ای سیک (ASIC) چیست؟ و نحوه کار با آن به چه صورت است؟
بی شک اگر از افراد آشنا یا فعال در حوزه ارزهای دیجیتال باشید، حتما این سوال برایتان پیش آمده است که چگونه بسیاری از ماینرها از روش های کاملاً بهینه و مقرون به صرفه از دستگاههایشان استفاده میکنند؟ بحث ای سیک دقیقا همینجا اهمیت پیدا می کند. ASIC ای سیک به مدار مجتمع خاصی گفته […]
بی شک اگر از افراد آشنا یا فعال در حوزه ارزهای دیجیتال باشید، حتما این سوال برایتان پیش آمده است که چگونه بسیاری از ماینرها از روش های کاملاً بهینه و مقرون به صرفه از دستگاههایشان استفاده میکنند؟ بحث ای سیک دقیقا همینجا اهمیت پیدا می کند. ASIC ای سیک به مدار مجتمع خاصی گفته میشود که به منظور انجام عملیاتهای خاص طراحی شده است. تفاوت آن با مدار معمولی در سرعن محاسبه و میزان برق مصرفی و هزینه تولید است. در این مقاله از سری مقالات آموزش ارز دیجیتال قصد داریم تا به نقد و بررسی و کارکرد ایسیکها بپردازیم. تا انتها با ما همراه باشد.
مدار مجتمع
مدار مجتمع یا همان ریز تراشه (IC) مجموعهای از مدارات الکترونیکی هستند که با استفاده از مواد نیمه رسانا مانند سیلیسیوم در ابعاد کوچک (حدود یک سانتی متر مربع) ساخته میشوند. مدارهای مجتمع خیلی فشردهای نیز وجود دارند که در آن هزاران ترانزیستور در یک ریز تراشه ساخته میشود. هر ریز تراشه دارای چندین ورودی است که با پردازش این ورودیها، مقادیر خروجی را تولید و در بهش خروجی خود قرار میدهند. هر یک از این مدارهای مجتمع وظایف مختص خود را در یک مدار انجام میدهند. برخی از مدارهای مجتمع با سیگنال های آنالوگ و برخی دیگر با سیگنال های دیجیتال کار میکنند. از مهمترین مدارهای ساخته شده به صورت مجتمع که میلیاردها ترانزیسوتر را در سطح کوچکی جای داده است، واحد پردازنده مرکزی (CPU) است.
تابع هش چیست؟
تابع هش، تابعی است که یک ورودی با اندازه محدود را مشخص کرده و عملیاتی را بر روی انجام داده و در نهایت یک خروجی با طول ثابت ایجاد میکند. هر یک از ورودیها، خروجی منحصر به فرد خود را داشته و به آن هش گفته میشود. نکته مهم در خصوص تابع هش این است که این تابع برگشت ناپذیر است؛ بدین معنان که با داشتن خروجی امکان مشخص کردن ورودی وجود ندارد. برای نمایش هش باید از یک عدد در مبنای ۱۶ (هگزادسیمال) استفاده کرد.
ماینینگ چیست؟
ماینینگ مجموعه فرآیندهایی است که در طول آن تراکنشها تایید شده و به بلاک چین اضافه میشود. نتیجه این فرآیند، استخراج کوینهای جدید است. فرآیند ماینینگ را هر فردی که به اینترنت و یک دستگاه مناسب دسترسی داشته باشد میتواند انجام دهد؛ همانطور که میدانید این فرآیند غیرمتمرکز است و از سراسر جهان امکان کنترل آن وجود دارد؛ به همین دلیل برای حفظ شبکههای استخراج و بالا بردن انگیزه ماینرها، برای آنها پاداش در نظر گرفته میشود.
همانطور که سیستم ماینرها جزء سیستمهای جدید و نوپا هستند، زمان عرضهای آیسیکها نیز به سال ۲۰۱۳ برمیگردد. ایسیکها ابتدا فقط برای استخراج بیت کوین مورد استفاده قرار میگرفتند، اما با گذشت زمان از برای استخراج لایت کوین و دش کوین نیز مورد استفاده قرار گرفتند. ASIC در بلاک چین امنیت سیستم را بالاتر می برد اما یکی از باگهای آن مصرف برق بالا است.
تعریف ای سیک (ASIC)
همانطور که گفتیم مدارهای مجتمع یا همان ریز تراشهها به منظور کاربردهای خاصی طراحی شدهاند و از مزیتهای آنها نسبت به تراشهای معمولی میتوان به کارایی، سرعت عملیاتی و توان مصرفی آنها اشاره کرد. اما این تراشهها نیز نسبت به نوع معمولی قابلیت انعطاف و توسعه پذیری پایینتری دارند، زیرا یک قابلیت و کاربرد خاص به صورت سخت افزاری درون آنها تعبیه شده است که قابل تغییر و گسترش نیست. همچنین هزینههای لازم برای تولید این تراشه ها به اندازهای بالاست که اگر تعداد موردنیاز آنها برای تولید از حد خاصی کمتر باشد از نظر اقتصادی تولید آنها مقرون به صرفه نیست، زیرا لازم است تا زمان زیادی صرف طراحی آنها شود. ایجاد تغییر هر چند کوچک در این تراشهها نیز نیازمند زمان و هزینهای بسیار بالا است.
