خبرگزاری مهر – گروه استانها: جمعه ۲۶ آذرماه ۱۴۰۰ بود که فرود هواپیمای حامل حجت الاسلام سید ابراهیم رئیسی و هیئت همراهش در فرودگاه شهید صدوقی یزد، دوازدهمین سفر استانی را کلید زد، سفری که روزنههایی از امید و انگیزه به روی مردم این دیار باز کرد.
رئیس جمهور و وزرا و معاونان وی به اقصی نقاط این استان پهناور کویری سر زدند و در جمع مردم قرار گرفتند و با برخی از مشکلات و نیازها و درخواستهای مردم از نزدیک آشنا شدند.
خبرگزاری مهر بر اساس رسالت و سیاست خود، حدود یک هفته قبل از سفر به انتشار مجموعهای از مطالبات مردم و مسئولان استان یزد بر مبنای نظام مسائل این استان پرداخت تا یک بار دیگر این نیازها از قاب رسانه در معرض دید هیئت دولت قرار گیرد.
مطالبه اصلی مردم استان یزد همچون همیشه مسئله آب بود اما در کنار آن تکمیل پروژههای نیمه تمام صنعتی، فرهنگی، ورزشی و اقتصادی نیز توسط خبرگزاری مهر مورد بررسی قرار گرفت.
آب، بیکاری، گرانی و تورم، پروژههای نیمه کاره، خشکسالی، راه سازی، گردشگری، راه آهن و … تنها بخشی از مطالباتی بود که توسط خبرگزاری مهر در گونههای مختلف خبری طرح شد و مورد توجه دولت نیز قرار گرفت و مصوباتی را نیز به همراه داشت.
نگاهی به مطالبات مردم استان یزد
«تداوم تشنگی کویرنشینان / مطالبه یزدیها آب شرب پایدار است» گزارشی بود که در آن نیاز استان یزد به آب شرب پایدار مورد بررسی قرار گرفت و شرایط استان در صورت عدم رسیدگی به این موضوع تشریح شد، بافقیها نیز مطالبات خود را در فیلمی با عنوان «درخواستهای مردم بافق از رئیس جمهور» مطرح کردند.
«بلاتکلیفی طرحهای فرهنگی یزد / هنرمندان در انتظار تخصیص ۱۰۰ میلیارد اعتبار دولتی» هم گزارشی بود که در آن به پروژههای نیمه کاره فرهنگی که برخی از آنها حدود دو دهه است که در انتظار جذب اعتبار مانده اند، پرداخته است.
«رسیدگی به وضعیت راهها و آب روستاها» نیز عنوان فیلمی بود که مردم مهریز در آن به بیان مهمترین نیازهای خود پرداختند همچنین کمبودهای استان یزد در حوزه زیرساخت حمل و نقل به ویژه حمل و ریلی در گزارشی با عنوان «زیرساخت ریلی؛ به نام یزد به کام دیگران / یزدیها ناوگان ریلی سالم میخواهند» مورد بررسی قرار گرفت.
مردم مرکز استان یزد در فیلمی «صحبتهای صریح خود را با رئیس جمهور» در میان گذاشتند و از مشکلات خود در زمینه تورم و گرانی، کمبود آب و فضای سبز و … سخن گفتند.
«یزد نفعی از توسعه صنعتی و معدنی نمیبرد / مردم قربانی سودجویی صاحبان ثروت» هم عنوان گزارشی است که در آن به مشکلات محیط زیستی و خارج شدن سرمایههای استان به بهانه توسعه صنعتی و معدنی پرداخته و در آن از دولتمردان خواسته شده که به این وضعیت رسیدگی کنند.
روند کند احداث راههای استان یزد نیز موضوعی بود که به عنوان یک مطالبه مهم مطرح بود بنابراین خبرگزاری مهر در گزارشی با تیتر «دست انداز در تکمیل راههای یزد / اعتبارات قطره چکانی چاره ساز نیست»، به طرح آن پرداخت.
«آب؛ حرف اول مردم یزد با رئیس جمهور» نیز عنوان فیلمی است که مردم یزد در آن به طرح درخواستهای خود در حوزه آب پرداختند همچنین در گزارشی با تیتر «چوب بانکها لای چرخ صنایع یزد / مصوبات ستاد تسهیلات روی زمین میماند» به مشکلات صاحبان صنایع استان پرداخته شد.
میبدیها نیز در قالب فیلمی درخواستهای خود را از رئیس جمهور مطرح کردند که در فیلمی با عنوان «درخواستهای مردم میبد از رئیس جمهور» در خبرگزاری مهر منتشر شد.
اما مطالبه مهم مردم استان یزد در حوزه پزشکی، رسیدگی به وضعیت بیماران غیربومی بود که این مهم در گزارشی با عنوان «بیماران غیربومی؛ باری که یزد به دوش میکشد / مردم منتظر ایجاد پهنه سلامت» منتشر شد.
خبرگزاری مهر تلاش کرد تا مطالبه مردم در دور دست ترین روستاهای استان را نیز به گوش هیئت دولت برساند از این رو فیلمی با عنوان «درد دلهای مردم همیجان با رئیس جمهور؛ زندگی و مرگ ما را دریابید» در این خبرگزاری منتشر شد.
