پروژه دوربین Raspberry Pi که توسط محققی بهنام بیورن کارمان ایجاد شده، در کمال شگفتی فاقد هر گونه لنز است. در واقع حتی سازنده آن را دوربین نمینامد و برای تولید تصاویر تنها از هوش مصنوعی استفاده میکند.
دوربینهای معمولی رزبری پای چگونه کار میکنند؟
اگر با دوربینهای سنتی رزبری پای و نحوه عملکرد آنها آشنایی ندارید، باید بدانید که آنها از یک ماژول پای بههمراه سنسور دوربین تشکیل میشوند. با تهیه کیت مخصوص و ساخت آن، از این طریق میتوانید عکسبرداری و فیلمبرداری کنید.
یک دوربین معمولی رزبری پای معمولا میتواند ویدیوهایی در وضوح VGA، 720p و 1080p تهیه کند. همچنین در صورت اتصال سنسورهای با وضوح بالا به پای، امکان ثبت عکسهای باکیفیت فراهم خواهد شد.
با این حال، ویژگیها در هر ماژول متفاوت بوده و چندین مدل دوربین پای بهطور رسمی از سوی رزبری وارد بازار شده و در دسترس قرار دارند که شامل ماژول اصلی 5 مگاپیکسلی، ماژول 8 مگاپیکسلی دوم و یک لنز سوم هستند. هر یک از این ماژولها نسبت به مدل قبلی ارتقا یافته و دوربینهای Raspberry Pi را برای برنامههای موجود سازگارتر از قبل میکند.
اما اکنون بیورن کارمان اقدام به ساخت اولین دوربین بدون لنز جهان با استفاده از رزبری پای کرده که در واقع تنها اسم دوربین را به یدک میکشد. بهجای لنز، دوربین رزبری پای دارای یک پوشش بزرگ است که طرح یک ستاره دریایی را تداعی میکند. همچنین کارمان برای منظره یاب از یک صفحه نمایش استفاده کرده که از آن میتوانید برای ثبت تصاویر تولید شده توسط هوش مصنوعی استفاده کنید.
اولین دوربین بدون لنز جهان همچنین دارای مجموعهای از صفحات است که از طریق آنها میتوانید پارامترهای رایج دوربین را تنظیم کنید. برای مثال با صفحههای این دوربین میتوانید دانهبندی تصاویر را تنظیم کنید. این قابلیت همچنین امکان تنظیم وضوح تصویر تولید شده توسط هوش مصنوعی را فراهم میکنند.
اما شگفتی این دوربین بدون لنز زمانی اتفاق میافتد که دکمه ضبط را فشار دهید. این دکمه با فعالسازی برنامه هوش مصنوعی، قادر به تولید تصاویر بر اساس پارامترهای انتخابی شما است.
هوش مصنوعی اولین دوربین بدون لنز جهان چگونه کار میکند؟
این دوربین از مجموعه دادههای API متنباز استفاده میکند که شامل اطلاعاتی مانند مکان، زمان، تاریخ و نشانهها است. این دوربین از اطلاعات دریافتی برای پردازش عکس نهایی بهره میگیرد و تولید تصویر بهطور کامل به یک برنامه هوش مصنوعی که برای تبدیل متن به تصویر کاربرد دارد، متکی است.
در واقع تصویر نهایی ارائه شده توسط اولین دوربین بدون لنز جهان با آنچه که از یک دوربین معمولی دریافت میکنید، متفاوت است. این دوربین که Paragraphica نام دارد تصاویر را بر اساس اطلاعاتی که بهطور خاص از محیط برای هوش مصنوعی تعریف میکنید، ارائه میدهد که احتمالا تا حدی با آنچه در مقابل شما قرار دارد تفاوت خواهد داشت.
به عبارت دیگر، این دوربین جایگزینی برای نمونههای معمولی نیست، اما برای ثبت یک صحنه یا سوژه به لنز نیاز ندارد. بهنقل از بیورن کارمان، این دوربین راهی نوین برای تجربه دنیای اطراف است که برخلاف روش رایج بصری، با تکیه بر ادراک عمل میکند.
کارمان بهمنظور تقویت پروژه خود، از رزبری پای ۴ استفاده کرده است. او یک پوسته پرینت سهبعدی سفارشی را نیز برای قرار دادن اجزای داخل ایجاد کرده است. این دوربین از یک نمایشگر لمسی برای منظرهیاب استفاده میکند که به کاربر اجازه میدهد ورودی خود را سفارشیسازی کند. علاوه بر این، برای دریافت اطلاعاتی نظیر موقعیت مکانی، این دستگاه از یک ماژول جی پی اس داخلی بهره میگیرد.
در بخش نرمافزاری، اولین دوربین بدون لنز جهان با نرمافزاری که توسط کارمان کدنویسی شده، کار میکند. به گفته وی، این نرمافزار از ای پی آی Stable Diffusion و Python برای ایجاد تصویر نهایی استفاده میکند. همچنین همه اجزا نیز از طریق یک نوع ابزار بصری بهنام Noodl که توسعهدهنگان برای ایجاد برنامههای تحت وب از آن استفاده میکنند، با یکدیگر در تعامل هستند.
۵۸۵۸