«محفل»، شروعی دیرهنگام اما اثرگذار


«محفل»، شروعی دیرهنگام اما اثرگذار

مشهد - تلویزیون در ماه مبارک رمضان امسال با پخش برنامه قرآنی «محفل» توانست رضایت و اقبال مخاطبان را جلب کند.

خبرگزاری مهر - گروه استان‌ها، فریبا عندلیب‌الشهداء: مسلمانی ما با قرآن و عترت عجین شده است، مسلمانان اصول و مبانی دینی خود را از قرآن و عترت رسول‌الله دریافت می‌کنند و طبق آموزه‌های دینی، مرام و مسلک دین‌داری خود را شکل می‌دهند.

اگرچه همه ما از کودکی اطلاعات فراوانی پیرامون عترت پیامبر اکرم (ص) و اهل بیت (ع) دریافت کرده و می‌کنیم اما نباید از این نکته به سادگی عبور کرد که در ساخت زیربنای دین‌داری خود که درک و ارتباط با قرآن کریم است، غفلت‌هایی داشته‌ایم.

سال‌هاست که کارکرد قرآن را محصور به قرائت در مجالس ختم و سوگواری و یا زینت آغاز یک مراسم و همایش کرده‌ایم، همیشه این سوال برایم مطرح بود که مگر قرآن بنای باورهای ما نیست؟ چرا اینقدر رجوع به آن کم است؟ چرا تنها مواقعی محدود و کوتاه از قرآن یاد می‌کنیم؟ چرا با قرآن بیگانه‌ایم و چراهای دیگر.

البته چند سالی است با آغاز ماه مبارک رمضان، ماه نزول قرآن، محافل ترتیل‌خوانی در حرم‌های مطهر، بقاع متبرکه، مساجد و نقاط متعدد برپا می‌شود، محافلی که تا حدی توانسته با تکیه بر موقعیت زمانی و معنوی ماه مبارک رمضان، قرآن را به زندگی‌ها وارد کند.

ماه رمضان ۱۴۰۲ اما با سال‌های قبل یک تفاوت داشت و آن هم توجه ویژه‌تر به قرآن کریم در ابعاد گوناگون آن بود، امسال بینندگان رسانه ملی تماشاگر برنامه‌ای با عنوان «محفل» بودند که قرآن را از منظری نو و متفاوت به مخاطبان خود عرضه کرد.

«محفل»، شروعی دیرهنگام اما اثرگذار

روزه‌داران در ساعات منتهی به اذان مغرب، گوشه‌ای از کرامات قرآن کریم، تأثیرات وضعی و دنیوی آن بر زندگی‌ها، عمق اهمیت آن و در یک کلام، بازنمایی متفاوتی از کلام‌الله را در برنامه تلویزیون «محفل» به نظاره نشستند؛ از قاریان کودکی که آرزوی هر خانواده‌ای شده بودند تا پدیده‌های قرآنی و اجتماعی جدیدی که معرفی شدند و دیدیم اعجاز قرآن فرای همه آن چیزی است که تصور می‌کردیم.

در گفت‌وگوهایی که با اقوام و آشنایان داشتم، بازخوردهایی از این برنامه دریافت کردم که برایم تازگی داشت، افرادی که شاید تا آن لحظه نگاه مشترکی نداشتیم، نسبت به نوآوری قرآنی در ماه رمضان نظر مثبتی داشتند، همین موضوع سبب شد تا بیشتر به این موضوع بپردازم؛ با پایان ماه مبارک رمضان و همچنین اتمام پخش برنامه تلویزیونی محفل، به سراغ صاحب‌نظران حوزه قرآن و معارف دینی رفتم تا نظر آنان را در مورد این برنامه جویا شوم.

رسانه ملی اهتمام بیشتری به معرفی قرآن در جامعه داشته باشد

حجت‌الاسلام هادی صاحبقرانی در خصوص این برنامه به خبرنگار مهر گفت: در ماه مبارک رمضان امسال شاهد پخش برنامه‌ای بسیار متفاوت و جذاب در زمینه قرآن بودیم و اتفاق خوبی که در فضای جامعه پیش آمده، این است که آحاد افراد جامعه را با فضاهای متنوع قرآنی، رخدادها و رویدادهای متنوع قرآنی آشنا کرده است.

وی ادامه داد: این تلاش‌ها همیشه بوده است اما در عرصه نمایش در رسانه ملی کمتر اتفاق افتاده است که بین مردم، شوق و ذوقی نسبت به فراگیری قرآن، آموزش معارف قرآنی، روخوانی و روان‌خوانی قرآن که اثرات مطلوبی در جامعه می‌گذارد، ایجاد شود.

