داشتن گواهینامهی رانندگی امروزه جزو یکی از عادیترین امور زندگی محسوب میشود. اما به نظر شما این گزینه، برای همه یکسان است؟ آیا همهی اعضای جامعه به یک میزان میتوانند از این موهبت برخوردار شوند؟ معلولین چطور؟ معلولین، در هر سطحی از معلولیت که باشند حق دارند از همهی امکانات جامعه، مانند سایر اعضای همان جامعه برخوردار شوند. این عادلانه نیست که آنها را به واسطهی داشتن نقص جسمانی، هر چند اندک، از امکاناتی که لایق آن هستند محروم نماییم. رانندگی و داشتن گواهینامه یکی از این امکانات است. به نظر شما آیا گواهینامهی معلولین با گواهینامهی افراد عادی تفاوتی دارد؟ شرایط گواهینامه معلولین چیست و چه ویژگیهایی دارد؟ برای اطلاع از این موارد با ما همراه باشید. چه مراحلی را برای اخذ گواهینامه ویژه معلولین باید سپری کنند؟
مراحل اخذ گواهینامه ویژه معلولین
معلولین با هر درجه از معلولیت که باشند، ابتدا باید اثبات نمایند که آمادگی رانندگی با وسایل نقلیه را دارند. این امر بیشتر برای حفظ جان خود و دیگر اعضای جامعه صورت میپذیرد. لذا اگر معلول هستید یا یکی از اطرافیانتان معلول است بهتر است بدانید که این کار را قبل از ثبت نام در آموزشگاههای رانندگی باید انجام دهید. اما نکتهی مهمتر این است که بدانید باید از همان ابتدا کفش آهنین به پا کنید زیرا برای رسیدن به گواهینامهی رانندگی معلولین راهی دراز در پیش دارید.
اخذ گواهینامه معلولین
یکی از شرایط دریافت گواهینامه برای معلولین این است که در ابتدا مانند سایر متقاضیان به چشم پزشکیهای مجاز پلیس مراجعه کنید. پس از اینکه وضعیت بینایی شما توسط پزشک معتمد تایید گردید، مراحل اخذ گواهینامه برای معلولان آغاز میشود.
ابتدا باید به بیمارستانهای مورد تایید ادارهی پلیس مراجعه نمایید. در این مرحله باید مدتی طولانی منتظر بمانید. زیرا تعداد متقاضیان زیاد و پزشکان معتمد بسیار اندک است. در این مرحله پزشک وظیفه دارد تا تایید نماید شما صلاحیت رانندگی دارید یا خیر. اگر صلاحیت شما تایید شد، مهر تایید پای برگهی شما زده میشود.
اکنون نوبت آن است تا به شهرک آزمایش بروید. در این شهرک نیز شما معاینه میشوید تا مهر تایید پزشک معتمد، دوباره تایید گردد. در این شهرک باید به اتاق معاینات مراجعه کنید تا مشخص شود شما آماده دریافت گواهینامه برای معلولان هستید.
اکنون نوبت آن است که تا با مراجعه به آموزشگاههای معتبر، آموزش رانندگی خود را آغاز کنید. البته باید بدانید که به هر آموزشگاهی نمیتوانید مراجعه کنید، بلکه باید به آموزشگاههای مختص معلولین مراجعه کنید. البته بنا به اظهارات رئیس مرکز صدور گواهینامه رانندگی معلولیت، این آموزشگاهها متناسب با شرایط معلولان، متناسبسازی شده است.
آموزش رانندگی به معلولان چه شرایطی دارد؟
بسته به نوع معلولیت، شرایط آموزش رانندگی برای دریافت گواهینامه معلولین تغییر مینماید. افرادی که از ناحیهی پا دارای معلولیت هستند، لازم است تا با خودروهایی به آموزش رانندگی بپردازند که دارای پدالهای دستی است. این در حالی است که افراد با معلولیت شنوایی یا کلامی، نیازمند خودروهای متفاوتی هستند.
افرادی که دارای معلولیت در ناحیهی شنوایی و گفتاری هستند، نیازمند استفاده از علائم مخصوص برای آگاه سازی افراد دیگر جامعه هستند. از طرفی مربی مخصوصی باید به آنها آموزش دهد که بتواند با این افراد ارتباط برقرار نماید. برای دریافت گواهینامه موتور برای معلولین نیز باید مراحلی را مشابه مراحلی که در بالا ذکر شد طی نمایید.
