کارنامه دوماهه سینما در سال 1402
دنیای اقتصاد : از ابتدای امسال ۱۱ فیلم جدید روی پرده رفته و همراه با پنج اثری که از اسفندماه سال گذشته به نمایش درآمده بودند، تاکنون بیش از ۱۸۳میلیارد تومان عاید گیشهها کردهاند. مجموع مخاطبان این ۱۶ فیلم حدود ۵میلیون نفر بوده که حدود ۳میلیون نفر صرفا تماشاگران فیلم «فسیل» بودهاند.
این کمدی نخستین فیلمی است که فروش بیش از ۱۰۰میلیارد تومان را در سینمای ایران تجربه کرده و رقم فروش آن به ۱۳۶میلیارد تومان رسیده است. اختلاف ۱۲۰میلیاردتومانی با درآمد فیلم دوم پرفروش امسال یعنی «سه کام حبس» آخرین ساخته سامان سالور نشان میدهد که همچنان سازندگان فیلمهای کمدی دست بالا را در جذب مخاطب دارند و این احتمال وجود دارد که با توجه به تضمین بازگشت سرمایه، نگاه تهیهکنندگان بیش از پیش به این ژانر جلب و از تنوع اکران کاسته شود. در همین رابطه جدول پرفروشترینهای تاریخ سینمای ایران نشان میدهد ۸ فیلم این جدول متعلق به آثار کمدی است و به ترتیب بعد از فسیل، انفرادی، دینامیت، بخارست، سگبند، گشت ارشاد ۳، مطرب و هزارپا مقامهای نخست جدول را اشغال کردهاند.
«فسیل» درباره اسی، سعید و صفا است که عضو گروه موسیقی بلک داگز هستند و برای معروفیت و موفقیت تلاش میکنند. اسی دنبال اجرا جلوی شاه میرود و صفا با سرودن ترانههای اعتراضی سعی میکند محبوبیتی بین مردم کسب کند ولی به خاطر ترانهای اعتراضی به زندان ساواک میافتند. طی یک تصادف اسی به کما میرود و ۱۰ سال بعد هوش میآید و متوجه میشود که شاه فرار کرده و جمهوری اسلامی سر کار است...
این روزها فیلم کمدی «یقهسفیدها» ساخته شهرام مسلخی هم به چرخه اکران اضافه شده که نمایش آن را باید در راستای رویکرد مخاطبان قلمداد کرد. البته این فیلم در کنار درونمایه کمدی، مضمونی اجتماعی دارد و همانطور که از نام آن پیداست، در کنار فضای متفاوت کمدی موقعیت، نقدی فرهنگی، اجتماعی و سیاسی در زیرمتن فیلم وجود دارد. این فیلم به نویسندگی فرزاد گودرزی، داستان پسری است که سالهاست از پدرش بیخبر بوده، بهیکباره متوجه میشود پدرش از مسوولان بالارتبه است و تصمیم میگیرد وارد زندگی یقه سفیدها شود... در این فیلم بازیگرانی چون لیلا اوتادی، رضا داوودنژاد، ایمان صفا، صحرا اسداللهی و مهدی کوشکی ایفای نقش میکنند.
هفتهای که گذشت
در هفتهای که پشت سر گذاشتیم وضعیت فروش سینماها اگرچه نسبت به مدت مشابه در سال گذشته از وضعیت بهتری برخوردار است، اما در مقایسه با هفته قبلتر، با کاهش فروش مواجه بوده که دلیل آن را باید تعطیلی وسط هفته سینماها از عصر دوشنبه تا صبح چهارشنبه به دلیل ایام سوگواری جستوجو کرد. سینماها در هفته گذشته مجموعا ۱۵میلیارد و ۸۰۰میلیون تومان فروش داشتند، در صورتی که هفته پیش از آن فروش فیلمهای روی پرده سینما ۲۹میلیارد تومان بود.