«محفل»، شروعی دیرهنگام اما اثرگذار

لزوم دسترسی آسان به خدمات قرآنی

مدیرکل تبلیغات اسلامی خراسان رضوی با بیان این‌که این برنامه میل و رغبت فراوانی به قرآن در بین سنین مختلف ایجاد کرده است، خاطرنشان کرد: باید توجه داشت با توجه به اینکه مردم استقبال خوبی از این برنامه داشته‌اند، باید بتوانیم در شناساندن مجموعه‌هایی که خدمات قرآنی ارائه می‌دهند نیز دقیق و قوی عمل کنیم تا در هر شهر یا روستایی که هستند، بتوانند از خدمات قرآنی به آسانی بهره‌مند شوند.

وی گفت: بسیاری از مردم تمایل دارند که بچه‌هایشان حافظ قرآن و یا قاری باشند اما نمی‌دانند باید به کجا مراجعه کنند، ما باید بتوانیم بسترها و پشتیبانی از این ایجاد ذوق و انگیزہ در مردم را فراهم کنیم و همه مجموعه‌های مرتبط قرآنی و ادارات مختلف با تمام قوا از این دست برنامه‌ها حمایت کنند.

صاحبقرانی با یادآوری این‌که هیچ برنامه‌ای بدون نقطه ضعف اجرا نمی‌شود، خاطرنشان کرد: در آغاز و انجام هر کار جدیدی، کاستی‌ها و کمبودهایی وجود دارد که به خاطر شرایط ویژه و به خاطر عدم التفات به تمام جوانب آن است و تا زمانی که اجرا نشود کمبودها مشخص نمی‌شود.

شروعی دیرهنگام اما اثرگذار

وی با بیان این‌که این برنامه عملکرد مثبت و قوی داشت، افزود: افرادی که در مورد این برنامه با من صحبت می‌کردند، بسیار افسوس می‌خوردند که چرا بعد از ۴۴ سال تازه وارد تولید این دست از برنامه‌های اثرگذار در رسانه ملی شده‌ایم با وجود اینکه انقلاب ما یک انقلاب قرآنی است.

مدیرکل تبلیغات اسلامی خراسان رضوی ابراز کرد: با وجود تلاش‌های جبهه باطل که تمام آنچه در دست دارد را انجام می‌دهد تا جامعه ما را یک جامعه بدون معنویت معرفی کند، جای خالی این برنامه‌ها امروزه بیشتر احساس می‌شود؛ پخش این برنامه را به فال نیک می‌گیریم و امیدواریم رویکرد مترقی حوزه رسانه در عرصه قرآنی باشد۔

«محفل»، شروعی دیرهنگام اما اثرگذار

باید خانواده‌های قرآنی را الگوی تربیتی قرار دهیم

معاون فرهنگی و اجتماعی اداره کل اوقاف و امور خیریه خراسان رضوی، دیگر فعال حوزه قرآنی است که به خبرنگار مهر گفت: به منظور ترویج فرهنگ قرآن و مردمی کردن آیه‌های قرآنی، فعالیت‌های مختلفی در زمینه‌های مختلف از جمله جلسات آموزشی قرآن، مسابقات قرآنی، کرسی‌های قرآنی و محافل قرآنی صورت گرفته است.

وی افزود: با وجود اینکه بیش از ۶۰ محفل قرآنی با حضور قاریان مطرح استانی در مشهد برگزار می‌شد اما برنامه تلویزیون محفل برنامه‌ای بسیار اثرگذار و محبوب بود که دارای چند ویژگی است؛ اول اینکه به روش جدیدی قرآن و جاذبه‌های آن را عرضه و به نمایش گذاشت، ویژگی دیگر این است که استعدادهای برتر را شناسایی و با روش درست معرفی کرد و در مخاطبین ایجاد شوق و انگیزہ یادگیری قرآن کریم را ایجاد کرد.

تداوم برنامه قرآنی «محفل» باعث تحول در فضای قرآنی جامعه می‌شود

حجت‌الاسلام جمال ایزدی، حضور داوران ارزشمند در برنامه محفل را عاملی برای بالا بودن سطح کیفی این برنامه دانست و خاطرنشان کرد: «محفل» برنامه بسیار لازم و مؤثری برای مردم است که اگر مداومت داشته باشد، می‌تواند در فضای قرآنی جامعه تحول ایجاد کند۔

وی اضافه کرد: هر بیننده‌ای که از ابتدا این برنامه را دیده و با آن مأنوس شده، چه خانواده‌های مذهبی و قرآنی و چه کسانی که با سبک زندگی قرآنی بیگانه بودند، استقبال خوبی از آن داشتند.

