علت اصلی ممنوعیت واردات محصولات کشاورزی ایرانی به روسیه چه بود؟
در روزهای اخیر و به دلیل ممنوعیت واردات محصولات کشاورزی ایرانی به خاک روسیه حواشی بسیار زیادی برای دو کشور ایجاد شده است؛ حال باید دید که علیرغم نیاز روسیه به محصولات کشاورزی و مواد غذایی تازه ،چرا گمرک این کشور مانع از ورود محصولات کشاورزی ایرانی شده است
گروه بازرگانی بازارنیوز- سعید ترکاشوند؛ طی روزهای اخیر مباحث و یا حتی شایعات متعددی پیرامون خبر ممنوعیت واردات محصولات کشاورزی ایران به کشور روسیه در رسانهها و فضای مجازی مطرح شده است؛ این موضوع اواخر هفته قبل به وقوع پیوسته و نکته جالب آن است که در همین مدت زمان کوتاه، حواشی بسیار زیادی را برای روابط تجاری دو کشور ایران و روسیه به وجود آورده است.
«حسین کاخکی» مدیرکل دفتر همکاریهای بینالمللی گمرک جمهوری اسلامی در گفتگویی از رشد ۴۹ درصدی صادرات ایران در سه ماهه نخست سال ۱۴۰۰ نسبت به مدت زمان مشابه خود در سال ۹۹ خبر داده و در اتباط با آن تشریح کرد: واردات ایران از کشور روسیه به ارزش دلاری ۷۷۲ میلیون دلار در سه ماهه اول سال ۱۴۰۰ نسبت به سه ماهه سال قبل حدود ۱۵ درصد افزایش داشته است. از سوی دیگر در مورد صادرات محصولات ایرانی نیز ما شاهد رشد ۴۹ درصدی صادرات کلاهای ایرانی به روسیه نسبت به سه ماهه اول سال ۹۹ بودهایم
علاوه بر این و بر اساس برسیهای خبرنگار بازارنیوز، از ابتدای سال ۲۰۲۰ میلادی و با وجود همهگیری کرونا و اعمال تحریمهای و فشار حداکثری ایالات متحده آمریکا به ایران، میزان صادرات کشورمان به روسیه به ۸۰۰ میلیون دلار در سال رسیده است که این موضوع خود یک رکورد بیسابقه در تاریخ تعاملات اقتصادی بین دو کشور محسوب میشود
طبق آمار اعلام شده از سوی گمرک روسیه، صادرات ایران به این کشور در سال ۲۰۲۰ به یکباره از عدد ۳۹۰ میلیون دلار در سال ۲۰۱۹ با رشدی حدود ۱۰۵ درصدی مواجه شده است. افزایش صادرات ایران به روسیه در حالی اتفاق افتاد که تحت تاثیر تشدید تحریمهای آمریکا رقم صادرات نفت ایران به کمتر از ۳۰۰ هزار بشکه در سال ۲۰۲۰ رسیده بود.
علیرغم گستردگیهای موجود و حجم بالای روابط تجاری ایران و روسیه به عنوان دو کشور همجوار، در روزهای اخیر شاهد آن بودیم که به دلیل ممنوعیت واردات محصولات کشاورزی ایرانی به خاک روسیه حواشی بسیار زیادی برای روابط دو کشور ایجاد شده است.
جدولی فوق شرح کاملی را از نوع و حجم صادرات محصولات کشاورزی ایران به کشور روسیه ارائه میدهد؛ کشور روسیه یک کشور سرد سیر و نیازمند به محصولات کشاورزی و مواد غذایی تازه است و اکنون ایران به عنوان یک کشور همجوار و داریی یک اقلیم طبیعی مناسب بخش عظیمی از نیازهای روسیه را برآورد میسازد؛ با وجود چنین وابستگی حال این سوال پیش میآید که چرا گمرک روسیه مانع از واردات محصولت کشاورزی ایرانی به خاک خود شده است.
هیچ کارشکنی در کار نیست، محصولات کشاورزی غیر بهداشتی بودند
«روح الله لطیفی» سخنگوی گمرک کشور در گفتگو با بازارنیوز ضمن رد هر گونه کارشکنی و ممانعت در روند صادرات محصولات کشاورزی ایرانی به روسیه اظهار کرد: بعضی از اقلام کشاورزی صادراتی ایران به کشور روسیه به ویژه محصولی همچون فلفل دلمهای استانداردهای بهداشتی لازم و مد نظر کشور روسیه در مورد سموم موجود در محصولات را نداشتند و اکنون همین مسئله باعث ممنوعیت واردات این قبیل محوصلات به خاک روسیه شود.
سخنگوی گمرک تاکید کرد: در صورت دریافت مجوز و استاندارهای بهداشت کشور روسیه، امکان وارد شدن محصولات مرجوعی یکی امر دور از ذهنی نخواهد بود چرا که اکنون ۸۵ درصد از کل حجم صادراتی ایران به کشور روسیه شامل محصولات کشاورزی و غذایی است.
وی افرود: ایجاد ممنوعیت بر واردات محصولاتی بر خلاف استانداردهای بهداشتی یک کشور یک امر طبیعی است، اما میتوان برخی از محصولات کشاورزی نزدیک به استانداردها را با استفاده از از مذاکرات با مقامات کشور روسیه روانه بازار این مشور کرد؛ پیرو همین موضوع سلازمان توسعه تجارت وسفارتخانه اکشورمان پیگیر این موضوع خواهند بود.
این ممنوعیت تنها شامل محمولههای فلفل دلمهای است.
«کامبیز میرکریمی» نایب رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و روسیه نیز در گفتگو با بازارنیوز به خبر ممنوعیت واردات محصولات کشاورزی ایران به خاک روسیه واکنش نشان داده و پیرامون آن اظهار کرد: هیچ ممنوعیتی شامل همه اقلام محصولات کشاورزی نشده و در این میان تنها محمولههای فلفل دلمهای هستند که به دلیل عدم همخوانی با استانداردهای بهداشتی کشور روسیه امکان وارد شدن به بازار این کشور را نداشته اند.
نایب رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و روسیه تاکید کرد: این امر یک مسئله متداول در روابط تجاری ایران و روسیه بوده و این ممنوعیت بعضا در مورد برخی از کالاهای روسیه به هنگام ورود به بازار ایران نیز به وجود میآید.
وی پیرامون استانداردهای لازم برای صادرات محصول کشاورزی به کشور روسیه گفت: مباحث و موارد گوناگونی در ارتباط با مولفههای استاندارد محصولات کشاورزی وجود دارد، اما اکنون ایرادی که پیرامون این مسئله وجود دارد این است برخی از محصولات کشاورزی با بسته بندی غیر بهداشتی به این کشور صادر و در این میان صادرکننده و شرکت حمل ونقل این مسکل را بر گردن یکدیگر میاندازند.
میر کریمی در پایان و پیرامون زمزمههایی مرتبط با کارشکنی رقبای ترکیهای و گروههای صهیونیستی در ساختار روابط تجاری ایران و روسیه گفت: این شایعه در مورد ممنوعیت واردات محصولات ایرانی به روسیه شنیده شده، اما نمیتوان آن را تایید کرد در عین حال وجود رقابت ناسالم در حوزه تجارت خارجی نیر یک امر بدهی بوده و امکان تحقق این موضوع در بازار روسیه نیز بعضا محقق میشود و این به دیپلماسی اقتصادی دولت باز میگردد، اما این که بخواهیم مسئله را قبل از برسی موارد فنی و بهداشتی، آن را سیاسی کنیم امر شایستهای نیست.
پایان پیام//