«بلاتکلیفی ۱۴ ساله ورزشگاه بزرگ یزد / ۵۶ طرح نیمه تمام روی دست ورزش» هم عنوان گزارش ورزشی خبرگزاری مهر بود که در آن به مطالبات ورزشی این استان پرداخته شد.
اما بافت تاریخی یزد به عنوان تنها بافت تاریخی ثبت جهانی شده، مشکلات و نیازهایی دارد که مطالبات در گزارشی با عنوان «امنیت خواسته تأمین نشده بافت تاریخی یزد / طعم شیرین جهانی شدن احساس نشد» منتشر شد.
سرمایه گذاری در حوزه گردشگری سالهاست در یزد در حال انجام است اما این اقدام هنوز به شکل جدی در یزد دنبال نشده بنابراین گزارش «ناکامی سرمایه گذاران گردشگری یزد / صنعت نیمه جان گردشگری منتظر اقدام دولت است» برای رفع مشکلات این حوزه در خبرگزاری مهر منتشر شد.
«بازنگاهی به روند توسعه یزد / مسیر بر ریل جدیدی پایه گذاری می شود» همچنین «انتظار مردم یزد برای شنیدن خبرهای خوش از دولت در حوزه آب» و «درخواست افزایش جدی بودجه بافت تاریخی / منطقه ویژه گردشگری ایجاد شود» نیز عنوان گزارشهای دیگری بود که مطالبات استان یزد در آن طرح و بررسی شد.
برخی از این گزارشها سبب شد تا رئیس جمهور و وزرای آن شخصاً در بافت تاریخی حضور پیدا کنند یا از سایت نیروگاه انرژی خورشیدی بازدید کنند یا به سراغ صنایعی بروند که فعالیت در آنها متوقف شده است.
نیروی انسانی سرمایه اصلی یزد است
رئیس جمهور در همان بدو ورود در فرودگاه شهید صدوقی به ظرفیتهای استان یزد به ویژه نیروی انسانی این دیار اشاره کرد و اظهار داشت: نیروی انسانی اصلی ترین سرمایه استان یزد است و امیدواریم بتوانیم ظرفیتهای مختلف را برای مردم این استان احیا کنیم.
وی افزود: یزد استان پرظرفیتی در حوزه مادی و دارای نیروی انسانی پر کار، پرتلاش و انقلابی است و مردمانی سختکوش دارد که قناعت جزو ویژگیهای مردم این استان است و به راستی استانی با صفت دارالعباده نامیده شده است.
رئیسی ادامه داد: یزد دارای ظرفیت کشاورزی، صنعتی، معادن بزرگ و از همه مهمتر نیروی انسانی متراکم، جوان و آماده کار است که متأسفانه زمینه کار آنگونه که باید برای جوانان آن مهیا نیست که باید این ظرفیت را توسعه دهیم و احیا کنیم.
وی عنوان کرد: کارهای خوبی در یزد انجام شده اما نسبت به آنچه که باید انجام شود، فاصله داریم و باید این فاصله را کم و به وضعیت مطلوب نزدیک کنیم.
رئیس جمهور ادامه داد: مشکلات استان یزد احصاء شده، برخی در این سفر بررسی میشود و برخی دیگر نیز در تهران پیگیری خواهد شد.
بازخوانی قولهای اعضای کابینه دولت در سفر به مناطق مختلف استان یزد
با پایان سفر استانی دولت تشریح مصوبات و پیگیری وعدههای هیئت دولت در بخشهای مختلف در دستور کار خبرنگاران استانی مهر قرار گرفت تا بستری برای مطالبه گری و گرهگشایی از نظام مسائل استان باشد.
بخشی از اعتبارات لحاظ شده برای مصوبات سفر به استان در کمتر از یک ماه از پایان سفر به حساب استان واریز شد که این اتفاق، نویدبخش خوش قولی دولتمردان برای تحقق وعدههای آنها در استان یزد بود.
استاندار یزد در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: در سفر هیئت دولت به استان یزد، ۱۵۳ پروژه با اعتبار ۷ هزار و ۷۰۵ میلیارد تومان برای پروژههای دستگاههای اجرایی اختصاص یافت.
مهران فاطمی یادآور شد: اعتبار اختصاص یافته به وزارت آموزش و پرورش برای هفت پروژه ۳۱۲ میلیارد تومان، وزارت اطلاعات یک پروژه ۱۴ میلیارد تومان، معاونت امور زنان و خانواده هشت پروژه با ۳۵ میلیارد تومان و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ۱۰ پروژه با ۵۷۰ میلیارد تومان بوده است.
سهم خوب کشاورزی یزد از اعتبارات سفر
به گفته استاندار یزد، برای تکمیل طرحهای دستگاههای اجرایی استان در وزارتخانههای تعاون کار و رفاه اجتماعی پنج پروژه با اعتبار ۴۰۲ میلیارد تومان، جهاد کشاورزی ۱۵ پروژه ۵۷۸ میلیارد تومان اعتبار و راه و شهرسازی ۱۳ پروژه با ۱,۶۱۰ میلیارد تومان اعتبار اختصاص یافت.
