نقش و وظایف پدر در خانواده/ کمرنگ شدن نقش پدر و عواقب ناگوار برای محیط خانواده


نقش و وظایف پدر در خانواده/ کمرنگ شدن نقش پدر و عواقب ناگوار برای محیط خانواده

گرچه عنوان می شود بهشت زیر پای مادران است ولی جایگاه پدر در اسلام بسیار ارزنده است ولی گاهی بی توجهی به نقش پدر آثار و عواقبی جبران ناپدیر در پی دارد.

به گزارش گلستان ۲۴؛ به نقل از شبستان از گرگان، پدر نخستین قهرمان یک پسر و نخستین عشق یک دختر است، کسی که یک سال نه سالها عمر خود را صرف کرده تا معنی زندگی را در شادی های فرزندان خود ببیند.

در این روزهای سخت کرونایی بسیاری از پدرها قهرمانانه در برابر مشکلات اقتصادی خانواده و کرونا ایستادند تا فرزندانشان با دغدغه کمتری زندگی کنند.

حتی روز پدر شاید برای برخی از مردان دیار ما در این دوره زمانه که دودوتای زندگی آنها چهارتا نمی شود فرصت جشن گرفتن نباشد و فرزندان چنین خانواده ای هم فرصت خوردن یک چای و شیرینی در زیر سایه گرم پدر را حتی در آخرین ساعات شب هم نداشته باشند ولی باز هم می توانیم بگوییم ای پدرم ریشه درخت زندگیم روزت مبارک.

اما این فقر در برابر فقدان پدر در خانواده برای برخی از خانواده ها چیزی نیست و اتفاق های که حسرت آن همیشه به دل آنها مانده مثل بوسیدن دست های پدر برای آنان جانکاه است و در روز پدر بسیاری از خانواده ها بر مزار آنان حاضر می شوند و یا به واسطه شادی روح آنها خیرات می کنند.

گرچه در این روزها پدر مراقب سلامتی همه فرزندان خانواده است ولی حواسمان باید به پدرها بیشتر باشد چرا که کرونا کوچک و بزرگ نمی شمارد و سلامت افرادی مثل پدرها که برای تامین مایحتاج زندگی مجبور به حضور در بخش های مختلف جامعه هستند بیش از گذشته در خطر قرار دارد.

روز پدر بهانه ای شد که به جایگاه و نقش پدر در خانواده بپردازیم، موضوعی که شاید آنگونه که باید به آن توجه نشد و این بی توجهی به نقش پدر در زندگی گاهی باعث شده موتور زندگی آنگونه که باید کار نکند و ثمره زندگی بسیاری از آنان در زمستان بی رحم زندگی سرما بزند.

*عطوفت و محبت پدر در خانواده

پیامبر مکرم اسلام (صلی الله علیه و آله وسلم) می فرمایند «بهترین مردان امت من کسانی هستند که نسبت به خانواده خود خشن نباشند و اهانت نکنند و دلسوز باشند و به آنان ظلم نکنند».

خداوند در قرآن کریم می فرماید «ای کسانی که ایمان آورده اید، خود و خانواده خود را از آتشی که هیزم آن مردم و سنگها هستند نگه دارید» و دور نگاه داشتن از این آتش در خانواده وظیفه پدر است.

*آموزش واجبات دینی به فرزندان

اما بسیاری از پدرها تکلیف خود را نسبت به فرزندان در پول توجیبی و کلاس های آموزشی می بینند و از امور دینی و تربیت فرزندان صالح نمی پردازند و این گونه پدرها از سوی پیامبر مکرم اسلام (صلی الله علیه وآله وسلم) شماتت شدند و می گوید وای بر اولاد آخر الزمان از دست پدرانشان و وقتی از پیامبر سوال می شود که آیا این اولادان از پدارن مشرک هستند؟ می فرماید«خیر، از دست پدران مؤمن آنها، چون واجبات دین را به فرزندانشان نمی آموزند و اگر اولاد آنها بخواهند، بیاموزند، آنان را منع می کنند و تنها به این قانع هستند که فرزندانشان از مال دنیا چیزی را به دست آورند و من از آنها بیزارم و آنها هم از من بیزارند».

همچنین پدر علاوه بر مسائل دینی و تربیتی نسبت به فرزندان خود وظایفی نیز برعهده دارد و یکی از این وظایف ازدواج فرزندان در زمان رسیدن به بلوغ است لذا پیامبر اکرم (صلی الله علیه وآله وسلم) فرمود«شخصی که در راه رفع نیاز فرزندان و خانواده خود سعی و تلاش نماید بزرگترین اجر و ثواب را خواهد برد».

البته در روایات دیگر از پیامبر (صلی الله علیه وآله وسلم) شخص عیال وار بردبار و صبوری نیز عنوان شده در بهشت جایگاه خاصی نزد خداوند برخوردار است.

علم آموزی به فرزندان، خوش اخلاقی از دیگر موضوعاتی است که در روایات مختلف از سوی اهل البیت (علیهم السلام) به پدران توصیه شده است.

*جایگاه پدر در اسلام

البته گرچه در اسلام عنوان می شود که بهشت زیر پای مادران است ولی جایگاه پدر در اسلام بسیار ارزنده است به طوری که پیامبر مکرم اسلام (صلی الله علیه و آله وسلم) می فرمانید که «پدر میان بهشت است اگر خواهی آن را نگهدار و اگر خواهی آن را ضایع دار«.

همچنین پدر از حق ولایت بر فرزندان خود بهره مند است و این حق ولایت در اسلام برای پیامبر و معصومین (علیه السلام) در نظر گرفته شده است و این مهم نیز به خوبی جایگاه پدر را در اسلام نشان می دهد، موضوعی که شاید در بسیاری از خانواده ها مورد غفلت قرار گرفته است و این در حالی است که در روایات داریم که کوتاهی در حق والدین گناه است و باید توبه کرد.

آنچیزی که مسلم است بی توجهی یا فراموش شدن وظایف تربیتی پدر و کمرنگ شدن نقش پدر در خانواده به ویژه در عصر حاضر عواقب ناگواری برای محیط خانواده و فضای جامعه در پی خواهد داشت.

همچنین بسیاری از پدران در خانواده باید رمز پدر خوب بودن را بدانند و از مهمترین ویژگی های یک پدر خوب می توانیم به گوش شنوا بودن برای فرزندان، توجه به علایق فرزندان، فراهم کردن شرایط برای پرورش خلاقیت فرزندان و در کنار فرزندان بودن در زمان نیاز و یا سختی ها اشاره کنیم.


روی کلید واژه مرتبط کلیک کنید

بیشترین بازدید یک ساعت گذشته

آداب و رسوم شب یلدا در استان مازندران