تنها نکتهای که حائز اهمیت است این است که در تهران دو مرکز آموزش رانندگی برای دریافت گواهینامه رانندگی معلولین وجود دارد. این در حالی است که برخی از شهرستانها نیز از داشتن حتی یک آموزشگاه نیز محروم هستند. افراد معلول در این شهرستانها برای گرفتن گواهینامه معلولین نیازمند رفتن به شهرستانهای دیگر هستند.
تعویض گواهینامه معلولین
از نظر سختی کار، تعویض گواهینامه معلولان نیز مانند دریافت آن مراحل سختی و وقتگیری دارد.
برای تعویض گواهینامه معلولین یا دریافت گواهینامه المثنی ابتدا باید به پلیس +۱۰ مراجعه نمایید. در این بخش پس از اینکه مدارک مربوطه مانند عکس گواهینامه معلولین و مدارک خواسته شدهی دیگر را ارائه کردید، فرم درخواستی را پر کرده و سپس مبلغی را پرداخت مینمایید. با پرداخت مبلغ مورد نظر پروندهی درخواستی شما به جریان میافتد.
اکنون با مراجعه به مراکز پزشکی مورد تایید پلیس، پرونده شما به کمیسیون پزشکی ارجاع داده شده و پس از بررسیهای پزشکی، درخواست شما تایید میشود.
پس از تایید کمیسیون پزشکی باید به مراکز چشم پزشکی مراجعه کنید و بسته با نوع بیمهای که دارید، مبلغی را پرداخت نمایید.
پس از این مرحله دوباره باید نزد پزشک و روانپزشک مورد تایید پلیس رفته و تایید سلامت جسمی و روانی دریافت نمایید. بعد از اینکه دوباره مبلغی را پرداخت نمودید، پروندهی شما برای بار دوم به کمیسیون پزشکی ارجاع داده میشود. در این مرحله، باید مدتی منتظر نتیجهی نظر کمیسیون پزشکی بمانید.
اگر تصور میکنید مراحل کمی سخت شد باید بدانید که هنوز مراحل دیگری نیز باقی مانده است که باید طی کنید.
پس از اینکه موفق به اخذ تایید کمیسیون پزشکی برای تعویض گواهینامه معلولین شدید، باید به افسر فنی مراجعه نمایید. بدون تایید این افسر نمیتوانید به مسیر ادامه دهید.
پس از دریافت همهی تاییدیههایی که تا بدین لحظه ذکر شد، زمان آن رسیده است که با در دست داشتن مدارک موجود دوباره به پلیس +۱۰ مراجعه کنید و کار تعویض گواهینامه معلولین را به اتمام برسانید.
کلام آخر
برای سهولت کار یک بار دیگر به ذکر مراحل دریافت گواهینامه معلولین به صورت تیتر وار ذکر میکنیم:
● ابتدا باید از آموزشگاه فرم مخصوص را دریافتکنید.
● به چشم پزشکی مورد تایید ناجا رفته، تاییدیه فرم مربوط به معاینات را دریافت کنید.
● با مراجعه به بخش بهداری ناجا، به دریافت فرم معاینه مبادرت ورزید.
● سپسبه بیمارستان مورد تایید ناجا (در تهران بیمارستان سجاد) مراجعه کرده و تاییدیهی مربوط را دریافت کنید.
● با مراجعه به شهرک آزمایش، تاییدیه از متخصصان شهرک آزمایش را دریافت کنید.
● با در دست داشتن تمامی این مدارک باید به آموزشگاه ویژهی معلولین مراجعه کنید.
برای تعویض گواهینامه معلولین نیز باید مراحل زیر را طی کنید:
● مراجعه به پلیس +۱۰ و به جریان انداختن پروندهی تعویض گواهینامه
● دریافت تاییدیه از کمیسیون پزشکی مورد تایید پلیس ناجا
● مراجعه به چشم پزشک معتمد پلیس و دریافت تاییدیه
● مراجعه به پزشک و روانپزشک برای دریافت تاییدیه سلامت جسمی و روانی
● ارجاع پرونده به کمیسیون پزشکی برای بار دوم
● مراجعه به افسر فنی برای دریافت تاییدیه
● مراجعه نهایی به پلیس +۱۰ و دریافت تاییدیه برای تعویض گواهینامه معلولین