وی ادامه داد: در حوزه وزارت صنعت، معدن و تجارت ۶ پروژه با ۵۹۰ میلیارد تومان اعتبار، صدا و سیمای مرکز یزد یک پروژه با ۳۰ میلیارد تومان اعتبار، وزارت علوم، تحقیقات و فناوری ۹ پروژه با ۱۷۵ میلیارد تومان اعتبار و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هفت پروژه با ۱۲۳.۵ میلیارد تومان اعتبار به تصویب رسید.
فاطمی، اعتبار اختصاص یافته برای تکمیل پروژههای دستگاههای اجرایی استان در حوزه وزارت کشور را ۶ پروژه با ۱۶۶ میلیارد تومان اعتبار عنوان و بیان کرد: برای پروژههای وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری پنج پروژه با ۱۰۵ میلیارد تومان اعتبار و سازمان محیط زیست یک پروژه با ۱۲ میلیارد تومان اعتبار در نظر گرفته شده است.
استاندار یزد، بودجه مصوب برای دستگاههای استان در حوزه وزارت نفت را شامل ۱۰ پروژه با ۹۹۲ میلیارد تومان اعتبار، وزارت نیرو هفت پروژه با ۷۲۶ میلیارد تومان اعتبار، وزارت ورزش و جوانان سه پروژه با ۱۲۵ میلیارد تومان اعتبار، بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی سه پروژه با ۴۰ میلیارد تومان اعتبار و بنیاد مسکن انقلاب اسلامی سه پروژه با ۵۰ میلیارد تومان اعتبار عنوان کرد.
فاطمی اظهار داشت: برای کمیته امداد ۲۱ پروژه با ۲۷۲.۷ میلیارد تومان اعتبار، ستاد اجرایی حضرت امام هشت پروژه با ۷۳۹.۵ میلیارد تومان اعتبار، صندوق کارآفرینی امید دو پروژه با ۲۰ میلیارد تومان اعتبار و بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس دو پروژه با ۱۷ میلیارد تومان اعتبار در نظر گرفته شده است.
یکی از بزرگترین دستاوردهای سفر به استان یزد، بالا بردن سقف تسهیلات بانکی برای رونق دوباره تولید، افزایش نقدینگی واحدهای صنعتی، جلوگیری از تعطیلی و بیکاری کارگران بود که این وعده با دریافت تسهیلات از ۱۷ بانک محقق شده است.
تزریق جان تازه به بافتهای تاریخی یزد
یزد در میان استانهای کشور، بیشترین وسعت بافتهای تاریخی ثبت شده در فهرست آثار ملی کشور را در شهرستانهای مختلف دارد، بافتهایی که اگرچه وضعیت خوبی ندارند اما با افزایش چهار برابری اعتبارات در سفر هیأت دولت به استان یزد، قرار است احیا شوند.
استان یزد ۵ هزار هکتار بافت تاریخی در شهرستانهای یزد، میبد، اردکان، ابرکوه، بافق، تفت، مهریز و مروست دارد که بیشترین وسعت آن مربوط به شهرستانهای یزد و میبد است.
حفاظت و مرمت بافتهای تاریخی با توجه به اینکه تعداد قابل توجهی از آثار تاریخی هر شهرستان را در خود جای دادهاند، از اهمیت زیادی برخوردار است اما کمبود اعتبار، مشکلات این بافتها را افزایش داده است.
اما سفر هیئت دولت به استان یزد و بازدید عزتالله ضرغامی، معاون میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان یزد از بافتهای تاریخی برخی شهرستانهای استان و ارائه گزارش مسئولان استانی، نویدبخش تخصیص اعتبار مناسبی برای بافتهای تاریخی، اعتباری که به گفته مسئولان استانی چهار برابر نسبت به سال قبل افزایش یافته و برای مرمت بافتهای تاریخی استان رقم قابل ملاحظهای است.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری از تخصیص ۴۰ میلیارد تومان اعتبار برای مرمت بافتهای تاریخی استان در سفر هیأت دولت به استان یزد خبرداد و گفت: این افزایش چهار برابری اعتبارات نسبت به سال قبل اتفاق بسیار خوبی را برای مرمت بافتهای تاریخی استان رقم خواهد زد.
احمد آخوندی گفت: از محل این اعتبار قرار است بافتهای تاریخی یزد، ابرکوه، ندوشن، شریف آباد، چاه افضل، ترک آباد، سرو سفلی، مهریز، مروست، ترکان، شاهدیه، بافق و تفت مورد مرمت قرار گیرند.
این وعده خوشبختانه محقق شد و هیأت دولت که قرار بود در سالهای ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ برای بخشهای صنایع دستی، میراث فرهنگی و گردشگری یزد ۱۰۵ میلیارد تومان اعتبار تأمین کند، در دی ماه یعنی کمتر از یک ماه از پایان سفر به یزد، دست به کار شده و بودجه چند میلیاردی قابل توجهی را برای تأمین مصوبات این بخش در سفر به هفت استان کشور به حساب وزارتخانه واریز کرده است.
ورزشگاه بزرگ یزد نیز یکی از کلان پروژههای نیمه کاره ورزشی استان است که اعتبارات قطره چکانی سالها مجال بهرهبرداری از آن را نداد اما سفر دولت به یزد، نویدبخش تکمیل این مجموعه است و گام بلند برای تکمیل ورزشگاه و پایان دادن به انتظار ۱۴ ساله برداشته شده است.
