«مسلمانان در بریتانیا»؛ بررسی نقش اسلام در تغییر فضای سیاسی و اجتماعی جامعه


«مسلمانان در بریتانیا»؛ بررسی نقش اسلام در تغییر فضای سیاسی و اجتماعی جامعه

کتاب «مسلمانان در بریتانیا: ایجاد فضای اجتماعی و سیاسی» به بررسی جایگاه مسلمانان در بریتانیا و چگونگی تغییر و ایجاد فضای اجتماعی، سیاسی و مذهبی توسط آنها می پردازد.

خبرگزاری شبستان، جهان اسلام: کتاب «مسلمانان در بریتانیا: ایجاد فضای اجتماعی و سیاسی» به بررسی جایگاه مسلمانان در بریتانیا و چگونگی تغییر و ایجاد فضای اجتماعی، سیاسی و مذهبی توسط آنها می پردازد.

این کتاب با مشارکت دانشمندان مشهور جهان در مورد مسلمانان بریتانیا و سیاست گذارانی که در مورد موضوعات مورد توجه مسلمانان و دیگران نوشته اند، به بررسی چگونگی تغییر فضاهای اجتماعی و مذهبی مانند مساجد و نقش زنان، مشارکت در سیاست توسط مسلمانان بریتانیا ایجاد رسانه و منابع دیگر و در نتیجه توسعه دیدگاه‌های جدید درباره اسلام ، می پردازد.

فصول این کتاب مسائل مربوط به دین و سیاست، حکومت داری، مسائل جنسیتی، مذهب در فضای مدنی، قومیت و روابط بین اقوام و مذاهب و همچنین نقش روشنفکران، روحانیون و فعالان در ترویج اسلام و چشم انداز سیاسیدر بریتانیا با مشارکت مسلمانان را پوشش می‌دهد.

این کتاب با ارائه یک بررسی گسترده و جامع از مسائل کلیدی پیرامون مسلمانان در بریتانیا، منبع ارزشمندی برای دانشجویان، استادان و محققان در جامعه‌شناسی، سیاست اجتماعی، جغرافیا، سیاست، مطالعات اسلامی و سایر رشته‌های مرتبط است.

کتاب «مسلمانان در بریتانیا: ایجاد فضای اجتماعی و سیاسی» دارای 9 فصل تحت عناوین «مذهب و فضای عمومی»،«بریتانیا و بریتانیایی: مکان، تعلق و محرومیت»، «کاوش در فضاهای اجتماعی مسلمانان»، «روحانیون مسلمان»، «جوانان مسلمان در لندن،گفتگوهای جنسیتی در موقعیت‌های محلی، ملی و فراملی»، «زنان مسلمان در بریتانیا»، «ساختن روزمره و مشارکت مدنی در میان زنان مسلمان در اسکاتلند»، «گفتگوی دین و سیاست: ظهور آگاهی مسلمانان در بریتانیا»، «مساجد و نخبگان مسلمان بریتانیایی» است.

در مقدمه این کتاب آمده است: مسائل مربوط به هویت در بریتانیا همیشه مورد بحث بوده است.در دهه‌های 1950 و 1960، مسلمانان و سایر «مهاجران» به عنوان «بیگانه» توصیف می‌شدند. «بیگانه» نشان دهنده دیگری است و می‌تواند محل تفاوت و منبع ترس ها واضطراب ها باشد.

نویسنده در ادامه مقدمه کتاب آورده است که سخنرانی توسط «انوک پاول». فراخوانی برای همگون سازی در جامعه بریتانیا بود و اینگونه بود که در دهه 1970 چند فرهنگی‌گرایی در جامعه رواج پیدا کرد.

در مقدمه کتاب همچنین آمده است که با این وجود به تدریج سیاستی علیه مسلمانان در بریتانیا به ویژه با به وجود آمدن تئوری «جتگ علیه تروریسم» پس از حملات 11 سپتامبر شکل گرفت، اما حتی این مسئله مانع تاثیرگذاری مثبت مسلمانان در جامعه بریتانیا نشده است.

با توجه به کیفیت بحث در مورد مسائل اسلامی در بریتانیا، جای تعجب نیست اگر مسلمانان در این کشور تحولاتی را به وجود آورده باشند.

در فصل پنجم ایت کتاب نشان داده شده است که فضاها و مکان‌ها چقدر در شکل دادن به هویت مسلمانان بریتانیا تاثیر داشته اند.

به همین دلیل است که در بخش‌هایی از کتاب به ارتباط قوی مسلمانان با احزاب سیاسی به ویژه در اسکاتلند اشاره شده است.

این کتاب همچنین نشان می‌دهد که زنان مسلمان در انگلیس قربانیان منفعل نیستند بلکه فعالانه درگیر فعالیت‌های اجتماعی و سیاسی هستند.

در ادامه آمده است که زنان در کمک به جوامع محلی و فرآیندهای سیاسی و در عین حال واکنش به تصویر نادرستی که به طور مداوم از آنها در رسانه ها وجود دارد، بسیار فعال هستند.

در این کتاب آمده است که بازنمایی منفی در رسانه‌ها، زنان مسلمان را برآن داشته است است که خود را در میان مردم تثبیت کنند.در حقیقت زنان مسلمان عاملیت اجتماعی و سیاسی را توسعه داده و با آنها همکاری می کنند.

در کتاب «مسلمانان در بریتانیا: ایجاد فضای اجتماعی و سیاسی» آمده است که هدف خاص پیروان اسلام در بریتانیا بهبود نگرش در مورد مسلمانان و کاهش کلیشه های رسانه ای منفی،فعالیت هم از طریق به چالش کشیدن گفتمان عمومی و کلیشه ها و هم از طریق ساخت مداوم فضاهای بازتابی مشارکت مدنی آنها در جامعه است.

این کتاب می‌افزاید که در مواجهه با شعارهای سیاسی نژادپرستانه فزاینده، اسلام هراسی و سیاست های مهاجرتی در بریتانیا، ما شاهد عقب نشینی از چندفرهنگی در جامعه بریتانیا هستیم و به همین دلیل است که مسلمانان همه تلاش خود را برای تثبیت جایگاه خود در این کشور انجام می‌دهند.

بر اساس این کتاب، ادغام و شهروندی فعال اکنون به عنوان راه حل در نظر گرفته می شود تا به این ترتیب نابرابری اقتصادی، عدم نمایندگی سیاسی و تفکیک ساختاری در مسکن و آموزش در مناطق قومیتی کاهش پیدا کند.

این «شهروندی فعال» به طور فعال توسط مسلمانان، مردان و زنان به طور یکسان ترویج می شود و می‌تواند به عنوان یک نوشدارو عمل کند.

در مقدمه کتاب آمده است که انزوای مسلمانان با افزایش ادغام آنها در جامعه بریتانیا با انجام فعالیت‌های سیاسی، اجتماعی، مذهبی،اقتصادی، ورزشی آنها در حال از بین رفتن است.

«مسلمانان در بریتانیا: ایجاد فضای اجتماعی و سیاسی» کتابی در 208 صفحه، نوشته «وقار احمد» و «زین الدین سردار» است.

این کتاب اولین بار در سال 2012 میلادی در لندن منتشر شد و نسخه الکترونیک آن هم در اختیار علاقه‌مندان قرار گرفته است.

پایان پیام/7

روی کلید واژه مرتبط کلیک کنید

آداب و رسوم شب یلدا در استان مازندران