ناراحتی ها و مشکلات مثانه و دستگاه ادراری
وجود خون در ادرار از مشکلات شایع ادراری هم در مردان و هم در زنان است
مثانه، یک عضو توخالی در لگن است آن در پشت استخوان شرمگاهی لگن قرار دارد اما زمانی که پر از ادرار است آن می تواند به قسمت پایین شکم گسترش یابد عملکرد اصلی آن ذخیره ادراری است که از کلیه از طریق ساختارهای لوله مانند به نام حالب (حالب از هر دو کلیه به مثانه باز می شود) به مثانه تخلیه می شود در مردان، غده پروستات در مجاورت پایه مثانه که در آن مجرای ادرار به مثانه می پیوندد واقع شده است.
در این مطلب شما را با برخی مشکلات و بیماریهای مثانه و دستگاه ادراری آشنا می کنیم.
مثانه، یک عضو توخالی در لگن است آن در پشت استخوان شرمگاهی لگن قرار دارد
وجود خون در ادرار :
وجود خون در ادرار که آن را هماچوری می نامند از مشکلات شایع ادراری هم در مردان و هم در زنان است خون گاهی به صورت واضح و حتی با دفع لخته همراه است. گاهی نیز تنها در آزمایشگاه و در بررسی میکروسکوپی ادرار دیده می شود. این مشکل گاهی ناگهانی و گاه به آرامی و پیشرونده رخ می دهد. با این همه این مساله از مواردی است که فرد باید با دقت فراوان آن را پیگیری و با پزشک خویش در میان بگذارد.
در غالب موارد وقتی این مشکل همراه با سوزش ادرار است ناشی از عفونت ادراری بوده به درمان دارویی پاسخ مناسب می دهد در مردان بسیاری از موارد مشکلات پروستات عامل این مسئله است. با وجود این مسائل باید به مشکل بسیار جدی تری اشاره کرد که باید توجه همه افراد را به خود جلب کند و آن احتمال وجود تومورها یا به عبارت دقیق تر سرطان های دستگاه ادراری و از همه شایعتر سرطان مثانه و سپس کلیه و بقیه مجاری ادراری و پروستات می باشد.
بنابراین توجه همه افراد را باید به این مشکل بسیار جدی جلب نمود. هرچند شیوع این موارد خطرناک کمتر از ۲ درصد موارد وجود خون در ادرار است ولی با توجه به اهمیت آن همواره باید در صورت بروز این مشکل به پزشکان اورولوژیست مراجعه نمود. این پزشکان با انجام آزمایشات سرپایی و تصویربرداری در این زمینه شما را راهنمایی می کنند
سنگهای مثانه، تودههای سفت و سختی از املاح معدنی در مثانه شما میباشند
سرطان مثانه :
سرطان مثانه یکی از انواع سرطانهای سلولهای پوششی است. سرطان مثانه دومین سرطان شایع دستگاه ادراری-تناسلی است. سن متوسط برای تشخیص کانسر مثانه ۶۵ سالگی است. میزان بروز سرطان مثانه در مردان بیشتر است. سرطان مثانه در سفیدپوستان بیش از سیاهپوستان مشاهده میشود. در ایران، مردان چهار برابر بیشتر از زنان به سرطان مثانه مبتلا میشوند.
علایم و نشانهها: هماچوری ، کمخونی به علت از دست دادن خون به صورت مزمن ،تکرر ادرار، فوریت و سوزش ادرار ، کاهش وزن قابل توجه، دردهای استخوانی که در مراحل پیشرفته ایجاد میشوند.
سرطان مثانه یکی از انواع سرطانهای سلولهای پوششی است
سیستیت بینابینی :
سیستیت بینابینی عبارت است از یک نوع التهاب دیواره مثانه، سیستیت بینابینی علایمی شبیه سیستیت (عفونت باکتریایی مثانه) دارد، اما کشت ادرار از نظر باکتری در آن منفی است و دادن آنتیبیوتیک معمولاً کمکی نمی کند. سن متوسط شروع این بیماری حدود ۴۰ سالگی است، اما این بیماری می تواند در زنان در تمام سنین بروز کند. علایم از خفیف تا شدید متغیرند. سیستیت بینابینی یک بیماری مزمن است که موجب فشار روی مثانه، درد مثانه و گاهی اوقات درد لگن میشود.
