رایج ترین بیماری ها در فصل بهار کدام بیماری ها هستند؟
با تغییر فصل برخی افراد دچار مشکل می شوند و شیوع بعضی بیماری ها نیز افزایش می یابد که در ادامه به رایج ترین بیماری ها در فصل بهار اشاره می شود 1414 بیماریهای مهم 1402/03/03
بیماری رایج فصل بهار را بشناسید
رایجترین بیماریهای بهاری به طور معمول دستگاه تنفسی را درگیر میکنند که از آن جمله میتوان به آلرژیهای فصلی اشاره کرد. از دیگر بیماریهای رایج در بهار میتوان به اختلال خلقی فصلی معکوس اشاره کرد.
آلرژیهای فصلی
زمانی که گیاهان شکوفه میدهند و گردههای آنها به اطراف پخش میشوند، آلرژیهای فصلی افراد بسیاری را تحت تأثیر قرار میدهند. این شرایط که ممکن است با سرماخوردگی اشتباه گرفته شود، با علائمی مانند احتقان، آبریزش بینی، آبریزش چشم و عطسه همراه است.
افزون بر این آلرژیهای فصلی میتوانند به واسطه رشد قارچها و کپکها تشدید شوند زیرا آب شدن برفها و بارانهای بهاری محیط خوبی را برای رشد سریعتر قارچها فراهم میکنند.
آلرژیها اساساً در نتیجه فعالیت بیش از حد سیستم ایمنی بدن شکل میگیرند. خط دفاعی طبیعی بدن مواد بی ضرری مانند گرده گیاهان که وارد بینی، ریهها و چشمها میشوند را به عنوان مهاجمانی خطرناک در نظر گرفته و به آنها حمله میکند. زمانی که فرد مبتلا به آلرژی در معرض عوامل آلرژیزا قرار میگیرد، مواد شیمیایی به نام هیستامینها در بدن ترشح میشوند که موجب تورم و التهاب میشوند.
اگر به آلرژیهای بهاری مبتلا هستید، احتمالاً کار چندانی برای خلاص شدن از این شرایط نمیتوانید انجام دهید. گاهی اوقات آنها خود به خود بهبود مییابند، اما اگر این گونه نیست باید بر روشهای تسکین علائم متمرکز شوید.
اگر تمایلی به مصرف آنتیهیستامینهای دارویی ندارید میتوانید موارد زیر را مد نظر قرار دهید:
- بسته نگه داشتن پنجرهها و نصب تصفیه کنندههای هوا در خانه
- استفاده از مکمل گیاه دارویی Butterbur که مطالعات نشان دادهاند ممکن است به عنوان یک آنتیهیستامین عمل کند
- دوش گرفتن برای پاکسازی هر گونه عامل آلرژیزا که ممکن است هنگام حضور در خارج خانه با آنها در تماس بوده باشید
- استفاده از ماسک جراحی که میتواند به طور قابل توجهی میزان ورود عوامل آلرژیزا از طریق تنفس را کاهش دهد
- نوشیدن مایعات فراوان برای کمک به کاهش غلظت مخاط در مسیرهای هوایی و تسکین علائم
- طب سوزنی
- پروبیوتیک ها
- ویتامین C
- روغن نعناع بیابانی
بیشتر بدانید : حساسیت فصلی باعث درد مفاصل و کمر درد می شود؟
آسم
آسم آلرژیک تقریباً ۵۰ درصد بزرگسالان مبتلا به آسم و ۹۰ درصد از کودکان مبتلا به این بیماری را تحت تأثیر قرار میدهد. این شکل از آسم میتواند در بهار شعلهور شود زیرا برخی عوامل آلرژیزا افزایش مییابند که حساسیت بیشتر در مسیرهای هوایی بدن را به همراه دارد. به واسطه این بیماری ماهیچهها در مسیرهای هوایی منقبض و ملتهب شده و مخاط غلیظ میتواند بدن شما را فرا بگیرد.
از علائم آسم آلرژیک میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- سرفه
- خس خس سینه
- تنفس سریع و کوتاه
- احساس تنگی در ناحیه سینه
آسم آلرژیک بهاری به واسطه گرده درختان، چمن، و گلها و کپک شکل میگیرد.
