نگاهی به جایگاه اسلام و مسلمانان در برنامه‌های انتخاباتی احزاب آلمان


نگاهی به جایگاه اسلام و مسلمانان در برنامه‌های انتخاباتی احزاب آلمان

26 سپتامبر تاریخی جدید در تقویم آلمان فدرال خواهد بود، آنگلا مرکل بعد از 16 سال از سمت صدراعظمی آلمان کنار می‌رود و شهروندان آلمانی صدراعظم جدید فدرال را انتخاب می‌کنند.

به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری رسا، براساس پیش‌بینی‌های انجام شده، آرمین لاشت از اتحادیه دموکرات مسیحی، آنالنا باربوک از حزب سبزها و اولاف شولتس از حزب سوسیال دموکرات بیشترین شانس را برای جانشینی مرکل دارند.

اما اینکه چه کسی در نهایت بر صندلی صدراعظم آلمان می‌نشیند، تا حدود زیادی به برنامه انتخاباتی حزب او بستگی دارد.

برنامه‌های انتخاباتی معمولاً موضوعات مختلفی را در بر می‌گیرند. براساس برآوردهای انجام‌شده، در حال حاضر بین ۵.۳ تا ۵.۶ میلیون مسلمان در آلمان زندگی می‌کنند و از این‌رو، اسلام، مسلمانان و برنامه ادغام از جمله موضوعات مهمی است که در سال‌های اخیر در برنامه‌های انتخاباتی احزاب مختلف دیده می‌شود.

سایت اسلامیک در گزارشی مفصل به مواضع احزاب مختلف در برابر اسلام و برنامه‌های آن‌ها برای مسلمانان ساکن این کشور پرداخته است که در ادامه، ترجمه بخش‌هایی از آن را می‌خوانید:

رفتارهای ضد و نقیض اتحادیه دموکرات مسیحی

اتحادیه دموکرات مسیحی، آخرین حزب آلمان بود که بیانیه انتخاباتی خود را منتشر کرد. نگاهی به بیانیه این حزب نشان می‌دهد که مواضع آن‌ها نسبت به اسلام و مسلمانان تغییر زیادی نکرده است. همانند سال ۲۰۱۷، اعضای این اتحادیه نگران افزایش "اسلام گرایی" در آلمان هستند. آن‌ها به جای برنامه‌ریزی برای رفع مشکلات و نیازهای خاص شهروندان مسلمان. تمرکز خود را بر مبارزه با اسلام‌گرایی گذاشته‌اند. جالب است بدانید از نظر اعضای این حزب، کسانی که اسرائیل را به رسمیت نمی‌شناسند، صلح داخلی آلمان را به خطر می اندازند یا قوانین را نقض می‌کنند در یک گروه و به عنوان خطر در نظر گرفته شده‌اند.

البته در بخش دیگری از بیانیه انتخاباتی آمده است که اتحادیه دموکرات مسیحی آلمان، اسلام هراسی را تحمل نخواهد کرد:« نفرت از اسلام که برخی از افراط‌گرایان در حال گسترش آن هستند، به همه ما صدمه خواهد زد.» این در حالی است که سیاستمداران اتحادیه دموکرات مسیحی همواره در سخنرانی‌های خود با تبلیغات ضد اسلامی جلب توجه کرده‌اند. آن‌ها حتی به تازگی درخواست داده‌اند که نقشه اسلام را بر اساس مدل اتریشی ترسیم کنند و مقالاتی درباره "اسلام گرایی سیاسی" نیز تهیه کرده‌اند.

علاوه بر اسلام، موضوع ادغام نیز در برنامه‌های انتخاباتی اتحادیه دموکرات مسیحی جایگاه ویژه‌ای دارد. در بیانیه انتخاباتی آن‌ها آمده است: «همه شهروندان آلمان،عضوی از جامعه ما هستند.» با این وجود در ادامه بیانیه تاکید شده است که افراد دارای سابقه مهاجرت باید به ارزش ها و هنجارهای اساسی آلمان و قانون اساسی این کشور پایبند باشند و به تاریخ، زبان و فرهنگ آلمان احترام بگذارند. علاوه بر این، اتحادیه انتظار دارد که مهاجران بتوانند به زبان آلمانی صحبت کنند.

مسئله دیگر برای اعضای اتحادیه دموکرات مسیحی، تربیت امامان در آلمان است. اعضای این حزب همچنین می‌خواهند که مساجد درباره کمک‌های دریافتی خود از خارج از آلمان شفاف عمل کنند. نگاه آن‌ها به کشور ترکیه که مهاجران بسیاری در آلمان دارد نیز جالب توجه است. اعضای اتحادیه از یک‌سو، این کشور را به عنوان شریکی مهم در آسیا تلقی می‌کنند و از سوی دیگر، با مذاکرات الحاق ترکیه به اتحادیه اروپا مخالفند. در بخشی از بیانیه انتخاباتی این حزب آمده است: « ما با عضویت کامل ترکیه در اتحادیه اروپا با موافق نیستیم.» در عوض، آن‌ها همچنان بر مشارکت نزدیک دو کشور آلمان و ترکیه اصرار دارند.

سبزها و اصرار به آموزش امامان

نگاه اعضای حزب سبزها به اسلام نسبت به سایر سیاستمداران آلمانی معتدل‌تر است. آن‌ها اسلام را بخشی از آلمان می‌دانند و معتقدند که دولت فدرال نباید هیچ دینی را "تبعیض آمیز یا غیر موجه" فرض کنند. در بیانیه انتخاباتی حزب سبزها به طور خاص به موضوعات اسلام‌هراسی و پرورش امامان، پرداخته شده است. آنها در بیانیه خود نسبت به افزایش اسلام‌هراسی در آلمان هشدار داده‌اند:«مسلمانان هر روز تحت تأثیر تبعیض ساختاری( به ویژه در بازار کار) و همچنین حملات خشونت‌آمیز قرار می‌گیرند. مهم‌تر از همه، حمله در هاناو نشان داد که حفاظت از مسلمانان اهمیت زیادی دارد.» به گفته اعضای حزب سبزها، قربانیان حملات با انگیزه اسلام‌هراسی باید تحت حمایت و مشاوره قرار گیرند. علاوه بر این، باید علل اسلام‌هراسی در جامعه مشخص و برای آن‌ چاره‌ای اندیشیده شود.

یکی دیگر از موضوعات مطرح شده در بیانیه انتخاباتی حزب سبزها، آموزش امام در آلمان است. این امر از نگاه آن‌ها، بسیار ضروری است. اعضای این حزب می‌خواهند که برنامه‌های آموزش کلامی و عملی را برای امامان با همکاری موسسات الهیات اسلامیدر سراسر آلمان گسترش دهند. علاوه بر این‌ها، سبزها می‌خواهند از جوامع مذهبی اسلامی حمایت کنند. تنها پیش شرط حمایت این است که جوامع اسلامی از لحاظ ساختاری به دولت، حزب یا جنبش سیاسی وابسته نباشند. این موضوعات در یک برنامه انتخاباتی ۱۳۵ صفحه‌ای گنجانده شده است و سبزها وارد مسائلی مانند "اسلام‌گرایی" یا "اسلام سیاسی" نشده‌اند. اخیراً، اعضای حزب سبزها از بی‌توجهی مسئولان دولت فدرال نسبت به اقدامات تروریستی گروه‌های راست افراطی انتقاد کردند. آن‌ها از دولت فدرال خواسته‌اند که نتایج کمیته تحقیقاتی پارلمان آلمان از جنایات این گروه‌ها را در دسترس محققان، روزنامه‌نگاران و جامعه مدنی قرار دهند.

جایگاه ضعیف مسلمانان در برنامه‌های حزب سوسیال دموکرات

حزب سوسیال دموکرات آلمان نیز مانند سایر احزاب، برنامه انتخاباتی ارائه کرده، اما در این برنامه، موضوعات مربوط به اسلام و مسلمانان به طور مختصر بیان شده است. در واقع، برنامه حزب سوسیال دموکرات درباره همه مهاجران با هر دین و آیینی است و به مسلمانان محدود نمی‌شود. در بخشی از بیانیه آن‌ها آمده است:«برای اینکه افراد با منشاء مختلف از تبعیض به دور باشند، حزب سوسیال دموکرات آلمان، آژانس مقابله با تبعیض را تقویت می‌کند و قانون برخورد با مجرمان را ارتقا خواهد بخشید. ما با انواع نژادپرستی و افراط‌گرایی مقابله می‌کنیم.» از این رو، اعضای این حزب، خواستار ثبت دقیق جرایم جنایی و ایجاد کمیسیون مقابله با تبعیض و نژادپرستی در پارلمان‌های ایالتی و فدرال هستند.