طبق گفته شرکتهای بزرگی در جهان از جمله آی بی ام واژه “ای سیک” از عبارت (application-specific integrated circuit) گرفته شده است؛ با وجود اینکه ابهاماتی در خصوص تلفظ درست این واژه به دو شیوه «اَسیک» و «ای سیک» وجود داشت؛ اما با توجه به منابع معتبری مانند وب سایت edacafe مشخص شد که تلفظ صحیح این واژه به صورت«a-sick» است که در فارسی به آن “ای سیک” گفته میشود.
دلایل محبوبیت ای سیک(ASIC) چیست؟
– به صرفه بودن از نظر انرژی و سرعت
مشکل انرژی و روند سرعت یکی از دغدغههای اصلی افرادی است که قصد انجام چند کار را به صورت همزمان دارند. باز کردن چند برنامه به صورت همزمان بر روی گوشی که سبب کند شدن سرعت آن میشود بهترین مثال برای این مورد است. در ای سیک نیز به این صورت است، مثلاً زمانیکه شما آن را بر روی استخراج بیت کوین تنظیم میکنید، تنها بر روی آن متمرکز خواهد شد. در نتیجه تمام توان مصرفی خود را صرف استخراج بیت کوین کرده و کارایی آن در مقایسه با سایر رقبای خود بهتر است.
– مقرون به صرفه بودن نبست به سایر رقبا
یک نکته مهم و حائز اهمیت دیگر در زمان خرید دستگاههای ای سیک، قیمت این دستگاهها است. در هنگام تهیه ASICها میزان بالاتر بودن قیمت برابر است با کارایی بیشتر آنها و کسب درآمد بیشتر. بنابراین در ASICهایی که برای تهیه ارز دیجیتال تهیه میکنید قیمت حائز اهمیت است و هرقدر که قیمت یک ایسیک بالاتر باشد، امکان کسب درآمد بیشتر از آن نیز وجود دارد. برای محاسبه میزان سود خود میتوانید از ماشین حساب ماینر استفاده کنید؛ با استفاده از این ماشین حساب میتوانید میزان سود و زیانی که یک ماینر میتواند برای کاربر داشته باشد، به راحتی محاسبه کنید.
مزایای استخراج ASIC
با وجود اینکه استخراج ASIC از لحاظ سخت افزاری در مقایسه با سایر برنامههای سخت افزاری هزینه بیشتری دارد، اما دارای مزایایی نیز هستند که در ادامه به آنها میپردازیم:
به دلیل داشتن ماهیت تخصصی خود در استخراج و داشتن قابلیت پلاگین و استخراج، راه اندازی آنها بسیار آسان است. بازده استخراج آنها در مقایسه با سایر کارتهای گرافیک بالاتر بوده و پردازنده قدرت محاسبه و کارایی بالاتری دارند. با قدرت بسیار بالایی که ایسیکها دارند، می توانید مطمئن شوید که سریع تر از هر سخت افزار دیگری پاداش دریافت کنید. با نوآوریهای استخراج معادن در سالهای اخیر، مصرف انرژی این دستگاهها در مقایسه با سایر مدلهای استخراج بسیار کمتر خواهد بود.نحوه کار ای سیک ها
می دانیم که فرآیند ماینینگ حدس زدن یک عدد توسط محاسبات پیچیده است و سخت افزارهای ماینینگ از هر نوعی که باشند، برای حل کردن تابع هش محاسبات زیادی را انجام میدهند. نحوه کار دریافت پاداش در بلاک چینهای مبتنی بر اثبات کار مانند بیت کوین به این صورت است که اولین نفری که موفق به حدس آن عدد شود، پاداش بلاک را دریافت کرده و به سایر اعضای شبکه اعلام میکند که دست از حل کردن آن هش برداشته و به سراغ هش بعدی بروند. امروزه نیز افراد و سیستم های قدرتمند کامپیوتر زیادی هستند که دست به استخراج بیت کوین میزنند، اما به دلیل آن که هزینههای منابع سخت افزاری این کار بسیار بالاست، ماینرها اقدام به تشکیل گروههایی به نام استخر ماینینگ کرده و با همکاری یک دیگر اقدام به شروع حدس زدن هش و حل و ثبت بلاک میکنند، و پاداش آن را نیز بین خود تقسیم میکنند.