معاون فرهنگی و اجتماعی اداره کل اوقاف و امور خیریه خراسان رضوی گفت: با تلاش و همت برنامه‌سازان، می‌توانیم شاهد ارتقای کیفی این برنامه باشیم اما به طور کلی این دست برنامه‌ها می‌تواند نقش مؤثری برای رشد فرهنگ جامعه ایفا کند و جامعه را به سمت جامعه‌ای قرآنی سوق دهد۔

«محفل»، شروعی دیرهنگام اما اثرگذار

کنجکاو شدم تا ببینم «محفلی» که همه از آن سخن می‌گویند چیست؟!

همچنین حمید صمدی سرپرست گروه قرآن و عترت اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی به خبرنگار مهر گفت: با تعریف‌هایی که از اطرافیان شنیده بودم بسیار تمایل داشتم تا ببینم این برنامه محفل که انقدر تعریف می‌کند چیست؟!! از این جهت یک قسمت آن را آخر شب از طریق آرشیو برنامه‌های رسانه ملی مشاهده کردم و بعد از آن هر شب به صورت مستمر آن را دنبال کردم۔

وی گفت: بسیار خوشحالم از تولید و پخش چنین برنامه‌ای که بعد از سالیان سال در ماه مبارک رمضان ماه نزول قران و بهار قرآن به صورت متفاوت پخش گردید و بستری فراهم شد تا زمانی اختصاصی در اختیار جامعه قرآنی کشورمان قرار بگیرد.

صمدی افزود: یکی از علت‌های موفقیت این برنامه حضور اساتید بزرگ و به نامی ست که هر کدام در زمینه‌های قرآنی تخصص و تبحر دارند حضور گرانقدر ۲ مهمان خارجی از کشور عراق و کشور سوریه که البته ایشان اهل سنت هستند و همین نشان دهنده این است که برادری و وحدت ما به وسیله قرآن کریم دو چندان می‌شود۔

وی گفت: حضور مهمان‌های ویژه شرکت کنندگان که از سراسر کشور به این برنامه دعوت می‌شوند دو پیام را می‌رساند اول اینکه این برنامه رویکردی خانواده محور دارد در جهت ترویج سبک زندگی قرآنی دارد و دوم اهمیت و بها دادن به نسل جوان و نوجوان که ما شاهد شرکت تعداد زیادی از کودکان و نوجوانان کشورمان در برنامه بوده‌ایم۔

سرپرست گروه قرآن و عترت اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: یکی از اهدافی که این برنامه باید دنبال کند استفاده از تجربیات موفق خانواده‌های قرآنی ست که در آن یک یا چند عضو از خانواده حافظ کل یا قسمتی از قرآن کریم هستند و بیان تجربیاتی که چگونه و چطور به این جایگاه رسیده‌اند۔

وی گفت: در سال‌های اخیر و در بخش‌های مختلف قرآنی اتفاق بسیار حائز اهمیتی که افتاده است به صورت تخصصی بانوان و دختران ما به شکل جدی ورود پیدا کردہ و به موفقیت‌های چشمگیری رسیدہ‌اند.

«محفل»، شروعی دیرهنگام اما اثرگذار

وی با تاکید بر اینکه ما باید این قبیل برنامه‌ها را به صورت دائم در طول سال برای نمایش داشته باشیم گفت: یکی از گمشده‌های ما در جامعه آیات قرآن کریم است که اکنون با زبان هنر در رسانه ملی به نمایش گذاشته شده است در سال‌های اخیر قرآن کریم بسیار مهجور بوده است که اگر بر تبلیغ و ترویج این درسنامه زندگی کار شود بسیار اثرات مثبت و مؤثری به همراه خود خواهد داشت۔

کمبودهای فعالیت‌های رسانه‌ای پیرامون قرآن

روح‌الله هاشمی، دارنده رتبه برتر مسابقات بین‌المللی الکوثر نیز در گفت‌وگو با خبرنگار مهر به کمبودهای فعالیت‌های رسانه‌ای پیرامون قرآن اشاره و بیان کرد: رسانه‌ها به ویژه رسانه ملی تاکنون در خصوص معرفی چهره‌های قرآنی ضعیف عمل کرده است.

دارنده رتبه برتر مسابقات بین‌المللی الکوثر در ادامه بیان کرد: هر چقدر که چهره‌های قرآنی بیشتر به مردم شناسانده و برنامه‌هایی همچون برنامه محفل بیشتر در رسانه‌ها تولید شوند، گرایش نوجوانان و جوانان به سمت آنان بیشتر خواهد بود.

وی با بیان این‌که فرزند من نیز این برنامه را دنبال می‌کرد و به سمت قرآن، آموزش و یادگیری آن اشتیاق پیدا کرده است، است، به نحوه علاقه‌مند شدن خود به قرآن اشاره و اظهار کرد: من زمانی که «جواد غفوری» را در تلویزیون دیدم، به جامعه قرآنی علاقه‌مند شدم.


روی کلید واژه مرتبط کلیک کنید

کپشن در مورد چتر ؛ جملات کوتاه عاشقانه و غمگین برای چتر