حریره؛ گنجینه هویت بخش کیش

منبع خبر / کیش / 12-01-1401

حریره؛ گنجینه هویت بخش کیش

کیش - ایرنا - رفتن به دل تاریخ کیش علاقه مندانش را به حریره می کشاند شهری که به عنوان گنجینه ای هویت بخش حکایت از قدمت یک هزار ساله این جزیره دارد.

به گزارش ایرنا، شهر تاریخی هزار ساله حریره به وسعت ۱۲۰ هکتار در شمال کیش واقع شده و از چند بخش شامل عمارت اعیانی، مسجد تاریخی، حمام، قنات های قدیمی و بندرتاریخی تشکیل شده و یافته های تاریخی نشان از شکوه و عظمت آن است.

این شهر باستانی مربوط به سده پنجم تا دهم هجری قمری ( دوره ساسانیان و اوایل دوره اسلامی ) است که در سال ۱۳۷۶ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

مطالعات، پژو هش ها و کاوش های باستان شناسی در این شهر که از سال ۱۳۵۰ با حضور باستان شناسان داخلی و خارجی و از سال ۱۳۷۰ انجام شده است زوایایی از معماری اسلامی یک کلان شهر دوره اسلامی را نشان می دهد که به مدت ۵۰۰ سال و از قرن چهارم هجری تا قرن دهم هجری مسکونی و آباد بوده است.

با توجه به گستردگی این شهر در ساحل دریا ، به عنوان یک بندر شهر مهم نیز شناخته می شودکه بخش زیادی از معماری آن اسکله های قدیمی و بندرگاه تجاری آن بوده است.

شاید کمتر کسی باور کند که این شهر در اوج شکوفایی خود یکی از مراکز اصلی مبادلات تجار میان چین ، اروپا و شمال آفریقا بوده که با توجه محصور بودن جزیره در نوع خود منحصر بفرد است.

طی کاوش های انجام شده در این جزیره خانه اعیانی در نتیجه کاوش های یکی از تپه های شهر حریره بیرون آمده که حکایت اجتماع در آن است و اشیا سفالی، تزئینات دیوارها با گچ بری و کاشی های لعابدار مربوط به قرن های ۱۳ و ۱۴ میلادی بدست آمده است.

آثار به جا مانده از حمام حریره نیز در فاصله کمی از خانه اعیانی قرار داشته و دارای قسمت هایی مانند سربینه ، گرمخانه و تون حمام است که با صحن های متعدد و حصار آن در مجموع ۵۰۰ متر مربع وسعت داشته است.

در کرانه شمالی شهر تاریخی حریره، بر روی صخره ای بلند تاسیسات کارگاهی با بقایای بندرگاه تاریخی وجود دارد که با مجموعه کانال های افقی وزیرزمینی و چاه هایی که در دل لایه های مرجانی و کانال هایی که رو به دریا حفر شده ارتباط شهر را به دریا برقرار می کرده است.

در شرق این شهر تاریخی در سال ۱۳۷۸ طی کاوش های باستان شناسی بقایای مسجدی بزرگ به وسعت ۲ هزار متر مربع در شهر تاریخی حریره پیدا شد که به خاطر موقعیت قرار گیری دقیقا در مرکز این شهر و در واقع مسجد جامع آن به حساب می آید.

حریره؛ گنجینه هویت بخش کیش

سرپرست توسعه گردشگری و میراث فرهنگی معاونت گردشگری سازمان منطقه آزاد کیش در این ارتباط به ایرنا گفت: حوزه میراث فرهنگی این سازمان طی سه سال گذشته اقدامات قابل توجهی در جهت آماده سازی زیرساختها بر اساس ضوابط و دستور العملهای ثبت آثار در فهرست میراث جهانی یونسکو انجام داده است.

فضل الله زرین جویی اظهار داشت: با همکاری وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و اداره کل این وزارتخانه در استان هرمزگان انجام داده که از جمله مهمترین آنها تهیه طرح جامع راهبردی و پلان مدیریت شهر تاریخی حریره در هشت پاره و منطبق بر طرح جامع مقصد کیش که یکی از مهمترین گام ها در جهت تحقق اهداف ثبت جهانی و تعریف جایگاه این جاذبه تاریخی ارزشمند گردشگری است.

وی افزود: هماهنگی ایجاد پایگاه ملی حریره، راه اندازی کارگاه مرمت آثار بدست آمده از این شهر، ایجاد مخزن اشیا و راه اندازی موزه اشیا بدست آمده از کاوشهای باستان شناسی حریره،کاوش و مرمت ابنیه محوطه و ساماندهی محوطه برای بازدید گردشگران از دیگر اقدامات در این زمینه است.

زرین جویی اضافه کرد: با ارائه نتایج اقدامات انجام شده و بازدید مدیران و کارشناسان وزارت میراث فرهنگی ، شهر تاریخی حریره نیز در فهرست سکونتگاه های تاریخی حاشیه شمال خلیج فارس بهمراه بندر تاریخی کنگ و لافت به عنوان نامزد برای ثبت در فهرست آثار میراث جهانی یونسکو قرار داده شد.

وی یادآور شد: ثبت این شهر تاریخی در فهرست میراث جهانی یونسکو در آینده ای نه چندان دور علاوه بر اینکه به عنوان یکی از اسناد مهم خلیج فارس در اثبات حقانیت خلیج همیشه فارس خواهد بود می تواند جایگاه گردشگری کیش را در سطح بین المللی با نگرش گردشگری فرهنگی و تاریخی ارتقا دهد.

شهر حریره نیز به عنوان یکی از این جاذبه های گردشگری در کیش در تعطیلات نوروزی میزبان عده زیادی از گردشگران بوده است به گونه ای که در ۱۰ روز ایام تعطیلات نوروزی حدود ۲۰ هزار نفر از ان بازدید کرده اند.


روی کلید واژه مرتبط کلیک کنید

بیشترین بازدید یک ساعت گذشته

کپشن در مورد چتر ؛ جملات کوتاه عاشقانه و غمگین برای چتر