علایم شایع : درد و احساس فشار در لگن،احساس نیاز فوری به ادرار کردن (گاهی ۸۰-۶۰ بار در روز) و احساس سوزش هنگام ادرار کردن، احساس خالی نشدن کامل مثانه، درد به هنگام مقاربت، گاهی درد در مجرای تناسلی و راست روده، تکرر ادرار
احتباس ادرار :
احتباس ادرار یا شاشبند به عدم قابلیت دفع ادرار گفته میشود. این عارضه از اصلیترین علل هیپرپلازی خوشخیم پروستات است. از دیگر دلایل ایجاد احتباس ادراری میتوان به انواع عفونت، مشکلات عصبی، یبوست و اثر برخی داروها و آمفتامین اشاره نمود. این اختلال در سیستم ادراری بمعنی تخلیهٔ کم یا ناکامل مثانه است. گاه عضلههای مثانه و اسفنکتر مثانه آزاد نشده و ادرار به سختی جریان پیدا میکند و باعث عدم تخلیه کامل مثانه میشود. ادرار باقی مانده میتواند منجر به ایجاد عفونت شود.
از دلایل و علل ایجاد این عارضه میتوان با گروهبندی هر یک از ارگانهای مرتبط، به موارد زیر اشاره نمود: در مثانه: عملکرد ناقص اسفنکتر، اختلال عصبی در اعصاب مربوط به سیستم ادراری و همچنین پارکینسون، مشکلات و بیماری در بافت مثانه
در پروستات: هایپرپلازی خوشخیم پروستات ، سرطان پروستات ، پروستاتیت (التهاب در پروستات) در اورترا (میزراه) ، مشکلات مادرزادی دریچهها ، ختنه ، هرنوع انسداد در میزراه ،
استفاده از هرنوع محرک (دارو) و اکستازی یا آمفتامین
احتباس ادرار یا شاشبند به عدم قابلیت دفع ادرار گفته میشود
سنگهای مثانه :
سنگهای مثانه، تودههای سفت و سختی از املاح معدنی در مثانه شما میباشند. وقتی ادرار در مثانه شما تغلیظ میشود، باعث میگردد املاح موجود در ادرار متبلور شده و سنگهای مثانه ایجاد شوند. ادرار تغلیظ شده و بدون حرکت اغلب در نتیجه تخلیه ناکامل مثانه شما میباشد. سنگهای مثانه همیشه باعث بروز علائم و نشانهها نمیشوند و ممکن است در طی انجام آزمایشاتی جهت شناسایی سایر مشکلات پی به وجود آنها برد.
گاهی اوقات سنگهای مثانه کوچک به خودی خود از بین رفته و دفع میشوند، اما شاید نیاز باشد بعضی از آنها را با کمک پزشک از بدن خارج کرد. سنگهای مثانهای که درمان نشوند میتوانند باعث ایجاد انواع عفونت و سایر عوارض گردند.
بعضی از افرادی که در مثانه آنها سنگ وجود دارد، هیچگونه مشکلی ندارند، حتی زمانیکه سنگهای آنها بزرگ است. اما اگر سنگ، دیواره مثانه را خراش داده آن را آزرده کند یا مسیر جریان ادرار را مسدود نماید، میتواند موجب ایجاد علائم و نشانههای این بیماری گردد. این علائم عبارتند از: درد ناحیه پایین شکم، ادرار دردناک، تکرر ادرار، مشکل در دفع ادرار یا قطع شدن و ایجاد وقفه در جریان ادرار، وجود خون در ادرار، ادرار تیره رنگ یا ادرار با رنگ تیره غیرطبیعی
عفونت دستگاه ادراری:
عفونت دستگاه ادراری شرایطیست که می تواند در مجرای پیشاب، مثانه، و کلیه ها رخ دهد. بیشتر عفونت های دستگاه ادراری مثانه را تحت تاثیر قرار می دهند و شیوع آن بین زنان بیشتر از مردان است.
از جمله علائم عفونت دستگاه ادراری می توان به موارد زیر اشاره کرد:احساس سوزش هنگام دفع ادرار ، نیاز مکرر یا فوری به دفع ادرار در شرایطی که ادرار کمی دفع می شود
گردآوری:بخش سلامت بیتوته