هیدروکلروتیازید برای چه بیماری تجویز می شود؟ چه عوارضی دارد؟
قرص هیدروکلروتیازید برای کنترل فشار خون بالا و کاهش احتباس مایعات در بدن تجویز میشود. بهتر است این دارو را صبحها مصرف کنید تا برای ادرار کردن از خواب بیدار نشوید. یکی از عوارض شایع آن کاهش میل جنسی و اختلال در نعوظ است. The post هیدروکلروتیازید برای چه بیماری تجویز می شود؟ چه عوارضی دارد؟...
قرص هیدروکلروتیازید برای کنترل فشارخون تجویز میشود. اگر پزشک برای شما این دارو را تجویز کرده است، باید پیش از مصرف در مورد تداخلات دارویی، عوارض و نحوه مصرف آن اطلاعات کامل داشته باشید. در این مطلب سعی میکنیم توضیح دهیم که عوارض داروی هیدروکلروتیازید چیست؟ این دارو در چه مواردی تجویز میشود؟ نحوه مصرف این قرص چگونه است؟ آیا برای درمان بیماریهای کلیوی و کبدی میتوان از این دارو استفاده کرد؟ بهترین زمان مصرف این دارو چه زمانی است؟
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد این دارو میتوانید از مشاوره دارویی با داروساز یا دکتر قلب و عروق در دکترتو استفاده کنید. در سایت دکترتو امکان مشاوره با متخصصان به صورت حضوری، آنلاین و تلفنی وجود دارد.
هیدروکلروتیازید چیست؟
هیدروکلروتیازید جز داروهایی است که برای تنظیم فشارخون تجویز میشود. کنترل فشارخون از سکته مغزی، حمله قلبی و بیماریهای کلیوی جلوگیری میکند. این دارو از دسته داروهای دیورتیک است. دیورتیکها باعث تولید ادرار بیشتر شده و از این طریق نمک و آب اضافی را از بدن خارج میکنند.
نام انگلیسی: Hydrochlorothiazide
اسامی رایج در ایران:
قرص هیدروکلروتیازید دی پی 50 میلیگرمهیدروکلروتیازید ایران دارو 50 میلیگرمهیدروکلروتیازید ایران دارو 25 میلیگرمقرص دیورزید 50 میلیگرمموارد مصرف قرص هیدروکلروتیازید
از این دارو بهتنهایی یا همراه با سایر داروها برای کنترل فشارخون بالا استفاده میشود. برای کنترل فشارخون پزشک علاوه بر تجویز این دارو یا داروهای دیگر تغییرات در سبک زندگی را ضروری میداند. این دارو جز دسته دیورتیکها است و با افزایش ادرار کلیهها را از شر آب و نمک غیرضروری خلاص میکند. به همین دلیل برای درمان ادم از هیدروکاروتیازید استفاده میشود.
ادم در واقع احتباس مایعات در بدن است. در برخی افراد مشکلات پزشکی مانند بیماری های قلبی، کلیوی و کبدی باعث احتباس مایع در بدن شده و در برخی دیگر مصرف داروهایی مانند استروژن و کورتیکواستروئید باعث بروز این عارضه میشود. در تمامی این موارد مصرف قرص هیدروکلروتیازید میتواند مفید باشد.
مکانیسم اثر قرص هیدروکلروتیازید
هیدروکلروتیازید جز داروهای دیورتیک است. دیورتیکهای تیازیدی مکانیسمهای انتقال سدیم و کلرید را توسط سلولهای لوله پیچیده دیستال مهار میکنند. این کار باعث دفع بیشتر سدیم همراه با مایعات از کلیه میشود. در نتیجه دفع نمک و آب افزایش مییابد. اثر این داروها دو ساعت پس از مصرف خوراکی شروع شده و در 4 ساعت به بیشترین حد خود میرسند.
اشکال دارویی هیدروکلروتیازید
این دارو به شکل قرص یا کپسول ارائه میشود. قرص را نباید بجوید یا خرد کنید. آن را طور کامل بلعیده و همراه با آن آب بنوشید. بهتر است این قرص یا کپسول را صبحها مصرف کنید.
دوز مصرفی هیدروکلروتیازید
دوز دارو باید توسط پزشک تعیین شود. متخصص باتوجهبه نوع بیماری و شدت آن مقدار دوز را تعیین میکند. این دارو در سه دوز زیر عرضه میشود.
