فضاپیمای «جونو» فعالیت خود را از سرگرفت
پس از ایجاد اختلالی در انتقال دادههای جونو به زمین، اکنون این فرایند از سر گرفته شده و فضاپیما مشغول احیای حافظه خود است. این فضاپیما دور سیاره مشتری مدار میزند.
در ماه دسامبر و هنگام گذر جونو (فضاپیمای متعلق به ناسا) از کنار سیاره مشتری اختلالی در فرایند انتقال داده ها، ارتباطات جونو را با زمین قطع کرد. طبق بیانیه ناسا اکنون این فضاپیما هم اکنون در حال احیای حافظه خود است.
آخرین گذر جونو از کنار مشتری (چهل و هفتمین فرایند گذر فضاپیما از کنار سیاره) در ۱۴ دسامبر انجام شد، اما همزمان با دریافت دادههای مربوط به این عملیات توسط اپراتورهای عملیات در آزمایشگاه JPL ناسا، اعلام شد دسترسی مستقیم به حافظه فضاپیما قطع شده است.
تیم پروژه در ۱۷ دسامبر به طور موفقیت آمیز رایانه جونو را ریبوت کردند و فضاپیما را در «وضعیت ایمن» قرار دادند تا به این ترتیب فقط سیستمهای حیاتی آن فعال بمانند.
طبق آپدیتی جدید ناسا اقداماتی برای احیای دادههای علمی جونو برداشته که ثمربخش بوده است. اپراتورهای جونو اکنون به طور موفقیت آمیز دادههای علمی مربوط به گذر از کنار سیاره را دریافت میکنند.
در بخشی از این آپدیت آمده است: به نظر میرسد دادههای علمی فضاپیما مربوط به آخرین گذر از کنار مشتری و قمرهای آن سالم باقی مانده است.
تصور میشود این اختلال زمانی ایجاد شده که جونو از میان قسمتی از مگنتوسفر سیاره مشتری گذر کرد که اشعههای فضایی شدیدی در آنجا وجود دارد. البته هیچ نشانی از آسیب به دادهها در نتیجه افزایش اشعهها در فرایند گذر از کنار سیاره یا قمر Io آن وجود ندارد.
پیش بینی میشود باقیمانده دادههای مربوط به آخرین گذر فضاپیما از کنار مشتری طی روزهای آینده به زمین ارسال شود. پس از آن اپراتورها میتوانند مشخص کنند اختلال در فرایند انتقال دادهها روی اطلاعات تاثیر گذاشته یا خیر.
جونور در آگوست ۲۰۱۱ میلادی به فضا پرتاب شد و پس از طی ۱.۷ میلیون مایل در جولای ۲۰۱۶ میلادی وارد مدار سیاره مشتری شد. به این ترتیب جونو نخستین فضاپیمایی بود که ابرهای متراکم این سیاره را مشاهده کرد.