خبرگزاری فارس ـ گروه مسجد و هیأت ـ امیرحسین کسایی: در ایام اربعین حسینی سخنرانان مذهبی و مادحین اهل بیت علیهم السلام در مواکب مختلف طول مسیر نجف تا کربلا حضور پررنگ و برنامههای مختلف فرهنگی- مذهبی دارند . پیادهروی اربعین، این بزرگترین پیادهروی جهان، کم حکایت عجیب در دلش ندارد؛ ستون به ستون و موکب به موکبش یک روایت است و یک دنیا حرف. در این میان ابوذر بیوکافی از مداحان کشورمان با حضور در برنامه شمیم خبرگزاری فارس روایتگر حضور در مشایه در این ایام شده که مشروح آن را در ادامه میخوانیم:
واقعیت در عراق در این روزها متفاوتتر از آن چیزی است که گفته میشد
حال و هوای اربعین امسال چگونه است؟
بعد از ۲ سال که مردم نتوانستند بیایند اشتیاق و شور و شعف خاصی وجود دارد و شکر خدا امکان حضور زائران علیرغم مشکلات و وقفه کوتاهی که در تردد ایجاد شد نسبت به گذشته با هماهنگیهای انجام شده آسانتر شده است.
واقعیت در عراق متفاوتتر از آن چیزی است که در ایران درباره آن صحبت میشود و مردم عراق در پذیرایی از زائران حسینی سنگ تمام گذاشتهاند و حتی مکانهایی که پیش از اربعین مقرر شده بود پذیرای زائرین نباشد با توجه به حجم حضور زوار در اختیار مردم قرار گرفت و امسال جمعیت بیشتر، شور و حال بیشتر و درک بیشتر وجود دارد. فرهنگسازی شده و حتی شاهد این هستیم زائران سفر زیارت را کوتاه کردهاند تا دیگران هم بتوانند مشرف شوند و حال و هوای خاصی وجود دارد.
انگار خود حضرت امام حسین (ع) این شلوغی و حضور زائران را دوست دارند و اتفاقات خوب رقم میخورد. همه با هر اعتقاد، نژاد و غیره آمدهاند و حول محور ایشان جمع شدهاند. همدلی خاصی ایجاد شده که زیبا و دلچسب است.
هرقدر زائر بیشتری آمده، مردم عراق از خودگذشتگی بیشتری نشان داده
در فضای مجازی مطرح شد که عراقیها امسال پای کار نیامدند و ضعف در اسکان و پذیرایی بوده. شما به عنوان شاهد عینی چه نظری دارید؟
وقتی از عراقیها در ایام اربعین تشکر میکنید، جملهای دارند و میگویند: «انا خادم الحسین (ع)»؛ ما خادم امام حسین (ع) هستیم؛ یعنی همه جواب را اینجا میدهند و بعد میگویند حتی انتظار تشکر هم نداریم. دیشب پیرمردی عراقی زحمت میکشید و دائم به جایی سر می زد که زوار کم و کسری نداشته باشند، به حسب وظیفه از ایشان تشکر کردم، پاسخ داد: من وظیفه دارم به زائران آقام امام حسین (ع) خدمت کنم، شما تنها برای عاقبت بخیری ما دعا کنید.
این تبلیغات منفی واقعاً بیانگر آنچه در عراق اتفاق میافتد، نیست. شاید در جو سیاسی عراق حرف و حدیثهایی باشد و احزاب بحثهایی مطرح کنند، ولی عامه مردم عراق این مسائل را ندارند. در شارع القزوینیه تعداد مواکب پذیرای زائران امسال با ۵-۶ سال پیش قابل مقایسه نیست. در مسیر مشابه نجف تا کربلا هم شاهد افزایش موکبها هستیم و نشانگر این است که هر چقدر زائر بیشتری آمده، مردم عراق از خودگذشتگی و آمادگی بیشتری را از خود نشان دادند و هرچه در توان داشتن به میدان آوردند و جای قدردانی دارد.
راهپیمایی اربعین گامی از حقیقت ظهور است
میگویند که اربعین را نباید با حاشیهها تقلیل داد، چرا که زمینهساز ظهور است. نظر شما در این باره چیست؟
راهپیمایی اربعین گامی از حقیقت ظهور است و برای همین امام معصوم (ع) اربعین را نشانه مومن دانستهاند. ائمه اطهار (ع) به مسائل آیندهنگرانه میپردازند و در قالب حدیث مسیر آینده را روشن میکنند، این باعث شده امروز از تمام دنیا تحت ولایت یک نفر میآیند و آن حسین بن علی علیهالسلام است.
زیارت امام حسین (ع) طهارت میآورد
آقایی که حاکمیت عالم در دست ایشان است و براساس روایتی از حضرت صادق (ع) زیارت ایشان طهارت میآورد که ایشان میفرمایند: زائر امام حسین (ع) زمانی که شروع به حرکت در این مسیر میکند، گناهان گذشته و حال او بخشیده میشود و ندایی از عرش میآید که ای بنده، اعمالت را از سر بگیر گذشتهات را پاک کردیم. این طهارتی ارزشمند است. بار عذاب وجدان گناهان گذشته از بین میرود و شخص برای کارهای بزرگ و نیک و حرکتهای انسان دوستانه آماده میشود.
