اصطلاحات رایج طبیعتگردی
یکی از سبک سفرهایی که این روزها در بین تمامی گروه های سنی بسیار پرطرفدار است، طبیعتگردی است. اگر با تورهای طبیعتگردی همراه شده باشید، حتما بارها کلمات یا اصطلاحاتی را از زبان آنها شنیده اید؛ یا شاید موقع خرید وسیله ای برای سفر، اصطلاحاتی را برای کالای مورد نظر خود از فروشنده شنیده باشید که معنای آن را ندانید. این مطالب تمامی اصطلاحات طبیعتگردی و...
یکی از سبک سفرهایی که این روزها در بین تمامی گروههای سنی بسیار پرطرفدار است، طبیعتگردی است. اگر با تورهای طبیعتگردی همراه شده باشید، حتما بارها کلمات یا اصطلاحاتی را از زبان آنها شنیدهاید؛ یا شاید موقع خرید وسیلهای برای سفر، اصطلاحاتی را برای کالای مورد نظر خود از فروشنده شنیده باشید که معنای آن را ندانید. این مطالب تمامی اصطلاحات طبیعتگردی و تجهیزات سفر را به شما خواهد گفت.
اصطلاحات طبیعتگردی:
1. مسیر پاکوب: در طبیعت یا کوه شاید این اصطلاح را زیاد شنیده باشید؛ به مسیرهایی که در اثر رفت و آمد زیاد صاف شده باشند اصطلاحا مسیر پاکوب میگویند. یکی از نکاتی که در سفر مسئولانه باید رعایت شود عبور از همین مسیرها است. این کار ضمن تامین امنیت سفر شما باعث ایجاد کمترین تخریب در پوشش گیاهی و جانوری منطقه میشود. زیرا شما با عبور از مسیرهایی غیر از مسیر پاکوب قسمتهایی بیشتری از طبیت را تخریب خواهید کرد.
2. مسیر مالرو: یکی دیگر از مسیرهایی که حتما در کوه و دشت آن را دیدهاید، مسیرهای مالرو است. این مسیرها نیز مانند مسیر پاکوب راه تقریبا صافی است که ظاهر آن از بقیه راهها متفاوت است. این مسیر محل عبور حیوانات اهلی مانند خر، قاطر و... است. گاهی در بعضی مسیرها نیز این محل با مسیر پاکوب یکی است.
3. کمپ کردن، کمپینگ: این اصطلاح برای مواقعی به کار میرود که شما در تورهای طبیعتگردی چادر یا سرپناهی در منطقهای به پا میکنید و شب را در آنجا به صبح میرسانید.
شب مانی: هرگاه شنیدید که برنامهای شب مانی دارد، به این معنی است که شب را در آن محل میمانید. اقامت این شب نیز معمولا در کمپ است.
اصطلاحات کوهپیمایی:
1. جان پناه: اگر اهل کوهپیمایی باشید شاید از زبان برخی کوهنوردان شنیده باشید که اندکی بالاتر جانپناهی قرار دارد. جانپناه در واقع اتاقی کوچکی است که در ارتفاعات برای کوهنوردان ساخته شده تا محل استراحت موقتی برای آنها باشد.
2. پناهگاه: پناهگاهها نیز مانند جانپناهها محلی برای استراحت کوهنوران هستند با این تفاوت که معمولا به امکانات بیشتری مجهز هستند و حتی میتوان در آنجا جا رزرو کرد و اقامت داشت.
3. ارتفاع زدگی: یکی دیگر از اصطلاحات رایجی که در کوهپیمایی یا برای ازتفاعات بالا در طبیعتگردی شاید شنیده باشی، «ارتفاع زدگی» است. ارتفاع زدگی در واقع هنگام کاهش اکسیژن رخ میدهد و با علائمی مثل سرگیجه، حالت تهوع، سیاهی رفتن چشمها، ضعف و … همراه است. یکی از راههای مقابله با این حالت نوشیدن آب زیاد و مدام در مسیر است.
اصطلاحات کوه و طبیعت:
1. رمل: شاید در سفرهای کویری، اصطلاح «پیاده روی در رمل» را زیاد شنیده باشید. رملها در واقع تپههای شنی کویر هستند که زیبایی خیره کنندهای دارند. رملها کویر مرنجاب، کویر مصر، کویر ابوزید آباد و ورزنه از رملهای معروف و پر طرفدار ایران محسوب میشوند.
2. تنگ: حتما در طبیعت به درههای باریک و عمیقی که با کوه یا دیواره محاصره شدهاند برخوردهاید. به این مناطق تنگ می گویند. مثلا در تورهای تنگ گمبیل، تنگه شیرز، تنگ رازیانه ایلام و... این درهها را میتوانید ببینید.
3. جنگلهای هیرکانی: حتما بارها در سفرهای طبیعتگردی قدم زدن در جنگلهای هیرکانی را به عنوان یک جاذبه شنیده باشید. اما این جنگلها هیرکانی اصلا چیست یا کجاست؟ این جنگلها، مناطق جنگلی متراکمی در شمال کشور هستند که یادگارانی از دوره سوم زمین شناسی بر روی زمین محسوب میشوند. از معروفترین درختان این جنگل میتوان راش، بلوط، توسکا، ممرز، افرا، انجیلی و...را نام برد. مثلا در تورهای جنگل ابر، منطقه لفور، ارسباران و... شما در این جنگلها خواهید بود.
