ناسا در مداری با چرخش ثابت به دور زمین، یک ابزار نوآورانه برای بررسی آلودگی هوا راهاندازی کرده است. این ابزار که TEMPO نام دارد، تعدادی از آلایندههای مضر موجود در هوا مانند دیاکسیدنیتروژن، فرمالدئید و اوزون سطح زمین را که بلوکهای سازنده هوای آلوده هستند، زیر نظر دارد.
TEMPO با کمک موشک فالکون ۹ اسپیسایکس از ایستگاه نیروی فضایی کیپ کاناورال به فضا پرتاب شد. به گفته ناسا، این پرتاب با موفقیت انجام شده و ماهواره جوی سازمان فضایی بدون هیچ حادثهای از موشک جدا شده است. همچنین این ابزار تحقیقات خود را در اواخر ماه مه یا اوایل ژوئن آغاز خواهد کرد.
پرتاب ماهواره بررسی آلودگی هوا ناسا
TEMPO درست بالای استوا و در یک مدار زمینثابت قرار دارد و میتواند در هر ساعت کیفیت هوای آمریکای شمالی را اندازهگیری کند. ابزار ناسا میتواند بهصورت محلهای اندازهگیریهای دقیقی را ارائه کند و دید جامع و کاملی از آلودگی برای دانشمندان ناسا فراهم کند.
علاوهبراین، فرصتهای منحصربهفردی را ارائه میکند تا دانشمندان انواع جدیدی از دادهها را درباره موضوعاتی ازجمله تغییر سطح آلودگی هوا در طول اوج ساعات پُرتردد، اثرات رعدوبرق بر لایه اوزون، حرکت آلودگی مربوط به آتشسوزی جنگلها و اثرات طولانیمدت کودها بر جو بهدست بیاورند.
نحوه کار TEMPO نیز به این صورت است که نور بازتابشده توسط گازها و ذرات موجود در جو را اندازهگیری میکند و دانشمندان از این طریق میتوانند با توجه به طول موجهای منعکسشده، مواد مختلف را از یکدیگر تشخیص دهند.
«جان هاینز»، رئیس برنامههای TEMPO، در بیانیه مطبوعاتی خود گفت: «میدانیم که پالایشگاههای نفت یا کارخانههای شیمیایی معمولاً در محلههای کمدرآمد قرار دارند. یکی از دلایلی که ارزش ملک این مناطق کمتر است، کیفیت هوای نامناسب آن است. اما ما هرگز برای تأیید آن مانیتورهای زمینی مستقر در هر محلهای نداشتهایم.»
TEMPO دومین نمونه از ابزارهای قدرتمندی محسوب میشود (تصویر بالا) که برای ردیابی آلودگی هوا طراحی شده است. کره جنوبی در سال ۲۰۲۰ طیفسنج پایش محیط زمینثابت خود را به فضا پرتاب کرد که آلودگی آسیا را اندازهگیری میکند و ماهواره Sentinel-۴ آژانس فضایی اروپا نیز در سال ۲۰۲۴ پرتاب خواهد شد که وظیفه اندازهگیری آلودگی هوا در اروپا و آفریقای شمالی را بر عهده دارد.
۲۲۷۲۲۷