مردم ترکیه فردا پای صندوقهای رای میروند
فردا یکشنبه ۲۸ ماه می ۲۰۲۳ (هفتم خرداد ماه ۱۴۰۲) دور دوم رایگیری سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ترکیه با حضور «رجب طیب اردوغان» نامزد ائتلاف جمهور و «کمال قلیچداراوغلو» نامزد ائتلاف ملت موسوم به میز ششگانه برگزار میشود.
مردم ترکیه برای برگزیدن رئیس جمهور این کشور در دور دوم انتخابات، فردا (یکشنبه) پای صندوقهای رای میروند.
به گزارش ایرنا، فردا یکشنبه ۲۸ ماه می ۲۰۲۳ (هفتم خرداد ماه ۱۴۰۲) دور دوم رایگیری سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ترکیه با حضور «رجب طیب اردوغان» نامزد ائتلاف جمهور و «کمال قلیچداراوغلو» نامزد ائتلاف ملت موسوم به میز ششگانه برگزار میشود.
پس از اعلام نتایج انتخابات همزمان پارلمانی و جمهوری ترکیه که ۱۴ ماه می ۲۰۲۳ (۲۴ اردیبهشت ماه ۱۴۰۲) برگزار شد، شورای عالی انتخابات این کشور اعلام کرد که به دلیل کسب نشدن حد نصاب ۵۰ درصد به اضافه یک رای توسط هیچ یک از سه نامزد، اردوغان و قلیچداراوغلو به دور دوم انتخابات ریاست جمهوری ترکیه راه یافتهاند.
بر اساس نتایج اعلام شده، اردوغان با کسب بیش از ۲۷ میلیون و ۸۸ هزار رای معادل ۴۹.۵ درصد آراء و کمال قلیچداراوغلو با کسب بیش از ۲۴ میلیون و ۵۶۸ هزار رای معادل ۴۴.۸۹ درصد به دور دوم راه یافتند و سینان اوغان نامزد سوم این رقابت نیز حدود ۲ میلیون و ۸۲۹ هزار رای معادل ۵.۱۷ درصد آرای این رقابت را کسب کرد.
شورای عالی انتخابات ترکیه شمار واجد شرایط رای دادن در انتخابات همزمان ریاست جمهوری و پارلمانی این کشور را در مجموع ۶۴ میلیون و ۲۰۰ هزار نفر اعلام کرد و گزارش داد که سه میلیون و ۴۱۶ هزار و ۹۸ نفر از آنها در خارج از کشور ترکیه به سر میبرند.
رای گیری انتخابات ترکیه در خارج از این کشور ۱۰ روز پیش آغاز شد و اتباع ترکیه در مدت پنج روز در ۷۳ کشور و در ۱۶۷ نمایندگی این کشور در نقاط مختلف جهان انجام شد و با حدود ۱۰۰ هزار رای افزایش، در مجموع بیش از یک میلیون و ۹۱۲ هزار نفر از شهروندان ترکیهای ساکن در خارج رای دادند و آرای اخذ شده نیز به داخل این کشور منتقل شد که فردا پس از پایان انتخابات در داخل شمارش خواهد شد.
بنا به تصمیم شورای عالی انتخابات ترکیه، همه ۱۹۱ هزار و ۸۸۴ صندوق رای در ۹۷۳ شهرستان ۸۱ استان داخل و نیز همه صندوقهای خارج از کشور ترکیه فردا پس از اتمام مراحل رایگیری باز شده و شمارش خواهد شد.
دوره ریاست جمهوری ترکیه پنج ساله است و بر اساس اصلاحیه قانون اساسی که در سال ۲۰۱۷ به تصویب رسید، رئیس جمهور بالاترین مقام اجرایی و رئیس دولت بوده و در انتخاب وزرا و همراهان دولت اختیار کامل دارد.
انتخابات ریاست جمهوری ترکیه برای نخستین بار در تاریخ این کشور به دور دوم کشیده شده است.
دو هفته پیش و در انتخابات همزمان ریاست جمهوری و پارلمانی، بیست و هشتمین دوره انتخابات مجلس ترکیه نیز برگزار شد که در جریان آن، نامزدهای ۲۴ حزب به همراه ۱۵۱ نامزد مستقل و منفرد برای کسب ۶۰۰ کرسی مجلس در ۸۷ حوزه انتخابیه به رقابت پرداختند.
در جریان انتخابات پارلمانی ترکیه، نامزدهای احزاب حامی اردوغان از جمله ۱۶ نفر از اعضای کابینه وی که در قالب ائتلاف جمهور در صحنه رقابت حضور داشتند، توانستند با ۳۲۳ کرسی، اکثریت مجلس این کشور را به دست بگیرند.
دوره ریاست جمهوری ترکیه پنج ساله است و منتخبان مردم در مجلس ترکیه نیز که ۶۰۰ عضو دارد، در مدت پنج سال بر کرسی مینشینند.