واکنش جدید آمریکا به توافق با ایران
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد که واشنگتن به تعامل دیپلماتیک برای پیگیری همه اهدافش در ارتباط با ایران در هماهنگی کامل با متحدان و شرکای خود ادامه می دهد.
به گزارش اقتصاد آنلاین به نقل از ایسنا، متیو میلر، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا روز پنجشنبه به وقت محلی در جمع خبرنگاران در واشنگتن در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا تحرکی در زمینه نگرانیهای مشترک آمریکا و ایران وجود دارد؟ بدون در نظر گرفتن نقش کشورش در ایجاد تنش در منطقه و همچنین خروج یک جانبه آمریکا از برجام و نقض تعهدات آنها گفت که ما می خواهیم اول، ایران گامهایی برای کاهش تنش بردارد که البته این اقدامات شامل محدود کردن (مهار) برنامه هسته ای ای این کشور می شود. دوم اینکه از ایران می خواهیم که آنچه اقدامات بی ثبات کننده در منطقه میخواند را متوقف کند.
وی در حالی که مقامات ایران مکررا اعلام کرده اند که ما در جنگ روسیه و اوکراین هیچ طرف جنگ قرار نداریم از ایران خواست آن چه حمایت این کشور از جنگ روسیه علیه اوکراین میخواند را متوقف کند.
بر اساس گزارش العالم، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا همچنین گفت که ایران باید آمریکاییهایی را که به ادعای وی به صورت غیر قانونی و به عنوان اهرم سیاسی زندانی کرده را آزاد کند.
میلر در ادامه تصریح کرد: ما به تعامل دیپلماتیک برای پیگیری همه این اهداف در هماهنگی کامل با متحدان و شرکای خود ادامه می دهیم.
این مقام وزارت خارجه دولت بایدن همچنین گفت: اما در مورد برنامه هسته ای ایران، همانطور که گفتم هنوز هیچ توافقی وجود ندارد و گزارش ها در خصوص توافق موقت درست نیست.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا با بیان اینکه هنوز توافقی با ایران در خصوص آزادی آمریکایی ها وجود ندارد، تصریح کرد: آمریکا به استفاده از تمام ابزار موجود خود از جمله دیپلماسی برای پیشبرد اهداف خود ادامه خواهد داد اما هنوز به نقطه ای نرسیده ایم که بتوانم اعلام کنم.
میلر در واکنش به اظهارات وزیرخارجه عمان نیز مبنی بر اینکه ایران و آمریکا به نهایی کردن توافق برای تبادل زندانیان نزدیک و در حال بررسی جزئیات این توافق هستند، گفت که نمیخواهد در خصوص گفتوگوهای خصوصی دیپلماتیک اظهار نظر کند اما بازگرداندن آمریکایی هایی که به ادعای وی به صورت "غیر قانونی" بازداشت شده اند، همچنان هدف رئیس جمهور، وزیر خارجه و همه کارکنان وزارت خارجه آمریکا است تا آنها را به خانه برگردانند.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در پاسخ به سوال مبنی بر اینکه چگونه از غنی سازی ۹۰ درصدی اورانیوم در ایران جلوگیری می کنید؟ گفت: جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته ای همچنان یک اولویت اصلی ماست. ما همچنان معتقدیم که دیپلماسی بهترین راه برای دستیابی به این هدف است.
وی ادامه داد: دولت قبلی آمریکا متاسفانه برجام را ترک کرد. پیش از آن برنامه هسته ای ایران محدود و کنترل شده بود. ما سعی کرده ایم از طریق دیپلماسی تلاش های ایران برای دستیابی به سلاح هسته ای را محدود کنیم. اما همچنین به صراحت اعلام کردهایم که همه گزینهها روی میز باقی میمانند.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در پاسخ به سوال خبرنگار که مجدد پرسید اما ایران به سوی غنی سازی ۹۰ درصد در حرکت است، چطور می خواهید جلوی آن را بگیرید؟ تاکید کرد: ما معتقدیم دیپلماسی اولین گزینه است اما همانطور که گفتم گزینه های دیگر را نیز در اختیار داریم.
