بدترین عملکرد هفتگی بیت کوین به ثبت رسید
بیت کوین طی هفت روز گذشته ۲۲درصد از ارزش خود را از دست داده است و با وجود شرایط آشفته بازار، تحلیلگران همچنان در تلاش هستند تا آینده پیش روی داراییهای دیجیتال و صنعت بلاک چین را که اخیراً به خاطر فاجعه FTX خدشهدار شده است، ارزیابی کنند.
در ادامه این مطلب که بر اساس گزارشی از وبسایت کوین دسک نوشته شده است، نظر تعدادی از کارشناسان و تحلیلگران فضای ارزهای دیجیتال را در این رابطه میخوانیم.
سین فارل (Sean Farrell)، مدیر بخش داراییهای دیجیتال مؤسسه فانداستارت (FundStrat): در طول شش ماه گذشته شاهد شکلگیری مجموعهای از اهرمهای فشار بودیم که فضای ارزهای دیجیتال را درگیر خود کردند؛ جریانی که با سقوط لونا آغاز شد، بحران مالی مؤسسه تری اروز کپیتال (3AC) را به همراه داشت و اکنون به ورشکستگی صرافی FTX ختم شده است. تصور میکنیم انتظارکشیدن برای سقوط بازار به کفهای پایینتر منطقی باشد، چراکه احتمال بیشترشدن تلفات [میان سایر شرکتها] وجود دارد؛ اتفاقی که میتواند به فروش اجباری سرمایهگذاران، یا حداقل افزایش بدبینیها به بازار منجر شود.
جو دیپاسکواله (Joe DiPasquale)، مدیرعامل مجموعه بیتبول کپیتال (BitBull Capital): شرایط بازار طی چند روز گذشته به خاطر فروپاشی امپراتوری سم بنکمن فرید (Sam Bankman-Fried) متزلزل بود و همان طور که انتظار میرفت، با وجود عملکرد نسبتاً خوب بازار سهام، بیت کوین و دیگر ارزهای دیجیتال ضربه خوردند. بیت کوین فعلاً در نزدیکی ۱۶٬۰۰۰ دلار جا خوش کرده است؛ اما احتمال آسیبدیدن دیگر شرکتهای فعال در این حوزه، صندوقهای سرمایهگذاری و صرافیها همچنان وجود دارد و ممکن است طی هفتههای پیش رو نشانههای آن نمایان شود.
مثل گذشته بر این باور هستیم که قیمتهای زیر ۲۰٬۰۰۰ دلار در بازار بیت کوین، موقعیتهای جذابی برای سرمایهگذاری بلندمدت هستند، اما تا زمانی که مشکلات کنونی بهشکل رضایتبخشی حل نشده و احساسات سرمایهگذاران بهسمت عادیشدن حرکت نکرده باشند، محتاط خواهیم بود. ضمن اینکه طی چند روز گذشته ذخایر بیت کوین و استیبل کوینهای صرافیها نیز کاهش قابلتوجهی داشته است که نشانهای از کاهش اعتماد به صرافیها و شیوع ترس در بازار است. حال باید نشانههای بازگشت احساس اطمینان به فعالان بازار را بهعنوان شاخصهای صعودی زیرنظر داشته باشیم.
دیوید دونگ (David Duong)، مدیر بخش تحقیقات سازمانی صرافی کوین بیس: ثبات نسبی بازار ارزهای دیجیتال طی ماههای اخیر، در عرض چند روز از بین رفت و در حالی که شرایط کلان اقتصاد تا حدی به نفع داراییهای ریسکی تغییر کرده است، شاهد گسترش بیثباتی در بازار ارزهای دیجیتال بودیم. فعلاً مؤسساتی که با FTX و آلامدا (Alameda) در ارتباط بودهاند، همچنان در حال ظهور هستند و مشخص نیست میزان بدهی FTX به این شرکتها چقدر است. بیت کوین نهتنها میتواند کف سال ۲۰۲۲ خود را مجدداً آزمایش کند، بلکه انتظار میرود تا ۱۳٬۰۰۰ دلار نیز سقوط کند و تصور میکنیم یک حمایت قیمتی در ۱۳٬۵۰۰ دلار وجود داشته باشد.
بخشی از خبرنامه آرکان ریسرچ (Arcane Research newsletter): شرایط آشفتهای است. یکی از بزرگترین شرکتهای فعال در این صنعت مشغول بازیکردن با سرمایه مشتریان خود بوده است؛ اتفاقی که مایه شرمساری کل صنعت ارزهای دیجیتال بوده و به ما یادآوری میکند که این فضا تا چه حد بیقانون و رهاست. پیامدهای این اتفاق مسلماً در هفتههای پیش رو گستردهتر خواهد شد.
بخشی از خبرنامه گلکسی دیجیتال (Galaxy Digital newsletter): آنطور که پیداست، سپردهگذاران کنونی FTX که همچنان سرمایهشان در این صرافی گیر کرده است، طلبکار بدون وثیقه این صرافی در نظر گرفته شده و یک فرایند قانونی طولانی را طی خواهند کرد. در حالی که برخی شرکتهای بهصورت علنی ارتباطداشتن یا نداشتن خود با FTX را روشن کردهاند، ارتباط باقی شرکتهای فعال در این صنعت با FTX تا این لحظه روشن نشده است.
مقدار زیادی سرمایه در خطر است (و شاید از دست رفته باشد)، اما تأثیر ورشکستگی صرافی FTX بر بازار به خاطر فعالیتهای تبلیغاتی قبلی این مجموعه و شخص سم بنکمن فرید، بیشتر به چشم میآید. حجم واکنشها به فروپاشی مجموعه سمن بنکم فرید را نمیتوان دست کم گرفت و انتظار میرود این اتفاق متعاقباً بر سیاستگذاری در حوزه ارزهای دیجیتال در آمریکا اثرگذار باشد.
بخشی از هفتهنامه مؤسسه «GSR»: مایه تأسف است که در سال ۲۰۲۲ بهجای صحبت درباره ظرفیت ارزهای دیجیتال، باید درباره طمع، تقلب و نبود شفافیت در این حوزه صحبت کنیم؛ همان چیزهایی که افراد درگیر با این حوزه، امور مالی سنتی را به آن متهم کرده و قول تغییر در این زمینهها را داده بودند.
بخشی از خبرنامه بلاک چینی پانترا کپیتال (Pantera Capital): افرادی که سرمایه خود در صرافی FTX را از دست دادهاند، شرایط سختی را سپری خواهند کرد. ترس از سرایت بحران FTX به سایر مجموعهها، سرمایهگذاران را به تعدیل سبدهای سرمایه خود سوق خواهد داد و این اتفاق باعث نوسان بیشتر قیمتها خواهد شد. داراییهای وابسته به FTX (مانند سولانا و پروژههای مبتنی بر آن، Aptos و…) احتمالاً بیشترین آسیب را از این اتفاق خواهند دید.
همچنین باید گفت مجموعه این رویدادها احتمالاً عقبگردی در زمینه پذیرش بیشتر ارزهای دیجیتال خواهد بود؛ چراکه بخشی از سرمایهگذاران خرد به خاطر از دست دادن سرمایه تصمیم به ترک این فضا خواهند گرفت و کسانی هم که جزو فعالان قدیمیتر این حوزه محسوب میشوند، به خاطر ترس از شرایط در حاشیه باقی خواهند ماند و حرکت جدیدی نخواهد کرد. ضمناً انتظار داریم شک و تردید سازمانهایی که در گذشته نسبت به این فضا محتاط عمل میکردند، از این پس عمیقتر شود.
*محمدامین علییاری