تأکید ویژه وزیر نیرو برای شناسایی و معرفی خاطیان حادثه فاضلاب اهواز
رکنا اقتصادی: مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور که با دستور وزیر نیرو برای بررسی دقیق موضوع فوت کودک اهوازی بر اثر سقوط در دریچه فاضلاب به اهواز اعزام شده است، از تاکید ویژه محرابیان برای شناسایی و معرفی خاطیان این حادثه در اولین فرصت، خبر داد.
به گزارش رکنا، اتابک جعفری، مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور با اشاره به بررسی دقیق موضوع فوت کودک اهوازی در اثر سقوط به دریچه فاضلاب و تشکیل کمیته ارزیابی، ضمن تأیید اهمالکاری پیمانکار و ناظر آن، گفت: به منظور جلوگیری از تکرار حوادثی از این قبیل ضروری است تمهیدات دقیقتر و کارآمدتری برای نظارت بیشتر بر رعایت موارد و اصول ایمنی پروژهها اندیشیده شود.
مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور با اشاره به تأکید ویژه وزیر نیرو مبنی بر شناسایی و معرفی خاطیان در اولین فرصت، افزود: ما باید نگاه دقیقی به معضل شهر اهواز داشته باشیم. تا موانع اصلی برداشته نشود، موضوع ریشهای حل نمیشود.
تشکیل دو کمیته برای بررسی این حادثه با دستور وزیر نیرو
مدیرعامل آبفای کشور در ادامه گفت: همین امروز بهدستور وزیر نیرو، بلافاصله دو کمیته با ضرورت فوری تشکیل شد تا با دو رویکرد کوتاهمدت و بلندمدت شروع بهکار کنند. نخست کمیتهای برای بررسی عوامل این حادثه دلخراش، که باید خیلی سریع بعد از بررسیهای دقیق، خاطیان را، چه پیمانکار، چه دستگاه نظارتی و یا کارفرما را معرفی کند تا برخورد لازم صورت گیرد. کمیته دوم در سطحی کلانتر و با نگاهی وسیعتر تشکیل دادیم تا به عوامل ناایمن در حوزههای مختلف کارگاهی و پروژهها نظارت کند تا در آینده شاهد چنین حوادث تلخی نباشیم.
وی در ادامه با اشاره به برنامهریزی ویژه برای اجرای کامل طرح جامع فاضلاب شهری اهواز تا پایان سال 1403 گفت: امروز با تشکیل 200 جبهه اجرایی در سطح کلانشهر اهواز پیشرفت فیزیکی طرح جامع از 31 درصد به 54 درصد رسیده است؛ یعنی معادل 23 درصد افزایش پیشرفت فیزیکی طرح را شاهد هستیم.
به گفته وی، جداسازی شبکه فاضلاب و شبکه جمعآوری آبهای سطحی اهواز از جمله آمالهای این کلانشهر است که نیازمند یک کار ترکیبی و پای کار آمدن همه مجموعهها است.
جعفری با اشاره به اینکه شرکت آبفا در نقاط مختلف اهواز پروژههای متعددی در دست دارد، اظهار کرد: پس از سیل چند سال گذشته، سرعت و تعداد این پروژهها روبهافزایش گذاشته است. امروز در هر گوشه شهر اهواز اثری از این پروژهها به چشم میآید که البته نارضایتی مردم عزیز خوزستان را نیز درپی داشته و گاهاً حوادثی را نیز شاهد بودهایم که باعث تأسف ماست. به همین دلیل است که با تأکید رئیس جمهور باید تا پایان 1403 طرح جامع فاضلاب اهواز اتمام یابد تا حوادث اینچنینی را شاهد نباشیم.
جعفری در خصوص ملاحظات زیستمحیطی، علیالخصوص احتمال ورود همزمان فاضلاب و آبهای سطحی به رودخانه کارون نیز گفت: این موضوع باعث شده تا آبفای استان و شهرداری تمهیدات وسیعی جهت عدم ورود این آبهای آلوده به کارون اتخاذ کنند و برای کنترل بههنگام مواقع اضطراری، مثلا وقوع سیل، در فاصله 200 متری رودخانه تأسیساتی مجهز به پمپ ایجاد نمایند.
وی اضافه کرد: این تمهیدات اتخاذ شده وظیفه جلوگیری ورود فاضلاب به رودخانه را برعهده داشته است. تأسیساتی به نام سپتیک با دالهایی بتنی و مستحکم و پوشیده، در فواصلی بین 100 تا 200 متر اتخاذ شد که تعداد زیادی از آنها در شهر اهواز به بهرهبرداری رسید. همچنین برای اینکه دالهای این تأسیسات بر اثر آبهای روانشهر دچار گرفتگی و بالازدگی نشود، منهولهایی تعبیه شده که حتما باید پوشیده و ایمن باشند تا در مواقع آشغالگرفتگی، فاضلاب به بالا و درون خیابانها برنگردد، ضمن آنکه ایمنی شهروندان نیز تأمین گردد. این حادثه دلخراش در محل یکی از این سپتیکها رخ داده که متأسفانه پیمانکار این دریچه را ایمنسازی نکرده است.