از جمله اقداماتی که میتوانید برای کاهش خطر حمله آسم آلرژیک مد نظر قرار دهید میتوان به پرهیز از حضور در فضای باز هنگامی که میزان گرده گیاهان زیاد است، استفاده از رطوبت گیر یا تهویه مطبوع برای کاهش رشد کپک (نگه داشتن رطوبت زیر ۴۰ درصد)، و استفاده از ماسک دارای فیلتر HEPA هنگام حضور و فعالیت در فضای آزاد اشاره کرد.
روشهای درمان معمول برای آسم اغلب شامل استروئیدها و دیگر داروهای تجویزی میشوند. از جمله درمانهای طبیعی برای آسم نیز میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تکنیکهای مدیریت استرس مانند ذهن آگاهی، تنفس عمیق، و تن آرامی زیرا استرس میتواند بر حملات آسم تأثیرگذار باشد
- بازخورد زیستی یا بیوفیدبک
- تصویرسازی هدایت شده
- مصرف برخی مواد غذایی و مکملها که از خواص ضد التهاب سود میبرند مانند سیر، زنجبیل، سرخارگل (اکیناسه)، زردچوبه، و اسیدهای چرب امگا -۳
بیشتر بدانید : روز جهانی آسم 11 اردیبهشت + بیماری آسم را بشناسید
آنفلوآنزای معده (گاستروانتریت)
ویروسهای ماههای سرد سال گاهی اوقات میتوانند فعال باقی مانده و گروههای خاص را در معرض خطر بیشتری قرار دهند. اما در بسیاری موارد، به ویژه در بهار یا تابستان، آنچه شبیه به یک آنفلوآنزای معده به نظر میرسد در واقع گاستروانتریت است.
گاستروانتریت به التهاب معدهای رودهای گفته میشود که میتواند به اسهال، کرامپ های شکمی، حالت تهوع و بی اشتهایی منجر شود. این شرایط اغلب در نتیجه یک عفونت ویروسی یا باکتریایی شکل میگیرد.
گاستروانتریت ویروسی بسیار مسری است و به واسطه دستهای نشسته یا به اشتراک گذاشتن غذا، نوشیدنی یا لوازم غذاخوری با فرد آلوده به افراد دیگر منتقل میشود. همچنین، تماس با سطوحی که فرد آلوده با آنها در تماس بوده است میتواند موجب انتقال بیماری شود.
در تماس بودن با باکتریهایی مانند سالمونلا یا ئی.کولای میتواند موجب گاستروانتریت باکتریایی شود. در فصل بهار به واسطه گرم شدن هوا خطر این شرایط افزایش مییابد زیرا رشد باکتریها تسهیل میشود و مصرف غذای آلوده یا تماس با سطوح آلوده میتواند موجب ابتلاء به بیماری شود.
شما میتوانید خطر گاستروانتریت را با مد نظر قرار دادن موارد زیر کاهش دهید:
- شستشوی منظم دستها به ویژه زمانی که از بیرون به خانه می آیید، هنگام آماده کردن غذا یا پیش از غذا خوردن
- پختن گوشت به میزان کافی و پرهیز از مصرف گوشت نیم پز یا خام
- قرار ندادن گوشت و مواد غذایی پخته در ظروف نشسته که گوشت خام در آنها بوده است
- شستن و ضدعفونی کردن پیشخوان آشپزخانه
- عدم مصرف آب تصفیه نشده
اگر با علائم آنفلوآنزای معده مواجه هستید به پزشک مراجعه کنید. متأسفانه عفونت باید دوره خود را طی کند که معمولاً چند روز طول میکشد. استراحت، مصرف مایعات فراوان، و خوردن غذاهایی با گوارش راحت مانند سوپ پیش از مصرف غذاهای سنگینتر مانند برنج میتواند کمک بیشتری به شما کند.
بیشتر بدانید : آنفولانزای معده از علت تا درمان
گلودرد استرپتوکوکی
گلودرد استرپتوکوکی به واسطه تماس با باکتری استرپتوکوک شکل میگیرد. همانند سرماخوردگی و آنفلوآنزا، این بیماری میتواند در هر زمان از سال افراد را تحت تأثیر قرار دهد، اما طی فصل بهار شایعتر است.
