پایان عصر انرژی هستهای در آلمان/ آخرین نیروگاهها از مدار خارج شدند
دولت آلمان دیشب (شنبه) با خاموش کردن آخرین راکتورهای هسته ای خود، به دوران استفاده از انرژی هسته ای در این کشور پایان داد.
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از عصرایران، آلمان 3 راکتور هسته ای آخر خود را روز شنبه (15 آوریل) خاموش کرد، این اقدام در حالی است که دولت برلین سیاست پایان دادن به استفاده از سوخت های فسیلی را پیش گرفته و باید با بحران انرژی ناشی از جنگ اوکراین هم دست و پنجه نرم کند.
در حالی که بسیاری از کشورهای غربی در حال افزایش سرمایه گذاری در انرژی اتمی برای کاهش انتشار گازهای گلخانه ای خود هستند، اما دولت آلمان سیاستی معکوس در پیش گرفته و می خواهد همزمان به استفاده از سوخت های فسیلی و هسته ای پایان داده و تمامی انرژی مورد نیاز خود را از سوخت های پاک و قابل جایگزین تامین کند.
آلمان که بزرگترین اقتصاد اروپاست از سال 2002 سیاست پایان دادن به استفاده از انرژی هسته ای را در پیش گرفته و این کاهش تدریجی در دولت آنگلا مرکل صدراعظم سابق در سال 2011 و پس از فاجعه هسته ای فوکوشیما ژاپن تسریع شد.
تصمیم به پایان دادن به استفاده از انرژی هسته ای در کشوری که یک جنبش قدرتمند ضد هستهای دارد، مورد حمایت اکثریت افکار عمومی است.
حامیان جنبش ضدهسته ای در آلمان پس از پایان کار 3 راکتور هسته ای، در چندین شهر این کشور به خیابانها آمدند تا پایان دوران استفاده از انرژی هسته ای را جشن بگیرند.
به همین مناسبت گروه "صلح سبز" که در قلب جنبش ضد هسته ای آلمان فعالیت می کند، جشنی را در دروازه براندنبورگ در برلین ترتیب داد.
"یورگن تریتین" نماینده حزب سبز در این گردهمایی گفت: «ما در حال پایان دادن به یک فناوری خطرناک، ناپایدار و پرهزینه هستیم.»
دولت آلمان طبق برنامه قبلی 20 ساله قرار بود پایان استفاده از انرژی هسته ای را در سال 2022 محقق کند اما جنگ اوکراین و قطع عرضه گاز روسیه به اروپا، این برنامه را با تعویق یک ساله مواجه کرد.
در یک سال گذشته و همزمان با قطع واردات گاز از روسیه، آلمان که بزرگترین تولیدکننده گازهای گلخانه ای در اتحادیه اروپاست، برخی از نیروگاه های خود را با سوخت زغال سنگ روشن کرد تا کمبود انرژی ناشی از گاز روسیه را پوشش دهد و همین مساله باعث شده بود تا برخی از منتقدان پایان دادن به استفاده از انرژی هسته ای، از ادامه اجرای این سیاست انتقاد کنند.
"فردریش مرز" رهبر حزب مخالف CDU، در این باره گفته که کنار گذاشتن انرژی هستهای نتیجه یک "سوگیری تقریبا متعصبانه" است.
در همین حال، روزنامه محافظهکار FAZ چاپ شنبه (دیروز) تیتر اصلی خود را با عنوان «متشکرم، انرژی هستهای» کار کرده و مزایایی را ذکر کرده که انرژی هستهای در طول سالها برای کشور به ارمغان آورده است.
ناظران خارجی نیز به طور مشابه از اصرار آلمان بر پایان دادن به استفاده از انرژی هسته ای و در عین حال افزایش استفاده از زغال سنگ در این کشور خشمگین شده اند، به طوری که گرتا تونبرگ، فعال نوجوان سوئدی محیط زیست در اکتبر پارسال این اقدام را "یک اشتباه" خواند.
مدیر یکی از راکتورهای هسته ای خاموش شده آلمان نیز گفته که خاموش کردن این راکتور لحظه ای بسیار تکان دهنده خواهد بود.
سه نیروگاه هسته ای که دیشب خاموش شدند، تنها 6 درصد از انرژی آلمان را در سال گذشته تامین میکردند، در حالی که در سال 1997، بیش از 30 درصد از انرژی مصرفی آلمان از نیروگاه های هسته ای تامین می شد.
وزیر انرژی آلمان در مصاحبه ای در پاسخ به انتقادها از خاموش کردن آخرین نیروگاه های هسته ای گفته که دولت وضعیت انرژی را "تحت کنترل" دارد و با پر کردن ذخایر گاز و ایجاد زیرساخت های جدید برای واردات گاز طبیعی مایع برای جبران کسری انرژی، خود را آماده کرده است.
با این حال منتقدان می گویند انرژی هسته ای بهتر از سوخت فسیلی زغال سنگ است و دولت آلمان تحت تاثیر لابی ضدهسته ای، تصمیمی متعصبانه وغیرمنطقی گرفته است.
به گفته وزیر انرژی آلمان اما این نگرانی ها بی مورد است و برنامه دولت بر این است که تا سال 2030 بیش از 80 درصد انرژی مصرفی آلمان از انرژی های تجدیدپذیر تامین شود.
برای این منظور، "اولاف شولتس" صدراعظم آلمان خواستار نصب "چهار تا پنج توربین بادی در روز" در چند سال آینده شده است؛ این در حالی است که در سال گذشته فقط 551 توربین بادی در این کشور نصب شده است.
"سیمون مولر" از اندیشکده " آگورا انرژی ونده" آلمان در این رابطه به خبرگزاری فرانسه گفته، علیرغم برنامه ریزی برای پایان دادن به استفاده از انرژی هسته ای، آلمان در 10 سال گذشته به اندازه کافی در زمینه توسعه انرژی های تجدیدپذیر پیش نرفته است.