هیدروکلروتیازید ۱۲.۵هیدروکلروتیازید ۲۵قرص هیدروکلروتیازید ۵۰درمان احتباس مایعات:
برای بزرگسالان ممکن است پزشک یک عدد قرص هیدروکلروتیازید ۲۵ تا حداکثر دو عدد قرص هیدروکلروتیازید ۵۰ تجویز کند. این تعداد قرص را میتوان به طور همزمان یا در فواصل زمانی مصرف کرد. پزشک ممکن است این مقدار دوز را یک روز در میان یا 3 تا 5 روز در هفته تجویز کند. برای کودکان دوز بر اساس وزن تعیین میشود.
کنترل فشارخون بالا:
اگر پزشک کپسول هیدروکلروتیازید را تجویز کند، مقدار دوز مصرفی کمتر میشود. در ابتدا برای بزرگسالان یک کپسول هیدروکلروتیازید ۱۲.۵ یکبار در روز تجویز میشود. پزشک ممکن است دوز دارو را بهمرور افزایش دهد. اما در روز نباید بیشتر از یک کپسول هیدروکلروتیازید 50 استفاده کرد.
اگر پزشک قرص تجویز کرده باشد، در ابتدا باید یک قرص هیدروکلروتیازید 25 یکبار در روز مصرف کنید. بهمرور دوز دارو بیشتر میشود. برای کودکان دوز دارو باید بر اساس وزن تعیین شود.
نحوه مصرف هیدروکلروتیازید
مصرف دارو باید طبق دستورالعمل پزشک باشد. معمولا پزشک توصیه میکند صبحها همراه یا بدون غذا این دارو را استفاده کنید. دقت داشته باشید مصرف این دارو در شب باعث میشود برای ادرار کردن از خواب بیدار شوید. حداقل 4 ساعت قبل از خواب باید این قرص را مصرف کنید.
برای تاثیر بهتر این دارو باید به طور منظم آن را مصرف کنید. فشارخون بالا در بیشتر افراد احساس بیماری ایجاد نمیکند. به همین دلیل زمانی که احساس خوبی دارید، بازهم باید به مصرف قرص ادامه دهید.
اگر برای کاهش کلسترول نیز دارو مصرف میکنید و داروهای شما از نوع رزینهای متصل به اسید صفراوی هستند (مانند کلستیرامین و کلستیپول) قرص هیدروکلروتیازید را حداقل 4 ساعت قبل یا بعد این داروها استفاده کنید.
برای تنظیم فشارخون معمولا روزانه یک یا دو عدد قرص تجویز میشود. اما برای درمان ادم ممکن است پزشک مصرف آن را روزانه یا در روزهای خاصی از هفته تجویز کند.
برای اطلاع بیشتر از نحوه مصرف این دارو بهتر است با متخصص داخلی، دکتر قلب و عروق یا داروساز مشاوره داشته باشید. شما میتوانید در دکترتو از مشاوره دارویی به صورت آنلاین یا تلفنی استفاده کنید.
عوارض جانبی قرص هیدروکلروتیازید
داروی هیدروکلروتیازید میتواند برخی عوارض جانبی را در افراد ایجاد کند. در صورت بروز عوارض جدی حتما با پزشک خود تماس بگیرید. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد عوارض جانبی این دارو میتوانید از مشاوره دارویی در دکترتو استفاده کنید.
برخی از عوارض جانبی رایج این دارو عبارتند از:
گرفتگیتکرر ادرارسردردازدستدادن اشتهاکاهش علاقه به رابطه جنسیمشکل در مدفوعریزش مو یا نازک شدن موناتوانی در داشتن یا حفظ نعوظافزایش حساسیت پوست به نور خورشیدازدستدادن توانایی جنسیگرفتگی عضلاتقرمزی یا تغییر رنگ پوستبیقراریآفتابسوختگی شدیدضعفدر صورت بروز عوارض زیر سریعا با پزشک خود تماس بگیرید.
درد کمر، پا یا معدهمدفوع سیاه و قیری رنگخونریزی لثهنفختاولخون در ادرار یا مدفوعآبی شدن لبها و ناخنهاتاری دیداحساس سوزش، خارش یا بیحسیدرد یا سفتی قفسه سینهلرزادرار کدرعرق سردگیجییبوستسرفه خونیترک روی پوستمشکل در بلعخشکی دهانضربان قلب نامنظمتببوی نفس میوه مانندتورم عمومی بدنافزایش گرسنگیحالت تهوع و استفراغخونریزی بینیگلودردافزایش وزنبرای اطلاعات بیشتر د رمورد این دارو، نحوه مصرف آن، دوز مصرفی یا تداخلات دارویی و عوارض آن بهتر است از دکتر داروساز راهنمایی بگیرید. در دکترتو با استفاده از سرویس مشاوره دارویی میتوانید بهراحتی به دکتر داروخانه دسترسی داشته باشید.
