد.
زیستگاه:
در مناطق باز مثل دشتها، استپها، تالابهایی با گیاهان کم ارتفاع، درهها، کوهها و حاشیه بیابانها و کوهستانهای احاطه شده توسط مناطق بیابانی زندگی میکند.
زادآوری و تولید مثل:
دوره زادآوری از اواسط فروردین تا اواخر فروردین به صورت تکی و با تشکیل قلمرو آغاز میشود. معمولادو، گاهی یک تا سه تخم نیمه بیضی کوتاه، سفید، نخودی یا مایل به قرمز، با خالها و لکههایی قهوهای مایل به قرمز یا قرمز مایل به ارغوانی و به ابعاد ۵۰*۶۵ میلیمتر میگذارد. تفریخ تخمها ۳۹تا ۴۲روز به طول میانجامد. جوجهها در بدو تولد پوشیده از کرک، تا حدی ناتوان و برای تغذیه وابسته به والدین هستند. پرورش جوجهها ۷۰تا ۹۰روز به طول میانجامد.
صدای کرکس کوچک:
صدای این پرنده اتفاقی و شبیه غرغر سوت مانند شنیده می شود.
کرکس ها
کرکسها پرندگانی ارزشمندند زیرا با داشتن معدهای قوی و خارقالعاده قادر به حل کردن انواع میکروبها، باکتریها و ویروسها هستند به علت دارا بودن همین توانایی کار پاکسازی طبیعت از انواع لاشهها را به خوبی انجام میدهند اما متاسفانه چند سالی است که با کاهش چشمگیر جمعیت مواجه شدهاند که اگر این روند ادامه یابد آنها را از دست خواهیم داد و به دنبال آن قطعا شاهد بروز انواع بیماریها چه در میان جوامع انسانی و چه طبیعت خواهیم بود.
کرکس از زمانهای دور در بخشهای مختلف کشور میزیسته است، ۵ گونه کرکس از جمله کرکس یا دال معمولی، کرکس سیاه، هما یا کرکس ریشدار، کرکس مصری یا کرکس کوچک و کرکس پشت سفید در ایران زیست میکنند که متاسفانه در سالهای اخیر به علت مسائلی همچون شکار مستقیم، تخریب زیستگاه و باورهای نادرست درباره این حیوان؛ تعداد زیادی از آنها را از دست دادهایم.
در حالی که کرکسها نقش بسیار حیاتی و مهمی در اکوسیستم دارند به طوری که پاکسازی محیط و مبارزه با بیماریهای مختلف جزو وظایف این پرنده در طبیعت است اما متاسفانه این باور وجود داشته و دارد که کرکس حیوان چندشآور و کثیفی است و بر همین اساس، به دفعات هدف تیراندازی قرار میگیرند.
این حیوانات ارزشمند جزو گونههای حمایت شده ملی هستند؛ در واقع بیشتر گونههای کرکس مخصوصاً کرکس مصری، سیاه، معمولی و هما هم در دنیا و هم ایران در خطر انقراض قرار دارند و کارشناسان امر معتقدند اگر به همین روال پیش رود انقراض این گونه با اهمیت تا ۱۰ سال آینده دور از انتظار نیست.
کرکس به درازی عمر هم مشهور است. عمر تقریبی این پرنده در شرایط محافظت شده به حدود ۳۰ سال میرسد اما در سالهای اخیر به علت افزایش مسمومیتهای ناشی از مواد شیمیایی تجاری Poisonings due to commercial chemicals، مرگ و میر این پرندهها افزایش یافته است.
کرکسها و اصولاً پرندگان شکاری بزرگ دو تخم میگذارند که در نهایت معمولاً یک جوجه به سن بلوغ میرسد و هر سه تا چهار سال یکبار زاد و ولد میکنند و این مساله هم عاملی است برای اینکه روند زاد و ولدشان پایین باشد و مساله را برای حفاظت حساستر میکند.
زیبایی های یک پرنده افسانه ای (عکس)
گونه جدید و بی نطیری از پرنده در ایران + عکس
عکس های دیدنی پوتوس، پرنده عجیب و ناشناس
پرنده ای زیبا و نادر که ۹ تا پا دارد! (تصویری)
Egyptian vulture bird life profile (small) / Article and research