گلودرد استرپتوکوکی بسیار مسری است و به واسطه تماس مستقیم یا تنفس قطرههای آب آلوده ناشی از عطسه یا سرفه فرد آلوده سرایت میکند. همچنین، به اشتراک گذاشتن غذا یا لوازم یا تماس با اشیایی که فرد آلوده با آنها تماس داشته است میتواند به انتقال بیماری منجر شود.
از آنجایی که گلودرد استرپتوکوکی یک عفونت باکتریایی است روند درمان با آنتی بیوتیک های تجویزی بهتر سپری میشود. گاهی اوقات، برخی مواد غذایی مانند سیر، عسل مانوکا، پیاز، و دارچین به واسطه خواص آنتی بیوتیکی خود مورد استفاده قرار میگیرند، اما معمولاً از قدرت کافی برای درمان مؤثر گلودرد استرپتوکوکی برخوردار نیستند.
از این رو، درمانهای طبیعی بیشتر بر کاهش درد متمرکز هستند، در شرایطی که آنتی بیوتیک های تجویزی به باکتریها حمله میکنند.
برای درمان گلودرد استرپتوکوکی میتوانید اقدامات زیر را مد نظر قرار دهید:
- نوشیدن مایعات سرد یا گرم
- مصرف غذاهای سرد و نرم
- غرغره کردن آب نمک
- مکیدن یخ یا داروهای مکیدنی
- جوشاندههای خانگی یا اسپریهای گلو حاوی گیاهان دارویی مانند ریشه مارشملو، ریشه شیرین بیان، مریم گلی، و اکیناسه
- نوشیدن آب گرم و تونیک سرکه سیب
اختلال خلقی فصلی
اختلال خلقی فصلی بیشتر افراد را در فصلهای پاییز و زمستان تحت تأثیر قرار میدهد، اما بهار و تابستان نیز میتوانند تأثیر منفی بر خلق و خوی انسان داشته باشند. تقریباً ۱۰ درصد افراد مبتلا به اختلال خلقی فصلی علائم افسردگی را در روزهای طولانیتر و روشنتر سال تجربه میکنند که به اختلال خلقی فصلی معکوس ارجاع میشود.
اختلال خلقی فصلی بهاری یا تابستانی بین افرادی که در نزدیکی خط استوا ساکن هستند، شایعتر است. اگرچه دلیل بروز این علائم افسردگی فصلی نامشخص است، آنها میتوانند با موارد زیر در ارتباط باشند:
- افزایش دما و رطوبت که ناراحتی بیشتر را موجب میشود
- اختلال در برنامهها (عادات غذا خوردن متفاوت و حضور افراد بیشتر در خارج از خانه و خیابانها)
- مشکلات مربوط به تصویر بدن (در هوای گرم لباسهای کمتری به تن میکنیم که به عنوان مثال میتواند برخی مشکلات پوستی را نمایان سازد)
- نگرانیهای مالی (افزایش هزینهها ناشی از فعالیتهای تابستانی)
برای بهبود خلق و خو و پرهیز از مشکلات احتمالی در بهار و تابستان میتوانید موارد زیر را مد نظر قرار دهید:
- با یک متخصص صحبت کنید.
- برای پیشگیری از تجربیات یا شرایطی که ممکن است شما را ناراحت کنند، برنامه ریزی های لازم را از پیش انجام دهید.
- به میزان کافی بخوابید. روزهای بلند، شبهای کوتاه، رویدادهای تابستانی و تعطیلات میتوانند در خواب انسان اختلال ایجاد کنند که میتواند اثر منفی بر خلق و خو داشته باشد.
- ورزش منظم را فراموش نکنید. فعالیت بدنی منظم میتواند از بروز علائم افسردگی پیشگیری کند.
بیشتر بدانید : 5 بیماری کودکانه بهاری را بشناسید
بیشتر بدانید : عوامل حساسیت زا در فصل بهار
بیشتر بدانید : دو عارضه چشمی شایع در فصل بهار
بیشتر بدانید : کاهش علایم آلرژی در بهار با توصیه های طب سنتی
گردآوری : گروه سلامت سیمرغ
seemorgh.com/health
منبع : isna.ir