موارد منع مصرف قرص هیدروکلروتیازید
در صورت وجود هر یک از موارد زیر حتما به پزشک اطلاع دهید. ممکن است پزشک داروی دیگری را جایگزین کند.
آنوری (عدم امکان ادرار کردن)آلرژی دارویی سولفانقرسهیپرکلسترولمی (کلسترول بالا در خون)لوپوستداخلات دارویی هیدروکلروتیازید
برخی از داروها ممکن است با هیدروکلروتیازید تداخل داشته باشند. تداخلات دارویی باعث کاهش تاثیر هر یک از داروها یا بروز عوارض جدی میشود. در صورت مصرف هر یک از داروهای زیر حتما به پزشک اطلاع دهید. برای اطلاع از تداخلات دارویی هیدروکلروتیازید با داروهای مصرفی خود میتوانید از مشاوره دارویی دکترتو استفاده کنید. در دکترتو امکان مشاوره حضوری، آنلاین و تلفنی با متخصص وجود دارد.
داروهایی که ممکن است تداخل دارویی ایجاد کنند، عبارتند از:
دوفتیلیدلیتیومدگزامتازونکورتیزونکورتیکواستروئیدها مانند بتامتازونبودزونیدفنوباربیتالسکوباربیتالمتیل پردنیلهیدروکورتیزونفلودروکورتیزونتریامسینولونپردنیزونپردنیزولونداروهای ضدالتهابیانسولین و داروهای خوراکی کنترل دیابتکورتیکوتروپینناپروکسنایبوپروفنهمچنین این دارو با برخی از آزمایشها مانند آزمایش عملکرد تیروئید تداخل داشته و باعث نتایج نادرست در آزمایش میشود.
موارد احتیاط مصرف هیدروکلروتیازید
اگر به دارو هیدروکلروتیازید یا داروهای مشابه حساسیت دارید، حتما پیش از مصرف به پزشک اطلاع دهید. این دارو دارای برخی مواد غیرفعال مانند سولفیت است و میتواند واکنش آلرژیک ایجاد کند.
قبل از مصرف دارو سوابق پزشکی خود را به پزشک اطلاع دهید. مواردی مانند دیابت، نقرس، بیماری کلیوی، بیماری کبد، لوپوس و سرطان پوست باید به پزشک اطلاع داده شود.
یکی از عوارض این دارو سرگیجه است. اگر دچار این عارضه شدید، از رانندگی و فعالیتهایی با دقت بالا دوری کنید. همچنین مصرف الکل در کنار این قرص میتواند وضعیت را بدتر کند.
اگر تعریق شدید، اسهال یا استفراغ دارید، ممکن است دچار کمآبی شوید. در این شرایط برای جلوگیری از کمآبی بدن آب بیشتری مصرف کنید و وضعیت را به پزشک اطلاع دهید.
اگر دیابت دارید، این دارو میتواند روی قند خون شما تاثیر داشته باشد. ممکن است پزشک نوع و دوز داروهای دیابت شما را تغییر دهد. همچنین این دارو پتاسیم را کاهش میدهد. سعی کنید از مواد غذایی حاوی پتاسیم مانند موز و آبپرتقال استفاده کنید.
داروی هیدروکلروتیازید در بارداری
این دارو نباید در دوره بارداری استفاده شود. اگر بارداری هستید یا قصد بارداری دارید، حتما به پزشک خود اطلاع دهید. دیورتیکهای تیازیدی باعث افزایش خطرات متابولیکی برای مادر و جنین میشوند. این دارو باعث ناهنجاریهای جنینی نمیشود. اما در بارداری طبیعی اختلال ایجاد میکند.
داروی هیدروکلروتیازید در شیردهی
طبق تحقیقات انجام شده این دارو میتواند از شیر مادر به نوزاد منتقل شود. اما گزارشی از آسیب به نوزاد ثبت نشده است. بهتر است قبل از مصرف دارو با پزشک مشورت کنید و در مورد مزایا و معایب آن سوال کنید.
مصرف بیش از حد هیدروکلروتیازید و اوردوز
مصرف بیش از حد این دارو باعث بروز علائمی مانند سرگیجه شدید، ضعف و غش میشود. در صورت مصرف بیش از حد باید سریعا با اورژانس تماس بگیرید.
در صورت فراموشی مصرف داروی هیدروکلروتیازید چه کار کنیم؟
اگر مصرف دارو را برای یک نوبت فراموش کردید، آن را دراسرعوقت مصرف کنید. درصورتیکه نزدیک به نوبت بعدی بود، نوبت فراموششده را نادیده بگیرید. بههیچوجه در نوبت بعدی دوز دارو را دوبرابر نکنید.
