«عملیات مینسمیت»؛ داستان عجیبترین عملیاتِ فریب در جنگ جهانی
فیلم «عملیات مینسمیت» (Operation Mincemeat) روایت یکی از جالبترین اتفاقاتی است که در جنگ جهانی دوم روی داد. نیروهای اطلاعاتی انگلستان برای فریب نیروهای نازی و کم کردن تعداد آنها در جزیرۀ سیسل، عملیاتی را طراحی کردند که مهمترین بخش آن استفاده از جسد یک مرد بیخانمان بود.
فرارو- عملیات مینسمیت با اینکه خیلی عجیب و غریب به نظر میرسد، اما واقعا اتفاق افتاده است. این عملیات را نیروهای اطلاعاتی انگلستان در سال ۱۹۴۳ و در طی جنگ جهانی دوم طراحی کردند. وقتی نیروهای متفقین تصمیم گرفتند به سیسیل تحت اشغال نازیها حمله کنند، باید کاری میکردند که تمرکز نیروهای آلمان در آن جزیره از بین برود. اینجا بود که نقشۀ جالبی طراحی شد.
به گزارش فرارو؛ متفقین تصمیم گرفتند کاری کنند که آلمانیها فکر کنند آنها میخواهند به یونان حمله کنند. اگر آلمانیها چنین فریبی میخوردند نیروهایشان را از سیسیل خارج میکردند و کار برای متفقین راحت میشد. کاری که متفقین کردند این بود: آنها جسد یک آدم بیخانمان را برداشتند و لباسهای یک افسر امنیتی را به او پوشاندند. سپس مدارکی جعلی را که حاکی از قصد متفقین برای حمله به یونان بود در جیب لباسهایش گذاشتند و جسد را در آبهای نزدیک سواحل اسپانیا انداختند؛ جایی که مطمئن بودند نازیها آن را پیدا میکنند.
حالا جان مَدِن در مقام کارگردان و میشل اشفورد به عنوان فیلمنامهنویس، ماجرای این عملیات جالب و موفق را در قالب یک فیلم دیدنی به تصویر کشیدهاند. جانی فلین در این فیلم نقش یکی از درخشانترین استعدادهای نیروهای اطلاعاتی انگلستان یعنی یان فلمینگ را بازی میکند. این هم یکی دیگر از نکات جالب این عملیات است که یکی از طراحان آن یعنی ناوبان یکم فلمینگ همان کسی است که بعدها مجموعۀ داستانهای «جیمز باند» را نوشت. فلین به خوبی از عهدۀ نقش فلمینگ برآمده و بخصوص زبان طعنهآمیز و بذلهگویش بسیار سرگرمکننده و مفرح است.
یکی از مهمترین شخصیتهای این فیلم یکی از ماموران امآی۵ به اسم جین لسلی (با بازی کلی مکدونالد) است. او زن جوانی است که عکسش را به عنوان نامزد آن افسر جعلی در جیب او قرار داده بودند. فیلم «عملیات مینسمیت» با جایگاهی که به شخصیت لسلی داده، تلاش کرده تا خودش را به یک داستان مدرنتر و عاطفیتر تبدیل کند. آن چیزی که در واقعیت نسبت به مرد بیخانمان اتفاق افتاد خیلی بیرحمانه و غیرمنصفانه بود. اما این فیلم توجه خیلی بیشتری به او میکند و ماجرا را طوری نشان میدهد که انگار ماموران هم کاملا خالی از چنین توجهی نبودهاند.
عملیات مینسمیت چقدر موفق بود و چه تاثیری روی تمرکز نیروهای آلمانی در سیسیل داشت؟ این فیلم خودش را چندان درگیر این مسئله نمیکند، اما اشاراتی در آن هست که دلالت بر موفقیت جدی عملیات دارد. این فیلم نمونهای دیگر از فیلمهایی مثل «سخنرانی پادشاه»، «بازی تقلید» و «تاریکترین ساعت» است که به جنگ مربوط هستند، اما به جای به تصویر کشیدن میدان نبرد، اتفاقات پشت جبهه و مقاومتها، هوشمندیها و دسیسههای آنجا را نشان میدهند. «عملیات مینسمیت» فیلمی نیست که چیز متفاوت و خلاقانهای آفریده باشد، اما با این وجود کاملا تماشایی و سرگرمکننده است.
کارگردان: جان مدن (John Madden)
فیمنامهنویس: میشل اشفورد (Michelle Ashford)
بازیگران: کالین فرث (Colin Firth)، کلی مکدونالد (Kelly Mcdonald)، جانی فلین (Johnny Flynn)
امتیاز: ۶.۹
منبع: theguardian.com