تخصیص مرحله اول اعتبارات سفر به یزد در کمتر از یک ماه پس از اعلام وعدهها
۱۸ دی ماه بود که رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی وقت استان یزد از تخصیص مرحله اول مصوبات سفر دولت به یزد و واریز ۴,۵۵۰ میلیارد تومان برای ۲۴ سرفصل خبر داد.
این تخصیص فصول مختلفی از جمله منابع آب، ورزش و تفریحات، حفظ نظم و امنیت عمومی، حمل و نقل، توسعه و خدمات شهری، روستایی و عشایری، بهداشت و درمان، میراث فرهنگی، آموزش فنی و حرفهای و مهارت آموزی، رسانه، فرهنگ و هنر، کشاورزی و منابع طبیعی را در بر گرفت.
از جمله این موارد میتوان به تکمیل طرحهای نیمه تمام آبرسانی عشایری به میزان ۸ میلیارد ریال، تکمیل استخرهای شنا و سالنهای ورزشی مدارس، استخر کارگران یزد، ابرکوه و اردکان، تکمیل سالن مسابقات دومیدانی آیت الله هاشمی رفسنجانی و طرحهای نیمه تمام ورزشی استان به میزان ۴۸۳ میلیارد ریال، تکمیل ساختمان پلیس فتا یزد، پاسگاههای انتظامی ابرکوه و خاتم، کلانتری اشکذر و… به میزان ۱۸۴.۸ میلیارد ریال اشاره کرد.
بهره برداری از راه آهن یزد - اقلید و اتصال راه آهن استان یزد به راه آهن اصفهان - شیراز به میزان ۹۷۵ میلیارد ریال، احداث تقاطع غیرهمسطح سه راهی تنگ چنار با مهریز - انار و تکمیل کنارگذر زارچ و اشکذر به میزان ۳۲ میلیارد ریال، تقاطع غیرهمسطح بزرگراه تفت – ابرکوه - سورمق و باند دوم کمربندی ابرکوه به میزان ۳۰ میلیارد ریال، احداث راه اصلی بهاباد – دربند - نایبند به میزان ۲۰۰ میلیارد ریال، طرحهای آبخیزداری استان به میزان ۱۵۰ میلیارد ریال را از جمله طرحهایی است که اعتبار آن تخصیص یافت و عملیات اجرایی آن در حال انجام است.
مطالعه و اجرای طرح پایلوت تولید آبزیان (تیلاپیا و میگو) در یزد به میزان ۵۰ میلیارد ریال، اصلاح و نوسازی باغات خسارت دیده از خشکسالی استان به میزان ۱۵۰ میلیارد ریال، بازسازی و نوسازی قنوات استان به میزان ۲۵۰ میلیارد ریال، توسعه سامانههای نوین آبیاری به میزان ۳۰۰ میلیارد ریال، مبارزه با مگس مدیترانه ای به میزان ۲۸ میلیارد ریال، اجرای عملیات بیابان زدایی در استان به میزان ۱۰۰ میلیارد ریال، اجرای سیستمهای پایش آلودگی هوا در استان به میزان ۶۰ میلیارد ریال و مطالعه و بازنگری طرحهای هادی ۵۰ روستای استان و طرحهای نیمه تمام هشت روستا به ارزش ۲۸۰ میلیارد ریال نیز از دیگر طرحهایی است که اعتبار آن تخصیص یافته است.
کمک به بازسازی و نوسازی مدارس حوزوی برادران و خواهران استان به میزان ۷۰ میلیارد ریال، تکمیل و تجهیز تالار مرکزی یزد به میزان ۸۳ میلیارد ریال، ساماندهی و تعمیر بناهای مهم تاریخی و مساجد جامع تاریخی استان به میزان ۲۷۰ میلیارد ریال، تکمیل فاز اول ساختمان صداوسیمای مرکز یزد به میزان ۵۰ میلیارد ریال، تکمیل خوابگاه دخترانه دانشگاه فرهنگیان، آمفی تئاتر دانشگاه یزد، تکمیل کارگاههای فنی و… به میزان ۴۹ میلیارد ریال، تجهیز مراکز آموزش فنی و حرفهای استان به میزان ۵۰ میلیارد ریال، تکمیل بیمارستان خیرساز فرهنگیان، دانشکده طب سنتی و توسعه بیمارستان خاتم به میزان ۲۰۰ میلیارد ریال و تکمیل بیمارستانهای بافق، مهریز، اردکان، اشکذر، بهاباد، تفت و ابرکوه و بیمارستان بحران به میزان ۵۰۰ میلیارد ریال از دیگر طرحهای مصوب سفر هیئت دولت به استان یزد است که اعتبار آن تخصیص یافته است.
با وجود اتفاق خوب در زمینه اجرای طرحهای مصوب شده در سفر دولت به استان یزد، برخی طرحها یا وعدهها نیز با گذشت حدود هشت ماه از سفر هیئت دولت به این استان محقق نشده و این امر هم نیازمند پیگیری مسئولان استانی و هم توجه ویژه دولتمردان برای تحقق وعدههای آنهاست.