هیدروکلروتیازید و پروستات
اگر دچار مشکلات مربوط به پروستات هستید، باید قبل از مصرف این دارو به پزشک خود اطلاع دهید. اختلالاتی مانند بزرگشدن پروستات در صورت مصرف این دارو و سایر داروهای دسته دیورتیک بدتر شده و علائم آنها تشدید میشود.
هیدروکلروتیازید و ورم پا
ورم پا ممکن است مربوط به احتباس مایعات در بدن باشد. این احتباس میتواند به دلیل نارسایی قلب، بیماری کبدی، بیماری کلیوی یا مصرف برخی از داروها باشد. مصرف داروی هیدروکلروتیازید میتواند به کاهش ادم و تورم بدن کمک کند.
والزومیکس هیدروکلروتیازید
والزومیکس دارویی ترکیبی است که برای تنظیم فشارخون تجویز میشود. این دارو از ترکیب سه داروی کنترل فشارخون شامل هیدروکلروتیازید، آملودیپین و والسارتان تهیه شده است. داروهای ترکیبی معمولا فشارخون را موثرتر کاهش میدهند.
قیمت هیدروکلروتیازید
قیمت قرص هیدروکلروتیازید 50 از برندهای ایرانی حدود 16000 تومان است. این قیمت مربوط به دارو با بستهبندی 100 عددی است.
سوالات متداول شما
اگر پزشک برای کنترل فشارخون داروی هیدروکلروتیازید را تجویز کرده است، احتمالا پیش از مصرف آن با سوالاتی در مورد موارد مصرف و عوارض آن روبرو میشوید. به همین دلیل در ادامه تعدادی از سوالات پرتکرار شما را مطرح کرده و پاسخ آنها را ارائه دادهایم.
این قرص برای کنترل فشارخون بالا تجویز میشود. به دلیل افزایش ادرار و خروج مایعات و نمک اضافی از بدن این دارو برای درمان ادم (احتباس مایعات) نیز کاربرد دارد.
این دارو نمیتواند میزان چربی بدن را کاهش دهد. در واقع هیدروکلروتیازید مایعات اضافی بدن را خارج کرده و از این طریق باعث کاهش وزن و لاغری میشود.
مصرف بیش از اندازه از قرص هیدروکلروتیازید 50 یا سایر دوزهای این دارو باعث افت شدید فشارخون میشود. در نتیجه شخص دچار سرگیجه و ضعف میشود.
زمانی که شخص دچار بیماری های کلیه میشود، تورم و احتباس مایعات در بدن افزایش پیدا میکند. با مصرف این دارو میتوان تورم ناشی از نارسایی کلیه را کاهش داد.
در افرادی که دچار بیماری های کبد مانند سیروز کبدی هستند، بازجذب سدیم افزایش پیدا میکند. قرص هیدروکلروتیازید و دیگر داروهای دسته دیورتیک باعث از دست دادن سدیم از طریق ادرار میشوند. در نتیجه تورم ناشی از سیروز کبدی کاهش پیدا میکند.
این دارو ممکن است برای کودکان دارای مشکلات فشارخون یا دیگر شرایط پزشکی تجویز شود. دوز دارو برای کودکان بر اساس وزن تعیین میشود.
یکی از عوارض شایع این دارو اختلال نعوظ است. طبق تحقیقاتی که در این رابطه انجام شده است، این عارضه در افراد مسن یا دارای اضافه وزن بیشتر دیده میشود.
تاثیر دارو حدود 2 ساعت بعد از مصرف شروع شده و 4 ساعت بعد از مصرف آن به اوج میرسد. اثر دارو حدود 12 ساعت در بدن باقی میماند.
در افرادی که دچار مشکلات کلیوی هستند، دارو باید بااحتیاط مصرف شود. این دارو میتواند عملکرد کلیه را دچار مشکل کند. هیدروکلروتیازید روی فیلتراسیون کلیه تاثیر گذاشته و از بازجذب سدیم و کلرید جلوگیری میکند.
این اسامی مربوط به دو داروی مجزا است. اما هر دو برای کنترل فشارخون تجویز میشوند. لوزارتان رگهای خونی را باز کرده و از این طریق فشارخون را کاهش میدهد. در نتیجه خون و اکسیژن بیشتری به قلب میرسد.
هر دو دارو برای کنترل فشارخون موثر هستند. برخی از پزشکان معتقدند استفاده همزمان از این دو دارو بهتر از افزایش دوز یک دارو است. طبق تحقیقات انجام شده در مورد تاثیر این دو دارو در مدت 26 ماه مشخص شد که لوزارتان تاثیر بهتری داشته است.