هنگام فرآیند استخراج هرچه یک ماینر سخت افزار سریعتری داشته باشد، همراه با آن میزان درآمدش نیز افزایش مییابد. سرعت دستگاههای ماینینگ توسط پارامتری به نام نرخ هش (هش ریت) اندازه گیری میشود و نحوه محاسبه آن هش بر ثانیه است. هرچه میزان نرخ هش بالاتر باشد، درآمد حاصل از آن نیز بالاتر خواهد بود.
خرید دستگاه ماینر
قبل از خرید دستگاه ماینر دانستن نکات زیر بسیار ضروری است؛
۱) تعداد ارزهای دیجیتال قابل پشتیبانی
مهم ترین نکته قبل از خرید ای سیک این است که بدانید که دقیقاً قصد استخراج چه رمزارزی را دارید. به عنوان مثال دستگاه Antminer S17 فقط از الگوریتم SHA-256 که شامل بیت کوین، بیت کوین کش و چند ارز دیگر است، پشتیبانی میکند.
۲) میزان هش آن
میزان هش ارتباط مستقیم با میزان استخراج یک ارز دارد. به عنوان مثال اگر هش یک دستگاه ۷۰ باشد یعنی ۷۰ ترا هش محاسبه را در ثانیه انجام میدهد. در بازار برخی از دستگاههای استخراج با چند قدرت هش ریت عرضه میشوند تا قیمتهای مختلفی را در بر گیرند. در خصوص قیمت آنها نیز توجه کنید که هرچه یک دستگاه هش ریت بالاتری داشته باشد، قیمت آن نیز بیشتر خواهد بود.
۳) میزان برق مصرفی
بدون شک دستگاههایی که میزان برق کمتری مصرف میکنند، بهترین گزینه برای انتخاب هستند، بنابراین برای این منظور بهتر است که به دنبال جدیدترین مدلهای ASIC ها باشید.
۴) میزان صدای تولیدی
یکی از فاکتورهایی که سبب پشیمانی افراد مبتدی از فرایند استخراج میشود، صدای بالای دستگاههای ماینر است؛ بنابراین در صورتیکه مکان مورد نظر شما برای استخراج رمزارزهای از محل زندگی افراد دور نیست، بهتر است تا هنگام انتخاب دستگاه به این فاکتور توجه زیادی داشته باشید.
۵) تعمیر و گارانتی
از آنجا که در سالهای اخیر شاهد خرید و فروش دستگاههای ماینر در ایران هستیم، برخی از قطعات داخلی آنها نیز مانند قطعات دستگاههای antminer , Bitmain در بازار موجود است. با این وجود اگر به کشورهای تولید کننده دستگاههای ماینینگ دسترسی دارید، به این نکته نیز توجه زیادی کنید.
۶) سالم بودن دستگاه
از آنجا که متاسفانه خرید و فروش دستگاههای ماینینگ به صورت قاچاق انجام میشود، حتماً در هنگام خرید به خوبی و با دقت ظاهر آنها را بررسی کنید تا آسیب دیدگی نداشته باشند. در خصوص دستگاههای ASIC نیز حتماً پس از خرید آن را راه اندازی کرده و ۴۸ ساعت قبل از استخراج اصلی، آن را تست کنید. برای این کار وارد پنل مدیریت دستگاه شده و قسمتStatus را چک کنید.
جمع بندی
ما در این مقاله به بررسی کلی در خصوص ایسیکها پرداختیم؛ ای سیک به دستگاههایی گفته میشود که به منظور استخراج رمزارزها مورد استفاده قرار میگیرد. این دستگاهها در مقایسه با دستگاههای استخراج معمولی از قدرت، سرعت و کارایی بیشتری برخوردارند. هدف از ایجاد این دستگاهها برطرف کردن باگها و سختیهای استخراج با دستگاههای معمولی بود. در نهایت اگر شما نیز قصد فعالیت در این حوزه را دارید، بهتر است تا همیشه اطلاعات خود را به روز نگه داشته و به درک عمیق تری از پیچیدگی های فنی این دستگاه و فناوریهای این حوزه برسید.
سوالات متداول
۱. قبل از خرید دستگاه ای سیک چه نکاتی را باید در نظر گرفت؟
تعداد ارزهای دیجیتال قابل پشتیبانی میزان هش آن میزان برق مصرفی میزان صدای تولیدی تعمیر و گارانتی سالم بودن دستگاه۲. نحوه کار ای سیک ها به چه صورت است؟
هنگام فرآیند استخراج هرچه یک ماینر سخت افزار سریع تری داشته باشد، همراه با آن میزان درآمدش نیز افزایش می یابد. سرعت دستگاه های ماینینگ توسط پارامتری به نام نرخ هش (هش ریت) اندازه گیری می شود و نحوه محاسبه آن هش بر ثانیه است. هرچه میزان نرخ هش بالاتر باشد، درآمد حاصل از آن نیز بالاتر خواهد بود.