در هفت روز گذشته «فسیل» با بازی هادی کاظمی و بهرام افشاری دهمیلیارد و ۷۰۰میلیون فروش را تجربه کرد. «سه کام حبس» با بازی محسن تنابنده و پریناز ایزدیار یکمیلیارد و ۶۰۰میلیون تومان فروش داشت. همچنین فیلمهای «آهنگ دونفره» با بازی فرزاد فرزین و احمد مهرانفر یکمیلیارد و ۱۴۰میلیون تومان، و «عروس خیابان فرشته» با بازی محمدرضا و مهرآوه شریفینیا ۵۶۵میلیون تومان فروش داشتند. «جنگ جهانی سوم» هم که نسخه قاچاق آن پیش از این لو رفته بود و از ۲۶ فروردین روی پرده سینماهاست، در هفته گذشته ۴۹۲میلیون تومان و در یک ماه گذشته ۵میلیارد و ۸۰۰میلیون تومان فروش را برای گیشه خود ثبت کرده است.
رونق ناگهانی اکران آنلاین؟
این روزها همزمان با نمایش آنلاین چند فیلم سینمایی در پلتفرمها، از یک سو افزایش فیلمهای در نوبت اکران و سخت شدن رقابت در اکران پردهای سینما از سویی دیگر، این پرسش مطرح میشود که آیا به زودی تعداد نمایش فیلمهای آماده اکران در پلتفرمها افزایش مییابد؟ از سال ۱۳۹۹ به دلیل پاندمی کرونا و در پی آن تعطیلی سالنهای سینمایی، اکران آنلاین در پلتفرمهای اینترنتی راه افتاد و فرازونشیب زیادی تجربه شد. اگرچه تاکنون آماری از میزان فروش فیلمها و تعداد تماشاگران این فیلمها در دسترس مخاطب نبوده و فقط باید به گزارشهای ارسالی اکتفا و اعتماد کرد؛ اما بسیاری از کارشناسان سینمایی بر ادامه این نوع اکران تاکید داشته و آن را فرصتی برای نمایش فیلمهایی که شرایط اکران در سالنهای سینما ندارند و نمیتوانند مخاطبان قابل توجهی را جذب کنند، میدانند.
اکران آنلاین اگرچه در ابتدا شروعی توفانی داشت، پس از مدتی کمکم روندی نزولی پیدا کرد و در مقطعی نسبتا طولانی هیچ فیلمی به این شکل عرضه نشد. با این حال چند وقتی است که بعضی فیلمها پس از پایان نمایش عمومی در سینماها، راهی پلتفرمها میشوند تا بلیتفروشی را در آنجا نیز دنبال کنند. فیلمهای «تیتی»، «هناس» و «حرف آخر» از آثاری بودند که همین اواخر در پلتفرمها به صورت آنلاین اکران شدند. در حال حاضر فیلم «خط استوا» که از اواخر اسفند روی پرده سینماها رفت، به همراه «بانکزدهها» و «غریب»، در پلتفرمها به صورت آنلاین نمایش داده میشوند.
در این بین «غریب» از فیلمهایی است که همچنان در برخی سینماها روی پرده است ولی به نظر میرسد با تصمیم مالک و سرمایهگذار فیلم که سازمان اوج است به اکران آنلاین رسیده است. در گزارشی هم اعلام شد این فیلم توانسته در یک روز بیش از یکمیلیارد تومان فروش داشته باشد! غیر از فیلمهایی که از آنها نام برده شد و فیلمهای کوتاه و مستندی که هرازگاهی مسیر نمایش آنلاین را دنبال میکنند، فیلمهای دیگری هم در تدارک هستند تا به صورت آنلاین نمایش داده شوند؛ از جمله فیلم سینمایی «اکتبر» که محصول مشترک ایران، ترکیه و گرجستان است و به کارگردانی عباس مرادیان آخرین مراحل پستپروداکشن خود را سپری میکند.