خبرگزاری مهر – گروه استانها: جمعه ۲۶ آذرماه ۱۴۰۰ بود که فرود هواپیمای حامل حجت الاسلام سید ابراهیم رئیسی و هیئت همراهش در فرودگاه شهید صدوقی یزد، دوازدهمین سفر استانی را کلید زد، سفری که روزنههایی از امید و انگیزه به روی مردم این دیار باز کرد.
رئیس جمهور و وزرا و معاونان وی به اقصی نقاط این استان پهناور کویری سر زدند و در جمع مردم قرار گرفتند و با برخی از مشکلات و نیازها و درخواستهای مردم از نزدیک آشنا شدند.
خبرگزاری مهر بر اساس رسالت و سیاست خود، حدود یک هفته قبل از سفر به انتشار مجموعهای از مطالبات مردم و مسئولان استان یزد بر مبنای نظام مسائل این استان پرداخت تا یک بار دیگر این نیازها از قاب رسانه در معرض دید هیئت دولت قرار گیرد.
مطالبه اصلی مردم استان یزد همچون همیشه مسئله آب بود اما در کنار آن تکمیل پروژههای نیمه تمام صنعتی، فرهنگی، ورزشی و اقتصادی نیز توسط خبرگزاری مهر مورد بررسی قرار گرفت.
آب، بیکاری، گرانی و تورم، پروژههای نیمه کاره، خشکسالی، راه سازی، گردشگری، راه آهن و … تنها بخشی از مطالباتی بود که توسط خبرگزاری مهر در گونههای مختلف خبری طرح شد و مورد توجه دولت نیز قرار گرفت و مصوباتی را نیز به همراه داشت.
نگاهی به مطالبات مردم استان یزد
«تداوم تشنگی کویرنشینان / مطالبه یزدیها آب شرب پایدار است» گزارشی بود که در آن نیاز استان یزد به آب شرب پایدار مورد بررسی قرار گرفت و شرایط استان در صورت عدم رسیدگی به این موضوع تشریح شد، بافقیها نیز مطالبات خود را در فیلمی با عنوان «درخواستهای مردم بافق از رئیس جمهور» مطرح کردند.
«بلاتکلیفی طرحهای فرهنگی یزد / هنرمندان در انتظار تخصیص ۱۰۰ میلیارد اعتبار دولتی» هم گزارشی بود که در آن به پروژههای نیمه کاره فرهنگی که برخی از آنها حدود دو دهه است که در انتظار جذب اعتبار مانده اند، پرداخته است.
«رسیدگی به وضعیت راهها و آب روستاها» نیز عنوان فیلمی بود که مردم مهریز در آن به بیان مهمترین نیازهای خود پرداختند همچنین کمبودهای استان یزد در حوزه زیرساخت حمل و نقل به ویژه حمل و ریلی در گزارشی با عنوان «زیرساخت ریلی؛ به نام یزد به کام دیگران / یزدیها ناوگان ریلی سالم میخواهند» مورد بررسی قرار گرفت.
مردم مرکز استان یزد در فیلمی «صحبتهای صریح خود را با رئیس جمهور» در میان گذاشتند و از مشکلات خود در زمینه تورم و گرانی، کمبود آب و فضای سبز و … سخن گفتند.
«یزد نفعی از توسعه صنعتی و معدنی نمیبرد / مردم قربانی سودجویی صاحبان ثروت» هم عنوان گزارشی است که در آن به مشکلات محیط زیستی و خارج شدن سرمایههای استان به بهانه توسعه صنعتی و معدنی پرداخته و در آن از دولتمردان خواسته شده که به این وضعیت رسیدگی کنند.
روند کند احداث راههای استان یزد نیز موضوعی بود که به عنوان یک مطالبه مهم مطرح بود بنابراین خبرگزاری مهر در گزارشی با تیتر «دست انداز در تکمیل راههای یزد / اعتبارات قطره چکانی چاره ساز نیست»، به طرح آن پرداخت.
«آب؛ حرف اول مردم یزد با رئیس جمهور» نیز عنوان فیلمی است که مردم یزد در آن به طرح درخواستهای خود در حوزه آب پرداختند همچنین در گزارشی با تیتر «چوب بانکها لای چرخ صنایع یزد / مصوبات ستاد تسهیلات روی زمین میماند» به مشکلات صاحبان صنایع استان پرداخته شد.
میبدیها نیز در قالب فیلمی درخواستهای خود را از رئیس جمهور مطرح کردند که در فیلمی با عنوان «درخواستهای مردم میبد از رئیس جمهور» در خبرگزاری مهر منتشر شد.
اما مطالبه مهم مردم استان یزد در حوزه پزشکی، رسیدگی به وضعیت بیماران غیربومی بود که این مهم در گزارشی با عنوان «بیماران غیربومی؛ باری که یزد به دوش میکشد / مردم منتظر ایجاد پهنه سلامت» منتشر شد.
خبرگزاری مهر تلاش کرد تا مطالبه مردم در دور دست ترین روستاهای استان را نیز به گوش هیئت دولت برساند از این رو فیلمی با عنوان «درد دلهای مردم همیجان با رئیس جمهور؛ زندگی و مرگ ما را دریابید» در این خبرگزاری منتشر شد.