وی یادآور شد: ما در شهر اهواز تعداد 24 ورودی فاضلاب به رودخانه داشتیم که برایشان این تمهیدات با ایمنی کامل اتخاذ شده است. البته که امروز یکی از نارضایتیهای مردم، در زمینه وضعیت معابر وجود تأسیسات حفاری است که باید فکر و کمک ویژهای در این زمینه بشود. زمانی که آبگرفتگی رخ میدهد، معضلات شهری اهواز عیان میگردد که این مساله حاصل سالها کمتوجهی است.
جعفری گفت: با یک بارندگی کوچک انگار که شهر غرق میشود. با آبگرفتگی خیابانها شاهد پسزدگی فاضلاب نیز هستیم که تهدید جدی برای سلامت مردم محسوب میشود. تکمیل نشدن شبکه فاضلاب، فرسودگی و ریزش این شبکه در نقطههای مختلف، وضعیت خاص و شیب اهواز موجب شده تا این شهر در فصل بارش با مشکل بالازدگی فاضلاب و آب گرفتگی معابر به صورت جدی روبهرو شود.
وی افزود: با اهتمام جدی دولت سیزدهم به حل مشکل فاضلاب خوزستان، در سفر سرزده رئیس محترم جمهور به این استان در سال گذشته، ایشان در نخستین بازدید از شهر اهواز، وضعیت اجرایی شبکه فاضلاب اهواز را از نزدیک بررسی و تأکید فراوان به همه مسئولان استان برای حل این مشکل را کردند. مسئله فاضلاب خوزستان از اولویتهای دولت و وزارت نیرو است که با روی کار آمدن دولت سیزدهم اجرای طرحهای فاضلاب اهواز شتاب گرفته است، اما پروژه کلانشهر اهواز یک همت میانبخشی بین تمام دستگاهها را میطلبد.
مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور افزود: لایروبی شبکههای موجود بخشی از راهکارهایی است که به عنوان یک راهحل برای بهبود بخشی از مشکل در برنامه کاری شهرداری و شرکت آب و فاضلاب قرار گرفته است. در حالی که اهوازیهای قدیمی به یاد دارند که در سالهای دور، لایروبی جزو برنامه روتین سالانه دستگاههای مربوطه بود و حداقل سالی دو بار اقدام به پاکسازی جویها و شبکه فاضلاب میکردند که البته دستی و سنتی بود. اما با گسترش شبکه فاضلاب شهر و مدرنشدن سازههای زیرین که امروزه بتنی یا آجرچین شدهاند، باید شیوههای نوین لایروبی هم اتخاذ شود. شیوه لایروبی سنتی معضلاتی دارد که گاهی خطرناک هم هست. باید از سیستمهای جتفلشینگ استفاده کرد. اما اطلاع دارم که مدیریت شهری اهواز امروزه فاقد اینگونه تجهیزات است.
وی تصریح کرد: همچنین پاکسازی منهولها نیز بسیار مهم است که به تخلیه سریع خطوط و روانشدن جریان فاضلاب کمک میکند. آمار دقیق تعداد این منهولها را شهرداری اهواز دارد ولی حدس میزنم در اهواز حدود 50 هزار منهول فاضلاب وجود دارد که البته بهصورت دستی و سنتی پاکسازی میشوند.
وی تاکید کرد: متأسفانه عدم نظم و انضباط شهری در عملکرد برخی پیمانکاران و البته عدم نظارت فنی، تعداد حوادث در شهر اهواز را افزایش داده است. این حوادث در بافتهای فرسودهتر و نیز در تاریکی هوا که دید کافی وجود ندارد، چشمگیرتر است.
جعفری خاطرنشان کرد: امید است طرح جامع فاضلاب شهری اهواز که از سال 1372 آغاز شده بود، با برنامه زمانبندی سه ساله در دولت سیزدهم تا پایان سال 1403 به پایان رسد. طبق دستور رئیس جمهور و حمایت و پیگیریهای وزیر نیرو، با تشکیل 200 جبهه اجرایی در سطح کلانشهر اهواز پیشرفت فیزیکی طرح جامع از 31 درصد به 54 درصد رسیده است؛ یعنی معادل 23 درصد افزایش پیشرفت فیزیکی طرح را داشتهایم. هرچند که تدابیری اتخاذ خواهیم کرد که با همکاری میانبخشی و نیز نظارت بیشتر، در آینده شاهد چنین حوادث تلخی نباشیم تا در نهایت رضایت مردم خوب و غیور اهواز حاصل شود.