اربعین باعث رشد روحی است
اینکه در اربعین میبینیم بدون هیچ چشمداشتی همنوع خود را در خانه میپذیرند، حسن اعتماد وجود دارد و از بهترینها، هر آنچه هست خالصانه از زائر امام حسین (ع) پذیرایی میشود، حرکتی انسانی و زیبا است و در مسیر ظهور باید این سجیات اخلاقی رشد کند. بنابراین اربعین باعث رشد روحی است و انسان برای روزگار ظهور آماده میشود .
شیعه امروز به عالم نشان میدهد که ظرفیت انسانی و روحیه همنوع دوستی و کمک به دیگران را دارد و این را در اربعین به نمایش گذاشته است
در صفات بعد از ظهور داریم، زمانی که حضرت (ع) ظهور کردند کسی اگر نیازمند شود، میتواند دست در جیب برادر خود کند و بدون ناراحتی طرف مقابل به قدر نیاز رفع حاجت کند. امروز در اربعین مصداق مواردی که نمیتوانستیم در ذهن تداعی کنیم میبینیم. در اربعین افراد به خاطر امامشان از خود میگذرند. شیعه امروز به عالم نشان میدهد که ظرفیت انسانی و روحیه همنوع دوستی و کمک به دیگران را دارد و این را در اربعین به نمایش گذاشته است.
امسال در کشور ما هم فرهنگسازی شده و در برخی استانها پویش « هر خانه یک مضیف» یا «هر خانه یک موکب» راهاندازی شده است. شما در این باره چه نظری دارید؟
من در رشت برنامه داشتم، در مسیر برگشت هنگام خروج از استان گیلان به قزوین در شهر لوشان موکبی از مردم پذیرایی میکرد و حال و هوای اربعینی برپا شده بود، این حرکتها زیبا است. إنشاءالله همه خانههای ما در ایام ویژه و خاص مأمن محبان اهل بیت (ع) باشد.
زیارت شب جمعه امام حسین (ع) مادر زیارتهاست
از حال و هوای شب جمعه کربلا و حرم امام حسین (ع) برای مخاطبان خبرگزاری فارس بفرمایید.
محدث و عالم شیعه ابن قولویه قمی در کتاب کامِلُ الزّیارات روایتی از امام صادق (ع) نقل کردند که: شب جمعه تمام فرشتگان و انبیاء و اوصیاء در کربلا هستند. زیارت شب جمعه امام حسین (ع) مادر زیارتها است. زیارت خاصی است، چون تمام اولیا و انبیا هستند و محل نزول ملائک است، حال و هوای خاصی دارد.
روایت داریم که زیارت امام حسین (ع) عمر را طولانی میکند و رزق را زیاد. فرشتهای مأمور استغفار برایت میشود
اینجا کسی آمده باشد این دلتنگی شب جمعه کربلا سراغشان میآید. کربلا محل استجابت دعاست و روایت داریم که روایت داریم که زیارت امام حسین (ع) عمر را طولانی میکند و عمر را زیاد. فرشتهای مأمور استغفار برایت میشود و تا آخر عمر تو فقیر نخواهی شد و اینها آثار زیارت امام حسین (ع) است.
کودکان تا در این محیط قرار نگیرند، حال و هوای این فضا را درک نمیکنند
به عنوان نکته آخر درباره تجربه خانوادگی آمدن به راهپیمایی اربعین بفرمایید که در بحث تربیتی فرزندان چه تأثیری دارد؟
کل الخیر فی باب الحسین (ع) را از بچگی یادمان دادند. دستمان را گرفته و به هیأت میبردند. خدا رحمت کند زندهیاد حاج آقا مجتبی تهرانی را. یک جمله داشت که: بچههای خود را به خوبیها عادت دهید. تمام خوبیها اینجا است، راه اینجا است. اگر یک زندگی ولایی انتخاب کردیم و به امام حسین (ع) اعتقاد داریم باید به فرزندنمان نیز این حال و هوا را نشان دهیم. به گفتن تنها کودکان یاد نمیگیرند تا در این محیط قرار نگیرند، حال و هوای این فضا را درک نمیکنند.
من هم یک پدرم و دغدغه آینده فرزندم را دارم و دوست دارم کودکم شخصی مفید باشد و در این مسیر رشد کند. حرف کربلا که میشود همه در این راه قدم میگذاریم، حضرت واسطه خیر هستند، در این راه هستیم تا عنایت ایشان و نظرشان نصیب شود. ما وظیفه داریم بچههایمان را طبق رسم اهل بیت (ع) در این راه بیاوریم.
حضور خانوادگی در این مسیر برکاتی دارد که به سختیهایش میارزد و شیرینی آخرش خوش است و خود بچهها کمکم عادت میکنند و دلتنگ میشوند
از امام صادق (ع) نقل شده است که میفرمایند: رفقایت را امر به زیارت کن. ما هم باید برای خانواده فرزندانمان امر به زیارت کنیم. إنشاءلله با عنایت آقا امام حسین (ع) در این مسیر انسانسازی بچههای ما هم رشد کنند. البته حضور در این مسیر سختیهایی هم دارد که اگر سختگیری نکنیم و با درک شرایط در این راه قدم بگذاریم، حضور خانوادگی در این مسیر برکاتی دارد که به سختیهایش میارزد و شیرینی آخرش خوش است و خود بچهها کمکم عادت میکنند، دلتنگ میشوند و همه چیز وابسته به قلبی است که محبت آل الله در خود جای داده است.
فیلم گفتوگوی ما با حاج ابوذر بیوکافی در راهپیمایی اربعین حسینی شهر کربلا را در ادامه میبینید:
پایان پیام/