این دارو در واقع نوعی داروی ترکیبی است که به آن لوزارتان اچ میگویند. داروهای ترکیبی در کاهش فشارخون و کنترل آن موثرتر عمل میکنند.
لوزارتان اچ از ترکیب دو داروی لوزارتان و هیدروکلروتیازید تهیه میشود. این دارو برای کنترل فشارخون و کاهش خطر سکته مغزی در این بیماران تجویز میشود.
این دو دارو با هم تداخلی نداشته و بسیاری از پزشکان برای درمان موثرتر آنها را با هم تجویز میکنند. بهخصوص در افراد مسن یا جوانانی که فشارخون بسیار بالایی دارند، ترکیب این دو دارو روش موثرتری است.
ازآنجاییکه این دارو ادرارآور است، بهتر است آن را صبحها مصرف کنید. مصرف قرص در شب باعث احساس ادرار در خواب میشود. باید حداقل بین مصرف دارو و خواب 4 ساعت فاصله باشد.
این دارو و سایر داروهای فشارخون تنها با تجویز پزشک قابل خریداری است. بههیچوجه بدون مشورت با پزشک از قرص هیدروکلروتیازید استفاده نکنید.
این دارو در دسته داروهای دیورتیک است. این دسته از داروها مقدار ادرار را افزایش داده تا آب و نمک اضافی از کلیهها خارج شوند.
این دارو در واقع از بازگشت و عود سنگ کلیه جلوگیری میکند. بهخصوص در افرادی که سطح کلسیم بالایی در ادرار دارند، استفاده از این قرص باعث کاهش کلسیم ادرار شده و خطر سنگ کلیه کاهش مییابد.
این دارو برای درمان فشارخون بالا تجویز میشود. اما اگر مقدار دوز آن را بیش از اندازه افزایش دهید، میتواند باعث افت فشارخون و علائمی مانند سرگیجه و ضعف شود.
این دارو میتواند تغییرات متابولیکی در بدن ایجاد کند. از جمله باعث افزایش سطح گلوکز و لیپیدها در بدن میشود. به همین دلیل احتمال ابتلا به قند خون بالا و دیابت افزایش پیدا میکند.
این دارو را میتوان همراه یا بدون غذا مصرف کرد و توصیهای دراینرابطه نشده است. بهتر است در مورد زمان مصرف دارو با پزشک خود مشورت کنید.
افرادی که از داروهای دسته دیورتیک مانند هیدروکلروتیازید استفاده میکنند، ممکن است دچار کاهش میل جنسی شوند. این دارو میتواند عوارضی مانند اختلال نعوظ و مشکل در انزال ایجاد کند.
اگر سفتی و تورم پا به دلیل احتباس مایعات ایجاد شده باشد، میتوان با مصرف این قرص تورم را کاهش داد. این دارو مایعات اضافی بدن را از طریق ادرار خارج میکند.
هیچگاه این دارو را همراه با الکل یا آبجو ننوشید. ترکیب این دو ماده با هم باعث افت شدید فشارخون شده و در نتیجه شما دچار سرگیجه و ضعف میشوید.
نتیجهگیری و راهنمای مراجعه به پزشک
اگر پزشک به دلیل فشارخون بالا یا احتباس مایعات در بدن قرص هیدروکلروتیازید را برای شما تجویز کرده است، باید پیش از مصرف از نحوه استفاده و عوارض جانبی آن آگاه شوید. حتما سوابق پزشکی و داروهای مصرفی خود را به پزشک داخلی یا متخصص قلب و عروق اطلاع دهید. متخصص باتوجهبه شرایط شما تصمیم میگیرد، این دارو برای شما مناسب است یا نه. بهعنوانمثال این قرص میتواند روی قند خون تاثیر داشته باشد و در افراد دیابتی باید بااحتیاط مصرف شود.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد داروی هیدروکلروتیازید میتوانید از مشاوره دارویی در سایت دکترتو استفاده کنید. شما میتوانید با داروساز، دکتر داخلی یا متخصص قلب و عروق مشاوره حضوری، آنلاین یا تلفنی داشته باشید.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!
https://medlineplus.gov/druginfo/meds/a682571.html
https://www.healthhub.sg/a-z/medications/285/Hydrochlorothiazide
https://www.medicalnewstoday.com/articles/hydrochlorothiazide-oral-tablet#dosage
https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements/hydrochlorothiazide-oral-route/proper-use/drg-20071841
https://www.drugs.com/hydrochlorothiazide.html