«بلاتکلیفی ۱۴ ساله ورزشگاه بزرگ یزد / ۵۶ طرح نیمه تمام روی دست ورزش» هم عنوان گزارش ورزشی خبرگزاری مهر بود که در آن به مطالبات ورزشی این استان پرداخته شد.
اما بافت تاریخی یزد به عنوان تنها بافت تاریخی ثبت جهانی شده، مشکلات و نیازهایی دارد که مطالبات در گزارشی با عنوان «امنیت خواسته تأمین نشده بافت تاریخی یزد / طعم شیرین جهانی شدن احساس نشد» منتشر شد.
سرمایه گذاری در حوزه گردشگری سالهاست در یزد در حال انجام است اما این اقدام هنوز به شکل جدی در یزد دنبال نشده بنابراین گزارش «ناکامی سرمایه گذاران گردشگری یزد / صنعت نیمه جان گردشگری منتظر اقدام دولت است» برای رفع مشکلات این حوزه در خبرگزاری مهر منتشر شد.
«بازنگاهی به روند توسعه یزد / مسیر بر ریل جدیدی پایه گذاری می شود» همچنین «انتظار مردم یزد برای شنیدن خبرهای خوش از دولت در حوزه آب» و «درخواست افزایش جدی بودجه بافت تاریخی / منطقه ویژه گردشگری ایجاد شود» نیز عنوان گزارشهای دیگری بود که مطالبات استان یزد در آن طرح و بررسی شد.
برخی از این گزارشها سبب شد تا رئیس جمهور و وزرای آن شخصاً در بافت تاریخی حضور پیدا کنند یا از سایت نیروگاه انرژی خورشیدی بازدید کنند یا به سراغ صنایعی بروند که فعالیت در آنها متوقف شده است.
نیروی انسانی سرمایه اصلی یزد است
رئیس جمهور در همان بدو ورود در فرودگاه شهید صدوقی به ظرفیتهای استان یزد به ویژه نیروی انسانی این دیار اشاره کرد و اظهار داشت: نیروی انسانی اصلی ترین سرمایه استان یزد است و امیدواریم بتوانیم ظرفیتهای مختلف را برای مردم این استان احیا کنیم.
وی افزود: یزد استان پرظرفیتی در حوزه مادی و دارای نیروی انسانی پر کار، پرتلاش و انقلابی است و مردمانی سختکوش دارد که قناعت جزو ویژگیهای مردم این استان است و به راستی استانی با صفت دارالعباده نامیده شده است.
رئیسی ادامه داد: یزد دارای ظرفیت کشاورزی، صنعتی، معادن بزرگ و از همه مهمتر نیروی انسانی متراکم، جوان و آماده کار است که متأسفانه زمینه کار آنگونه که باید برای جوانان آن مهیا نیست که باید این ظرفیت را توسعه دهیم و احیا کنیم.
وی عنوان کرد: کارهای خوبی در یزد انجام شده اما نسبت به آنچه که باید انجام شود، فاصله داریم و باید این فاصله را کم و به وضعیت مطلوب نزدیک کنیم.
رئیس جمهور ادامه داد: مشکلات استان یزد احصاء شده، برخی در این سفر بررسی میشود و برخی دیگر نیز در تهران پیگیری خواهد شد.
بازخوانی قولهای اعضای کابینه دولت در سفر به مناطق مختلف استان یزد
با پایان سفر استانی دولت تشریح مصوبات و پیگیری وعدههای هیئت دولت در بخشهای مختلف در دستور کار خبرنگاران استانی مهر قرار گرفت تا بستری برای مطالبه گری و گرهگشایی از نظام مسائل استان باشد.
بخشی از اعتبارات لحاظ شده برای مصوبات سفر به استان در کمتر از یک ماه از پایان سفر به حساب استان واریز شد که این اتفاق، نویدبخش خوش قولی دولتمردان برای تحقق وعدههای آنها در استان یزد بود.
استاندار یزد در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: در سفر هیئت دولت به استان یزد، ۱۵۳ پروژه با اعتبار ۷ هزار و ۷۰۵ میلیارد تومان برای پروژههای دستگاههای اجرایی اختصاص یافت.
مهران فاطمی یادآور شد: اعتبار اختصاص یافته به وزارت آموزش و پرورش برای هفت پروژه ۳۱۲ میلیارد تومان، وزارت اطلاعات یک پروژه ۱۴ میلیارد تومان، معاونت امور زنان و خانواده هشت پروژه با ۳۵ میلیارد تومان و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ۱۰ پروژه با ۵۷۰ میلیارد تومان بوده است.
سهم خوب کشاورزی یزد از اعتبارات سفر
به گفته استاندار یزد، برای تکمیل طرحهای دستگاههای اجرایی استان در وزارتخانههای تعاون کار و رفاه اجتماعی پنج پروژه با اعتبار ۴۰۲ میلیارد تومان، جهاد کشاورزی ۱۵ پروژه ۵۷۸ میلیارد تومان اعتبار و راه و شهرسازی ۱۳ پروژه با ۱,۶۱۰ میلیارد تومان اعتبار اختصاص یافت.
وی ادامه داد: در حوزه وزارت صنعت، معدن و تجارت ۶ پروژه با ۵۹۰ میلیارد تومان اعتبار، صدا و سیمای مرکز یزد یک پروژه با ۳۰ میلیارد تومان اعتبار، وزارت علوم، تحقیقات و فناوری ۹ پروژه با ۱۷۵ میلیارد تومان اعتبار و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هفت پروژه با ۱۲۳.۵ میلیارد تومان اعتبار به تصویب رسید.
فاطمی، اعتبار اختصاص یافته برای تکمیل پروژههای دستگاههای اجرایی استان در حوزه وزارت کشور را ۶ پروژه با ۱۶۶ میلیارد تومان اعتبار عنوان و بیان کرد: برای پروژههای وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری پنج پروژه با ۱۰۵ میلیارد تومان اعتبار و سازمان محیط زیست یک پروژه با ۱۲ میلیارد تومان اعتبار در نظر گرفته شده است.
استاندار یزد، بودجه مصوب برای دستگاههای استان در حوزه وزارت نفت را شامل ۱۰ پروژه با ۹۹۲ میلیارد تومان اعتبار، وزارت نیرو هفت پروژه با ۷۲۶ میلیارد تومان اعتبار، وزارت ورزش و جوانان سه پروژه با ۱۲۵ میلیارد تومان اعتبار، بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی سه پروژه با ۴۰ میلیارد تومان اعتبار و بنیاد مسکن انقلاب اسلامی سه پروژه با ۵۰ میلیارد تومان اعتبار عنوان کرد.
فاطمی اظهار داشت: برای کمیته امداد ۲۱ پروژه با ۲۷۲.۷ میلیارد تومان اعتبار، ستاد اجرایی حضرت امام هشت پروژه با ۷۳۹.۵ میلیارد تومان اعتبار، صندوق کارآفرینی امید دو پروژه با ۲۰ میلیارد تومان اعتبار و بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس دو پروژه با ۱۷ میلیارد تومان اعتبار در نظر گرفته شده است.
یکی از بزرگترین دستاوردهای سفر به استان یزد، بالا بردن سقف تسهیلات بانکی برای رونق دوباره تولید، افزایش نقدینگی واحدهای صنعتی، جلوگیری از تعطیلی و بیکاری کارگران بود که این وعده با دریافت تسهیلات از ۱۷ بانک محقق شده است.
تزریق جان تازه به بافتهای تاریخی یزد
یزد در میان استانهای کشور، بیشترین وسعت بافتهای تاریخی ثبت شده در فهرست آثار ملی کشور را در شهرستانهای مختلف دارد، بافتهایی که اگرچه وضعیت خوبی ندارند اما با افزایش چهار برابری اعتبارات در سفر هیأت دولت به استان یزد، قرار است احیا شوند.
استان یزد ۵ هزار هکتار بافت تاریخی در شهرستانهای یزد، میبد، اردکان، ابرکوه، بافق، تفت، مهریز و مروست دارد که بیشترین وسعت آن مربوط به شهرستانهای یزد و میبد است.
حفاظت و مرمت بافتهای تاریخی با توجه به اینکه تعداد قابل توجهی از آثار تاریخی هر شهرستان را در خود جای دادهاند، از اهمیت زیادی برخوردار است اما کمبود اعتبار، مشکلات این بافتها را افزایش داده است.
اما سفر هیئت دولت به استان یزد و بازدید عزتالله ضرغامی، معاون میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان یزد از بافتهای تاریخی برخی شهرستانهای استان و ارائه گزارش مسئولان استانی، نویدبخش تخصیص اعتبار مناسبی برای بافتهای تاریخی، اعتباری که به گفته مسئولان استانی چهار برابر نسبت به سال قبل افزایش یافته و برای مرمت بافتهای تاریخی استان رقم قابل ملاحظهای است.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری از تخصیص ۴۰ میلیارد تومان اعتبار برای مرمت بافتهای تاریخی استان در سفر هیأت دولت به استان یزد خبرداد و گفت: این افزایش چهار برابری اعتبارات نسبت به سال قبل اتفاق بسیار خوبی را برای مرمت بافتهای تاریخی استان رقم خواهد زد.
احمد آخوندی گفت: از محل این اعتبار قرار است بافتهای تاریخی یزد، ابرکوه، ندوشن، شریف آباد، چاه افضل، ترک آباد، سرو سفلی، مهریز، مروست، ترکان، شاهدیه، بافق و تفت مورد مرمت قرار گیرند.
این وعده خوشبختانه محقق شد و هیأت دولت که قرار بود در سالهای ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ برای بخشهای صنایع دستی، میراث فرهنگی و گردشگری یزد ۱۰۵ میلیارد تومان اعتبار تأمین کند، در دی ماه یعنی کمتر از یک ماه از پایان سفر به یزد، دست به کار شده و بودجه چند میلیاردی قابل توجهی را برای تأمین مصوبات این بخش در سفر به هفت استان کشور به حساب وزارتخانه واریز کرده است.
ورزشگاه بزرگ یزد نیز یکی از کلان پروژههای نیمه کاره ورزشی استان است که اعتبارات قطره چکانی سالها مجال بهرهبرداری از آن را نداد اما سفر دولت به یزد، نویدبخش تکمیل این مجموعه است و گام بلند برای تکمیل ورزشگاه و پایان دادن به انتظار ۱۴ ساله برداشته شده است.
