طالبان چالش های زیادی برای ایران دارد/ ممکن است کابل هم سقوط کند؛ رحیمی جهان آبادی در گفت و گو با شفقنا
شفقنا- عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با اشاره به پیشرویهای طالبان در افغانستان، اظهار کرد: آینده این کشور به دیپلماسی کشورهای پیرامونی از جمله ایران، ترکیه، روسیه و چین و همچنین به نقش ارتش افغانستان و نیروهای مقاومت مردمی بستگی دارد. اگر این عوامل اثرگذار باشد شاید بتوانند طالبان را به سازش برسانند در غیر اینصورت ممکن […]
شفقنا- عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با اشاره به پیشرویهای طالبان در افغانستان، اظهار کرد: آینده این کشور به دیپلماسی کشورهای پیرامونی از جمله ایران، ترکیه، روسیه و چین و همچنین به نقش ارتش افغانستان و نیروهای مقاومت مردمی بستگی دارد. اگر این عوامل اثرگذار باشد شاید بتوانند طالبان را به سازش برسانند در غیر اینصورت ممکن است کابل هم سقوط کند.
جلیل رحیمی جهان آبادی در گفت و گو با خبرنگار شفقنا در خصوص پیشرویهای طالبان در افغانستان، گفت: معاونت مرزبانی ناجا در کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی حضور یافت و قرار شد گزارشی از آخرین تحولات منطقه را در اختیار اعضای کمیسیون قرار دهد. من فکر میکنم کاری که نظام جمهوری اسلامی برای ایجاد تفاهم بین طالبان و حکومت مرکزی انجام میدهد، تنها راه ممکن است؛ چراکه طالبان با این حجم تسلط و پیشرویها بعید است که بخواهد تن به مذاکره، دولت انتقالی و یا دولت شراکتی با حکومت فعلی افغانستان بدهد. لذا لازم است ایران با ترکیه، روسیه و چین همراهی کنند و دیپلماسی منطقهای را برای بهبود شرایط افغانستان ترتیب دهند؛ در غیر اینصورت ممکن است جنگ داخلی افغانستان فرسایشی شود و شرایط سختی را برای منطقه و از جمله ایران به وجود بیاورد.
همه گذرگاههای شرقی در اختیار طالبان قرار دارد
او در ادامه افزود: وضعیت افغانستان، نگران کننده است و تا کنون حدود ۸ استان به دست طالبان تصرف شده است و احتمال اینکه طالبان بخواهد عملیاتی علیه پایتخت انجام دهد، وجود دارد. همه گذرگاههای شرقی، در اختیار طالبان قرار دارد لذا سیل عظیمی از مهاجرین وارد ایران شدند و نیروی مرزبابی جمهوری اسلامی به این افراد پناه داده و اقدامات قانونی در حال انجام است. اقدام نظامی هم در صورت ضرورت، فقط باید توسط حکومت مرکزی افغانستان شکل بگیرد؛ ما با دخالت خارجی ها در امور افغانستان مخالف هستیم و ایران هم تصمیمی مبنی بر دخالت نظامی در امور داخلی این کشور ندارد
آمریکا در حال تغییر استراتژیک در منطقه است
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس تصریح کرد:آمریکا همانطور که ورود غیر مسوولانهای به افغانستان داشت، خروج غیر مسوولانهای هم داشت و به امنیت منطقه آسیب زد. آمریکا درحال تغییر استراتژیک خود در منطقه است یعنی از منطقه شبه قاره هند و خاورمیانه، تمرکز خود را روی دریای سیاه و پیشرفت روسیه در آن مناطق برده است.
آمریکا خطر روسیه را بیشتر از طالبان میداند
نماینده مردم تایباد، باخزر، تربت جام در مجلس با بیان اینکه از نظر آمریکا، خطر روسیه از خطر طالبان و مسایل افغانستان بیشتر است، ادامه داد: آمریکا در تلاش است روی این حوزهها تمرکز کند لذا با خروج غیر مسوولانه، زمینه جنگ و بحران را در افغانستان فراهم کرد. ظلم دیگری که آمریکایی ها در حق مردم افغانستان داشتند، این بود که به عنوان اولین کشور وارد گفت و گو با طالبان شدند و به آنها رسمیت سیاسی دادند و این اقدام باعث شد طالبان قدرت بیشتری در جمع آوری پول و سلاح داشته باشد و پشتیبانی بین المللی بیشتری برای خود فراهم کند و همچنین در افکار عمومی به عنوان یکی از شرکای قدرت در افغانستان و حکومت جایگزین، مطرح شد.
ایران به دنبال سازش بین طالبان و دولت مرکزی است
رحیمی جهان آبادی تصریح کرد: ایران بعد از اینکه آمریکا، قطر ترکیه و حتی خود دولت افغانستان مذاکرات با طالبان را آغاز کرد، برای سازش بین طالبان و دولت مرکزی و پایان دادن به جنگ ورود داشت. بیشترین آسیب را در منطقه ایران از طالبان خورد و ۱۰ نفر از دیپلماتها و خبرنگار ما به دست طالبان به شهادت رسیدند و طالبان به عنوان حکومت ایدئوژیک، قوم گرا و افراطی برای ما چالش های امنیتی زیادی دارد؛ لذا ایران هیچ وقت به دنبال این نیست که طالبان را جایگزین دولت مرکزی کند.
نقش موثر قدرتهای منطقه در سازش طالبان با دولت مرکزی
او در پایان خاطرنشان کرد: آینده این کشور به دیپلماسی کشورهای پیرامونی از جمله ایران، ترکیه، روسیه و چین و همچنین به نقش ارتش افغانستان و نیروهای مقاومت مردمی بستگی دارد؛ اگر این عوامل اثرگذار باشد شاید بتوانند طالبان را به سازش برسانند در غیر اینصورت ممکن است کابل هم سقوط کند.