4. دامنه، یال و خط الرأس: دامنهها در واقع بخشی از بدنه شیبدار کوه هستند. به بالاترین نقطه برخورد دو دامنه نیز یال میگویند. خط الرأس نیز در واقع بلندترین یال میان دو یا چند قله است که می توان آن را برخورد دو دامنه در بالای کوه نیز دانست. خط الرأس همان جایی است که آب باران از آنجا تقسیم میشود.
5. گُرده: یال هایی با شیب زیاد را که بیشتر از مناطق سنگی و صخره ای تشکیل شده باشند را گُرده میگویند.
اصطلاحات تجهیزات سفر:
1. چادر دو پوش: در میان چادرها طبیعتگردی شما چادرهایی ر ا خواهید دید که شامل دو لایه هستند. لایه اول توری و قابل تنفس، لایه دوم لایه ضدباران که توسط میخهای مخصوص به خود در زمین فیکس میشوند. پیشنهاد میکنیم برای آشنایی بیشتر با چادرهای مسافرتی مطلب «راهنمای خرید چادر مسافرتی» را مطالعه کنید.
2. پانچو: پانچو در واقع همان لباس بارانی است که انوع بی آستین یا آستین دار دارد و ضد آب است. پانچوهای بی آستین بلند علاوه بر اینکه از خیس شدن خودتان و کولهتان جلوگیری میکند، در مواقع اضطرار به عنوان سرپناه نیز میتواند استفاده شود. در این راستا مطلب «چگونه یک سرپناه بسازیم؟» راهنمای شما خواهد بود.
3. اسکارف: یکی از وسایل ساده اما پرکاربرد در بین طبیعتگردان اسکارف است. اسکارف در واقع تکهای پارچه با کاربردهای مختلفی به عنوان دستمال سر، ماسک، چشم بند و … است. اگر از کاربردهای آن بی خبرید مطلب «روشهای استفاده از دستمال سر» شما را راهنمایی میکند.
4. گِتر: یکی دیگر از وسایل پرکاربرد که شاید نام آن را زیاد شنیده باشید گتر است. گتر در واقع پوششی است که از کفش تا بالای ساقتان را میپوشاند. گتر یک پوشش مناسب برای جلوگیری از ورود برف، شن، خار و خاشاک و حشرات به کفش و پاها است. یکی دیگر از کابردهای گتر جلوگیری از اتهلاک شلوارتان است؛ زیرا مانع کثیف شدن پاچه شلوارتان میشود و این کار باعث میشود تعداد دفعات کمتری ناچار به شستن آن شوید. اگر میخواهید راجع به این پوشش بیشتر بدانید، مطلب «گتر و اهمیت آن در کوهنوردی» را مطالعه کنید.
5. هِدلمپ، یا هدلایت: هِدلمپ یا چراغ پیشانی یک وسیله پرکاربرد برای سفرهایی که شب مانی دارد و غار است. استفاده از هد لمپ به جای چراغ قوه باعث میشود که دستتان آزاد باشد و زاویه تابش نور وسیع باشد.در این راستا پیشنهاد میکنیم مطلب «راهنمای خرید و استفاده از چراغ پیشانی HeadLamp» را مطالعه کنید.
6. کملبک: کمل بک یا کیسه آب در واقع مخزنهای آب پرکاربردی هستند که پشت کوله پشتی قرار گرفته و توسط یک لوله می توانید آب موجود در آن را بنوشید. نکته مثبت استفاده از کمل بک این است که برای استفاده از آنها لازم به باز و بستن کوله پشتی و توقف در مسیر ندارید. نکته منفی آن نیز یخ زدن آب داخل شلنگ در هوای بسیار سرد است.
7. آتشزنه: یک وسیله پرکاربرد برای ایجاد آتش سنگ آتش زنه است که با اصطکاک جرقه میزند. از فروشگاههای تجهیزات سفر میتوانید آن را تهیه کنید.
8. باتوم: باتوم یا عصای کوهنوردی یک وسیله پرکاربرد در برنامههایی است که در آن پیمایش دارید. مطلب «راهنمای استفاده و خرید باتوم کوهنوردی» شما را با این وسیله کاربردی بیشتر آشنا خواهد کرد.
پیشنهاد میکنیم برای آشنایی با تجهیزات بیشتر مطلب «وسایل مورد نیاز کمپینگ یک شبه» را مطالعه کنید.
طراح، کوهنورد، علاقمند به نویسندگی، عاشق طبیعت و حیوانات...
گردآوری و تنظیم: تحریریه دالاهو
لطفا در نشر دانستههای خود کوشا باشید.
برداشت و استفاده غیرتجاری از مطالب این وبسایت، حتی بدون ذکر منبع آزاد است.
به اشتراک بگذارید: