بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی بیست و هشتم؛ فرارهای 8 برای 3 گل
بازی تیم های استقلال و پرسپولیس که تحت عنوان دربی تهران شناخته می شود به عنوان یکی از بزرگترین دربی های جهان...
تیم های استقلال و پرسپولیس تاکنون 94 بار با هم بازی کرده اند و اولین دیدار این دو تیم هم به سال 1347 بر می گردد. در طول مقاطع زمانی مختلف گمانه زنی های زیادی در مورد تعداد دربی ها یا اتفاقی که در آن رخ داده است می شود و حالا رسانه طرفداری در این سلسله مطالب به مرور کامل و جامع تاریخچه دربی تهران می پردازد...
به گزارش طرفداری،ٰ 25 خرداد 65 روزی بود که فوتبال ایران بعد از سه سال دوباره شاهد برخورد دو قدرت باشگاهی کشور، پرسپولیس و استقلال، بود. بعد از دربی سال 62، در رقابت های جام باشگاه های تهران در سال 63 فرصتی برای تقابل سرخابی ها بوجود نیامد چرا که بازیها بعد از برگزاری 6 هفته به دلیل اردوهای متوالی تیم ملی برای جام ملت ها و همچنین ضعف برنامه ریزی در برگزاری رقابت ها نیمه کاره رها شد. در سال 64 اما جام باشگاه های تهران به صورت کامل برگزار شد ولی باز هم شاهد دربی تهران نبودیم چرا که علی رقم صعود استقلال به عنوان تیم دوم گروه یک، پرسپولیسی ها در گروه دو پنجم شدند و به دور بعد راه پیدا نکردند. در سال 65 داستان به شکل دیگری رقم خورد. جام باشگاه های تهران در شرایطی که تیم ملی فوتبال کشورمان به علت مشکلات ناشی از جنگ تحمیلی به حالت نیمه تعطیل در آمده بود به شکلی منظم برگزار شد و با دوم شدن استقلال در گروه اول و صدرنشینی پرسپولیس در گروه دوم، شرایطی مهیا شد که در مرحله نیمه نهایی شاهد برخورد این دو تیم بزرگ پایتخت باشیم. استقلالی ها با تغییرات گسترده مدیریتی و فنی و در شرایطی که در خارج از میدان فوتبال شرایط مساعدی نداشتند آماده بازی می شدند. آبی پوشان در فصل نقل و انتقالات مجددا غلامرضا فتح آبادی را آبی پوش کردند و با بازگشت جعفر مختاری فر به ایران تا حدود زیادی تیم تقویت شد. در سمت مقابل جدایی نابهنگام شاهرخ بیانی از استقلال، در پی اختلافات داخلی بازیکنان و مدیران، و پیوستنش به جمع سرخپوشان دربی را حساس تر از قبل کرد.
تغییرات استقلال محدود به این موارد نشد و روی نیمکت مربیگری هم منصور پورحیدری جای خود را در میانه راه به عباس رضوی داد. رضا احدی، اصغر حاجیلو، سعید مراغه چیان، رسول غنی زاده و مجید رضایی مصدومان استقلالی ها بودند که برای دربی به مرز آمادگی رسیدند. در جمع شاگردان پروین اما مصدومی برای بازی به چشم نمیخورد به جز خود علی پروین که به علت سرماخوردگی قادر به همراهی تیمش به عنوان بازیکن نبود. تنها دغدغه پروین برای ارنج کردن تیمش برابر استقلال، غیبت بهروز سلطانی بود که آن هم چند روز پیش از بازی با بازگشت سلطانی از آلمان برطرف شد اما باز هم علی پروین برای شروع مسابقه ترجیح داد از بهروز سلطانی نا آماده استفاده نکند و وحید قلیچ را درون چارچوب دروازه پرسپولیس قرار داد.
در حالی که جام جهانی 1986 مکزیک در مرحله یک هشتم نهایی دنبال می شد در ایران منوچهر نظری راس ساعت سه و نیم بعد از ظهر سوت آغاز بیست و هشتمین شهرآورد تهران را به صدا در آورد.
بازی با دوندگی بی امان پرسپولیسی ها در مقابل بازی ایستای آبی پوشان آغاز شد. این سبک استقلالی ها که سعی در آرام کردن بازی داشتند در برابر مهاجمان سرعتی پرسپولیس مانند ناصر محمدخانی، فرشاد پیوس و از همه مهمتر شاهرخ بیانی، که انگیزه های فراوانی برای درخشش در برابر تیم سابقش داشت، زیاد دوام نیاورد و در دوازدهمین دقیقه کار دست آبی پوشان داد. پاس در عمق محمد پنجعلی پشت مدافعان استقلال به ناصر محمدخانی سرعتی رسید تا در تقابل با سعید مراغه چیان پرسپولیسی ها را صاحب یک ضربه پنالتی کند.
حالا در دقایق ابتدایی بازی ناصر حجازی باید در برابر ضربه پنالتی هم تیمی سابقش شاهرخ بیانی قرار می گرفت. کار سختی که در نهایت با موفقیت بیانی همراه شد و پرسپولیس با یک گل زود هنگانم از استقلال پیش افتاد. این گل آب سردی بود بر پیکر استقلالی ها.
اکثر حرکات پرسپولیس از جناح راست بود جایی که ناصر محمدخانی سرعتی در برابر جعفر مختاری فر قرار داشت که از آمادگی روزهای اوج به دور بود. استقلالی ها هم برای پایه ریزی حملات خود بیشتر به جناح راستشان تکیه داشتند جایی که مجید نامجو مطلق به راحتی از سد مدافعان پرسپولیس عبور میکرد و ارسال های خطرناکی داشت. در دقیقه سی و پنجم روی یکی از همین ارسال ها درون محوطه جریمه پرسپولیس غلامرضا فتح آبادی و وحید قلیچ بر سر تصاحب توپ برخورد شدیدی با هم کردند که منجر به آسیب دیدگی سختی برای قلیچ شد. وحید قلیچ که در این برخورد از ناحیه گردن و ستون فقرات دچار ناراحتی شده بود به اجبار جای خود را به بهروز سلطانی داد.
سه دقیقه بعد سانتر شاهین بیانی روی دروازه پرسپولیس چیزی نمانده بود که مستقیما وارد دروازه شود اما عکس العمل به موقع سلطانی توپ را از زیر تیر افقی به کرنر فرستاد. نیمه اول مسابقه با همین سه اتفاق قابل ذکر پایان یافت. هرچند که در یک صحنه به علت خطای شدید شاهین بیانی روی ناصر محمدخانی پرسپولیسی ها معتقد بودند که یار آبی پوش باید با کارت قرمز جریمه شود اما تصمیم داور این نبود و دو تیم با یازده بازیکن و نتیجه 1-0 به سود پرسپولیس به رختکن فتند.
با شروع نیمه دوم پرویز مظلومی جانشین بهتاش فریبا شد تا با اضافه شدن قدرت تهاجمی استقلال، عبدالعلی چنگیز هم آزادانه تر بتواند در کارهای تهاجمی شرکت کند. در همان اولین دقیقه نیمه دوم شوت بیست و پنج متری و زمینی نامجومطلق را که در آستانه ورود به دروازه بود بهروز سلطانی به سختی و در دو مرحله مهار کرد. چهار دقیقه بعد در دقیقه 50 باز هم نامجومطلق از جناح راست بعد از عبور از حمید درخشان توپ را به محوطه جریمه پرسپولیس فرستاد. پرویز مظلومی به زیبایی توپ را رها کرد تا فتح آبادی که در موقعیت بهتری بود صاحب شانس گلزنی شود اما استپ بد فتح آبادی توپ را به راحتی در اختیار سلطانی قرار داد. استقلالی ها در این دقایق صاحب توپ و میدان بودند اما به مانند نیمه اول باز هم روی سرعت پرسپولیسی ها دروازه خود را باز شده دیدند. در دقیقه 52 ناصر محمدخانی با تکنیک بالا و قدرت حمل توپ خوبش از کمند دو مدافع استقلال به زیبایی عبور کرد و با یک پاس در عمق تماشایی باز هم شاهرخ بیانی را در موقعیت گلزنی قرار داد تا ضربه آرام و بغل پای شاهرخ بیانی به دومین گل بازی، پرسپولیس و شاهرخ تبدیل شود.
استقلالی ها برای کم کردن فاصله حملات خود را بیشتر کردند. در دقیقه 59 خطای محمدحسن انصاری فرد یک کارت زرد برای او و یک ضربه کاشته برای استقلالی ها به ارمغان اورد. ضربه ایستگاهی را احدی روی دروازه فرستاد و غلامرضا فتح آبادی در تیر دورتر با یک ضربه سر میرفت تا قفل دروازه پرسپولیس را بشکند اما با بدشانسی توپش با اختلافی اندک از کنار دروازه راهی اوت شد. حمله بعدی پرسپولیسی ها به گل سوم بازی تبدیل شد. در دقیقه 60 بازی شاه ماهی پرسپولیسی ها کار آبی پوشان را تمام کرد. ناصر محمدخانی در میانه های میدان پا به توپ شد و بعد یک همکاری زیبا با شاهرخ بیانی و عبور از میان مدافعان استقلال توپ را برای سومین بار به قعر دروازه حجازی فرستاد.
با این گل کار استقلال تمام شده بود اما باز هم استقلالی ها دست از حمله کردن بر نمیداشتند. پنج دقیقه بعد ارسال شاهین بیانی به محوطه جریمه پرسپولیس بالاتر از همه درون دستان سلطانی آرام گرفت. آخرین موقعیت خطرناک بازی هم در دقیقه 79 نسیب استقلالی ها شد و باز هم روی یک ارسال از کناره ها. عبدالعلی چنگیز یار تکنیکی استقلالی ها بعد از عبور از مدافع مستقیمش توپ را روی دروازه پرسپولیس ارسال کرد اما باز هم ضربه سر فتح آبادی راهی به دروازه پرسپولیس پیدا نکرد. در دقایق پایانی بازی هم اتفاق خاصی رخ نداد و این پرسپولیسی ها بودند که حالا به آرام کردن بازی می پرداختند تا در نهایت با سوت آقای نظری یک پریوزی شیرین سه گله در کارنامه پرسپولیسی ها به ثبت برسد. شاهرخ بیانی ستاره شاکی سابق استقلال و حالا شماره ده موفق پرسپولیس در این بازی دو گل زد و یک گل ساخت و در کنار ناصر محمد خانی که او هم دو گل ساخت و یک گل زد از بهترین های میدان بود.
شاید اگر شاهرخ در این بازی آبی پوش بود نتیجه چیز دیگری می شد اما فوتبال همین است. در تیم استقلال هم علی رقم نتیجه بدی که برای آنها رقم خورد می توان مجید نامجومطلق و شاهین بیانی را به عنوان بهترین بازیکنان تیم نام برد.
بعد از بازی عباس رضوی به خبرنگاران گفت: « ما امروز یک تیم بیمار داشتیم که خیلی از بازیکنان شرایط حضور در میدان را نداشتند. پرسپولیسی ها بدون اینکه حتی یک شوت به چارچوب دروازه ما شلیک کنند سه گل به ما زدند. » علی پروین هم با اشاره به شرایط بد باشگاه استقلال در جمع خبرنگاران عنوان کرد: « ما در این بازی سه عامل موفقیت داشتیم، اول اختلافات داخلی در کادر سرپرستی حریف، دوم نا هماهنگی بازیکنان استقلال و سوم استفاده خوب بازیکنان ما از شکاف عمیق دفاع استقلال. »
بعد از اتمام مسابقه شایعاتی مبنی بر شکایت باشگاه استقلال درباره بازی کردن بهروز سلطانی پخش شد. استقلالی ها معتقد بودند که بهروز سلطانی در مدتی که در آلمان به سر میبرد با تیمی از این کشور قرارداد امضا کرده و طبق قوانین حق بازی در دربی برای پرسپولیسی ها را نداشته. البته مصطفی شرکا سرپرست هیئت فوتبال تهران وجود چنین شکایتی از سوی باشگاه استقلال را رد کرد.
قسمت های قبلی:
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی بیست و هفتم؛ عجیب ترین دربی تاریخ
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی بیست و ششم؛ پایان خوب استقلال در حضور روشن بعد از چهار سال
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی بیست و پنجم؛ استقلال پرویی در تساوی 85 هزار نفری
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی بیست و چهارم؛ خداحافظی با آقای گل دربی ها
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی بیست و سوم؛ هرج و مرج و تنها دربی نیمه تمام تاریخ
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی بیست و دوم؛ انتقام و ایرانپاکی که آقای گل دربی ها شد
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی بیست و یکم؛ برد سه گله تاج جوان برابر پرسپولیس
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی بیستم؛ یک مُرده، یک بازی ضعیف و 90 هزار هوادار پرشور
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی نوزدهم؛ جنجال در دقیقه 85، توپ گل شد؟
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی هفدهم؛ پرسپولیس نود دقیقه حمله کرد؛ حاصل، سه گل در کیسه
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی شانزدهم؛ پرسپولیس بر تاج قهرمان پیروز شد
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی پانزدهم؛ پایان افسانه شکست ناپذیری پرسپولیس با معجزه حجازی
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی چهاردهم؛ بدشانسی تاج و فرار پرسپولیس به سمت جام
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی سیزدهم؛ شش گل در کیسه تاج
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی دوازدهم؛ جام اتحاد پیش درآمدی بر آغاز لیگ سراسری
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی یازدهم؛ حرفه ای گری یا فوتبال آماتوری؟ مسئله این است
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی دهم؛ دبل رقیب و قهرمانی
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی نهم؛ این پرسپولیس بی رحم
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی هشتم؛ یک بازی به قیمت قهرمانی
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی هفتم، جذابِ خشن
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی ششم؛ کامبک 17 دقیقه ای تاجی ها در دربی دوستانه
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی پنجم؛ خشم عزیز و روز سیاه داوری
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی چهارم؛ شکست تلخ و کوچ ستارگان
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی سوم؛ تساوی، قهرمانی و صعود به جام باشگاه های آسیا
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی دوم؛ غیر رسمی اما جذاب، مسابقه ای که در میان تاریخ گم شده بود