میلر در پاسخ به سوالی در خصوص تجمع گروهی از مخالفان جمهوری اسلامی ایران در خارج از وزارت خارجه آمریکا برای سیزدهمین روز متوالی و اینکه آیا آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا با آنها دیدار خواهد داشت؟ گفت: همه ما که در وزارت خارجه آمریکا کار می کنیم آنها را مشاهده کرده ایم.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا با بیان اینکه یکی از مقامات وزارت خارجه در چند روز گذشته با آنها صحبت کرده است، گفت که ما به ارتباط با آنها هر زمان که مناسب باشد ادامه خواهیم داد اما وزیر خارجه آمریکا فعلا برنامه ای برای دیدار با این افراد ندارد.
ایران پس از امضای برجام در سال ۱۳۹۴ با هدف لغو تحریمهای ظالمانه، به عنوان کشوری مسئولیت پذیر، تعهدات خود را بدون عیب و نقص اجرا کرد و این مساله در ۱۶ گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی مورد تائید قرار گرفت. اما پس از ورود دونالد ترامپ به کاخ سفید در ژانویه ۲۰۱۷ (دی ماه ۱۳۹۵) و پس از چند اقدام مقدماتی، نهایتاً با اتخاذ مواضع مغایر با مفاد برجام، با خروج یکجانبه و غیرقانونی آمریکا از آن در ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷ (۸ می ۲۰۱۸)، در دو مرحله تحریمهای ثانویه آن علیه ایران بازگردانده شد.
اجرای نامتوازنِ این توافق از یک طرف و فشارهای ناشی از اعمال و تشدید تحریمهای یکجانبه آمریکا از طرف دیگر، باعث شد تا یکسال پس از خروج آمریکا از برجام، نهایتاً در تاریخ ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۸ (۸ می ۲۰۱۹) شورایعالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران تصمیماتی در راستای متوقف کردن گام به گام اجرای اقدامات داوطلبانه تعهدات هستهای با اعطای فرصتهای ۶۰ روزه به دیپلماسی، اتخاذ کند.
ایران تا یک سال پس از خروج آمریکا از برجام به تمامی تعهداتش ذیل این توافق عمل کرد تا به کشورهای اروپایی که وعده میدادند آثار خروج واشنگتن از توافق را جبران میکنند، فرصت دهد تا برای تحقق این وعده تلاش کنند. اما با توجه به اینکه کشورهای اروپایی به وعدههایشان عمل نکردهاند، در چند گام تعهداتش ذیل برجام را کاهش داد. کاهش تعهدات ایران بر اساس مفاد توافق هستهای برجام صورت گرفت.
دولت دموکرات جو بایدن پس از روی کار آمدن در ژانویه ۲۰۲۱، اقدام یکجانبه دولت سابق این کشور را برای خروج از توافق ایران و گروه ۱+۵ محکوم کرد اما همچنان سیاستهای فشار حداکثری دولت دونالد ترامپ را در پیش گرفته و به بهانه حقوق بشری در حمایت از ناآرامیها در ایران و نیز قدرت پهپادی ایران و ادعای بکارگیری این پهپادها از سوی روسیه در جنگ علیه اوکراین تحریمهایی را وضع کرده است.
دولت بایدن که همواره شعار رویکرد دیپلماسی را سر داده است، همگام با متحدان غربی خود از هیچ اقدامی فروگذار نکرده اما مدعی است در پی تغییر رژیم در ایران نیست. آمریکا این روزها همچنین در پی تعمیق روابط تهران - مسکو، ایران را به ارسال سلاح به روسیه برای استفاده در جنگ اوکراین متهم میکند که مقامات جمهوری اسلامی ایران به شدت این ادعا را رد کردهاند.
جمهوری اسلامی ایران تاکید دارد که اگر طرف آمریکایی واقعبینانه عمل کند، امکان دستیابی به توافق در وین وجود دارد. توافق مد نظر ایران، سندی است که تحریمها به صورت حداکثری رفع و منطقه هم از اجرای آن بهرهمند شود.