تخصیص مرحله اول اعتبارات سفر به یزد در کمتر از یک ماه پس از اعلام وعدهها
۱۸ دی ماه بود که رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی وقت استان یزد از تخصیص مرحله اول مصوبات سفر دولت به یزد و واریز ۴,۵۵۰ میلیارد تومان برای ۲۴ سرفصل خبر داد.
این تخصیص فصول مختلفی از جمله منابع آب، ورزش و تفریحات، حفظ نظم و امنیت عمومی، حمل و نقل، توسعه و خدمات شهری، روستایی و عشایری، بهداشت و درمان، میراث فرهنگی، آموزش فنی و حرفهای و مهارت آموزی، رسانه، فرهنگ و هنر، کشاورزی و منابع طبیعی را در بر گرفت.
از جمله این موارد میتوان به تکمیل طرحهای نیمه تمام آبرسانی عشایری به میزان ۸ میلیارد ریال، تکمیل استخرهای شنا و سالنهای ورزشی مدارس، استخر کارگران یزد، ابرکوه و اردکان، تکمیل سالن مسابقات دومیدانی آیت الله هاشمی رفسنجانی و طرحهای نیمه تمام ورزشی استان به میزان ۴۸۳ میلیارد ریال، تکمیل ساختمان پلیس فتا یزد، پاسگاههای انتظامی ابرکوه و خاتم، کلانتری اشکذر و… به میزان ۱۸۴.۸ میلیارد ریال اشاره کرد.
بهره برداری از راه آهن یزد - اقلید و اتصال راه آهن استان یزد به راه آهن اصفهان - شیراز به میزان ۹۷۵ میلیارد ریال، احداث تقاطع غیرهمسطح سه راهی تنگ چنار با مهریز - انار و تکمیل کنارگذر زارچ و اشکذر به میزان ۳۲ میلیارد ریال، تقاطع غیرهمسطح بزرگراه تفت – ابرکوه - سورمق و باند دوم کمربندی ابرکوه به میزان ۳۰ میلیارد ریال، احداث راه اصلی بهاباد – دربند - نایبند به میزان ۲۰۰ میلیارد ریال، طرحهای آبخیزداری استان به میزان ۱۵۰ میلیارد ریال را از جمله طرحهایی است که اعتبار آن تخصیص یافت و عملیات اجرایی آن در حال انجام است.
مطالعه و اجرای طرح پایلوت تولید آبزیان (تیلاپیا و میگو) در یزد به میزان ۵۰ میلیارد ریال، اصلاح و نوسازی باغات خسارت دیده از خشکسالی استان به میزان ۱۵۰ میلیارد ریال، بازسازی و نوسازی قنوات استان به میزان ۲۵۰ میلیارد ریال، توسعه سامانههای نوین آبیاری به میزان ۳۰۰ میلیارد ریال، مبارزه با مگس مدیترانه ای به میزان ۲۸ میلیارد ریال، اجرای عملیات بیابان زدایی در استان به میزان ۱۰۰ میلیارد ریال، اجرای سیستمهای پایش آلودگی هوا در استان به میزان ۶۰ میلیارد ریال و مطالعه و بازنگری طرحهای هادی ۵۰ روستای استان و طرحهای نیمه تمام هشت روستا به ارزش ۲۸۰ میلیارد ریال نیز از دیگر طرحهایی است که اعتبار آن تخصیص یافته است.
کمک به بازسازی و نوسازی مدارس حوزوی برادران و خواهران استان به میزان ۷۰ میلیارد ریال، تکمیل و تجهیز تالار مرکزی یزد به میزان ۸۳ میلیارد ریال، ساماندهی و تعمیر بناهای مهم تاریخی و مساجد جامع تاریخی استان به میزان ۲۷۰ میلیارد ریال، تکمیل فاز اول ساختمان صداوسیمای مرکز یزد به میزان ۵۰ میلیارد ریال، تکمیل خوابگاه دخترانه دانشگاه فرهنگیان، آمفی تئاتر دانشگاه یزد، تکمیل کارگاههای فنی و… به میزان ۴۹ میلیارد ریال، تجهیز مراکز آموزش فنی و حرفهای استان به میزان ۵۰ میلیارد ریال، تکمیل بیمارستان خیرساز فرهنگیان، دانشکده طب سنتی و توسعه بیمارستان خاتم به میزان ۲۰۰ میلیارد ریال و تکمیل بیمارستانهای بافق، مهریز، اردکان، اشکذر، بهاباد، تفت و ابرکوه و بیمارستان بحران به میزان ۵۰۰ میلیارد ریال از دیگر طرحهای مصوب سفر هیئت دولت به استان یزد است که اعتبار آن تخصیص یافته است.
با وجود اتفاق خوب در زمینه اجرای طرحهای مصوب شده در سفر دولت به استان یزد، برخی طرحها یا وعدهها نیز با گذشت حدود هشت ماه از سفر هیئت دولت به این استان محقق نشده و این امر هم نیازمند پیگیری مسئولان استانی و هم توجه ویژه دولتمردان برای تحقق وعدههای آنهاست.