علاوه بر این، حزب سوسیال دموکرات بر این عقیده است که خدمات عمومی باید برای همه شهروندان مهیا شود. در برنامه انتخاباتی این حزب آمده است:«باید مراقب بود که گروه‌های حاشیه‌نشین نیز به خدمات عمومی دسترسی داشته باشند و همه کارکنان بتوانند به طور یکسان از ساختار آموزشی و بهداشتی استفاده کنند.» با این وجود، آن‌ها در بیانیه انتخاباتی خود روشن نکرده‌اند که آیا کارمندان مسلمان و محجبه نیز به موقعیت‌های مشابه سایر شهروندان دسترسی خواهند داشت یا خیر. حزب سوسیال دموکرات همچنین بر ضرورت گفت‌وگوی بین ادیان تأکید می‌کند. اما موضوعاتی مانند تعلیم امامان و گسترش تعلیمات اسلامی در مدارس جایی در برنامه آن‌ها ندارند.

حمایت حزب دموکرات آزاد آلمان از مسلمانان لیبرال

حزب دموکرات آزاد آلمان همواره از جامعه‌ای حمایت می‌کند که در آن همه افراد، فارغ از اصل، ظاهر، مذهب یا دیدگاه‌های سیاسی خود، می توانند آزادانه زندگی و نظرات خود را آزادانه بیان کنند. با این وجود، اعضای حزب هیچ‌گاه از حقوق اصلی مسلمانان دفاع نکرده‌اند. آن‌ها علی‌رغم بیش از ۹۰۰ حمله به مسلمانان و مساجد در سال گذشته، هرگز موضع‌گیری نسبت به افزایش اسلا‌م‌هراسی در آلمان نداشته‌اند. در مقابل، اعضای این حزب بارها از مقابله با اسلام‌گرایی صحبت کرده‌اند. حتی در برنامه‌های انتخاباتی نیز آن‌ها خواستار پیشگیری مشترک دولت‌های فدرال و ایالتی در برابر گسترش اسلام‌گرایی هستند.

در مورد سازمان‌های اسلامی، آن‌ها به گروه‌های لیبرال بها می‌دهند و از هرگونه همکاری با جوامع اسلامی اصلی خودداری می‌کنند. اعضای این حزب نمی‌خواهند که جوامع مذهبی از خارج از مرزهای آلمان کنترل و تأمین مالی شود. از این‌رو، آن‌ها از آموزش امامان در داخل خاک آلمان حمایت می‌کنند.

حزب چپ‌ و مقابله با نژادپرستی علیه مسلمانان

برخلاف حزب دموکرات آزاد آلمان، حزب چپ‌ در بیانیه انتخاباتی خود به افزایش دشمنی با اسلام توجه کرده است. به گفته اعضای این حزب، تهدیدها و حملات علیه مسلمانان و مساجد به "امری عادی" بدل شده است. در بخشی از بیانیه این گروه آمده است:« نژادپرستی علیه مسلمان و سایر انواع نژادپرستی نباید در جامعه آلمان جایی داشته باشد. ما در حزب چپ آلمان می‌خواهیم از مسلمانان در برابر تبعیض حمایت کنیم.» آن‌ها همچنین مدافع حقوق زنان مسلمان هستند و علیه ممنوعیت روسری موضع‌گیری کرده‌اند و هرگونه محدودیت کاری برای این قشر را بی‌اساس می‌دانند.

اعضای این حزب، مهاجرت را فرصتی مغتنم برای جامعه آلمان می‌دانند و از برخی سیاست‌های دولت فدرال در برابر مهاجران انتقاد می‌کنند. به گفته آن‌ها، نتیجه سیاست‌های اشتباه دولت، افزایش نژادپرستی در جامعه و نهادهای دولتی مانند پلیس است.

دشمنان اصلی مسلمانان

در مقایسه با احزاب مذکور، حزب آلترناتیو برای آلمان در بیانیه انتخاباتی ۲۰۰ صفحه‌ای خود بسیار گسترده به اسلام پرداخته است. اعضای این حزب ضد اسلامی حتی فصل جداگانه‌ای را به این موضوع اختصاص داده‌اند. آن‌ها در بیانیه خود خواستار لغو کرسی‌های الهیات اسلامی در دانشگاه‌ها، جایگزینی کلاس‌های اخلاق به جای درس تعلیمات اسلامی در مدارس، ممنوعیت برقع در ملاء عام، ممنوعیت روسری در بخش خدمات عمومی و برای دانش‌آموزان مدرسه و همچنین ممنوعیت تأمین مالی مساجد از سوی کشورهای خارجی شده‌اند. علاوه بر این، حزب آلترناتیو برای آلمان در صورت قدرت گرفتن، ارتباط کاری دولت با اتحادیه ترکی اسلامی دیتیب را قطع خواهد کرد./۹۸۸/


روی کلید واژه مرتبط کلیک کنید

بیشترین بازدید یک ساعت گذشته

شعر غمگین شب یلدا + مجموعه اشعار زیبای غم و ناراحتی شب یلدا